X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2024, 02:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska0907 wrote:
    Kokosankaa mam pytanko, jak się Wam żyje we Włoszech, jak wygląda sytuacja ze służbą zdrowia (pediatra) system szczepień i w jakim regionie mieszkacie? A interesuję się, ponieważ mamy plany względem tego kraju, a chciałam zasięgnąć opini osoby, która już tam jest i jak to wygląda z Twojego doświadczenia. Chyba,że pozwolisz na priv?
    Bardzo chętnie bym pomogła, ale my mieszkamy w Luksemburgu, nie we Włoszech 😊 wiec jeżeli rozważacie też Lux, to pisz, a jak nie, to niestety nie pomogę

Co do butelek, to nam położna powiedziała żeby kupić MAM i u nas się sprawdziła, ale podawaliśmy ja tylko na samym początku, drugie podejście „pełen posiłek” zrobimy za ok tydzień.

A macie do polecenia jakiś podgrzewacz do pokarmu!

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • AEGO Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2024, 03:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    Spróbuj pozycji naturalnej
    Sprawdziło się - dzięki!!

Ola, nam ją (butelkę) poleciła neurologopeda i faktycznie fajnie działa!

Podgrzewacz polecam neno lindo, z minusów wiem, że są mniejsze podgrzewacze nawet tez z neon np luna

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2024, 03:07

Kfiatuszek666 lubi tę wiadomość

age.png
  • Katt Ekspertka

Wysłany: 8 lipca 2024, 03:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosanka my mamy Neno Lindo co prawda jesteśmy już głównie kp ale na sytuacje gdzie było grane i mm i podgrzewanie mojego w trakcie wyjść i mieliśmy okazję go bardziej przetestować uważam że fajny. No i plus za sterylizacje bo to nadal często używam. No i niby jest podwójny a nie uważam żeby zajmował dużo miejsca. Ładnie się wkomponował w kuchni.
    Nowa _Ola ja nam butelkę z laktatora Neno, z Lansinoh (chyba ta samą - gratis do kompresów na piersi) i mammafeel. Bez porównania dłużej je z tej ostatniej i trochę musi się namęczyć, z dwóch pierwszych mleko leci łatwiutko, praktycznie samo. Z czego dla mnie to ważne żeby on się nagimnastykował jak najbardziej bo pojawia się problem ze nie chce piersi bo za trudno 😐
    Kfiatuszku u nas przyrosty też są 50 na dobę i dlatego skończyliśmy już całkowicie z mm. Ale to wszystko w konsultacji z położną. Mi trochę odwaliło przez ten spory spadek w szpitalu i kontroluję wagę w child growth tracker - na siatce odbija nawet ładnie więc nie ma potrzeby go na siłę dopychać
    Co do czkawki to chyba wszystkie mamy tą samą metodę - na chwilę dać się "napić" chociaż kiedyś na samym początku początku czkawek mąż wpisał zapytanie w czat GPT i jedna z opcji było że można podać smoczek żeby rozluźnić przeponę

Kokosankaa lubi tę wiadomość

• Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2024, 03:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    Kochana to widocznie coś jest nie tak… albo pokarmu jest jednak za mało tak jak u mnie albo nie pobiera go prawidłowo … Myślę, że najważniejsze jest żeby się najadała i przybierała jak należy a nie czy jest na piersi czy butli 😊❤️

Kochana, a Twoje dziecko jest na mm czy kpi? Skąd wiesz, że nie pobiera prawidłowo?

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2024, 04:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    Kochana, a Twoje dziecko jest na mm czy kpi? Skąd wiesz, że nie pobiera prawidłowo?

My tak jak z pierwszym dzieckiem jesteśmy kp/mm przy czym tak naprawdę głównie mm, a kp daje dla uspokojenia/żeby trochę mojego mleka dostało na początek jak taki malutki, ale z moimi ilościami akurat dzieci bym nie wykarmiła 🙈 nigdy nie miałam nawału, mleko leci coś tam, ale tego jest śmieszna ilość. Dziecko może mi siedzieć i godzinę na cyckach, a zaraz po odstawieniu płacze ze głodne i wciąga 90 ml z butelki 😅 nic nie poradzę, że tak jest, najważniejsze żeby się maluch najadał i był spokojny 😊

age.png

age.png

Wysłany: 8 lipca 2024, 04:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    My tak jak z pierwszym dzieckiem jesteśmy kp/mm przy czym tak naprawdę głównie mm, a kp daje dla uspokojenia/żeby trochę mojego mleka dostało na początek jak taki malutki, ale z moimi ilościami akurat dzieci bym nie wykarmiła 🙈 nigdy nie miałam nawału, mleko leci coś tam, ale tego jest śmieszna ilość. Dziecko może mi siedzieć i godzinę na cyckach, a zaraz po odstawieniu płacze ze głodne i wciąga 90 ml z butelki 😅 nic nie poradzę, że tak jest, najważniejsze żeby się maluch najadał i był spokojny 😊

Rozumiem, dzięki :)

Wysłany: 8 lipca 2024, 04:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa Ola, ja mam dr Brown’s, co prawda używam jej do dokarmiania czyli jakieś 2-3 razy dziennie i zastrzeżeń nie mam. Antykolkowa, smoczek 0+ chyba o ile dobrze pamiętam

Nowa_Ola lubi tę wiadomość

• Saimi Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2024, 05:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile dziecko powinno przybierać dziennie?

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

1 ivf i A na świecie ❤️
    Troszkę komplikacji (niewydolność szyjki i stan przedrzucawkowy) ale w
    36+6 - zdrowiutka A. uszczęśliwiła rodziców ! 🥰💓

age.png
  • Katt Ekspertka

Wysłany: 8 lipca 2024, 05:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:
    A ile dziecko powinno przybierać dziennie?

W książeczce dotyczącej kp co dawali w szpitalu jest informacja że do 3 miesiąca 26-31g/ dobę licząc od najniższej wagi

Saimi lubi tę wiadomość

• Andzia2519 Ekspertka

Wysłany: 8 lipca 2024, 05:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozdrawiam nie śpiące :) kolejna noc małego z nami w łóżku. Dwa razy spał po 3 godziny, więc jest jakby lepiej, od 3:30 za to nadrabia i już trzecie karmienie. Ale i tak wygląda, jakby kończył ten okres drażliwości. Oby.

I oby się okazało, że przybiera, a nie ze te częste karmienia to dlatego, że się nie najada...

W ogóle to witam w gronie trzydziestolatek :) Były wielkie plany na sushi dzis, ale zobaczymy, czy mały da się odłożyć czy nie...

Kfiatuszek666, meggie94, Saimi, Nowa_Ola, Kokosankaa, Katt lubią tę wiadomość

• Kaatii Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2024, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia wszystkiego najlepszego! Oby Maluszek dał mamie poświętować 😃

Spróbuję z tą piersią na czkawkę, do tej pory bałam się dawać ze względu na ulewanie, ale jak mówicie że pomaga to sprawdzimy :)

U nas wczoraj Mała dała popalić wieczorem, ale jak w końcu zasnęła o 22 to spała 4,5h 😅 oby już powoli się uspokajała po tym skoku.

Andzia2519 lubi tę wiadomość

👧❤️ 19.06.24
  • Andzia2519 Ekspertka

Wysłany: 8 lipca 2024, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaatii wrote:
    Andzia wszystkiego najlepszego! Oby Maluszek dał mamie poświętować 😃

Spróbuję z tą piersią na czkawkę, do tej pory bałam się dawać ze względu na ulewanie, ale jak mówicie że pomaga to sprawdzimy :)

U nas wczoraj Mała dała popalić wieczorem, ale jak w końcu zasnęła o 22 to spała 4,5h 😅 oby już powoli się uspokajała po tym skoku.

Ile wam zajął skok?

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2024, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia wszystkiego najlepszego ! 😍

Ja mam wrażenie, że mój syn jest w permanentnym skoku odkąd skończył 3 tygodnie 😂😂

age.png

age.png
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2024, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katt dzięki za info. Dziś będziemy się próbować ważyć. Przywieźliśmy wagę od teściowej, taka przedpotopowa, nie elektryczna tylko ręczna 🤣

Andzia wszystkiego najlepszego! :) ale Wy młode tutaj heh kiedy to się miało 30 lat :)

My na czkawkę dajemy pierś i działa, właśnie wyprobowalismy :)

Przechwalilam spanie mojego dziecka, dziś standardowo usypianie od północy do 1:15, potem pobudka o 4, usypianie do 5 i pobudka o 8 i nadal nie śpi tylko wisi na cycu. Ale wczoraj cały dzień kupki nie było i widać, że się męczyła strasznie i dopiero przed chwilą się udało i taka poszła, że ledwo pampers wytrzymał.

U nas mam wrażenie, że skok jest co 3 dni bo wtedy jest niespokojna hehe

Dziś mam fizjoterapeutke i dostanę opieprz bo nie ćwiczylam nic. Jedynie mobolizowalam bliznę i to nie codziennie bo czasu nie było. Ehh.. Juz teściowa mi powiedziała, że nie tylko o dziecko mam dbać tylko czas dla siebie też znaleźć. Tylko jak to zrobić? Jak młoda śpi to ja ogarniam dom, jedzenie, zakupy, pranie itd. Na dziś zaplanowałam ogarnięcie w lodówce i koniecznie podłogi umyć bo ogólnie mam porządek ale te podłogi niemyte mnie dobijają.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2024, 09:37

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

1 ivf i A na świecie ❤️
    Troszkę komplikacji (niewydolność szyjki i stan przedrzucawkowy) ale w
    36+6 - zdrowiutka A. uszczęśliwiła rodziców ! 🥰💓

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2024, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    x

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia, 21:06

Saimi, Andzia2519 lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2024, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosankaa wrote:
    Bardzo chętnie bym pomogła, ale my mieszkamy w Luksemburgu, nie we Włoszech 😊 wiec jeżeli rozważacie też Lux, to pisz, a jak nie, to niestety nie pomogę

Co do butelek, to nam położna powiedziała żeby kupić MAM i u nas się sprawdziła, ale podawaliśmy ja tylko na samym początku, drugie podejście „pełen posiłek” zrobimy za ok tydzień.

A macie do polecenia jakiś podgrzewacz do pokarmu!

A to przepraszam, wywnioskowałam z tego, że piszesz o Włoszkach i myślałam, że właśnie tam mieszkacie😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2024, 11:01

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙
    28.05.2024💝 Jest już na świecie Zuzia waga 3360 i 55cm

age.png
  • Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2024, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska0907 wrote:
    A to przepraszam, wywnioskowałam z tego, że piszesz o Włoszkach i myślałam, że właśnie tam mieszkacie😊
    Spoczko 😊 nie mieszkamy, ale jest tu dużo Włochów i tak się złożyło że dużo osób które znamy ma żony/dziewczyny Włoszki 😊

Anuska0907 lubi tę wiadomość

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Skarbek001 Ekspertka

Wysłany: 8 lipca 2024, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile kropel Vivomixxu podajecie i o której godzinie?

I jeszcze pytanie odnośnie Wit. D - zmieniłam na Vigantol bo po D-vitum mam wrażenie że ma problem z brzuszkiem mała. Tylko Vigantol w 1 kropli ma 500 jednostek witaminy D a nie 400. Więc jak to podawać? 😬

age.png

Wysłany: 8 lipca 2024, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skarbek001 wrote:
    Ile kropel Vivomixxu podajecie i o której godzinie?

I jeszcze pytanie odnośnie Wit. D - zmieniłam na Vigantol bo po D-vitum mam wrażenie że ma problem z brzuszkiem mała. Tylko Vigantol w 1 kropli ma 500 jednostek witaminy D a nie 400. Więc jak to podawać? 😬

Nam w szkole rodzenia powiedzieli, żeby podawać od poniedziałku do soboty a w niedzielę przerwa ;)

Skarbek001 lubi tę wiadomość

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2024, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    x

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia, 21:06

Skarbek001 lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
‹‹ 450 451 452 453 454 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ