Czerwcowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Anuska0907 wrote:Kokosankaa mam pytanko, jak się Wam żyje we Włoszech, jak wygląda sytuacja ze służbą zdrowia (pediatra) system szczepień i w jakim regionie mieszkacie? A interesuję się, ponieważ mamy plany względem tego kraju, a chciałam zasięgnąć opini osoby, która już tam jest i jak to wygląda z Twojego doświadczenia. Chyba,że pozwolisz na priv?
Co do butelek, to nam położna powiedziała żeby kupić MAM i u nas się sprawdziła, ale podawaliśmy ja tylko na samym początku, drugie podejście „pełen posiłek” zrobimy za ok tydzień.
A macie do polecenia jakiś podgrzewacz do pokarmu! -
Kfiatuszek666 wrote:Spróbuj pozycji naturalnej
Ola, nam ją (butelkę) poleciła neurologopeda i faktycznie fajnie działa!
Podgrzewacz polecam neno lindo, z minusów wiem, że są mniejsze podgrzewacze nawet tez z neon np lunaWiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2024, 03:07
Kfiatuszek666 lubi tę wiadomość
-
Kokosanka my mamy Neno Lindo co prawda jesteśmy już głównie kp ale na sytuacje gdzie było grane i mm i podgrzewanie mojego w trakcie wyjść i mieliśmy okazję go bardziej przetestować uważam że fajny. No i plus za sterylizacje bo to nadal często używam. No i niby jest podwójny a nie uważam żeby zajmował dużo miejsca. Ładnie się wkomponował w kuchni.
Nowa _Ola ja nam butelkę z laktatora Neno, z Lansinoh (chyba ta samą - gratis do kompresów na piersi) i mammafeel. Bez porównania dłużej je z tej ostatniej i trochę musi się namęczyć, z dwóch pierwszych mleko leci łatwiutko, praktycznie samo. Z czego dla mnie to ważne żeby on się nagimnastykował jak najbardziej bo pojawia się problem ze nie chce piersi bo za trudno 😐
Kfiatuszku u nas przyrosty też są 50 na dobę i dlatego skończyliśmy już całkowicie z mm. Ale to wszystko w konsultacji z położną. Mi trochę odwaliło przez ten spory spadek w szpitalu i kontroluję wagę w child growth tracker - na siatce odbija nawet ładnie więc nie ma potrzeby go na siłę dopychać
Co do czkawki to chyba wszystkie mamy tą samą metodę - na chwilę dać się "napić" chociaż kiedyś na samym początku początku czkawek mąż wpisał zapytanie w czat GPT i jedna z opcji było że można podać smoczek żeby rozluźnić przeponęKokosankaa lubi tę wiadomość
-
meggie94 wrote:Kochana to widocznie coś jest nie tak… albo pokarmu jest jednak za mało tak jak u mnie albo nie pobiera go prawidłowo … Myślę, że najważniejsze jest żeby się najadała i przybierała jak należy a nie czy jest na piersi czy butli 😊❤️
Kochana, a Twoje dziecko jest na mm czy kpi? Skąd wiesz, że nie pobiera prawidłowo? -
Kfiatuszek666 wrote:Kochana, a Twoje dziecko jest na mm czy kpi? Skąd wiesz, że nie pobiera prawidłowo?
My tak jak z pierwszym dzieckiem jesteśmy kp/mm przy czym tak naprawdę głównie mm, a kp daje dla uspokojenia/żeby trochę mojego mleka dostało na początek jak taki malutki, ale z moimi ilościami akurat dzieci bym nie wykarmiła 🙈 nigdy nie miałam nawału, mleko leci coś tam, ale tego jest śmieszna ilość. Dziecko może mi siedzieć i godzinę na cyckach, a zaraz po odstawieniu płacze ze głodne i wciąga 90 ml z butelki 😅 nic nie poradzę, że tak jest, najważniejsze żeby się maluch najadał i był spokojny 😊 -
meggie94 wrote:My tak jak z pierwszym dzieckiem jesteśmy kp/mm przy czym tak naprawdę głównie mm, a kp daje dla uspokojenia/żeby trochę mojego mleka dostało na początek jak taki malutki, ale z moimi ilościami akurat dzieci bym nie wykarmiła 🙈 nigdy nie miałam nawału, mleko leci coś tam, ale tego jest śmieszna ilość. Dziecko może mi siedzieć i godzinę na cyckach, a zaraz po odstawieniu płacze ze głodne i wciąga 90 ml z butelki 😅 nic nie poradzę, że tak jest, najważniejsze żeby się maluch najadał i był spokojny 😊
Rozumiem, dzięki -
A ile dziecko powinno przybierać dziennie?Starania od 2017 r.
Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
On - 36l, wszystko ok
I IUI - 2019 nieudane
I IVF - 25.09.23
7dpt - Beta Hcg - 71 ; prog 231
11dpt - Beta Hcg - 745 ; prog 172
15dpt - Beta Hcg - 4174
24dpt - jest zarodek z ❤️ (szpital, jednorazowe krwawienie bez przyczyny)
31dpt - CRL 10mm 💓
11+2 - CRL 45mm 🧡
13+3 - CRL 70 mm, I prenatalne ok 💝
17+3 - 200 g., 17 cm dziewczynki 😍
20+3 - połówkowe, 340 g dziewczynki 🤩 skr. szyjka
22+3 - 510 g., 28 cm gwiazdeczki 🥰 skr. szyjka
26+3 - 910 g., 37 cm gwiazdeczki 💖 skr. szyjka
30+3 - III prenatalne, 1580 g. dzielnej dziewczynki ❤️ od dziś szpital - b. skr. szyjka
32+2 - 1980 g. 😍
33+2 - 2150g. 🤩
35+2 - 2600g. 💖
36+2 - 2900g. 🧡
36+6 - A. już na świecie! 🥰💓
-
Pozdrawiam nie śpiące kolejna noc małego z nami w łóżku. Dwa razy spał po 3 godziny, więc jest jakby lepiej, od 3:30 za to nadrabia i już trzecie karmienie. Ale i tak wygląda, jakby kończył ten okres drażliwości. Oby.
I oby się okazało, że przybiera, a nie ze te częste karmienia to dlatego, że się nie najada...
W ogóle to witam w gronie trzydziestolatek Były wielkie plany na sushi dzis, ale zobaczymy, czy mały da się odłożyć czy nie...Kfiatuszek666, meggie94, Saimi, Nowa_Ola, Kokosankaa, Katt lubią tę wiadomość
-
Andzia wszystkiego najlepszego! Oby Maluszek dał mamie poświętować 😃
Spróbuję z tą piersią na czkawkę, do tej pory bałam się dawać ze względu na ulewanie, ale jak mówicie że pomaga to sprawdzimy
U nas wczoraj Mała dała popalić wieczorem, ale jak w końcu zasnęła o 22 to spała 4,5h 😅 oby już powoli się uspokajała po tym skoku.Andzia2519 lubi tę wiadomość
👧❤️ 19.06.24 -
Kaatii wrote:Andzia wszystkiego najlepszego! Oby Maluszek dał mamie poświętować 😃
Spróbuję z tą piersią na czkawkę, do tej pory bałam się dawać ze względu na ulewanie, ale jak mówicie że pomaga to sprawdzimy
U nas wczoraj Mała dała popalić wieczorem, ale jak w końcu zasnęła o 22 to spała 4,5h 😅 oby już powoli się uspokajała po tym skoku.
Ile wam zajął skok? -
Katt dzięki za info. Dziś będziemy się próbować ważyć. Przywieźliśmy wagę od teściowej, taka przedpotopowa, nie elektryczna tylko ręczna 🤣
Andzia wszystkiego najlepszego! ale Wy młode tutaj heh kiedy to się miało 30 lat
My na czkawkę dajemy pierś i działa, właśnie wyprobowalismy
Przechwalilam spanie mojego dziecka, dziś standardowo usypianie od północy do 1:15, potem pobudka o 4, usypianie do 5 i pobudka o 8 i nadal nie śpi tylko wisi na cycu. Ale wczoraj cały dzień kupki nie było i widać, że się męczyła strasznie i dopiero przed chwilą się udało i taka poszła, że ledwo pampers wytrzymał.
U nas mam wrażenie, że skok jest co 3 dni bo wtedy jest niespokojna hehe
Dziś mam fizjoterapeutke i dostanę opieprz bo nie ćwiczylam nic. Jedynie mobolizowalam bliznę i to nie codziennie bo czasu nie było. Ehh.. Juz teściowa mi powiedziała, że nie tylko o dziecko mam dbać tylko czas dla siebie też znaleźć. Tylko jak to zrobić? Jak młoda śpi to ja ogarniam dom, jedzenie, zakupy, pranie itd. Na dziś zaplanowałam ogarnięcie w lodówce i koniecznie podłogi umyć bo ogólnie mam porządek ale te podłogi niemyte mnie dobijają.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2024, 09:37
Andzia2519 lubi tę wiadomość
Starania od 2017 r.
Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
On - 36l, wszystko ok
I IUI - 2019 nieudane
I IVF - 25.09.23
7dpt - Beta Hcg - 71 ; prog 231
11dpt - Beta Hcg - 745 ; prog 172
15dpt - Beta Hcg - 4174
24dpt - jest zarodek z ❤️ (szpital, jednorazowe krwawienie bez przyczyny)
31dpt - CRL 10mm 💓
11+2 - CRL 45mm 🧡
13+3 - CRL 70 mm, I prenatalne ok 💝
17+3 - 200 g., 17 cm dziewczynki 😍
20+3 - połówkowe, 340 g dziewczynki 🤩 skr. szyjka
22+3 - 510 g., 28 cm gwiazdeczki 🥰 skr. szyjka
26+3 - 910 g., 37 cm gwiazdeczki 💖 skr. szyjka
30+3 - III prenatalne, 1580 g. dzielnej dziewczynki ❤️ od dziś szpital - b. skr. szyjka
32+2 - 1980 g. 😍
33+2 - 2150g. 🤩
35+2 - 2600g. 💖
36+2 - 2900g. 🧡
36+6 - A. już na świecie! 🥰💓
-
Kokosankaa wrote:Bardzo chętnie bym pomogła, ale my mieszkamy w Luksemburgu, nie we Włoszech 😊 wiec jeżeli rozważacie też Lux, to pisz, a jak nie, to niestety nie pomogę
Co do butelek, to nam położna powiedziała żeby kupić MAM i u nas się sprawdziła, ale podawaliśmy ja tylko na samym początku, drugie podejście „pełen posiłek” zrobimy za ok tydzień.
A macie do polecenia jakiś podgrzewacz do pokarmu!
A to przepraszam, wywnioskowałam z tego, że piszesz o Włoszkach i myślałam, że właśnie tam mieszkacie😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2024, 11:01
-
Anuska0907 wrote:A to przepraszam, wywnioskowałam z tego, że piszesz o Włoszkach i myślałam, że właśnie tam mieszkacie😊
Anuska0907 lubi tę wiadomość
-
Ile kropel Vivomixxu podajecie i o której godzinie?
I jeszcze pytanie odnośnie Wit. D - zmieniłam na Vigantol bo po D-vitum mam wrażenie że ma problem z brzuszkiem mała. Tylko Vigantol w 1 kropli ma 500 jednostek witaminy D a nie 400. Więc jak to podawać? 😬 -
Skarbek001 wrote:Ile kropel Vivomixxu podajecie i o której godzinie?
I jeszcze pytanie odnośnie Wit. D - zmieniłam na Vigantol bo po D-vitum mam wrażenie że ma problem z brzuszkiem mała. Tylko Vigantol w 1 kropli ma 500 jednostek witaminy D a nie 400. Więc jak to podawać? 😬
Nam w szkole rodzenia powiedzieli, żeby podawać od poniedziałku do soboty a w niedzielę przerwaSkarbek001 lubi tę wiadomość