X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Natka9106 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna439 wrote:
    Ja tez podziwiam, ja nawet na wszystkich świętych nie pojechałam na cmentarz, a po wizycie u lekarza jestem wypruta z energii totalnie…

Ja liczę tylko na ten przypływ sił w drugim trymestrze, żeby tylko na święta się chociaż lepiej czuć trochę i przynajmniej żebym mogła sobie coś zjeść co chce, No bo co to za święta bez jedzenia :D

Ja czuję się dość normalnie, jutro kończę 8 tydzień, chodzę normalnie do pracy, nie wymiotuje, czasami mnie mam małe skurcze i dziwny śluz a tak to wszystko jak przed ciąża. Wieczorami mam szybszy zjazd i brak sił, co zaczęło być uciążliwe gdy mam popołudniowa zmianę do 22. A tak to wszystko ok. Chyba mi się poszczęściło, oby tylko z dzieckiem było ok.

Katarzyna439, Coffeebreak lubią tę wiadomość

• Domi_95 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka9106 wrote:
    Ja czuję się dość normalnie, jutro kończę 8 tydzień, chodzę normalnie do pracy, nie wymiotuje, czasami mnie mam małe skurcze i dziwny śluz a tak to wszystko jak przed ciąża. Wieczorami mam szybszy zjazd i brak sił, co zaczęło być uciążliwe gdy mam popołudniowa zmianę do 22. A tak to wszystko ok. Chyba mi się poszczęściło, oby tylko z dzieckiem było ok.

Ja mam bardzo podobnie, czuję się bardzo dobrze jedynie od czasu do czasu zakłują mnie jakby jajniki (raz z lewej, raz z prawej). Wieczorem też czuję się szybciej senna.

👩🏻 - 28 lat - PCOS
    🧔🏻‍♂️ - 29 lat

Mama - 🐶

Starania od 04.2023 r.
    09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)

05.10.2023 - ⏸️
    🩵chłopiec🩵
  • Tamiikoo Przyjaciółka

Wysłany: 18 listopada 2023, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję dziewczyny tym, które kompletnie nie są się w stanie ruszyć 😔 to musi być ciężkie i nieznośne, szczególnie że to taka nagła zmiana. Ale jeszcze troszkę, troszeczkę i powinno być lepiej 🤞😊

Katarzyna439, shikaka86 lubią tę wiadomość

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tamiikoo wrote:
    Współczuję dziewczyny tym, które kompletnie nie są się w stanie ruszyć 😔 to musi być ciężkie i nieznośne, szczególnie że to taka nagła zmiana. Ale jeszcze troszkę, troszeczkę i powinno być lepiej 🤞😊
    No dla mnie to nie jest ciężkie fizycznie, bardziej psychicznie, bo wiecie to jakby się było chorym na grypę miesiąc czasu i trzeba tylko leżeć i nic nie robić.. to po tygodniu już naprawdę się nudzi, a z drugiej strony nie masz na nic siły wiec i tak nic na ta nudę nie poradzisz poza tv i telefonem, ale już mam dosyć jednego i drugiego… czytać nie jestem w stanie… także No dla mnie to bardziej psychicznie jest ciężkie i tez to ze nigdzie nie mogę pojechać do sklepu ani w odwiedziny do kogoś… masakra

shikaka86 lubi tę wiadomość

preg.png

Na razie mama wesołego czworonoga ❤️🐾
    Niedługo mama słodkiej kuleczki 😊

Nifty -> niskie ryzyka 🥳 dziewczynka 🌺🥰
  • Kaatii Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też był mocny zjazd, ale to ze względu na 3 dni szkolenia. Bardzo fajne było i cieszę się, że się zdecydowałam, ale jednocześnie utwierdziłam w przekonaniu, że chodzenie do biura to dla mnie za dużo.
    Dzisiaj znowu wleciała w ciągu dnia godzinna drzemka 😅

Katarzyna439 lubi tę wiadomość

👧❤️ 19.06.24
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja powiem szczerze, ze jak miałam koleżanki, które złe przechodziły początek ciąży to sobie myślałam, ze to wyjątkowe przypadki i mi nic nie będzie, bo ja ogólnie raczej wytrzymała jestem, dobrze znoszę zabiegi medyczne, wiecie, zawsze myślę raczej, ze będzie Ok niż ze złe. Wiec moje samopoczucie w ciąży jest dla mnie mega zaskoczeniem. Żeby mi było niedobrze to jeszcze. Ale mi w szczytowych tygodniach było niedobrze, uczucie zimna, drgawki, zero apetytu w połączeniu ze zwiększonym odczuwaniem głodu, odrzucanie nawet od wody, a pragnienie ciagle, biegunki i zaparcia, ogromny ból biustu, ból żołądka, senność, zmęczenie takie, ze 50m nie mogłam z psem przejść. Do tego zdarzyła się 3dniowa migrena z wymiotami i 2dni bólu zatok. Pamietam, ze leżałam, gapiłem się w sufit i płakałam :)
    A jeszcze ktoś pytał o kichanie - ja kicham i smarkam od początku i ciagle to trwa :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2023, 16:36

Katarzyna439 lubi tę wiadomość

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    Ja powiem szczerze, ze jak miałam koleżanki, które złe przechodziły początek ciąży to sobie myślałam, ze to wyjątkowe przypadki i mi nic nie będzie, bo ja ogólnie raczej wytrzymała jestem, dobrze znoszę zabiegi medyczne, wiecie, zawsze myślę raczej, ze będzie Ok niż ze złe. Wiec moje samopoczucie w ciąży jest dla mnie mega zaskoczeniem. Żeby mi było niedobrze to jeszcze. Ale mi w szczytowych tygodniach było niedobrze, uczucie zimna, drgawki, zero apetytu w połączeniu ze zwiększonym odczuwaniem głodu, odrzucanie nawet od wody, a pragnienie ciagle, biegunki i zaparcia, ogromny ból biustu, ból żołądka, senność, zmęczenie takie, ze 50m nie mogłam z psem przejść. Do tego zdarzyła się 3dniowa migrena z wymiotami i 2dni bólu zatok. Pamietam, ze leżałam, gapiłem się w sufit i płakałam :)
    A jeszcze ktoś pytał o kichanie - ja kicham i smarkam od początku i ciagle to trwa :)

No dokładnie, ja podobne miałam objawy na szczęście oprócz migreny, ale prawie dokładnie to co tobie się działo i u mnie w głowie ciężko jest to sobie przeprocesowac, bo wszystkie moje znajome dobrze przechodziły ciąże i moja mama tez.. :D wiec No ja raczej nastawialam się pozytywnie, a teraz przez to co przechodzę to czuje jakby mi ktoś zabrał moje zycie, bo w sumie tylko jem i śpię, a to jedzenie to tez ciezko mi wchodzi wiec No dla mnie jest to bardzo ciężkie.

Ale oby do tego 12tc i ja liczę na poprawę. :D ✊✊✊

preg.png

• shikaka86 Przyjaciółka

Wysłany: 18 listopada 2023, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka28 wrote:
    Ja od rana dzisiaj mam kłucie bardzo nisko na dole brzucha, raz po prawej raz po lewej, ale czuję że to może być przez zaparcia, co myślicie? Wczoraj piłam mało wody i nie byłam w toalecie 😔
    Oczywiście martwię się, jak zawsze..

Ja też ostatnio miałam takie mocne kłucia i też trochę się martwiłam, ale jak poszłam do WC i ból przeszedł to teraz wiem jak rozpoznać ból z jelit i nie panikować.
    U mnie też w tej ciąży co chwilę inaczej, raz czuję się dobrze (kiedy jest słońce i dość ciepło, że wychodzę z domu i dotleniam się), a czasem siły całkiem odchodzą i tylko leżę. Pocieszam się, że w 2 trym. będzie lepiej 😅

• Riptide Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_95 wrote:
    Ja mam bardzo podobnie, czuję się bardzo dobrze jedynie od czasu do czasu zakłują mnie jakby jajniki (raz z lewej, raz z prawej). Wieczorem też czuję się szybciej senna.

Ja mam to samo. Ogólnie naprawdę na razie super się czuję, oprócz jakichś tam drobnostek. Powiedzieliśmy dziś rodzicom, pierwszy wnuczek z jednej i drugiej strony, radość nie do opisania 🥳

Katarzyna439, Patka28, Kfiatuszek666, Katt, Tamiikoo, Kokosankaa, Domi_95, Nowa_Ola lubią tę wiadomość

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Riptide wrote:
    Ja mam to samo. Ogólnie naprawdę na razie super się czuję, oprócz jakichś tam drobnostek. Powiedzieliśmy dziś rodzicom, pierwszy wnuczek z jednej i drugiej strony, radość nie do opisania 🥳

Super, u nas tez pierwsze dziecko w rodzinie :D

Patka28, Riptide, Nowa_Ola lubią tę wiadomość

preg.png

Wysłany: 18 listopada 2023, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i elegancko, u mnie tez pierwsze, ale rodzice już wiedza od 2 tygodni :)

Riptide lubi tę wiadomość

• Kaatii Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też pierwsze dziecko w rodzinie, ale chcemy powiedzieć rodzicom dopiero na święta. Wiem, że wszyscy będą to bardzo przeżywali i nie mam ochoty słuchać „dobrych” rad, nawet jeśli w dobrej wierze mówione to ja i tak wolę święty spokój.

Riptide, Katarzyna439, Madzia35, Gosia9, Nowa_Ola, Sara10 lubią tę wiadomość

👧❤️ 19.06.24
  • Tamiikoo Przyjaciółka

Wysłany: 19 listopada 2023, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaatii wrote:
    U nas też pierwsze dziecko w rodzinie, ale chcemy powiedzieć rodzicom dopiero na święta. Wiem, że wszyscy będą to bardzo przeżywali i nie mam ochoty słuchać „dobrych” rad, nawet jeśli w dobrej wierze mówione to ja i tak wolę święty spokój.

Totalnie rozumiem. My też będziemy mowili dopiero na święta. Moi rodzice dowiedzą się za tydzień, w niedzielę, ale zamierzam ich poprosić żeby się w rodzinie nie chwalili. A mojej babci, to najchętniej powiedziałabym nie wiem, na chrzcinach 😣🙈

Kaatii lubi tę wiadomość

• Anekk Koleżanka

Wysłany: 19 listopada 2023, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powiedzcie proszę czy planujecie test NIPT? W sensie ten genetyczny z krwi?

Ja z racji na swoje doświadczenia po pierwszej ciąży planuje go zrobić i czekam już na niego jak na wyrok 🙈

I stąd moje pytanie czy któraś z Was badała temat który najbardziej opłaci się zrobić?
    Dopiero zaczynam badać temat który wybrac bo za pierwszym razem bylam w takim amoku ze zrobilam pierwszy lepszy w punkcie gdzie mialam prenatalne.

Rozwazam NIFTY z racji na najszersza walidacke kliniczna -ponda 9mln. I okazuje się że przychodzac do jakiegoś punktu z marszu to koszt ok +-2600 a rejestrujac pobranie na ich stronie w wybranym punkcie w swoim mieście to niecale 2000 wiec jest różnica 🙃

PS. Ze swojego bardzo przykrego doświadczenia proszę Was bardzo nie dajcie sobie wmówić ze test PAPPA jest bez sensu, a statystyka wad genetycznych to naciągnie na płatne badania 😗

Katarzyna439, Kaatii lubią tę wiadomość

Wysłany: 19 listopada 2023, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuję Nifty albo podobny (u mnie w klinice oferują jeszcze Harmony i jeszcze jakiś) jak coś wyjdzie nie tak na usg i/lub pappa. Mam genetyczne za półtora tygodnia.

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2023, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anekk wrote:
    Dziewczyny powiedzcie proszę czy planujecie test NIPT? W sensie ten genetyczny z krwi?

Ja z racji na swoje doświadczenia po pierwszej ciąży planuje go zrobić i czekam już na niego jak na wyrok 🙈

I stąd moje pytanie czy któraś z Was badała temat który najbardziej opłaci się zrobić?
    Dopiero zaczynam badać temat który wybrac bo za pierwszym razem bylam w takim amoku ze zrobilam pierwszy lepszy w punkcie gdzie mialam prenatalne.

Rozwazam NIFTY z racji na najszersza walidacke kliniczna -ponda 9mln. I okazuje się że przychodzac do jakiegoś punktu z marszu to koszt ok +-2600 a rejestrujac pobranie na ich stronie w wybranym punkcie w swoim mieście to niecale 2000 wiec jest różnica 🙃

PS. Ze swojego bardzo przykrego doświadczenia proszę Was bardzo nie dajcie sobie wmówić ze test PAPPA jest bez sensu, a statystyka wad genetycznych to naciągnie na płatne badania 😗

Ja planuje jeśli pappa wyjdzie zle :) i chyba tez nifty bo u mnie jest najtańszy z tego co patrzyłam, ale raczej nie nastawiam się na razie na nic złego.

preg.png

• Nutka -88 Koleżanka

Wysłany: 19 listopada 2023, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a macie jakieś przypuszczenia kto tam zamieszkał u was w brzuszku ?

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2023, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutka -88 wrote:
    Dziewczyny a macie jakieś przypuszczenia kto tam zamieszkał u was w brzuszku ?

Ja po tej mojej wysokiej becie która miałam i objawach mdlosciach to jakoś tak cały czas myśle o dziewczynce :) kiedyś bardzo chciałam dziewczynkę i tylko to, ale odkąd jestem w ciąży to jest mi wszystko jedno teraz i jak będzie chłopaczek to na pewno tez się będę cieszyć bardzo :)

My w ogóle dzisiaj powiedzieliśmy teściom to się tak ucieszyli strasznie 🥰 moja teściowa to kochana kobieta wiec myślałam ze tak będzie, ale ze aż tak ze jakieś łzy wzruszenia poleca to nie myślałam :)

Kfiatuszek666, Kokosankaa, Patka28, Tamiikoo lubią tę wiadomość

preg.png

• IssGreen Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2023, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    bierzecie progesteron + witaminy czy jesteście obstawione całą apteczką leków? Jakie są Wasze doświadczenia? Bierzecie leki profilaktycznie czy z wyraźnych wskazań?

age.png

2020 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 9 tydz.
    2022 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 7 tydz.
    2023 - In vitro ❤️
    2024 - Jan 👶 💙

Ona: PCOS, mutacja MTHFR, delecja PAI 1, dodatnie p/ciała ANA
    On: hipospermia, teratozoospermia, asthenospermia, oligospermia

👩 40
    🧔 39
  • IssGreen Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2023, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna439 wrote:
    Ja planuje jeśli pappa wyjdzie zle :) i chyba tez nifty bo u mnie jest najtańszy z tego co patrzyłam, ale raczej nie nastawiam się na razie na nic złego.

Pomimo zbadanego zarodka planuję Harmony + USG.

age.png

2020 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 9 tydz.
    2022 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 7 tydz.
    2023 - In vitro ❤️
    2024 - Jan 👶 💙

Ona: PCOS, mutacja MTHFR, delecja PAI 1, dodatnie p/ciała ANA
    On: hipospermia, teratozoospermia, asthenospermia, oligospermia

👩 40
    🧔 39
‹‹ 65 66 67 68 69 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ