X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Natka9106 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna439 wrote:
    Ja tez podziwiam, ja nawet na wszystkich świętych nie pojechałam na cmentarz, a po wizycie u lekarza jestem wypruta z energii totalnie…

Ja liczę tylko na ten przypływ sił w drugim trymestrze, żeby tylko na święta się chociaż lepiej czuć trochę i przynajmniej żebym mogła sobie coś zjeść co chce, No bo co to za święta bez jedzenia :D

Ja czuję się dość normalnie, jutro kończę 8 tydzień, chodzę normalnie do pracy, nie wymiotuje, czasami mnie mam małe skurcze i dziwny śluz a tak to wszystko jak przed ciąża. Wieczorami mam szybszy zjazd i brak sił, co zaczęło być uciążliwe gdy mam popołudniowa zmianę do 22. A tak to wszystko ok. Chyba mi się poszczęściło, oby tylko z dzieckiem było ok.

Katarzyna439, Coffeebreak lubią tę wiadomość

• Domi_95 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka9106 wrote:
    Ja czuję się dość normalnie, jutro kończę 8 tydzień, chodzę normalnie do pracy, nie wymiotuje, czasami mnie mam małe skurcze i dziwny śluz a tak to wszystko jak przed ciąża. Wieczorami mam szybszy zjazd i brak sił, co zaczęło być uciążliwe gdy mam popołudniowa zmianę do 22. A tak to wszystko ok. Chyba mi się poszczęściło, oby tylko z dzieckiem było ok.

Ja mam bardzo podobnie, czuję się bardzo dobrze jedynie od czasu do czasu zakłują mnie jakby jajniki (raz z lewej, raz z prawej). Wieczorem też czuję się szybciej senna.

👩🏻 - 28 lat - PCOS
    🧔🏻‍♂️ - 29 lat

Mama - 🐶

Starania od 04.2023 r.
    09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)

05.10.2023 - ⏸️
    🩵chłopiec🩵
  • Tamiikoo Przyjaciółka

Wysłany: 18 listopada 2023, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję dziewczyny tym, które kompletnie nie są się w stanie ruszyć 😔 to musi być ciężkie i nieznośne, szczególnie że to taka nagła zmiana. Ale jeszcze troszkę, troszeczkę i powinno być lepiej 🤞😊

Katarzyna439, shikaka86 lubią tę wiadomość

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tamiikoo wrote:
    Współczuję dziewczyny tym, które kompletnie nie są się w stanie ruszyć 😔 to musi być ciężkie i nieznośne, szczególnie że to taka nagła zmiana. Ale jeszcze troszkę, troszeczkę i powinno być lepiej 🤞😊
    No dla mnie to nie jest ciężkie fizycznie, bardziej psychicznie, bo wiecie to jakby się było chorym na grypę miesiąc czasu i trzeba tylko leżeć i nic nie robić.. to po tygodniu już naprawdę się nudzi, a z drugiej strony nie masz na nic siły wiec i tak nic na ta nudę nie poradzisz poza tv i telefonem, ale już mam dosyć jednego i drugiego… czytać nie jestem w stanie… także No dla mnie to bardziej psychicznie jest ciężkie i tez to ze nigdzie nie mogę pojechać do sklepu ani w odwiedziny do kogoś… masakra

shikaka86 lubi tę wiadomość

preg.png

Na razie mama wesołego czworonoga ❤️🐾
    Niedługo mama słodkiej kuleczki 😊

Nifty -> niskie ryzyka 🥳 dziewczynka 🌺🥰
  • Kaatii Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też był mocny zjazd, ale to ze względu na 3 dni szkolenia. Bardzo fajne było i cieszę się, że się zdecydowałam, ale jednocześnie utwierdziłam w przekonaniu, że chodzenie do biura to dla mnie za dużo.
    Dzisiaj znowu wleciała w ciągu dnia godzinna drzemka 😅

Katarzyna439 lubi tę wiadomość

👧❤️ 19.06.24
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja powiem szczerze, ze jak miałam koleżanki, które złe przechodziły początek ciąży to sobie myślałam, ze to wyjątkowe przypadki i mi nic nie będzie, bo ja ogólnie raczej wytrzymała jestem, dobrze znoszę zabiegi medyczne, wiecie, zawsze myślę raczej, ze będzie Ok niż ze złe. Wiec moje samopoczucie w ciąży jest dla mnie mega zaskoczeniem. Żeby mi było niedobrze to jeszcze. Ale mi w szczytowych tygodniach było niedobrze, uczucie zimna, drgawki, zero apetytu w połączeniu ze zwiększonym odczuwaniem głodu, odrzucanie nawet od wody, a pragnienie ciagle, biegunki i zaparcia, ogromny ból biustu, ból żołądka, senność, zmęczenie takie, ze 50m nie mogłam z psem przejść. Do tego zdarzyła się 3dniowa migrena z wymiotami i 2dni bólu zatok. Pamietam, ze leżałam, gapiłem się w sufit i płakałam :)
    A jeszcze ktoś pytał o kichanie - ja kicham i smarkam od początku i ciagle to trwa :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2023, 16:36

Katarzyna439 lubi tę wiadomość

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    Ja powiem szczerze, ze jak miałam koleżanki, które złe przechodziły początek ciąży to sobie myślałam, ze to wyjątkowe przypadki i mi nic nie będzie, bo ja ogólnie raczej wytrzymała jestem, dobrze znoszę zabiegi medyczne, wiecie, zawsze myślę raczej, ze będzie Ok niż ze złe. Wiec moje samopoczucie w ciąży jest dla mnie mega zaskoczeniem. Żeby mi było niedobrze to jeszcze. Ale mi w szczytowych tygodniach było niedobrze, uczucie zimna, drgawki, zero apetytu w połączeniu ze zwiększonym odczuwaniem głodu, odrzucanie nawet od wody, a pragnienie ciagle, biegunki i zaparcia, ogromny ból biustu, ból żołądka, senność, zmęczenie takie, ze 50m nie mogłam z psem przejść. Do tego zdarzyła się 3dniowa migrena z wymiotami i 2dni bólu zatok. Pamietam, ze leżałam, gapiłem się w sufit i płakałam :)
    A jeszcze ktoś pytał o kichanie - ja kicham i smarkam od początku i ciagle to trwa :)

No dokładnie, ja podobne miałam objawy na szczęście oprócz migreny, ale prawie dokładnie to co tobie się działo i u mnie w głowie ciężko jest to sobie przeprocesowac, bo wszystkie moje znajome dobrze przechodziły ciąże i moja mama tez.. :D wiec No ja raczej nastawialam się pozytywnie, a teraz przez to co przechodzę to czuje jakby mi ktoś zabrał moje zycie, bo w sumie tylko jem i śpię, a to jedzenie to tez ciezko mi wchodzi wiec No dla mnie jest to bardzo ciężkie.

Ale oby do tego 12tc i ja liczę na poprawę. :D ✊✊✊

preg.png

• shikaka86 Przyjaciółka

Wysłany: 18 listopada 2023, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka28 wrote:
    Ja od rana dzisiaj mam kłucie bardzo nisko na dole brzucha, raz po prawej raz po lewej, ale czuję że to może być przez zaparcia, co myślicie? Wczoraj piłam mało wody i nie byłam w toalecie 😔
    Oczywiście martwię się, jak zawsze..

Ja też ostatnio miałam takie mocne kłucia i też trochę się martwiłam, ale jak poszłam do WC i ból przeszedł to teraz wiem jak rozpoznać ból z jelit i nie panikować.
    U mnie też w tej ciąży co chwilę inaczej, raz czuję się dobrze (kiedy jest słońce i dość ciepło, że wychodzę z domu i dotleniam się), a czasem siły całkiem odchodzą i tylko leżę. Pocieszam się, że w 2 trym. będzie lepiej 😅

07.2006 r. 💔💔 8/9 tc. Marysia i Franciszek
    12.2009 🩵 Szymek 🥰

39👫38
    Starania od 💒 02.2020 r.
    05.2023 r. Klinika Angelius
    09.2023 r. Inseminacja udana
    06.2024 r. 🩷 Marcia 🥰
    12.2025 r. 💔 7 tc. Natalka 😥
    04.2025 r. 💔 cb
  • Riptide Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_95 wrote:
    Ja mam bardzo podobnie, czuję się bardzo dobrze jedynie od czasu do czasu zakłują mnie jakby jajniki (raz z lewej, raz z prawej). Wieczorem też czuję się szybciej senna.

Ja mam to samo. Ogólnie naprawdę na razie super się czuję, oprócz jakichś tam drobnostek. Powiedzieliśmy dziś rodzicom, pierwszy wnuczek z jednej i drugiej strony, radość nie do opisania 🥳

Katarzyna439, Patka28, Kfiatuszek666, Katt, Tamiikoo, Kokosankaa, Domi_95, Nowa_Ola lubią tę wiadomość

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Riptide wrote:
    Ja mam to samo. Ogólnie naprawdę na razie super się czuję, oprócz jakichś tam drobnostek. Powiedzieliśmy dziś rodzicom, pierwszy wnuczek z jednej i drugiej strony, radość nie do opisania 🥳

Super, u nas tez pierwsze dziecko w rodzinie :D

Patka28, Riptide, Nowa_Ola lubią tę wiadomość

preg.png

Wysłany: 18 listopada 2023, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i elegancko, u mnie tez pierwsze, ale rodzice już wiedza od 2 tygodni :)

Riptide lubi tę wiadomość

• Kaatii Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też pierwsze dziecko w rodzinie, ale chcemy powiedzieć rodzicom dopiero na święta. Wiem, że wszyscy będą to bardzo przeżywali i nie mam ochoty słuchać „dobrych” rad, nawet jeśli w dobrej wierze mówione to ja i tak wolę święty spokój.

Riptide, Katarzyna439, Madzia35, Gosia9, Nowa_Ola, Sara10 lubią tę wiadomość

👧❤️ 19.06.24
  • Tamiikoo Przyjaciółka

Wysłany: 19 listopada 2023, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaatii wrote:
    U nas też pierwsze dziecko w rodzinie, ale chcemy powiedzieć rodzicom dopiero na święta. Wiem, że wszyscy będą to bardzo przeżywali i nie mam ochoty słuchać „dobrych” rad, nawet jeśli w dobrej wierze mówione to ja i tak wolę święty spokój.

Totalnie rozumiem. My też będziemy mowili dopiero na święta. Moi rodzice dowiedzą się za tydzień, w niedzielę, ale zamierzam ich poprosić żeby się w rodzinie nie chwalili. A mojej babci, to najchętniej powiedziałabym nie wiem, na chrzcinach 😣🙈

Kaatii lubi tę wiadomość

• Anekk Koleżanka

Wysłany: 19 listopada 2023, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powiedzcie proszę czy planujecie test NIPT? W sensie ten genetyczny z krwi?

Ja z racji na swoje doświadczenia po pierwszej ciąży planuje go zrobić i czekam już na niego jak na wyrok 🙈

I stąd moje pytanie czy któraś z Was badała temat który najbardziej opłaci się zrobić?
    Dopiero zaczynam badać temat który wybrac bo za pierwszym razem bylam w takim amoku ze zrobilam pierwszy lepszy w punkcie gdzie mialam prenatalne.

Rozwazam NIFTY z racji na najszersza walidacke kliniczna -ponda 9mln. I okazuje się że przychodzac do jakiegoś punktu z marszu to koszt ok +-2600 a rejestrujac pobranie na ich stronie w wybranym punkcie w swoim mieście to niecale 2000 wiec jest różnica 🙃

PS. Ze swojego bardzo przykrego doświadczenia proszę Was bardzo nie dajcie sobie wmówić ze test PAPPA jest bez sensu, a statystyka wad genetycznych to naciągnie na płatne badania 😗

Katarzyna439, Kaatii lubią tę wiadomość

Wysłany: 19 listopada 2023, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuję Nifty albo podobny (u mnie w klinice oferują jeszcze Harmony i jeszcze jakiś) jak coś wyjdzie nie tak na usg i/lub pappa. Mam genetyczne za półtora tygodnia.

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2023, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anekk wrote:
    Dziewczyny powiedzcie proszę czy planujecie test NIPT? W sensie ten genetyczny z krwi?

Ja z racji na swoje doświadczenia po pierwszej ciąży planuje go zrobić i czekam już na niego jak na wyrok 🙈

I stąd moje pytanie czy któraś z Was badała temat który najbardziej opłaci się zrobić?
    Dopiero zaczynam badać temat który wybrac bo za pierwszym razem bylam w takim amoku ze zrobilam pierwszy lepszy w punkcie gdzie mialam prenatalne.

Rozwazam NIFTY z racji na najszersza walidacke kliniczna -ponda 9mln. I okazuje się że przychodzac do jakiegoś punktu z marszu to koszt ok +-2600 a rejestrujac pobranie na ich stronie w wybranym punkcie w swoim mieście to niecale 2000 wiec jest różnica 🙃

PS. Ze swojego bardzo przykrego doświadczenia proszę Was bardzo nie dajcie sobie wmówić ze test PAPPA jest bez sensu, a statystyka wad genetycznych to naciągnie na płatne badania 😗

Ja planuje jeśli pappa wyjdzie zle :) i chyba tez nifty bo u mnie jest najtańszy z tego co patrzyłam, ale raczej nie nastawiam się na razie na nic złego.

preg.png

• Nutka -88 Koleżanka

Wysłany: 19 listopada 2023, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a macie jakieś przypuszczenia kto tam zamieszkał u was w brzuszku ?

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2023, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutka -88 wrote:
    Dziewczyny a macie jakieś przypuszczenia kto tam zamieszkał u was w brzuszku ?

Ja po tej mojej wysokiej becie która miałam i objawach mdlosciach to jakoś tak cały czas myśle o dziewczynce :) kiedyś bardzo chciałam dziewczynkę i tylko to, ale odkąd jestem w ciąży to jest mi wszystko jedno teraz i jak będzie chłopaczek to na pewno tez się będę cieszyć bardzo :)

My w ogóle dzisiaj powiedzieliśmy teściom to się tak ucieszyli strasznie 🥰 moja teściowa to kochana kobieta wiec myślałam ze tak będzie, ale ze aż tak ze jakieś łzy wzruszenia poleca to nie myślałam :)

Kfiatuszek666, Kokosankaa, Patka28, Tamiikoo lubią tę wiadomość

preg.png

• IssGreen Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2023, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    bierzecie progesteron + witaminy czy jesteście obstawione całą apteczką leków? Jakie są Wasze doświadczenia? Bierzecie leki profilaktycznie czy z wyraźnych wskazań?

age.png

2020 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 9 tydz.
    2022 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 7 tydz.
    2023 - In vitro ❤️
    2024 - Jan 👶 💙

Ona: PCOS, mutacja MTHFR, delecja PAI 1, dodatnie p/ciała ANA
    On: hipospermia, teratozoospermia, asthenospermia, oligospermia

👩 40
    🧔 39
  • IssGreen Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2023, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna439 wrote:
    Ja planuje jeśli pappa wyjdzie zle :) i chyba tez nifty bo u mnie jest najtańszy z tego co patrzyłam, ale raczej nie nastawiam się na razie na nic złego.

Pomimo zbadanego zarodka planuję Harmony + USG.

age.png

2020 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 9 tydz.
    2022 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 7 tydz.
    2023 - In vitro ❤️
    2024 - Jan 👶 💙

Ona: PCOS, mutacja MTHFR, delecja PAI 1, dodatnie p/ciała ANA
    On: hipospermia, teratozoospermia, asthenospermia, oligospermia

👩 40
    🧔 39
‹‹ 65 66 67 68 69 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ