X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    biedrona84 wrote:
    Dziewczyny wiem że temat już był poruszany ale jakie buty najlepiej kupić do nauki chodzenia?
    Trójka napisała wszystko w temacie :-)
    Dobry sklep z obuwiem dziecięcym nie powinien sprzedać butów dziecku, które jeszcze nie chodzi. My mieliśmy taka sytuacje ze starszym wybraliśmy się koło roczku w celu zakupienia pierwszych bucików. Pani zmierzyła stopę i zaczęła obserwować jak syn się zachowuje czy sam się puszcza itp po czym stwierdziła ze to za wcześnie na buty, ponieważ on jeszcze samodzielnie nie chodzi i powinien ćwiczyć jak najwiecej na boso. Nie ukrywam na nas zrobiło to pozytywne wrażenie. Zazwyczaj liczy się zysk, a nie dobro klienta. Kazano nam przyjść jak maluch będzie wykonywał jednorazowo kilka samodzielnych kroków od- do.
    Nie ma swnsu kupowania butów na wyrost. Takiemu dziecku rozmiar stopy zmienia się co 1,5-2 miesiące wiec często się wymienia buty.
    Naszymi pierwszymi były antypoślizgowe titot i zazzu. Ale to są takie w formie miękkich kapci :-) zakładaliśmy je jak mały raczkował i wstawał poza domem.
    Dobry but będzie lekki, podeszwa będzie się zginala na 1/3 długości umożliwiając stopie swobodę. Żadnych sztywnych butów z profilowana podeszwa bo takie są dla dzieci, które maja konkretne wady do skorygowania.
    Po listopadowych przebojach starszaka z tzw „łokciem piastunki” wiemy ze dziecko samodzielnie niechodzące nie wolno prowadzac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 21:05

• biedrona84 Przyjaciółka

Wysłany: 11 lutego 2019, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za pomoc. Jak dobrze że jest to forum bo zawsze można się do Was zwrócić z nurtujacymi pytaniami :)

• Magda33 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Co masz na myśli mówiąc o nieprawidłowym pełzaniu? Jak to wygląda?
    Podciąga się obiema rękami, nie naprzemiennie. Do tego bardzo mało używa też nogi.

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda33 wrote:
    Podciąga się obiema rękami, nie naprzemiennie. Do tego bardzo mało używa też nogi.
    Czyli to samo co u nas..nasz wyglądał jak skacząca żaba. Zaczął używać nóg ale ręce nadal proste i brak naprzeminnosci. Rehabilitantki powiedziały ze są nikłe szanse ze on będzie pełzał naprzemiennie i raczej szybciej będzie raczkował. W pozycje do raczkowania wchodzi non stop. Często łapie go na tym ze zaczyna operować nogami i powoli przesuwa ręce. Dlatego ćwiczę z nim i mam nadzieje ze zaskoczy. Próbuj swojego malucha turlac, bujać w kocu, wtedy rozwijają się obie półkule.

Magda33 lubi tę wiadomość

• Magda33 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ćwiczyłam z nim na piłce, właśnie piłkę toleruje najlepiej. Toczyłam na boki żeby zmieniać ciężar ciała z prawej na lewą (skracał jedną i drugą stronę) i nic to nie zmieniło. Jak pomagałam mu w pełzaniu naprzemiennie z nogami to płakał i się wyrywał. On na samym początku prawie robił dobrze, ale jak zaczęły się ćwiczenia tego pełzania to jakby się zbuntował i robił coraz gorzej, bo tak wygodniej. Może jutro nagram jakiś filmik jak pełza, zobaczę czy się uda.
    Natomiast na rehabilitacji powiedzieli że jak utrwali sobie to nieprawidłowe pełzanie to przejdziemy do czworaków, a pełzanie zostawiamy. Jemu już jest lepiej to jeszcze spróbuję w domu jutro coś podziałać.

O bucikach jeszcze tu dorzucę:
    https://dziendobry.tvn.pl/a/jakie-buciki-wybrac-dla-malego-dziecka-porady

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • welonka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda my jutro druga opuścimy a coś czuję że na tym się nie skończy, jytro idziemy do pediatry nie podoba mi się te swisty boję się że poszlo jej dalej. Niektóre ćwiczenia wykonuje ale to tak bardziej formie zabawy które lubi nic na siłę najgorsze jest to że wiem że w policzku wróciło napięcie muszę jej masować a ona nie daje sobie, przez wysypke w koło ust nie chce zakładać jej tejpow.

Anitka ona już przyjmuje pozycje czworacza ładnie w niej się utrzymuje buja się do przodu do tyłu, chodzi o to żeby potrafiła na jednej ręce podpierac w tej pozycji a druga np sięgnąć pod zabawkę. Mamy takie ćwiczenie między moimi nogami jej tylek nogi w pozycji czwraczej jedna rękę jej dociskam do podłogi a do drugiej podaję zabawki i na zmianę tylko zanim ja ją ustawie to tamto to ona już leży płasko nie potrafię jej utrzymać. Co do stopy to tak nie ma bardzo wygiętej nie ustawia jej cały czas w takiej pozycji ale mimo wszystko za często to robi i za bardzo zaciska palce.

Co do butów tak samo słyszałam miękkie nie za kostkę i nie sztywne jeśli nie ma dziecko żadnych zaleceń. Kiedys na jakimś blogu który prowadzi fizjoterapeutka czytałam że idalene buty dla dziecka byly w pepco pod kątem miękkości i gietkosci podeszwy.

Ja wiem ze dziecko chore nie je dużo ale ona jakby mogła to by nic nie jadła z piersi zjadła ostatnio o godzinie 14.30 o16. 30 zjadła 4 łyżki kaszki na mm trochę wypiła mleka nie całe 30 ml z kubka zjadła biszkopta i niedawno zjadła trochę więcej kaszki na mm z moim mlekiem co ja chce przystawic do piersi jest płacz. A cycki są już kwadratowe

age.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 02:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę u nas mała też często pełza obydwoma rękoma jednocześnie, ale przeplata to pełzaniem naprzemiennie, więc póki co nie drążyłam tematu :/ pozycję do czworakowania przyjmuje od ponad miesiąca, ale tylko się buja lub przechodzi do siadu lub prostowania nóg i rąk w podparciu.

Z butami jest tak jak napisała Trójka i Anitka. W necie jest sporo artykułów na ten temat, z tego co czytałam ważne jest nawet w którym miejscu zagina się podeszwa.

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonko nie przejmuj się tym ze ona tak mało je. Mój małyprzy chorobie miał to samo, nawet nam trochę schudł. Gorzej ze doprowadził mnie do zastoju w jednej z piersi. Tylko u mnie problem polega na tym ze zupełnie nic jie odciagne laktatorem.

• Lucy010 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też się podciagala na 2 rączkach. Tak jakby zagatniala wszystko do siebie. I odpychala się 1 nóżka, czasem nie miała czasu się odepchnac. Raczkuje naprzemiennie, wszystko jest dobrze.
    Ja z kolei koryguje siad. Bo mała z czworakow siada na żabę. Jak ma czas to siada dobrze, ale jak robi przystanek na jakiś czas to zabowy. Akurat na to jestem uczulona.
    Zmienia się u nas sen. Zaczęła wstawać wcześniej, ale też wcześniej idzie spać, z tym, że wstaje wyspana około 21 i fisiuje do północy. Albo położy się spać o 21 i o 3 Skowronek. Muszę poobserwowac jak jej się tam zmienia i dopasuje godziny jakoś żeby nie robić błędu wieczorem.

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • biedrona84 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2019, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy ja próbowałam mała również ustawiać aby mi noc przespała ale nie miałam szans z nią codziennie pada o 19 a wyspana jest o 22 i wtedy zaczyna się akcja zabawa do 1 potem znowu drzemka do 4 i ponownie pobudka. Myślałam że to przez zabawki interaktywne więc jej pochowałam ale nic to nie zmieniło i tak już się przyzwyczaiłam że moje dziecko po prostu tak ma :):):).U mnie tylko w ciągu dnia z drzemkami się nie zmienia pierwszą ok 10- 30 min a druga ok 15 również 30 min. Czasami mam że złości łzy w oczach że jestem cały czas niewyspana i wolałabym wrócić do pracy ale jak na nią spojrzę jak się do mnie uśmiechnie to od razu mi przechodzi :)
    O chwila ciszy i spokoju się konczy dziecię się budzi z rykiem bo niedobra matka położyła do łóżeczka na drzemkę :):):):):)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio rozmawiałam na ten temat z fizjoterapeutką i mówiła właśnie że dziecko może pełzać nie poprawnie a poprawnie raczkować naprzemienne i o to raczkowanie trzeba zawalczyć. Zatem zaczęliśmy wzmacniać rączki. Bo nasz mały robi piękny wysoki podpór, jak pełza to ręce nisko a kolanami i stopami się odpycha, ale nie potrafi tych dwóch funkcji połączyć :-D

• Lucy010 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedrona biedaku kochany, masz jeszcze ciężej z tym spaniem niż ja. U nas zmieniły się drzemki w dzień tak, że potrafi przespać nawet 1,5 godziny. Tak się stało jak zaczęła spać na brzuchu z dupka w górze hehe jak się nie przekręcić to się budzi szybko a jak ułoży się na brzuszku to śpi mocniej. Nadal nie osiagamy 3 godzin snu. Czasem pospi trochę ponad 2 godziny, ale to może że 3 razy w tygodniu taki luksus w nocy. Na ogół śpi do 2 godzin a od 4 już co 40 minut tak do trochę ponad godzinę. Nie ma znaczenia czy w łóżeczku czy z nami czy się naje czy nie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 11:43

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, chce zrobić małej jakieś placuszki itp. na spróbowanie, ale powiedzcie jakie mleko mam użyć? Zwykłego nie dam boję się reakcji alergicznej. Ja się nie znam na tych mlekach.

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy, a jajka możesz dawać?
    Jeśli tak to ja bym zrobiła zwykłe placuszki owsiane, mleko nie jest potrzebne.

A tu masz przepis bez jajek i bez mleka:

https://alaantkoweblw.pl/pierwsze-smazone-placuszki-dla-niemowlaka-helpa/

Sama chyba na dniach zrobię placuszki z tego przepisu, bo kupiłam w końcu amarantus.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 13:39

3i49mg7yu2aqel15.png
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Białko zabro Ola dawać a prowokacji jeszcze nie robiłam więc nie wiem. Koleżanka mi wysłała też przepis z samym zoltkiem do pieczonych placów z kaszy manny. Chciałabym jednak jakieś mleko znać żeby z czasem mufiny upiec na przyklad.
    A z tym jajkiem całym jeszcze trochę poczekam.

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas niestety się pogorszylo i poszło na oskrzela dostała antybiotyk i leki do inhalacji jeden to stedryd. Z waga też poleciała w dol

age.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka, przykro mi, że się pogorszyło. Trzymam kciuki aby antybiotyk szybko pomógł.

3i49mg7yu2aqel15.png
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    U nas niestety się pogorszylo i poszło na oskrzela dostała antybiotyk i leki do inhalacji jeden to stedryd. Z waga też poleciała w dol
    Welonka zdrówka wam życzę!
    Dla poprawy humoru napiszę, że u nas było tak samo i w sumie po 2 dniach antybiotyku była duża poprawa, właściwie po 2 dawkach wydłużony wydech i mini duszność przeszły. Głowa do góry, będzie dobrze :*

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Trójka tylko ona wybrała jeden antybiotyk i mimo wszystko pogorszylo się teraz właśnie dostała silnijesyz i te leki wziewne i sterydy.

age.png
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Dzięki dziewczyny. Trójka tylko ona wybrała jeden antybiotyk i mimo wszystko pogorszylo się teraz właśnie dostała silnijesyz i te leki wziewne i sterydy.
    Ah faktycznie...może w połączeniu ze sterydem i pewnie atroventem będzie lepiej. My mieliśmy taki zestaw i dopiero tak pomogło.

f2w3rjjgku0ijq5v.png
‹‹ 1325 1326 1327 1328 1329 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ