X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są ludzie, którzy w nim wszystko robią, ja nie umiem więc jadę w grach hehe ale z każdym miesiącem robię więcej. Przerabiam swoje przepisy na tm. Ja baaaardzo długo się zastanawiałam nad nim, jeszcze jak była poprzednia wersja. Aż w końcu teściowa wzięła na siebie na raty, ona spłaca raty a ja ją hehehe postawiła mnie przed faktem dokonanym i mam z głowy i fajnie. Chciała jako prezent dać, ale nie zgodziłam się.
    Z ta awaryjnościa to fakt. Im więcej bajerów tym bardziej awaryjny, jednym się ciągle psuje, innym wcale.
    Ale sobrbet pycha, keczup obłędny, raz dwa się robi i czysto. Jest mnóstwo przepisów, jak mała podrosnie wezmę się w końcu porządnie i porobię koncentraty warzywny i mięsny i przyprawe uniwersalna bo w nowym tm bazują na tym.
    Ja też podchodzę do niego na chłodno. Robię w nim a czasem normalnie. Teraz najwygodniejsze jest to, że mogę zrobić 1 ręką a w 2 trzymam dziecko. Bułka tarta, cukier puder. Pyk i jest. Jajko ugotuje, ryż zrobi sypki bo nie w wodzie a na parze się robi. Robię w nim inhalacje małej na katar, zresztą sobie i M też. Można wyparzyc butelki. Jak już się go człowiek nauczy to spoko. Najgorzej wywalić tyle kasy i nie używać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2019, 10:57

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2019, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jakiś mega stary model, jeszcze z lat 90' chyba w każdym razie byłam mała dziewczynka jak mama go wzięła na raty wlasnie. Nie robię w nim dużo, nie ma tyle bajerów no i nie używam tej dostawki do gotowania na parze bo mi za dużo miejsca zajmie. Ale trochę rzeczy w nim robię, chociaż raczej służy mi jako mikser. Miksujemy właśnie cukier, orzechy, nasiona, szybko zupę miksuje. Ale nie używam w ogóle funkcji gotowania, jakoś się boję że taki wiekowy sprzęt może nie dać już rady no i że mega prądu naciagnie :-P Moja mama kupiła ale mało używała, wolała w garnkach. Ja chyba też ostatecznie wolę w garnkach. Ale może jakbym odkryła fajne przepisy to był się skusiła na czestsze używanie. Choć właśnie chyba o prąd i sprzęt bym się martwiła :-P no i ja nie lubię jak mi coś dźwięki wydaje :-P

Edit: jak szefowa chciała kupić to jej zaoferowała że po prostu jej pożyczę na tydzień dwa myślę że trzeba naprawdę się zastanowić czy warto aż tyle kasy wydawać no i czy się będzie używać. Dobry mikser tez jest spoko :-P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2019, 12:27

zpbnj48a0fqxyaef.png

34bwgywlqtank5nu.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2019, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka ja zupy też wolę w garze :) ale pierogi spoko. Ciasto szybko i fajne, jak modelina, pyk i farsz też jest. Zostaje pokleic. Gołąbki oszukane na parze też szybko, pulpety sos i ryz razem się robi. Są plusy i minusy. Właśnie o ten prąd chodzi, że pewnie ciągnie. Ja nie zauwazylam większych rachunków póki co na szczęście. Ja np. nie zdecyduje się na płytę w kuchni, zostawiam gaz. Kiedyś miałam przypadek, że zabrali prąd i nie miałam nawet jak dzieciom mleka zrobić :o
    Fasola moze poczytaj o tym lidlowym, znajomi mają i mówią, że są mega zadowoleni. A jednak duuuuuuzo tańszy.

Kropka89 lubi tę wiadomość

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Annaya Ekspertka

Wysłany: 17 lutego 2019, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję z tą papierologią, już zapomniałam jak to jest (tutaj wszystko elektronicznie), ale niedługo trzeba będzie sobie przypomnieć, bo planujemy powrót do Polski za jakiś czas :)

Kropka, zabawka pierwsza klasa. Jakbym małemu zrobiła coś takiego z kabelków, to dopiero byłby szał. Już wiem o co miałam wcześniej pytać a z jaką wagą się Twój Ignaś urodził?

Leira, rzuciłam okiem na te książki, wyglądają na godne przeczytania. Dzięki!

Fasola, my mamy Kohersen MyCook, też rozważałam na początku Thermomixa (sporo znajomych ma i chwali), ale że nie potrzebowałam elektronicznych przepisów i bałam się awaryjności przy takiej zaporowej cenie, w końcu wybrałam Kohersena. Mam go już chyba 3 lata, jestem bardzo zadowolona, jak dotąd żadnych awarii. Rzuć okiem i poczytaj opinie, może akurat Ci się spodoba, też swoje kosztuje, ale sporo mniej.

Jakbyście miały jakieś fajne pomysły na proste dania dla maluchów, to dzielcie się, chętnie się zainspiruję

2r8rk6nl0p40hkvi.png
    7u229jcgg4p5jd4c.png
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2019, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michałek kończy dziś 9 miesięcy! :D :P ;) a to on na spacerku. Pozdrawiamy :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1bf5d3f5f8bb.jpg

welonka, zielonooka7, biedrona84, summer86, Leira, Agnella, anna23, Kropka89, Annaya, kokkosanka, Czara, Anitka201, Andziula_1988, Joaszo, ka_tarzyna, Dika lubią tę wiadomość

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2019, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego Michalku :)

Magda33 lubi tę wiadomość

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2019, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka ja bym spojrzała odwrotnie - sprzęty w latach 90 i wcześniejszych robiło się tak, żeby były sprawne jak najdłużej, a teraz się robi tak, żeby szwankowały po gwarancji ;) Najlepszy przykład u mojej cioci - po 20 latach zepsuła się jej lodówka, przyszedł facet i mówi, że części + naprawa to ok. 800 pln. Ciocia złapała się za głowę i stwierdziła, że facet oszalał, że taniej będzie jej kupić nową lodówkę. A on do niej, że nie i że on by inwestował w stary sprawdzony sprzęt, bo posłuży kolejne 20 lat. Ciocia dała się przekonać i lodówka działa do dziś (stały temat rozmów rodzinnych ;) ), a od naprawy minęło ze 3-4 lata. Dodam, że w tym czasie jej córka oddawała lodówkę na gwarancję już trzy razy, a ja dwa razy pralkę, a po minięciu gwarancji zmuszona byłam kupić nową. Tak więc, chyba coś w tym jest - a jakie Wy macie doświadczenia z nowymi sprzętami AGD?

Annaya książkę uważam za tym bardziej wartościową i dlatego polecam, że jej autorka miała bardzo przeciętną wiedzę o żywieniu do czasu chorób jej dzieci. Syn miał poważne zaburzenia neurologiczne i silne alergie. Kobieta szukała wszędzie pomocy, oczywiście bezskutecznie, aż trafiła na temat diety i zaczęła to zgłębiać. Wyprowadziła dzieci z problemów zdrowotnych, z którymi lekarze sobie nie radzili i na które przepisywali kolejne tabletki. Dlatego tak bardzo sobie cenię tę pozycję. Skondensowana tam wiedza jest naprawdę ogromna, ale i szokująca.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mogę, moje dziecko uśmiecha się do siebie przed lustrem. Pokaże Wam jeszcze, nie dawno to nagrałam, ale ubaw:

https://photos.app.goo.gl/Dk6untKs9U7Boxeu6

Leira, Kropka89, Anitka201, anna23 lubią tę wiadomość

Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2019, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaya wrote:
    Współczuję z tą papierologią, już zapomniałam jak to jest (tutaj wszystko elektronicznie), ale niedługo trzeba będzie sobie przypomnieć, bo planujemy powrót do Polski za jakiś czas :)

Kropka, zabawka pierwsza klasa. Jakbym małemu zrobiła coś takiego z kabelków, to dopiero byłby szał. Już wiem o co miałam wcześniej pytać a z jaką wagą się Twój Ignaś urodził?

Leira, rzuciłam okiem na te książki, wyglądają na godne przeczytania. Dzięki!

Fasola, my mamy Kohersen MyCook, też rozważałam na początku Thermomixa (sporo znajomych ma i chwali), ale że nie potrzebowałam elektronicznych przepisów i bałam się awaryjności przy takiej zaporowej cenie, w końcu wybrałam Kohersena. Mam go już chyba 3 lata, jestem bardzo zadowolona, jak dotąd żadnych awarii. Rzuć okiem i poczytaj opinie, może akurat Ci się spodoba, też swoje kosztuje, ale sporo mniej.

Jakbyście miały jakieś fajne pomysły na proste dania dla maluchów, to dzielcie się, chętnie się zainspiruję

No właśnie ja chciałam ze sznurków, bo on strasznie się bawi sznurkami z mojej bluzy, ale ostatecznie mąż zdecydował że kolorowe tasiemki też mogą być ok. Ale najfajniejsza zabawa jednak jakby to wisiało gdzieś bo jak tak leży samo to średnio. Może możesz z jakichś a-la-kabli-sznurkow coś bezpiecznego? ;)

Ignaś ważył 3250, potem 2950. Przybieral bardzo słabo, ale on miał problemy ze ssaniem. Zaczął nadrabiać dopiero ok. 3 miesiąca kiedy w końcu opanował w 100% używanie piersi ;)

zpbnj48a0fqxyaef.png

34bwgywlqtank5nu.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2019, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy010 wrote:
    Kropka ja zupy też wolę w garze :) ale pierogi spoko. Ciasto szybko i fajne, jak modelina, pyk i farsz też jest. Zostaje pokleic. Gołąbki oszukane na parze też szybko, pulpety sos i ryz razem się robi. Są plusy i minusy. Właśnie o ten prąd chodzi, że pewnie ciągnie. Ja nie zauwazylam większych rachunków póki co na szczęście. Ja np. nie zdecyduje się na płytę w kuchni, zostawiam gaz. Kiedyś miałam przypadek, że zabrali prąd i nie miałam nawet jak dzieciom mleka zrobić :o
    Fasola moze poczytaj o tym lidlowym, znajomi mają i mówią, że są mega zadowoleni. A jednak duuuuuuzo tańszy.

Ja mega Nie lubię myć Thermomixa, jak i zresztą innych garów :-P jak pomyślę że fajnie miałoby wymagać czyszczenia jego więcej niż raz to mi się już nie chce ;) wyjmuje noże za każdym razem bo mega się w nich syf zbiera (nie widać tego tak naprawdę dopóki ich nie zdejmę) no i to zabiera trochę czasu szczególnie żeby nie pomoczyć tej części gdzie jest łożysko.

zpbnj48a0fqxyaef.png

34bwgywlqtank5nu.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2019, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka89 wrote:
    No właśnie ja chciałam ze sznurków, bo on strasznie się bawi sznurkami z mojej bluzy, ale ostatecznie mąż zdecydował że kolorowe tasiemki też mogą być ok. Ale najfajniejsza zabawa jednak jakby to wisiało gdzieś bo jak tak leży samo to średnio. Może możesz z jakichś a-la-kabli-sznurkow coś bezpiecznego? ;)

Ignaś ważył 3250, potem 2950. Przybieral bardzo słabo, ale on miał problemy ze ssaniem. Zaczął nadrabiać dopiero ok. 3 miesiąca kiedy w końcu opanował w 100% używanie piersi ;)
    U nas hitem jest tablica sensoryczna po starszaku! Mamy luzem położona na podłodze bo starszy sobie o niej przypomniał. Mały uwielbia na niej przesiadywać :-)

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2019, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mały chyba załapał rotawirusa :-/ wczoraj gorączka i biegunka. Bo to chyba niemożliwe ze aż tak na zeby.. w sumie w natarciu są górne jedynki.
    Do tego wspina się gdzie się da i się puszcza..oczy do okoła głowy :-/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2019, 08:59

• Magda33 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2019, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tak, kabelki zdecydowanie wygrywają. Taka tablica sensoryczna to super sprawa. Oglądnęłam sobie zdjęcia ich w google, można samemu takie coś zrobić. A Wy Anitka jaką macie? Oby łagodnie to mały przeszedł, współczuję choroby. Ty masz zawsze ręce pełne roboty.

welonka a jak u Was, poprawiło się?

Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda my mamy tablice wykonana samodzielnie :-) to był prezent dla starszego pod choinkę jak miał 15 miesięcy. Kosztowało nas to sporo roboty ale potrafi bawić się nią do tej pory :-)
    Tu fotka naszej, czesc bibelotów musieliśmy zabrać tak aby młodszy nie zrobił sobie krzywdy.
    9f3173ed42327ac7med.jpg

Magda33, Annaya, Andziula_1988, Kropka89 lubią tę wiadomość

• welonka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2019, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda byliśmy w piątek na kontroli osluchwo dalej załadowane oskrzele ale już mniej swiszczy teraz idziemy jutro na kontrolę. Wydaje mi się że jest dobrze znaczy słychać że zalega jej jeszcze bo ma momentami chrype. Apety wrócił pierwsza cała noc spędziła na cycu.

age.png
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2019, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale super. To jest genialne! :D

Anitka201 lubi tę wiadomość

Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • zielonooka7 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2019, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moja mała siadła z czworaków :D oczywiście mama nie widziała tego, bo śniadanie robiła córce a ona bawiła się z kuzynkami dopiero przyszłam jak już siedziała i asekurowałam upadek twarzą na parkiet

welonka, Annaya, Leira, Magda33, summer86, Anitka201, Andziula_1988, Joaszo, Kropka89 lubią tę wiadomość

2nn3csqv5aa4ewil.png
    w5wqio4pmt9rfpnw.png

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2019, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i mam! Chyba mnie dopadło to samo co młodego :-(:-(

• Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2019, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka również pozwoliłam sobie zapisać Twój przepis ;)
    I odgapie pomysł z zabawką. Mój też lubi wszelkie sznurki i tasiemki. Także będzie napewno zadowolony.

Co do tm to mąż mi co jakiś czas głowę suszy, żeby kupić a ja ciagle się bronię. Wiem, że fajne przepisy są i np masełko pycha. Ale jakoś mi się zdaje, że taki mały. A ja lubię ugotować na 2 dni.

Anitka zdrówka dla Was!

Magda jaki fajowy Michałek ;) jak patrze na Twojego Małego to utwierdzam się w przekonaniu, że za ciepło ubieram Młodego ;( niby nie poci się, tzn poza rączkami. Ale te to nawet w domu ma upocone nawet jak jest w samym body.

Zielonooka gratulacje z okazji siadu ;)

Leira zgadzam się co do sprzętu. My mamy lodówkę samaunga 7 lat i Zaraz po skończeniu się gwarancji zepsuła się
    , tzn wyświetlacz tylko częściowo działał. A bez tego zero zakresu regulacji. Jak przyszedł serwisant to okazało się, że jakieś kabelki się poprzerywały, ale oni nie lutują i trzeba wymienić drzwi za jakieś 700 pln plus 120 robocizna i oczywiście 120 pln za to, że przyszłej stwierdzić co się zepsuło. Masakra. Nie zdecydowaliśmy się na wyminę drzwi. Mąż sam polutowal i wszystko działa, póki co.

dqpri09kh0x52aib.png
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2019, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka to długo Ją trzyma, mam nadzieje, że samopoczucie ma chociaż w miarę i chęci do zabawy. Daj znać w takim razie po lekarzu.

Anitka trzymaj się, zdrowia i wytrwałości :)

Andziula w domu mam 23 stopnie. Michał na co dzień jest w body z dł. i w spodniach. Jak był chory to nawet skarpetki mu ubierałam. Był taki rozebrany bo to przed pójściem do wanny było. Jak się dużo bawi to mu ciepło. :D

Zgadzam się ze zdaniem Leiry o tych sprzętach domowych, że starsze dłużej wytrzymuje. Jedynie co to u mnie jak zmieniliśmy lodówkę na nową z tymi znaczkami A++ to rachunki spadły o 30zł/m-c mniej za prąd.

Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
‹‹ 1329 1330 1331 1332 1333 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ