CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Kochane wtrace sie na chwilke
jesli chodzi o suplementacje to moj gin na poczatku kazal brac tylko sam kwas foliowy. Ja bralam jeszcze wit d3 i magnez. Od 11tc dopiero wprowadzil mi pregne plus.
Alusiek84, Madzik84, Anna Stesia lubią tę wiadomość
Moj wczesniaczek z 33tc
Aniołki: 02.2015 & 06.2016 -
Paula. wrote:Kochane wtrace sie na chwilke
jesli chodzi o suplementacje to moj gin na poczatku kazal brac tylko sam kwas foliowy. Ja bralam jeszcze wit d3 i magnez. Od 11tc dopiero wprowadzil mi pregne plus.
Paula. lubi tę wiadomość
-
W poprzedniej ciąży na początku też brałam tylko kwas foliowy (oprócz wspomagaczy). Od drugiego trymestru gin zalecił mi pregnę plus. Teraz biorę jeszcze magnez i dha, bo kp i kawa
Anna Stesia lubi tę wiadomość
[*] 18.10.2014 (8tc), 18.08.2015 (7tc) -
Dużo lekarzy włącza suplementacje od drugiego trymestru chyba, ze jest mutacja MTHFR i nie przyswaja się kwasu foliowego to wtedy tylko Femibion bo to jedyny taki preparat w Polsce który ma metylowanym kwas foliowy - tak mi lekarz powiedział
-
paulen wrote:Biorę kwas foliowy, ale zastanawiam się nad Pregna Plus lub Femibion 1. Nie jestem w stanie dostarczać do organizmu wszystkich potrzebnych witamin stad myśle o sumplementacji
czy lepiej skonsultować to z lekarzem?
Zdecydowanie lepiej skonsultować z lekarzem. Biorę Pregna Plus, bo mam też problemy z tarczycą, a tam jest jod - w sumie to zalecenie od mojej ginekolog i od endokrynologa. Ale wiele moich znajomych brało tylko kwas foliowy i urodziło zdrowe dzieci. Wszystko zależy od naszych indywidualnych potrzeb i schorzeń. Na pewno nie można przesadzać, o to prosiła mnie moja ginekolog, mówiła, że wiele kobiet kupuje sobie różne preparaty dostępne w aptekach i bierze za dużo i niewłaściwie dobrane. A jedząc prawidłowo jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi większość składników odżywczych w ich naturalnej postaci, a nie zsyntetyzowanej, które nie są tak całkiem obojętne dla zdrowia. Zresztą w Polsce mamy niesamowity popyt na suplementy diety, co specjaliści uważają za złe zjawisko.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2017, 20:32
Alusiek84, Madzik84 lubią tę wiadomość
-
Pregna plus i tak nie ma dużego składu w porównaniu do innych suplementów ,mi lekarz kazal pragnę brać ze względu na żelazo mam tendencje do anemii. A dha to to sam kwas tłuszczowy omega-3 raczej ciężko miec jego nadmiar .
A jak to jest z magnezem mogę spokojnie łykać czy lepiej poczekać na wizytę z lekarzem od kilku dni drga mi powieka u mnie to świadczy o niedobrze magnezu.Anna Stesia lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, dziekuje za wszystkie wskazowki. Jestescie niezastapione:) Poczekam cierpliwie na wizyte u gina i skonsultuje z nim wybor witamin. Z tego co piszecie wynika ze nie ma co sie spieszyc z suplementacja
kwas biore a to najwazniejsze:)
-
W temacie zdrowia- znacie jakas dobra stronke na ktorej sa przepisy na latwe i zdrowe potrawy nadajace sie dla przyszlych mam? Takie ze skladninkow dostepnych w kazdym markecie?
Tak naprawde zawsze lepiej czerpac witaminy ze zdrowej diety niz tabletek;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2017, 21:29
-
welonka wrote:Pregna plus i tak nie ma dużego składu w porównaniu do innych suplementów ,mi lekarz kazal pragnę brać ze względu na żelazo mam tendencje do anemii. A dha to to sam kwas tłuszczowy omega-3 raczej ciężko miec jego nadmiar .
A jak to jest z magnezem mogę spokojnie łykać czy lepiej poczekać na wizytę z lekarzem od kilku dni drga mi powieka u mnie to świadczy o niedobrze magnezu.
Może poczekaj na wizytę, a tymczasem możesz jeść orzechy i np. kostkę gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao. -
Hania003 wrote:W temacie zdrowia- znacie jakas dobra stronke na ktorej sa przepisy na latwe i zdrowe potrawy nadajace sie dla przyszlych mam? Takie ze skladninkow dostepnych w kazdym markecie?
Tak naprawde zawsze lepiej czerpac witaminy ze zdrowej diety niz tabletek;)
Też tak myślę. Stron Ci nie doradzę, ale ja zazwyczaj robię tak, że kupuję rózne rzeczy w sklepie i potem szukam w googlach przepisów z tymi składnikami (czasem okazuje się, że trzeba coś dokupić, no ale trudno).Hania003 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCzy wy też tyle jecie. Zjadłam dwie kromki o 19stej potem loda następnie chrupki wszystkie od dziecka i teraz znowu kromki dwie zjadłam...
a i jeszcze czekoladę zmieściło się
Ja na razie biorę kwas i lek na tarczyce
Hania003 ja często gotuję z strony Lidla bo tam robię zakupy albo szukam ogólnie strony
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2017, 22:40
-
tomania2806 wrote:Czy wy też tyle jecie. Zjadłam dwie kromki o 19stej potem loda następnie chrupki wszystkie od dziecka i teraz znowu kromki dwie zjadłam...
Mam duży apetyt, tzn. ciągle bym coś jadła, ale na niewiele rzeczy mam ochotę. Wczoraj upiekłam ciasto i nawet go nie tknęłam. Ciągle jednak czuję ssanie w żołądku oraz na mdłości coś często podgryzam, ale nie robię tego dlatego, że mi wybitnie coś smakuje, tylko dlatego, że mnie ssie i jest mi niedobrze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2017, 22:39
-
nick nieaktualny
-
U mnie zależy od dnia z tym jedzeniem...raz jem co 5 minut tak jak i korzystam z wc. Ale są też dni, że mogłabym nie jeść wcale - ale nie z powodów wymiotów bo na szczęście tych u mnie brak
-
Hej,
Dwa dni temu powinnam dostać okres ale dostałam tylko plamienia (myślałam, że to początek okresu). Tylko, że coś mi nie pasowało. Zrobilam test i była jasna cienka kreska jak włos. Nie byłam pewna wiec zrobiłam beta HCG i mialam 34,524 tydzień. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie;)
Barbarka1984, Madzik84, tomania2806, Marya, Paula2702, Alusiek84, kasju, Hania003, Tini, Kropka89, jagodowa91 lubią tę wiadomość
Asiulka