X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Agnella Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, gratuluję udanych wizyt, jakie duże maluszki :-)

Ja przyjmuję Tardyferol Fol, biorę na noc.
    Czy teraz robiąc morfologię, muszę na parę dni odstawić żelazo, czy robić badanie podczas?
    Lekarz kazał przede wszystkim jeść więcej mięsa.
    W przyszłym tygodniu idę na obciązenie glukozą, a 21 marca mam wizytę, już odliczam dni :-)

U mnie teraz brzuszek również wypieło do przodu :-)
    Na chrzcinach widać wyraźnie było, że to zaawansowana ciąża.
    Fajnie, uwielbiam ten stan :-)
    Na plusie 4,5- 5 kg.

klauuudia lubi tę wiadomość

• Komcia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm jak czytam co jeść w przypadku problemów z żelazem to aż mi ślinka cieknie. Zblendowane buraki i kaszaneczka mogłaby być codziennie ;p
    Też dostałam skierowanie na glukozę ;)
    A waga w domu mi padła - nie dziwie jej się. Ostatni pomiar to 71 kg (czyli 7 na plusie w tej ciąży i 11 na plusie od poprzedniej).

gyxwroeqzjnzrj19.png
    piu3dqk3ljlr8vpa.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angella nic nie odstawiasz. Żelazo bierzesz ciągiem i robisz wyniki. Ja po miesiącu miałam na prawdę duża poprawę. Za 2 tyg kolejna wizyta wiec przed również zrobię morfologię.

• welonka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka ja takie skutki miałam po żelazie przed ciąża ,boje sie ze w ciazy mogą byc gorsze albo bardziej nasilone.

Ja jutro mam wizytę i juz przebieram nóżkami:d ja z wagi korzystam tylko u lekarza w domu mam schowana :d

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 08:37

age.png
  • klauuudia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro czeka nas operacja ... Tak się stresuje wiem że to niedobrze dla maluszka ale tak strasznie martwię się o Nikolasa oby wszystko poszło sprawnie ... najbardziej boję się momentu kiedy będę musiała "pożegnać się " z małym i wyjść z sali operacyjnej już na sama myśl łzy mi lecą ciurkiem a co dopiero jutro to przeżyć... trzymajcie za nas kciuki proszę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 08:39

zrz69vvj3yqbx4nk.png
    zrz6jw4zaldusvqc.png
  • szczęśliwa2017 Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja póki co nie mialam problemu z morfologia :) ale wizytę mam w przyszłym tygodniu i zobaczymy jak wtedy wyjdą badania :)

jutro jadę na echo serca- mam nadzieję ze wszystko będzie dobrze :) I już się nie mogę doczekać zobaczyć maluszka:)

zamówienie na Gemini zrobione :) teraz czekam na kuriera :D

klauudia wszystko będzie dobrze- trzymamy kciuki !:)

Szczęśliwa2017
  • klauuudia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez nie mialam nigdy problemu z zelazem . Utrzymuje sie ciagle na poziomie 14 .
    Ale szwagierka ma wyciskarke do sokow i piłam mieszankę z buraków pomarańczy i cytryny pyszne to było ja osobiście dodalabym jeszcze trochę chilli i miód w gębie :)
    Chociaż wydaje mi się że w przypadku żelaza to jednak przede wszystkim dużo miecha ;)

zrz69vvj3yqbx4nk.png
    zrz6jw4zaldusvqc.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia trzymam kciuki za Was :) mozesz byc z synkiem do momentu aż nie zostanie znieczulony?

Nigdy nie mialam żelaza na poziomie 14 od poczatku ciąży mialam 12,5i jak na mnie to bylo bardzo duzo:)

age.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia, nie martw się - wszystko będzie OK :)
    U nas syn kuzynki miał ostatnio operację, zniósł to bardzo dzielnie, tyle, że po nakrozie trochę ciężko było się mu zebrać w sobie (podobno u dzieci to normalne) i wymiotował (co też jest normalne - więc się nie przestrasz u swojego synka), ale na drugi dzień, jak już doszedł do siebie to czuł się jak bohater - wszyscy go w tym utwierdzali - i teraz chodzi dumny jak paw - zero traumy czy złych wspomnień :)

Dziewczyny jakie miałyście wyniki krzywej cukrowej?

U mnie było:

Na czczo 85
    Po 1h 140
    Po 2h 111

Wiem, że wyniki są w normie (jest OK <140 po 2h), ale z ciekawości pytam jak to u Was wyglądało i czy miałyście duże przyrosty cukru, w stosunku do wartości wyjściowej po tej glukozie? I czy piłyście glukozę cytrynową/z cytryną czy zwykłą? Jestem ciekawa czy to robi jakąś różnicę w wynikach :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira, ja wlaśnie siedzę w labie i czekam na pobranie po 1h.. wyniki dziś lub jutro. Ja najbardziej obawiam się o cukier na czczo, bo z nim miałam problemy już przed ciążą i brałam wtedy Metforminę.

Klaudia, trzymam mocno kciuki za operację Twojego synka!

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia kciuki zaciśnięte :-) będzie dobrze!

Leira u mnie wyjściowa na czczo 72
    Po godzinie 173
    Po 2 godzinach 103

Glukoza 75 g bez smaku, nie miałam wciskanej cytryny.
    Teraz norma (po godzinie) jest do 180 wiec Ty masz wyniki idealne. Nawet moj przewrażliwiony lekarz stwierdził ze moje wyniki są Ok a już myślałam ze to cukrzyca ciążowa. Mam jeść regularnie, raczej uważać na indeks. W ciazy mnie odrzuciło od słodyczy wiec tyle dobrego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 09:26

• eunice. Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2018, 07:48

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • Leira Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eunice. wrote:
    Dziewczyny, myślicie że mogę jutro zrobić glukozę? To będzie dokładnie 24 tc. Jutro jest jeden z nielicznych dni kiedy mąż mógłby ze mną jechać, bo wieczorem jedzie na wyjazd służbowy z pracy i rano nie musi iść to by mógł z nami jechać i młodą gdzieś wziąć do parku na ten czas. Tylko się martwie czy to nie za szybko

Skoro glukozę robi się między skończonym 24 tygodniem a 28 tygodniem to dlaczego nie? :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eunice, robi się od 24 tygodnia, więc myślę że jak najbardziej ok :) Ja robię zaledwie 4 dni później.

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • welonka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam cukier podany wartościach mmol/l
    Na czczo 3.98 (3,3-5,5)
    Po1godz 6.02
    Po2 godz5,08

Jak kogoś interesuje to dzisiaj w pytaniu na śniadanie ma byc o ćwiczeniach w ciazy jakie sa dozwolone a jakie zakazane:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 09:39

age.png
  • malinka201666 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia,wiem co czujesz :( u mnie młody miał 2 zabiegi,raz mu wyrywali migdałek ale wtedy prywatne i byłam z mężem to się trzymałam drugi raz na ściągnięcie jajeczka do moszny w szpitalu i byłam już sama,ryczłam jak głupia pod salą :(

Możesz zrobić glukozę w 24 :)

26.05.2025 Dwa ❤️❤️
    05.06.2025 USG I trym.-wszystko ok 😁
    17.06.2025-Panorama,zdrowe 🩷🩷
    11.07.2025- 11,1 cm i 11,61 cm dzidziusiów 🩷
    5.08.2025 -połówkowe 308 g🩷 316g🩷
    13.08.2025-gin -wszystko ok, szyjka 3,5
    26.08.2025-poradnia w szpitalu
    29.08.2025-Echo serduszek
    10.10.2025-3 prenatalne
    preg.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia trzymam kciuki za Was, będzie dobrze :)

Ja też miałam kiepskie żelazo na początku, zwróciłam uwagę na to gin i zaleciła mi jeść dużo czerwonego mięsa, więc tak też zrobiłam i pomogło. Teraz mam też wyciskarkę to mogę coś pokombinować ze sokami z buraka itp. :) kaszankę bym chętnie zjadła, ale tu gdzie mieszkam nie ma takich rarytasów :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 09:44

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • ScarlettKate Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kobietki :)
    U nas leci strasznie czas już skończyliśmy chorowania. wózek zakupiony zarówno spacerówka dla Młodego jak i limuzyna dla księżniczki. Zdecydowałam Sie na Barlette :D

A jak u was ze zgaga? bo mnie normalnie tak meczy nawet po wypiciu wody... no przez to wróciły mdłości i wymioty sporadycznie ale niestety są...
    Dostałam skierowanie do szpitala na po świętach an kontrole mój gin woli dmuchać na zimne żeby znowu za szybko dzidzia nie wyszła i czy wszystko ok. nie wiem jak zostawię synka na kilka nocy zapłacze się za nim... w dzień jest ok ale w nocy tylko mama...

:(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 09:59

atdcx1hp55hplvo0.png
    3i49df9hqdu1yhfq.png
    jbt1dcim19fwryq1.png

• szczęśliwa2017 Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez robiłam w 24tc .
    na czczo 66 po 75g samej glukozy
    -po 1h -72mg%
    -po 2h - 99mg%

dodam ze słodycze jem garsciami;)

Szczęśliwa2017
  • Komcia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ScarlettKate wrote:
    Hej Kobietki :)
    U nas leci strasznie czas już skończyliśmy chorowania. wózek zakupiony zarówno spacerówka dla Młodego jak i limuzyna dla księżniczki. Zdecydowałam Sie na Barlette :D

A jak u was ze zgaga? bo mnie normalnie tak meczy nawet po wypiciu wody... no przez to wróciły mdłości i wymioty sporadycznie ale niestety są...
    Dostałam skierowanie do szpitala na po świętach an kontrole mój gin woli dmuchać na zimne żeby znowu za szybko dzidzia nie wyszła i czy wszystko ok. nie wiem jak zostawię synka na kilka nocy zapłacze się za nim... w dzień jest ok ale w nocy tylko mama...

:(
    Ja mam zgagę co chwilę, ale jak sobie przypomne bóle z pierwszej ciąży to nawet na tę zgagę nie zwracam uwagi ;)
    A dzisiaj pierwszy raz mnie dopadła myśl jak to bedzie w okolicach porodu zostawić w domu moją Małą Gwiazdkę. Niby moja mama ma przyjechać na pare dni (przed / w trakcie i po porodzie), aby mąż chodził w miarę do pracy - nie tracił urlopu i wykorzystał go jak juz wszyscy będziemy w domu. I już mnie ściska że jak to zostanie beze mnie. Chociaż tak myślę, ze bardziej ja bez niej ;(

gyxwroeqzjnzrj19.png
    piu3dqk3ljlr8vpa.png
‹‹ 681 682 683 684 685 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ