Czerwiec 2015 =)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
dla mam karmiących na laktacje własnie kupiłam kilka dni temu w saszetkach właśnie z hipp ale kurcze zapłaciłam 11.99 w intermarche
ja obejrzałam 2 odcinki porodów i o 2 za dużo ... męczyły sie kobiety strasznie, jęczały, krzyczały przez co jeszcze bardziej sie boje - już nie oglądam tego . -
mówicie, że chcecie po odejściu wód jak najdłużej w domku ... no ja w sumie też ale jako pierworódka miałabym strach ... bo kurcze nie wiadomo co tam w środku sie dzieje i jak szybko postępuje .. położna na zwiedzaniu szpitala mówiła, że jak wody odejdą to zaraz do szpitala niby ale wiadomo czym dłużej w domu tym spokojniej (albo i nieee
)
nie wiem
mi jak odejdą to planuję szybką kąpiel, depilację i szpital ... no ale pewnie jak odejdą to będę tak spanikowana, że jak będe stać tak pojadę na szpital hahahahahahhahahahahahahaahahkarolinka85 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
A ja się nie boję, że małemu coś się stanie... jeśli będziemy się bały, to poród się przedłuży
Ja się modlę tylko o życzliwość w szpitalu.
Ja tam te "Porody" męczę do końca - w trakcie sobie wypisuję czego nie chcę podczas swojego, o ile będzie SNMam już dłuuugą listę. Jak ktoraś chce to udostępnię co tam wypisałam
-
LISTA ŻYCZEŃ/PROCEDUR/ZABIEGÓW DO PLANU PORODU
Poród - ogólne
- wizyta duszpasterza danej religii
-obecność krzyża na sali porodowej
1 Faza:
-obecność stażystów/studentów
-założenie wenflonu
-lewatywa
-golenie krocza
-podanie prostaglandyn
-możliwość korzystania ze znieczulenia wziewnego
-korzystanie z TENSu
-podanie dolarganu
-Znieczulenie zewnątrzoponowe
-założenie cewnika Foleya żeby przyspieszyć poród
-przebicie pęcherza płodowego żeby przyspieszyć poród
-podanie oksytocyny w celu indukcji porodu
-masaż szyjki macicy
-ciągłe podpięcie pod ktg
-ruch i możliwość korzystania z przyrządów gimnastycznych w I fazie porodu
-możliwość odtwarzania muzyki
-przyciemnienie oświetlenia
2 Faza:
-nacięcie krocza
-odpępnienie dziecka dopiero po ustaniu tętnienia sznura pępowinowego
-zastosowanie próżnociągu
-zastosowanie kleszczy
-możliwość przybrania pozycji (siedzącej, wertykalnej, kolankowo-łokciowej, rodzenia w wannie..)
-parcie przy oparciu nóg o łóżko, a nie z założonymi na podpórkach fotela
-krępowanie nóg pasami
-umożliwienia mi wykonania kilku parć we własnym tempie i dopiero gdy nie będzie to efektywne, pomocy personelu
-możliwość dotykania krocza i główki dziecka podczas parcia
-jeżeli będę w stanie, samodzielnego uchwycenia rodzącego się dziecka
-przyginanie głowy i nóg do tułowia podczas parcia
-rękoczyn Kristellera
-przyciemnienie oświetlenia
3 Faza:
-podanie oksytocyny w celu przyspieszenia wydalenia łożyska
-siłowe przyspieszanie rodzenia łożyska
Opieka nad dzieckiem:
-dokarmianie MM
-nauka przystawiania do piersi, opieka i porada laktacyjna
-mycie dziecka zaraz po porodzie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2015, 22:57
nenette lubi tę wiadomość
-
Witam wieczorkiem,
Sypialnia pomalowana, mieszkanie ogarnięte, można szykować kącik dla OlgiAle to juz po wypłacie, czyli po 10 maja. Choc zostały detale typu pudełka, koszyki, wanienka, półki nad łóżeczko, cotton balls, ramki na zdjecia.
Kusicie tymi sesjami, moze jak mi ładnie brzuch w końcu wyskoczy, to sie skuszę na kilka profesjonalnych zdjeć.
Co do porodów, to po pierwszym oglądaniu byłam przerażona. Ale zauwazylam, ze im więcej ich oglądam, tym lepiej przyswajam to co mnie czeka. Jakoś łatwiej mi sie oswoić z tym co mi bedą robić, jak widze rożne przypadki CC. Żałuje tylko, ze na porodzie sie kończy, fajnie by było jakby pokazywali te kobietki jeszcze przez kilka dni po. No i raczej obejrzę wszystkie dostępne odcinki, bo mimo wszystko to wciąga
Co do kosmetyków to ja mam kupione największe opakowania, no i rozglądam sie za mniejszymi opakowaniami do torby spacerowej. Nie wezme na spacer kremu z filtrem, który jest w ogromnej tubie 300ml
No i wczoraj okazało sie, ze moj szpital wcale nie jest taki pewny...lekarze nie podpisali jeszcze nowych kontraktów, które obowiązują od czerwca. Powiedziałam mojemu ginowi, ze bez niego nie rodzę, to mnie pocieszył, ze w razie czego on pójdzie do Mysłowic i tam mogę z nim urodzić. Ufam jednak, ze bedzie ok i Olga bedzie miała w dowodzie miejsce urodzenia Tychy
Pytałam tez, kto ściąga szwy po CC i robi to gin, w przypadku mojego siódma doba po porodzie. Wiec Olga bedzie miała pierwsza wycieczkę tydzien po urodzeniu, przy okazji zarejestrujemy ja w USC
Dobrej Nocy !!!
Nieukowa, nenette, Z., maglic, Scintilla, dorcia8919 lubią tę wiadomość
-
Mnie się ta polska wersja porodów nie podoba,obejrzałam jeden odcinek i nie miałam ochoty na resztę. Za to fajne było na Youtube "Położne-gotowe na wszystko". Mnie jakoś też to nie przeraża,ewentualnie wzruszam się na sam koniec jak już bobasa dają mamie,a tak to luz. Jakoś chyba nie boję się porodu. Bo przecież tyle kobiet urodziło to i ja dam radę.
Ja te herbatki w rossmannie właśnie kupiłam,dla mnie jak i dzidzi.
Chyba że położna stwierdzi że mam sobie to odpuścić i nie dawać małemu to sama je wypije i już
Mój mąż na początku nie chciał być przy porodzie,ja też wolałabym być sama. Ale jednak oboje zmieniliśmy zdaniebędzie ze mną i wierzę że mi pomoże. Pepowiny nie musi przecinać,dla mnie generalnie to jakiś dziwny zwyczaj. Ale to tylko moja opinia
Dobranoc mamuśki
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
Kasika - myśle, ze takich szpitali jest sporo. W Tychach znieczulenia do SN nie ma. Jedynie planowane cesarki maja znieczulenie podpajęczynówkowe, a nagłe CC najcześciej znieczulenie ogólne.
Muniek - ja myśle, ze w serii porody to i tak jest bardziej luksusowo niż w standardowym polskim szpitaluDlatego jestem wstępnie umówiona z moim M. na czwartek na oglądanie naszej porodówki. Chce sobie zwizualizować wszystko, gdzie i co mnie czeka. Podpytam rownież o kangurowate przez tatę oraz o pieluchy, czy położna owinie Olgę w moja, która bedzie przesiąknięta moimi bakteriami (na noc włożę sobie pieluchę pod pidzame).