X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A1984 wrote:
    Dzięki Kochane! Zaraz sobie kawkę strzelę! ;)
    niech Ci służy :)

A1984 lubi tę wiadomość

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a dziewczyny czasem używacie tu skrótu OM . Co on oznacza bo nie umiem obczaić :P

ależ jestem zmęczona :O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 11:15

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Truskaweczka250 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki o to mój maluszek zdjęcie trochę nie wyraźne bo musiałam zrobić fotkę ze zdjęcia:)

http://zapodaj.net/3787cc68c3846.jpg.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 11:17

Z., XxMoniaXx, Evell, Kikusia, A1984, Katha81, Toxey, lauda, Nieukowa lubią tę wiadomość

25.png
    https://www.maluchy.pl/li-73052.png
    Mili <3
  • Z. Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    XxMoniaXx wrote:
    a dziewczyny czasem używacie tu skrótu OM . Co on oznacza bo nie umiem obczaić :P

ależ jestem zmęczona :O

OM - ostatnia miesiaczka :) u mnie to bylo 28.08 :D człowiek szybko się przyzwyczaja że jej nie ma :D

XxMoniaXx lubi tę wiadomość

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki :)

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczka250 wrote:
    Dziewczynki o to mój maluszek zdjęcie trochę nie wyraźne bo musiałam zrobić fotkę ze zdjęcia:)

http://zapodaj.net/3787cc68c3846.jpg.html
    piękny i jaki już duży :)

Truskaweczka250 lubi tę wiadomość

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Kikusia Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeczytałam , że pisałyście o USG prenatalnym . Z tego co mówiła moja Gin to kobiety po przebytym poronieniu mają prawo do bezpłatnego badania. Jedyne co trzeba mieć to skierowanie i wypis z szpitala potwierdzający poronienie.

Właśnie się zastanawiam czy skorzystać z tego.Mam lekkie obawy co do tego badania.
    Podobno nie musi w rodzinie występować genetyczna choroba ,by pojawiła się w innym pokoleniu . Z drugiej strony chyba jednak warto to wykonać :)
    We wtorek mam wizytę i już różne myśli chodzą po głowie , jak tu od nas dziewczyny piszą smutne wiadomości to i mi się czarne scenariusze kroją .

Truskaweczka250 super dzidzinka :) chciałabym mieć już tyle za sobą,co Ty masz :D

Tak sobie dzisiaj myślałam ,jakby to fajnie było mieć już taki chociaż malutki widoczny brzuszek przy tym zero zmartwień i napawać się tym szczęściem pod swoim sercem :)

Truskaweczka250, Z. lubią tę wiadomość

SYNUŚ <3nzjd3e3kvj76trcz.png
    Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę. Ja o Twe zdrowie najgoręcej
    proszę...Jestem Przy Tobie od pierwszego grama. Tyś moje Dziecko... A ja Twoja
    Mama!"
  • Truskaweczka250 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kikusia wrote:
    Przeczytałam , że pisałyście o USG prenatalnym . Z tego co mówiła moja Gin to kobiety po przebytym poronieniu mają prawo do bezpłatnego badania. Jedyne co trzeba mieć to skierowanie i wypis z szpitala potwierdzający poronienie.

Właśnie się zastanawiam czy skorzystać z tego.Mam lekkie obawy co do tego badania.
    Podobno nie musi w rodzinie występować genetyczna choroba ,by pojawiła się w innym pokoleniu . Z drugiej strony chyba jednak warto to wykonać :)
    We wtorek mam wizytę i już różne myśli chodzą po głowie , jak tu od nas dziewczyny piszą smutne wiadomości to i mi się czarne scenariusze kroją .

Truskaweczka250 super dzidzinka :) chciałabym mieć już tyle za sobą,co Ty masz :D

Tak sobie dzisiaj myślałam ,jakby to fajnie było mieć już taki chociaż malutki widoczny brzuszek przy tym zero zmartwień i napawać się tym szczęściem pod swoim sercem :)

Ja tez jeszcze nie mam brzuszka, bo nie jestem przesadnie szczupła tylko w normie:) i u szczupłych kobiet szybciej widać brzuszek a ja jeszcze z mc będę pewnie czekać w Grudniu na święta będę paradować :)

25.png
    https://www.maluchy.pl/li-73052.png
    Mili <3
  • Marcia86 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja piję kawę tylko weekendowo ;) chociaż przed ciąża pilam jedną dziennie, teraz raczej jak kawę to raczej zbożową albo normalną ale słaba - takie latte :)
    Mi lekarka powiedziała ze jeżeli pilam kawę to mogę ale max 1 dziennie i nic się nie stanie, ale ja i tak wolę ją ograniczyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 11:41

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
  • kasika8303 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe koleżanki :-)

A1984 trzymam kciuki za wizytę!

Co do kawy, niestety mój organizm ją odrzucił a bardzo bardzo lubię kawkę :-) wypiła bym jedną ale nie dam rady.

Co do prenatalnych Kikusia ja pierwsze słyszę, że po poronieniach są za darmo. Podstawowym kryterium tych badań w ramach NFZ jest wiek- 35 lat. Ale możesz mieć rację, skąd wiesz że tak jest po tych poronieniach? Ja po poronieniach dostałam skierowanie na NFZ na kariotypy, ale na wynik czekam pół roku i jak na razie brak. Genetyk po wywiadzie wstępnie wykluczył że mamy z mężem uszkodzone chromosomy, ale krew to krew. Gdyby dali mi teraz wynik to myślałam że prenetalnych nie trzeba robić, ale guzik prawda. Ludzie mają dobre kariotypy a dzieci rodzą się chore. Może to chodzi o kariotypy?

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
  • Magda_lena88 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej. wpadam Wam zyczyć pomyślnych wizyt i samych w miarę bezstresowych dni :)
    wspieram na tyle na ile się da mamy aniołków - wiem co czujecie...czasem się myśli, że życie jest niesprawiedliwe ale my nie mamy na nie wpływu i ja sobie stratę tłumaczyłam tym, że lepiej stało się to tak wcześnie niż np. 20tc albo później..chociaż już od momentu ujrzenia II kresek na teście maleństwa są kochane i o nich nie da się zapomnieć..Mocno wierzę w to, że szybko do Was powrócą Maluszki..bo nienarodzone dzieci nie umierają, One zmieniają tylko swoją datę narodzin <3
    U Nas póki co jest oki. Ostatnia wizyta była 22.10 i było serduszko. Dostaliśmy skierowanie na badania i 05.11 kolejna wizyta i jak na USG będzie wszystko oki to zakładamy kartę ciąży i chyba w końcu podzielimy się dobrą nowiną z rodzicami i rodzeństwem bo to będzie 9tc.
    Co do objawów to przeważnie miewam je późnym popołudniem chociaż wczoraj miałam je cały dzień za to dziś od rana nic a nic .. no ale w końcu objawy nie są obecne przez całą ciążę i raz moga być raz nie..staram się myśleć pozytywnie.
    Pozdrawiam <3

A1984, Nieukowa, lauda, Alorrene13, szczesliwamama lubią tę wiadomość

relghdgecegtmzr9.png

P6dtp2.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kikusia wrote:

Źle ci ginka niestety mówiła... masz prawo jeśli była robiona cytogenetyka z poronienia i wyszły nieprawidłowości.
    Ja roniłam w domu, mój gin ma wszystkie dokumenty ale na tej podstawie nie może skierować na badanie.
    Na stronie NFZ są warunki, które musisz spełnić żeby uczestniczyć:
    http://www.nfz-warszawa.pl/index/programy5
    Quote:
    Kobiety w ciąży od 35 roku życia.

Kobiety w ciąży, u których w poprzedniej ciąży stwierdzono aberracje chromosomalne u płodu.

Kobiety w ciąży, u których stwierdza się występowanie strukturalnych aberracji chromosomowych w rodzinie.

Kobiety w ciąży o znacznie zwiększonym ryzyku urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenicznie lub wieloczynnikowo.

Kobiety w ciąży, u których w obecnej ciąży stwierdzono nieprawidłowe stężenie biochemicznych markerów dobrostanu ciąży lub nieprawidłowy wynik badania USG.

Osoby z rodzin wysokiego ryzyka genetycznego.

Czyli: albo masz >35 lat, albo po poronieniu stwierdzili wady u płodu, albo sama lub mąż masz wadę genetyczna, albo urodziłaś dziecko z wadą, albo w najbliższej rodzinie były choroby genetyczne.
    Podobno można wybłagać od gina skierowanie z uzasadnieniem że USG wyszło nieprawidłowe, ale to po znajomości dają, albo jak faktycznie w usg coś jest nie tak, a tego nikomu nie życzę...

Czyli tak jak z badaniami laboratoryjnymi, wszystko zależy od lekarza...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 11:55

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Kikusia Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasika8303
    Moja gin na poprzedniej wizycie poinformowała mnie , że jest taka możliwość bezpłatnego badania prenatalnego po przebytym poronieniu . Powiedziała , żebym sobie to przemyślała czy chcę takie zrobić i wtedy wypisze mi skierowanie , tylko muszę mieć wypis ze szpitala.
    Więcej nie pytałam o szczegóły , ale wie co mówi myślę.

Jeśli chodzi o te choroby genetyczne to gdzieś wyczytałam na internecie przy okazji jak czytałam o prenatalnym , że nawet jeśli w rodzinie takie choroby nie występowały to jest możliwość ,że się pojawi .
    Ani ja ani mój się nigdy nie badaliśmy w tym kierunku więc nie wiemy , na razie się zastanawiam czy zrobić sobie te prenatalne .

No i swoją drogą jak zwykle się boję , już niedługo kolejna wizyta a za tym idą miliony myśli "czy będzie dobrze" "czy zobaczę serduszko" itp

Mama!"
  • szczesliwamama Ekspertka

Wysłany: 30 października 2014, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale ja sie ciesze,z tych naszych maluchow :) ja mialam miec wizyte za 2 tyg ale ide jutro do innej bo moja 100 km ode mnie,a akumulator w samochodzie padl :P co do objawow to tak czytam i czytam...ja z moim 5letnim synem nie mialam zadnych ale to zadnych objawow,ni piersi ni wymiotow...a teraz masakra,codzien leze do 12 w poludnie by powstrzymac sie przed wizyta w lazience a i tak zjadlam teraz pomarancze i co i bach kibelek a tak sie martwilam wczoraj ze cos lepiej sie czuje,ze nic nie boli etc ...ale i tak mam stracha przed jutrem ...

Nieukowa lubi tę wiadomość

88c5skjocwzv43pd.png[/url]
  • szczesliwamama Ekspertka

Wysłany: 30 października 2014, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aha i co do badan penatralnych,u mnie nie ma zadnych wskazan a ginekolog zaznaczyla mi na karcie jeden z podpunktow,i mam na NFZ a mam 23 lata ...

88c5skjocwzv43pd.png[/url]
  • Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczka250 wrote:
    Ja tez jeszcze nie mam brzuszka, bo nie jestem przesadnie szczupła tylko w normie:) i u szczupłych kobiet szybciej widać brzuszek a ja jeszcze z mc będę pewnie czekać w Grudniu na święta będę paradować :)

Hmmm raz mi się wydaje że mam już naprawdę spory wypięty brzuch a , rano raczej jest mniejszy ... już odruchowo łapię się za brzuch i głaszczę, muszę uważać przy innych ludziach którzy nie wiedzą :P

Truskaweczka250 lubi tę wiadomość

syy26iyeeuly3wjb.png
  • Kikusia Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:
    Czyli: albo masz >35 lat, albo po poronieniu stwierdzili wady u płodu, albo sama lub mąż masz wadę genetyczna, albo urodziłaś dziecko z wadą, albo w najbliższej rodzinie były choroby genetyczne.
    Podobno można wybłagać od gina skierowanie z uzasadnieniem że USG wyszło nieprawidłowe, ale to po znajomości dają, albo jak faktycznie w usg coś jest nie tak, a tego nikomu nie życzę...

Czyli tak jak z badaniami laboratoryjnymi, wszystko zależy od lekarza...

Jeszcze do 35 roku życia mam daleko :) Nikt w naszej rodzinie nie miał chorób genetycznych .
    Jeszcze raz pogadam z gin na ten temat, może coś źle zrozumiałam :)

Mama!"
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kikusia wady się mogą pojawić w każdym wieku i niezależnie od tego czy ktoś w rodzinie chorował czy nie - po prostu NFZ nie ma kasy na badanie każdej kobiety, dlatego wymyślił sobie takie warunki, żeby jak najmniej za to zapłacić klinikom i żeby zbadać tylko kobiety z tego najwyższego ryzyka ;/
    Ja na pewno zrobię, ale nie mam za bardzo nadziei że uda się na nfz, mimo że poroniłam - zresztą pytałam o to mojego lekarza, rozłożył bezradnie ręce że nie mieszczę się w kryteriach.

Dziewczyny, dobrze będzie :0 Zobaczycie serducha!

Co do ruchów, to przed 12tygodniem nie ma szans ich poczuć :P
    Podobno najpierw czuć to jak takie dziwne "bąbelki" w brzuchu, jakby motylek latał :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 12:09

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kikusia a może po prostu miałaś badanie genetyczne po poronieniu robione? Jak robią czyszczenie macicy tov zawsze biorą próbki na badanie... może o to jej chodziło?

Szczesliwamama: to masz fajnego lekarza...

Aha, dzwonilam do jednej kliniki w Poznaniu co ma certyfikat FMF i oni w ogole na NFZ nie maja już miejsc ;( Więc tak czy siak chyba pójdę prywatnie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 12:11

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Eowena Ekspertka

Wysłany: 30 października 2014, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja leżę i kwiczę... Na kacu zawsze sobie obiecuję, że już nigdy więcej nie wezmę alkoholu do ust, a teraz? Co mam sobie obiecać?
    Pytałyście o wagę - ja schudłam prawie 2kg wkraczając tym samym w magiczny obszar BMI, który mówi, że mam niedowagę. Normalnie prawie skakałabym z radości, ale teraz boję się, że źle odżywiam maluszka... Ale jak mam się dobrze odżywiać, jeśli od paru dni właściwie wszystko co zjem, to wyrzygam?
    Swoją drogą przy takim stanie, w jakim jestem ostatnio, z radością przyjmuję zalecenie gina, żeby leżeć w łóżku :) Szczerze mówiąc, to ciężko mi się z niego wstaje.

Swoją drogą, to według wszystkich legend ludowych to wychodzi na to, że urodzę obojnaka :D Rzygam jak kot - to na dziewczynkę, wcześniej, kiedy jeszcze jadłam cokolwiek, wybierałam raczej kwaśne - to na chłopca, cera raczej bez zmian - to na nic :D

8une43r8mbu2h8v4.png
‹‹ 148 149 150 151 152 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ