X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A1984: robie dokladnie tak jak w tym filmiku i dziala (nie zawsze ale jest coraz lepiej):

https://m.youtube.com/watch?v=19ua6xoOjr0

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2015, 16:52

A1984 lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Marcia86 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też ma takie krostki i robią się w około czerwone jak je zadrapie albo właśnie przy karmieniu tak jak piszesz. Pediatra powiedziała że to trądzik, na tle hormonalnym. u nas zaczęło się od czoła i teraz idzie na policzki. Mam nadzieje że niedługo przejdzie i że to nie żadna alergia...

A dziś trenowaliśmy chustowanie :)

nj8gwb7fl9jf_t.jpg

Alorrene13, Nieukowa, Ekkaja, BrumBrumek, A1984, Inesicia, Sista, Gosia82., lilly78, Scintilla, Z., dorcia8919, karolinka85, Finezja, nenette, Dongina, Joasia:) lubią tę wiadomość

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
  • Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcia super wyglądacie :) !!! i podziwiam za wiązanie chusty, mi się chyba nie chce za bardzo... w nosidle będziemy nosić, ale jeszcze nie zaczęłam, zebrać się nie mogę bo pierwszy raz chce aby mąż mi pomógł :)

syy26iyeeuly3wjb.png
  • Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa na szczęście to moje 5kg EDIEGO trzymam dobrze, ale też jak mi czasami głową zamacha to ledwo zdążę złapać. Myślę sobie że on taki silny jest to co będzie potem .... miałam dwie paczki 1 to zużyłam z musu choć były nieduże, a teraz na 2 lecimy cały czas. No ale nie ma co się dziwić, mój syn większy przecież ...

Melia lubi tę wiadomość

syy26iyeeuly3wjb.png
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi Czerwcóweczki!

Alorrene Twój synek to konkretny facet już! Jak często go karmisz mm i w jakich ilościach?

Marcia pięknie wyglądacie!

Nieukowa bardzo dziękuję za filmik (zaraz obejrzę) i dobre rady! Niestety obawiam się że odstawienie na 1 dzień pogłębi problem. Bo u nas nie ma kłopotu z brodawkami (nie bolą i łatwe w "użyciu" chyba), nie ma kłopotu ze ssaniem Młodego bo jak się przyssa to potrafi tylko wypluwa cyca. On ma jakiś opór w głowie hehe, jadł całkiem ładne z cyca, na 1 dzień musiałam odstawić i od tej pory dramat. Zje trochę jak go oszukam robiąc szybką podmiankę - smoczek myk myk z buźki i szybko pcham sutek. Albo na śpiocha. Generalnie coś tam zje ale może to tak wyglądać bo oszalejemy :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2015, 17:24

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2015, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcia - ślicznie wyglądacie!!

U nas z kikutem problem, złamał się tak jakby u nasady. Zaczęłam myć spirytusem i chyba uda nam się go wyzbyć jakoś ;)

My po wizycie położnej. Niestety mały ma bardzo przesuszoną skórę, ale z emolientami sie jeszcze wstrzymam. Będę smarować non stop oliwką, może opanujemy to.
    A waga... Urodzeniowa 4060g, ze szpitala z wypisu 3820g (sroda) a dzisiaj 4250g... Chyba mu moje mleczko służy...

Agata - myślę, że ta doradczyni pomoże Tobie. W końcu od tego one są ;) Powodzenia!

A1984 lubi tę wiadomość

• Gosia82. Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa miałaś rację, była polozna i powiedziała, że kanaliki nie odblokowane bo może faktycznie za Słabo ssie. Laktatorem kazała trochę ściągać po karmieniu. Agata ja też miałam tydzień po porodzie takie napady zimna ale rano, teraz przeszło. Wiecie co czeka mnie chyba plastyka krocza, pytałam położnej czy mi ta blizna się rozciągnię i przypomniała sobie jak to wyglądało jak mi szfy zciagala i powiedziała, że raczej nie, że takie szycie. Nie no super czuć jak by miała tam narosl. Jeszcze wszystko mnie ciągnie. Ale to chyba te rozpuszczalne szwy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2015, 17:42

• A1984 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:
    A1984: robie dokladnie tak jak w tym filmiku i dziala (nie zawsze ale jest coraz lepiej):

https://m.youtube.com/watch?v=19ua6xoOjr0

Nieukowa a jakie pozycje polecasz do karmienia w parku / samochodzie / u znajomych? Generalnie w miejscach gdzie nie ma wygodnie jak w domu? Nam wychodzi tylko na leżąco i to powiedzmy 1 na 3 próby :(

Nieukowa lubi tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa - my cały czas używamy jedynek. Jakos wole, no i Olga ma 3820g. Zostało około 15 sztuk, a potem sie zobaczy.
    Olga marudna jest dzisiaj bardzo, ewidentne męczą ja te upały, wypiła duszkiem kolejne 80ml wody, a potem dossała sie do cyca. Zasnęła w końcu na moim brzuchu, wiec sie kangurujemy.
    Dzisiaj juz późno, ale jutro chyba zrobimy druga popołudniowa kąpiel.
    Ja mam jedna piers większa, jakos wiecej mleka sie tam produkuje. Jak ściągam po trzech godzinach, to w jednej 90, a w drugiej max. 60ml. Ale Oldze to nie przeszkadza i tak samo lubi obie, po odciągnięciu (czy to przez Olgę czy laktator) przez chwile sa jednej wielkości ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2015, 17:54

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byla lekarka Niby rozwarcie na 1 palec i tak mnie zbadała ze myslalam ,ze umrę i mowila ,ze moge krwawić po tym .i dzis próba oksytocynowa ,czyli mała dawka .
    Jedna dziewczyna tu mowi,ze najpierw robia próbę i dopiero po 24h mogą normalnie podać ?? Kto miał? Jak to jest?

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • BrumBrumek Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pomocy !! Normalnie już nie wyrabiam co rusz coś mi się przyplątuje, ledwo radzę sobie z opieką nad małą, chce mi się wyć do księżyca.. Znów zatkał mi się kanalik, mam dwa zgrubienia pod sutkiem w sumie od 2 dni - robię zimne, ciepłe okłady, okłady z sody, przystawiam małą, odciągam laktatorem i nic, nadal są :( dziś zaczęło się robić zaczerwienienie i wzrost temp już teraz do 38 :( dzwoniłam do poradni laktracyjnej - jutro mam isć na usg piersi i działać tak jak do tej pory... No ale co mi pomoże usg?? już nie wytrzymuję boli jak cholera :( no i jeszcze na dokładę zrobiło mi się coś na nodze, cholera wie co, pryszcz/ czyrak gigant! W życiu czegoś takiego nie miałam, boli jak cholera, ropy pełno w środu i nie dam rady chodzić. Hania wyje cały dzień z przerwą 2 godzinną na spanie, karmimy mieszanie ona łapie łapczywie butlę a potem zjada 40 ml i nadal wyje, daje jej znowu znowu to samo- karmienie butelką trwa cały dzień i w sumie większość mleka się marnuje i wylewam. MAM DOŚĆ !!! PORADZCIE COŚ :(

• Z. Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa, ja bylam na ip z takim szwem wewnetrznym ktory mi sie nierozpuscil... myslalam ze cos jest nie tak, tym bardziej ze wyczulam ktoregos dnia nieprzyjemny zapach. Okazalo sie ze moje zludzenie i jest okej. Ale tego szwu sie nie sciaga. Ma sie rozpuscic sam. On jest jakis tam podtrzynujacy całość srutututu. Zapytalam ile czasu to sie ma rozpuszczac czy tyle ile trwa polog. To mi powiedzieli ze nie wiadomo i ze to indywidualna sprawa. Drazylam dalej i pytam czy mam s8e nastawic na tygodnie czy miesiace. To mi powiedzialy ze to sie moze rozpuszczac tygodniami. Wiec chyba mi sie zapowiada dluzszy polog :/

Nieukowa, Dongina lubią tę wiadomość

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • agawera Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem ze masz guzik,, czy radzili ci je rozmasowac?

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brumek musisz dzialac szybko bo bedzie tylko gorzej! Nie masuj, bo ci spuchnie kanalik i zamknie sie na amen.
    Jak masz elektryczny laktator, to przystawiaj po kolei pod kazdym katem i tak jakby jezdzac po piersi gora-dol i na boki. I od razu wez 2 tabsy paracetamolu.
    Nie wiem jak to opisac... Przyloz laktator i sciagaj w tej pozycji az mleko przestanie ciurkac. Potem zmien lekko kat ustawienia, jak trzeva to poloz sie na jednym lub drugim boku. Rob tak az sciagniesz prawie cale mleko z piersi. Generalnie jesli wiesz gdzie jest zastoj to skieruj laktator tak, by gora wskazywala na wprost miejsce z zastojem. Trafisz dziada, jak poczujesz ciagniecie lub pieczenie podczas odsysania. Jesli masz juz goraczke, to troche potrwa wyciagniecie mleka z zastoju- mozliwe ze scieknie ci cos gestszego niz mleko, zoltego i zle pachnacego. To nienjest ropa, tylko zalegajace, stare, zsiadle.juz mleko. Jesli to sie pojawi to bedziesz wiedziala ze sie udalo i goraczka momentalnie minie. Musisz odciagnac to cale, czyli masowac laktatorem takie miejsce do oporu.
    Nie wiem czy pomoge, wspolczuje bo tez to przezylam i musze sie ciagle pilnowac zeht znow sie nie zatkalo...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2015, 18:50

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2015, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mialam zatkany kanalik w jednej piersi. Zaczelo sie od grudek a skonczylo na takim bolu ze nie bylam w stanie spac na boku tylko na wznak. Na boku grawitacja doprowadzala do kosmicznego bolu. Robilam cieple i zimne oklady, oklady z lisci kapusty i troche bylo lepiej. Pomogl finalnie laktator. Najpierw maly siedzial przy cycu, potem zrobilam sobie bardzo cieply oklad i przystawilam laktator na najwieksza moc. Odstawilam i znowu to samo zrobilam. Za czwartym razem odblokowal sie kanalik. Lecialo i lecialo. Widac bylo ze piers byla prozniona przez dzieciaka i lalo sie z jednego kanalika. Dodatkowo przed ta akcja probowalam odblokowac kanalik sterylna igla ale to wg mnie nic nie dalo (biala kropka wielkosci lebka szpilki na sutku to zatkany kanalik).

UOTE=BrumBrumek]Dziewczyny pomocy !! Normalnie już nie wyrabiam co rusz coś mi się przyplątuje, ledwo radzę sobie z opieką nad małą, chce mi się wyć do księżyca.. Znów zatkał mi się kanalik, mam dwa zgrubienia pod sutkiem w sumie od 2 dni - robię zimne, ciepłe okłady, okłady z sody, przystawiam małą, odciągam laktatorem i nic, nadal są :( dziś zaczęło się robić zaczerwienienie i wzrost temp już teraz do 38 :( dzwoniłam do poradni laktracyjnej - jutro mam isć na usg piersi i działać tak jak do tej pory... No ale co mi pomoże usg?? już nie wytrzymuję boli jak cholera :( no i jeszcze na dokładę zrobiło mi się coś na nodze, cholera wie co, pryszcz/ czyrak gigant! W życiu czegoś takiego nie miałam, boli jak cholera, ropy pełno w środu i nie dam rady chodzić. Hania wyje cały dzień z przerwą 2 godzinną na spanie, karmimy mieszanie ona łapie łapczywie butlę a potem zjada 40 ml i nadal wyje, daje jej znowu znowu to samo- karmienie butelką trwa cały dzień i w sumie większość mleka się marnuje i wylewam. MAM DOŚĆ !!! PORADZCIE COŚ :([/QUOTE]

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2015, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z. wrote:
    Nieukowa, ja bylam na ip z takim szwem wewnetrznym ktory mi sie nierozpuscil... myslalam ze cos jest nie tak, tym bardziej ze wyczulam ktoregos dnia nieprzyjemny zapach. Okazalo sie ze moje zludzenie i jest okej. Ale tego szwu sie nie sciaga. Ma sie rozpuscic sam. On jest jakis tam podtrzynujacy całość srutututu. Zapytalam ile czasu to sie ma rozpuszczac czy tyle ile trwa polog. To mi powiedzieli ze nie wiadomo i ze to indywidualna sprawa. Drazylam dalej i pytam czy mam s8e nastawic na tygodnie czy miesiace. To mi powiedzialy ze to sie moze rozpuszczac tygodniami. Wiec chyba mi sie zapowiada dluzszy polog :/

Jak miałam ściągane szwy to mój lekarz tłumaczył mi, że te szwy wewnętrzne mogą się rozpuszczać do 6tyg. Wtedy na wizycie po 6 tyg sprawdza się czy wszystko z nimi ok, czy są rozpuszczone. Część tych szwów wystaje na zewnątrz i zdarza się, że one sie nie rozpuszczą, wtedy trzeba je wyciągnąć, ale nie jest to ponoć nic bolesnego. Robi się to podczas wizyty normalnie.

Nieukowa, Z. lubią tę wiadomość

• aghata Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BrumBrumek współczuję ja przy zastojach uzywalam kapusty zimnej po karmienii a przed ogrzewalam pierś i zawsze pomagało.

preg.png[/url]
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny my po wizycie doradcy laktacyjnego - chyba warto było wydać 150 zł.
    Oczywiście Borys przy pani przyssał się jak aniołek, ehhh a ze mną taka histeria.
    Napiszę Wam czego się dowiedziałam, może się którejś przyda

1. Na zatkany kanalik najlepsze karmienie z pod pachy bo tam najczęściej są zastoje (Brumbrumek może pomoże)
    2. Borys czasem nieprawidłowo wyginał dolną wargę, tzn nie wyginał - ma wyglądać jak glonojad to wtedy jest ok
    3. Odbijać najlepiej kładąc na kolanach - główka i rączki w dół, bezpieczniejsza niż na plecach
    4. Dieta karmiącej to MIT (kolejna osoba mi to mówi) - mam jeść wszystko na co mam ochotę, wiadomo że bez szaleństw typu cały dzień na czereśniach albo tona czosnku

Nauczyłam się pozycji na leżąco i na siedząco - będziemy testować.
    Przeraziło mnie tylko że dziecko może chcieć jeść co 1h bez dokarmiania butla - ej to kiedy ja mam spać? :-)

zyrcia, Nieukowa, Melia, karolinka85, Z., Finezja, nenette, Dongina, Scintilla, Inesicia, Alorrene13 lubią tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2015, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a to normalne ze w taki upal Leon nie spi w ogole w ciagu dnia od ok 10 do 22? i ze non stop siedzi na cycu? odstawiam go doslownie na max 10 min bo zaraz ryk i pakuje rece do buzi albo ssie mnie jak go wezme na rece o.O

• A1984 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zyrcia chyba mu się pić chce..
    Mój też marudny w ten upał ale chyba je mniej niż zwykle, na siłę mu nie wciskam

f2wl20mmpih2dfg3.png
‹‹ 1520 1521 1522 1523 1524 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ