X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly78 wrote:
    Scintilla mow co to za pediatra. Ja ciagle poszukuje dla Eryka najlepszego lekarza. Ile dajesz biogai?

Biogaji daję 5 kropel do porannego posiłku.
    A Lekarka to Joanna Kupś-Rzepecka - jesteśmy teraz z małą w przychodni Medyceusz na Bazarowej - bardzo miłe warunki :D ... plusem dla nas jest to, że mieszkamy niedaleko, w przychodni jest 4pediatrów więc zawsze ktoś ma dyżur ( zresztą ona zwykle jest codziennie ) i poza sezonem wakacyjnym czynne mają do 20.00. O samej lekarce nie wiedzieliśmy nic bo opinii nie ma w necie a nikt ze znajomych tam nie leczy więc to był strzał ... ale b. miło się zaskoczyliśmy jak na warunki NFZ :]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2015, 20:07

lilly78 lubi tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • maglic Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lily- po delicolu mam wrazenie ze dziecka nie mam w domu, sam sie soba zajmuje a krzyczy jak glodny albo znudzi mu sie cos :) no i przy baku- tak to zlote dziecko :)

Sista, lilly78 lubią tę wiadomość

ukdytv73la1h903i.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mialam nadrabiania, na.pol dnia was.nie mozna zostawic samych :)

Agata po 6 tyg powinno nie byc zywej krwi, wczesniej moze sie pojawiac ale nie moze leciec jak z kranu... U mnie krwawienie skonczylo sie nagle oo miesiacu, teraz mam wciaz brazowawy sluz...

Mam metode na przemeczenie: goscie! Zadzwonila do mnie kolezanka, czy moze wpasc. Ja dzis prawie bez snu, ale dawno sie nie widzialysmy wiec sie zgodzilam. Rownolegle maz zaprosil szwagra z kolega, bo ma nowa fure kabrio. Bylam zla ze sie tyle wiary zleci, a okazalo sie ze rewelacyjnie ta mieszana ekipa naladowala nam baterie :) przejechalismy sie kabrio, zjedlismy razem obiad, torta, wypilismy zdrowie Radka i pogadalismy o zyciu poza parentingowym. Teraz zaden placz mi chwilowo nie straszny, a i mlody zrelaksowany jak mama w dobrym nastroju :)

Aha, zwracam Finezji honor, ze mleko sie produkuje w trybie ciaglym- nie mozna oproznic piersi do zera... Ale to dopiero jak sie laktacja ustali i nawal minie! Przy nawale.sie da bo cyce wtedy produkuka pulsacyjnie przez wyrzuty oksytocyny bo sa jeszcze rozregulowane :)

A w ogole, to az sie dziwie, ilenczasu wasze dzieci jedza cyca... Moj ssie i przelyka 12-15 minut, potem tylko ciumka wiec go odlaczam... I to starcza a i czasami przekarmie jak dlugo spal i cyc spuchniety...
    Malego dzis wazylam na domowej wadze i ma rowne 4kg (w 5 tygodni 1400g to fajny wynik) :) wiec wciaz slicznie tyje, co znaczy ze.mu ten kwadrans starcza. To dobrze bo mi sie dluzej nudzi :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2015, 21:06

aghata, Sista, Finezja, nenette, dorcia8919 lubią tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Gosia82. Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, Jas tak je z 15 minut . Wcześniej wisiał przy cycu dłużej s tez wczoraj ważył 4260. Byłam u pediatry na wizycie patronatem i powiem Wam zalamka. Baba niby z Mają do niej chodzę, kazała mi odstawić wszelkie węglowodany. No masakra dziś czytałam., że to bardzo zła dieta i napewno nie dla matek karmiących. Mleka tez nie, jogurtu itp. I to.niby na brzuch ale po obejrzeniu wyniku badania, powiedziała, że nietolerancje laktozy ma i ma brać delicol. Daje już 3 dobę i nic to nie daje, coraz gorzej się napina i meczy, teraz jeszcze tak robi jak by nie mógł zrobić kupy. Daje sobie czas do niedzieli i jeżeli nie będzie poprawy idzie w ruch nutramigen

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2015, 22:27

• Sista Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff, zasypianie Olgi bez problemow. Co prawda była mega zmeczona, bo nie mogła spac po południu, ale jak w końcu zasnela o 18.00, to na kąpiel musieliśmy ja budzić. Po kapieli karmienie 15 minit i Dziecko spi. My tez sie karmimy 10-15 minit i pózniej sama ją odłączam. Zazwyczaj nie protestuje, a jak jest inaczej to dostaje druga piers. Dluzej przy cycu jest tylko wtedy, kiedy widze, ze troche nam brakuje do zaśnięcia :)
    Wróciliśmy do domu, wiec sprawdziłam wage, równo kilo wiecej niż waga urodzeniowa, 4310g i czuć to doskonale w rękach, kiedy ja nosze ;)
    Gosiu - a ta lekarka powiedziała co masz jesc? Bo zostały warzywa i mięso, a z tego to słabe mleko mi sie widzi :/

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • Gosia82. Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No krzyknęła, że przecież tyle jest potraw do jedzenia, no dajcie spokój ona jest jakaś walnieta. I teraz mi wjechała na psyche, że jak.nie spróbuję to będę miała wyrzuty sumienia, że odstawiłam Jaska od cyca. A wiem, że dieta przy nietolerancji laktozy nic nie da. Jedynie ten delicol może pomóc ale nie wiem ilebmam czekać na poprawę.

• Sista Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiu - dla mnie to czarna magia z tymi medykamentami, ale wydaje mi sie, ze któraś dziewczyna pisała, ze na efekty trzeba poczekać 10 dni. Zycze powodzenia !!!

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maglic pytasz o krwawienie? Jeśli tak to ja już z tydzień nic nie mam. Czasem tylko poleci jakiś delikatny śluz :)

Uciekam spać bo młody odpadł :)

maglic, Dongina lubią tę wiadomość

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2015, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam kruszynki ;)
    No czytania było sporo ale uwielbiam to :)

U nas dzień spokojny choć bardzo upalny. Julka dała mi przejść kilka leweli wyrzej :) mam poprasowne, poprane, pościel przebrana, obiadek smaczny zrobiony, buty/ sandałki chłopaków wyczyszczone, podłogi pomyte, mieszkanie posprzątane i nawet włosy spokojnie umyte/ wysuszone:) no bajka :)
    Potem była koleżanka i 3 godz spacer. Wróciłam z dzieciakami do domu koło 20:40. Cała trójeczka wykàpana, po kolacji i śpi :)
    Moze nic nadzwyczajnego.. ale męża dzisiaj od 8" nie widziałam na oczy ( w pracy ) dlatego jestem sobą zachwycona.

Ja krwawiłam mocniej ok 1-2 tyg po cc a potem tylko plamienia brunatne, takie galaretkowate. 2 ostatnie tygodnie był spokój całkowity, do wczoraj, bo dopadł mnie okres :( no żyć nie umierać.
    Jestem z tych tamponowych, ale przy pierwszym okresie używam podpasek bo mój gin tak kazał...

A mam do Was pytanie. Wkurza Was kiedy znajomi chcą brać Wasze dzieciaczki na ręce . Kurczę jak mnie to irytuje. Widzę odrazu zarazę na ich ubraniach, rękach i ogolnie mam awersje. No i teksty typu "oj a jak to sie takiego malucha trzyma ? " I widze ze Julka sie kręci bo jej u nich nie wygodnie.Wiec dzisiaj koleżance nie pozwoliłam wziąść na ręce. Stwrdziłam, że jak bedzie większa to wtedy ok a teraz nie. Kurczę jeszcze chciała swojej 7letniej córce dać na rączki( żywa baby born ? )
    No chyba ze tylko ja jestem takim dziwakiem ? ;)

Miłej, przespanej nocy Wam i nam życze ;)
    Mąż nadal w pracy a ja zmykam no każda min snu na wagę złota :) pa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2015, 23:33

Finezja, Rozalia, Nieukowa, Dongina, Sista, Alorrene13, Scintilla lubią tę wiadomość

• XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak wy to robicie ze wasze dzieci spia o tej porze ? U nas srednio od 17 do 24 lub 2 w nocy zero snu tylko zlosci

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2015, 00:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc kochane, w koncu mam chwile, zaraz bede nadrabiac czytanie. U nas powoli klaruje sie rytm dnia, troche pozno no ale my dopiero 3tyg temu wrocilysmy na dobre ze szpitala.. Pola zaczela robic sobie jedna dluzsza drzemke, po kapieli i karmieniu o 20-21 zasypia na 5-6h. Usypianie trwa troche, ale jak zasnie to odpukac spi. Rano po karmieniu o 5-6 wybudza sie ok7, wtedy biore ja do lozka i spi ze mna godzinke do nastepnego karmienia. Troche brakuje mi dnia, bo oprocz karmien i spacerow walcze wciaz z laktatorem, musze tez cwiczyc z mala bo ma stwierdzone to wzmozone napiecie + zaczela pokazywac sie asymetria. Rehabilitacje na nfz mamy dopiero od pazdziernika (sic!), wiec musze ogarnac cos prywatnie do tego czasu. Kilka wizyt mam w pakiecie medicover, ale to za malo do pazdziernika.

Mialysmy miec szczepienie w czwartek, ale akurat byla inna pediatra na zastepstwie i zdecydowala, ze Pola jest jeszcze zbyt malutka, musi skonczyc 2msc, wyznaczyli nam wizyte na 27ego. Potwierdzila mi tez, ze w naszym wypadku lepiej rozbijac szczepienia, tzn. na jednej wizycie 5w1+wzw, na kolejnej pneumokoki. Meningo zaszczepimy jak skonczy rok. Dodatkowo idziemy w pon do neurologa, musi wyrazic zgode na szczepienia, bez takiego wpisu w ksiazeczke jej nie zaszczepi ze wzgledu na te napieciowe problemy. Mam wrazenie, ze to pierwsza pediatra, ktora bardziej pochylila sie nad nami i indywidualnie rozpatrzyla nasz przypadek.. trzymajcie wiec kciuki, bo chcialabym juz ruszyc z tymi szczepieniami.

Tak jak Was czytam to moja mała chyba jeszcze nie jest tak ogarnieta jak Wasze szkraby, nie interesuje sie jeszcze zabawkami, jedynie czarno-biale ksiazeczki sie sprawdzaja. No ale ona ma dopiero 3tyg korygowanego wieku wiec chyba ma prawo ciut pozniej zdobywac nowe sprawnosci. Pojawily sie pierwsze usmiechy takie chyba ciut kontrolowane, podnosi sie tez jak foka na rekach i przekreca glowke, takze chyba nie jest źle. Jutro mamy ortopede, zobaczymy co on nam powie. Troche boje sie z nia tak lazic po lekarzach przed szczepieniami, ale jak mus to mus.. bardzo uwazamy, mam nadzieje ze nic nie zlapie

Rozalia dzieki za link do podgrzewacza! :)

Rozalia, Alorrene13 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2015, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa ktoras z Was pisala,ze jej dziecko lezac wyciaga nozki zamiast robic "zabke". Nam powiedzieli,ze to wlasnie jeden z objawow tego wzmozonego napiecia i moze skutkowac pominieciem etapu raczkowania, ktory jest wazny dla prawidlowego rozwoju. No ale mowiac szczerze ja tez nie raczkowalam tylko od razu wstalam na nogi, a zadnych problemow sprawnosciowych nie mialam. Wrecz przeciwnie, przez wiele lat trenowalam gimnastyke akrobatyczna i bylam jednym ze sprawniejszych dzieci w szkole. Nie ma wiec co sie nakrecac, ale wiadomo lepiej dmuchac na zimne. Teraz czesto dzieci sa kierowane na rehabilitacje i nie znaczy to nic zlego. Ja to traktuje po prostu jak cwiczenia dzieki ktorym Pola bedzie bardziej sprawna

Ekkaja, Sista lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2015, 00:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ah i te krostki na buzi to ewidentnie tradzik, pediatra powiedziala ze gdyby byla alergia to tez na innych czesciach ciala. Buzia, glowka, szyja - to na 99% tradzik wlasnie.

Nieukowa, Scintilla lubią tę wiadomość

• .aś. Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2015, 00:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walczę o spanie małej w łóżeczku... póki co spędziła w nim czas:
    20:47-20:56
    23:40-23:49
    24:33-?

nawet się nie łudzę, że dzisiaj zasnę... ale nasze łóżko ma bodajże 1,50 m szerokości i już mam dosyć spania na boku i pilnowania, żeby mąż małej nie przygniótł... trzymajcie kciuki, bo ja powoli padam... myślicie, że dużo nocy tak spędzę, aż się Mała przyzwyczai?

No i cały czas się pocieszam, że w końcu ona też będzie musiała odespać taką ciężką noc, więc podtrzymuje mnie wizja kilkugodzinnego spokoju.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2015, 00:39

♀️30 ♂️33

2015 👧
    2018 👧

PCOS, IO, BMI >30, cykle 50-60 dniowe

Starania od 05.2022

99 - 🎉 18.12
    98 - 🎉 9.01
    97 - 🎉 30.01
    96 - 🎉 24.03 (7tc)

25 tc - wykryta cukrzyca ciążowa

5.03 ⏸️🥺
    21.03 - mamy ❤️
    8.05 - 64 mm szczęścia ❤️
    1.06 (16+1) - synuś 💙🥺
    3.07 (20+5) - 372g misia 💙
    8.08 (25+6) - 1047g wiercipięty 💙
    6.09 (30+0) - 1350g maluszka 💙
    3.10 (33+6) - 2125g Bobcia 💙

age.png

event.png
  • Z. Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2015, 04:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nenette, u nas tez asymetria ale lekka. Neurolog powiedzial ze dziecko bardzo dobrze sie rozwija i nie dostalismy skierowania na zadna rehabilitacjw. Pokazala nam tylko kilka cwiczen 'prostujacych'. Pediatra przed szczepieniami tez kazal nam kartke od neurologa wziac czy dziecko moze byc zasCzepione a my o tym zapomnielismy. Ale neurolog skierowal nas na usg glowy na ktorym wyszlo ze neurologicznie jest wszystko okej. Mam nadzieje ze na podstawie wypisu usg ki zaszczepia bo jak nie to sie wkurze. Nie cierpie lazenia po lekarzach ;) Powiedzieli nam ze nasza asymetria wynika z ulozenia w brzuchu, ze dlugo w jednej ciasne pozycji lezal.

A dzis mi dziecko przespalo 6,5 h ciagiem, nie za dlugo? Kiedy dziecko przesypia noce?

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2015, 05:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak sobie podczytuje i właśnie mój młody ma problem z lezeniem na brzuchu. Po pierwsze straszne go to irytuje i zaraz jest ryk, a po drugie jak już leży to rzadko kiedy unosi głowę i prostuje nogi jakby chciał się odpychac. Nenette pisała o wzmożonym napięciu i zastanawiam się czy to mogą być objawy?

Joasiu podziwiam ogarniecie takiej gromadki i domu :)

Monia u nas młody zasypia po kąpieli i karmieniu koło 22, choć nie zawsze obywa się bez walki.
    Aś ja nie wiem niestety ile dziecko może sie przyzwyczajac do spania w lozeczku... My swojego odkladamy gdziekolwiek i śpi, a jak ma gorszą noc i strasznie się kręci to bierzemy do lozka ale to sie zdarzylo ze 2 razy.

Zetko ja bym sie cieszyla :) Jednak nam doradzali do 3 miesiaca wybudzac po maks 5,5h w nocy na jedzenie. Kolezanki syn ma 4 mce i jak idzie spac o 21 tak budzi sie na jedzenie o 4. Marzenie :-D

Mąż odbija to ja idę dalej kimac :)

Joasia:) lubi tę wiadomość

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • lilly78 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2015, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2016, 21:36

• maglic Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2015, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas zeby nie bylo kolorowo -KUPA nie chce wyjsc :( rozebralam g do golasa machalam nogami i w koncu wyszlo ale zbite i ledwo. Juz nie wiem co robic - przepajam go woda a i tak ma problemy.
    A bylo juz tak pieknie :(

Dzieki dziewczynu za odzew z tymi krwawieniami, we wtorek mam gina wiec zobacze co tam slychac, w sumie dopiero wtedy bedzie 6 tydzien pologu, a post Nieukowej ppdniosl mnie na duchu- moze ja ppprpstu bede miala taki dlugi, albo to juz okres :O sama nie wiem

ukdytv73la1h903i.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2015, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos poprawnych achowan niemowlakow, znalazlam swietne wideo. Jest pelne slownictwa fachowego w ang. ale nawet jak ktoras nie zna jezyka to pokazuja dla kontrastu dwa niemowlaczki- prawidlowego i wymagajacego rehabilitacji. Mozecie porownac tego zdrowego zeby zobaczyc czy jest ok :)

https://m.youtube.com/watch?v=WoB6ReAenR4

W innych filmikach tej organizacji jest pokazane jak cwiczyc z malym na brzuszku.

Dziewczyny na lezaco na brzuszku maluch powinien prostowac nozki- to jest przeciwwaga dla glowki, bez tego nie unuesie jej wysoko na dlugo :) to tez na filmiku widac super!

Alorrene13, Scintilla, nenette, Finezja lubią tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2015, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogole mam super poranek! Mly spal 4,5h-3h-3h :) wyspalam sie z przerwami 8 godzin!

Jak sie maly naje to ide do sklepu ba zakupospacer, a potem sjestujemy bo dzien juz jest goracy!
    Malego zaczelam rozbierac do naguska i kkasc w cieniu na kocyku :) mam wrazenie ze nie ogarnia ogromu przestrzeni jak mu sie ciuszki zdejmie :)

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
‹‹ 1563 1564 1565 1566 1567 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ