Czerwiec 2015 =)
-
WIADOMOŚĆ
-
kasika8303 wrote:Ale Wam zazdroszczę tych wizyt Ja jeszcze 2 tyg.
Z owoców jem banany, kiwi a największą fazę mam na pomarańcze. Warzywa niestety nie bardzo 2 sałatki już wyrzuciłam. Ewentualnie paprykę zjem.
Choróbsko mnie rozkłada, od rana leżę i piję herbatkę z cytryną i miodem. Znacie jeszcze dobre sposoby na przeziębienia?
Mi pomaga duuży talerz gęstego krupniku lub rosół. Generalnie ciepłe, treściwe zupy.
Zdrówka! -
Prośba o pomoc w analizie - Chciałam się umówić na to pierwsze USG genetyczne do dr Dudarewicza. Ponoć najlepszy w całym województwie i przyjeżdżają do niego nawet z Wawy. On ma taki cennik na stronie: link. Tam są takie trzy pozycje:
Badanie USG genetyczne 15-21 tydzień ciąży z oceną ryzyka zesp. Downa i wad rozwojowych u płodu - 150 zł
Badanie USG genetyczne 15-21 tydzień ciąży z komputerową oceną ryzyka zesp. Downa - 250 zł
Badanie USG genetyczne ciąży w pierwszym trymestrze z oceną przezierności karkowej i kości nosowych i komputerową oceną ryzyka zesp. Downa u płodu (bez testu PAPP-A) - 150 zł
Jak wy to rozumiecie? Które to jest to takie "normalne" badanie? Na które mam się umówić? Cyba to ostatnie? No i dlaczego tam jest napisane 15-21tc, a wszędzie się czyta, że to badanie to 12-14tc. -
Hej. Gratuluję pozytywnych wizyt ja dziś byłam na badaniach a wizyta w śr już się doczekać nie mogę. U mnie z objawami jest dziwnie bo raz są bardzo nasilone a innym razem nie ma ich wgl.no ale w końcu kobieta nie czuje się źle przez całą ciążę są też lepsze dni ♥♥ a co do owoców to u mnie są banany jabłka i winogrona a z innego jedzenia twarozki grani no i zauważyłam za jak jem więcej nabiału to mam mniejsze zaparcia pozdrawiam.
-
Z owoców jem banany, kiwi a największą fazę mam na pomarańcze. Warzywa niestety nie bardzo 2 sałatki już wyrzuciłam. Ewentualnie paprykę zjem.
Choróbsko mnie rozkłada, od rana leżę i piję herbatkę z cytryną i miodem. Znacie jeszcze dobre sposoby na przeziębienia?
Ja ten tydzień chorowalam i trzy razy dziennie pilam syrop z cebuli czosnku miodu i cytryny. Oprocz tego herbata z sokiem malinowym i cytryna. Kanapki z pokrojonym drobno czosnkiem (ponoc to naturalny antybiotyk). I mimo że do takiej "ludowej medycyny" jestem sceptycznie nastawiona to musze przyznać że pomogłoDwa bąbelki 👣
06.2015
03.2017 -
Viola wrote:Katha ja nie mam zielonego pojecia jakie będe miala badania. Na razie się zapisalam, a wieczorem bede czytac co i jak. A ty jakie bedziesz miala? Mi się wydaje że bedzie usg prenatalne + badania z krwi....wieczorem sie doszkole.
ja bede miala badanie przeziernosci faldu karkowego plus badania z krwi (to jest chyba ten test pappa)
Mi powiedzieli najpierw ze 13.11. bede miec badanie dopplera przez usg i nie musze robic dalszych badan ale chcialam sama bo mam juz prawie 33 lata i jest to ciaza z in vitro wiec chcialabym sprawdzic czy wszystko ok z plodem.Nieukowa lubi tę wiadomość
-
kasika, ja tez bylam przeziebiona. Mi pomogly inhalacje 2 razy dziennie
1.wody z sola morska lub
2.szalwia z rumiankiem
plus duzo witaminy C (ja pije dobrej jakosci sok z czarnej porzeczki, ktory rowniez dodaje do herbaty) oraz napar ze swierzego imbiru -
Eowena, to badanie jest 'normalne' nieinwazyjne:
Badanie USG genetyczne ciąży w pierwszym trymestrze z oceną przezierności karkowej i kości nosowych i komputerową oceną ryzyka zesp. Downa u płodu (bez testu PAPP-A) - 150 zł
trzeba je wykonac do 13tyg + 6dni. Potem w 2 trymestrze falda karkowa zanika i badanie nie jest wiarygodne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2014, 12:56
-
A1984 wrote:Co Wam pomaga(ło) na mdłości? Bo u mnie jest coraz gorzej.. dziś nawet nie poszłam do pracy. Wcześniej działała ciepła woda z cytryną, albo trochę chleba - teraz chyba nic nie działa, a jakikolwiek płyn z wodą na czele pogarsza sprawę
Ja czytałam, że na mdłości pomaga picie magnezu, ja pije od początku ciazy i jest ok mam tylko poranne mdłości ewentualnie jak jestem bardzo głodna to wtedy mnie mdli:)A1984 lubi tę wiadomość
-
kasika8303 wrote:
Ja jak byłam przeziębiona to gin kazał mi kupić syrop dla kobiet w ciąży bezpieczny Prenalen on jest ba bazie czosnku i cebuli o smaku malin i uodparnia na choroby mi pomógł -
Nieukowa wrote:Viola będziesz miała USG prenatalne + test podwójny (Pappa+wolne bHCG)...
zazdroszczę ci że masz to za darmo i bez błagania, ale tobie to przysługuje bo masz powyżej 35 lat...
Tez dostałam takowe badania za darmo , zapisana jestem na 20 listopada:) Wcale nawet nie prosiłam , lekarz skierował ze wzgledu na poród przedwczesny a zaznaczył cokolwiek:) -
Ja na przeziebienie polecam mleko z masłem i z miodem albo wersja hard mleko z masłem i czosnkiem :)Na ból gardła bardzo mi pomogły zaparzone gozdziki:) Słyszałam jeszcze ze sok z malin jest dobry oraz herbata z imbirem: ) -
nick nieaktualny
-
Eowena rozpracowuję właśnie specjaklistów z Wielkopolski, którzy robią dobrze bad. genetyczne.
Znalazłam stronę, gdzie jest lista specjalistów, którzy mają najlepsze certyfikaty światowe na przezierność karkową.
Poniżej linkuję listę- trzeba wybrać kraj i poczekać chwilę
https://courses.fetalmedicine.com/lists?course=1.
Twój doktor jest na liście więc chyba ok
A pytanie do wielkopolanekl; któraś wie gdzie w poznaniu robić najlepiej? Widzę że w Kościanie aż 3 specjalistów ma certyfikat i fajny sprzęt, więc może się do nich zgłoszę... i blisko z mojej Mosiny jestWiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2014, 13:37
-
nick nieaktualnyEowena wrote:Prośba o pomoc w analizie - Chciałam się umówić na to pierwsze USG genetyczne do dr Dudarewicza. Ponoć najlepszy w całym województwie i przyjeżdżają do niego nawet z Wawy. On ma taki cennik na stronie: link. Tam są takie trzy pozycje:
Badanie USG genetyczne 15-21 tydzień ciąży z oceną ryzyka zesp. Downa i wad rozwojowych u płodu - 150 zł
Badanie USG genetyczne 15-21 tydzień ciąży z komputerową oceną ryzyka zesp. Downa - 250 zł
Jak wy to rozumiecie? Które to jest to takie "normalne" badanie? Na które mam się umówić? Cyba to ostatnie? No i dlaczego tam jest napisane 15-21tc, a wszędzie się czyta, że to badanie to 12-14tc.
A koleżanka rodzi w kwietniu i już u niego była to jej nawet kolor oczu i włosów powiedziałWiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2014, 13:40
Katha81, Eowena lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHejka.
Jestem po wizycie u gineksa. W badaniu macanym wszystko OK. Na wadze minus 3 kg. Badanie USG (ocena rozwoju ciąży + przezierność) będę miała 10 listopada. Dostałam skierowanie na kolejne badania: glukoza, toxo i ponowanie morfologia (bo ostatnio słbe wyniki). I to tyle. Nie mogę się doczekać żeby zobaczyć mojego malucha. Ten mój gineks, to kochany człowiek, ale kobiety chcącej podglądnąć swoją kruszynę (najchętniej co tydzień) nie rozumie raczej...
Co do owoców i warzyw, to chętnie zjadam wszystko, ze szczególnym upodobaniem do bananów, grejfrutów, winogron, a do tego marchewka z groszkiem!Inesicia, zyrcia, aga87, A1984, Z., Aka81 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZyrcia, a to będzie Twoje 1 USG, czy podglądałaś już Leosia?
zyrcia wrote:Ja do niego się już umowilam. Idę 14go listopada i to będzie 12 tydzien, sam datę obliczył, kazal smsem wyslac dane i w ktorym jestem tygodniu potem oddzwonil i sie umowilismy. Badanie 270zł powiedział, że wszystkie wady genetyczne moze rozpoznac i powiedziec plec.
A koleżanka rodzi w kwietniu i już u niego była to jej nawet kolor oczu i włosów powiedział -
nick nieaktualnylauda wrote:Zyrcia, a to będzie Twoje 1 USG, czy podglądałaś już Leosia?
Trochę mi wstyd, bo wszystkie już jesteście po, a ja co -_- gdybym wiedziała, że na nfz tu nie można to bym wcześniej gdzieś poszła, no ale trudno, muszę się wstrzymać do poniedziałku do 19 -
A jeśli chodzi o moją wizytę to maluch ma 2,65cm. Było widać rączki, nóżki, pępowinę i przede wszystkim pikające serduszko. Maluch nam nawet pomachał Albo zrobił tatusiowi "ty, ty, ty" za wczorajsze denerwowanie mamusi;) Po za tym dziś wyszło, że to 9t3d czyli dokładnie tak samo jak wg OM. Gin kazał mi zapisać się na USG między 19.11 a 2.12 czyli pomiędzy 12t1d a 14t i później pojawić się na kolejnej wizycie. Po za tym kazał przed kolejną wizytą zrobić badanie moczu, nadal łykać duphaston i siofor, uważać na siebie, nie dźwigać, nie denerwować się itd.
Co do owoców to zjadam banany, jabłka, wcześniej jadłam śliwki, a teraz jeszcze winogrona, truskawki ze słoików. Generalnie jeśli mam apetyt to mogę jeść owoce w bardzo dużych ilościach.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2014, 14:20
lauda, Truskaweczka250, A1984, Katha81, Z., Aka81 lubią tę wiadomość