X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasika8303 wrote:
    Ale Wam zazdroszczę tych wizyt :-) Ja jeszcze 2 tyg.

Z owoców jem banany, kiwi a największą fazę mam na pomarańcze. Warzywa niestety nie bardzo :-( 2 sałatki już wyrzuciłam. Ewentualnie paprykę zjem.

Choróbsko mnie rozkłada, od rana leżę i piję herbatkę z cytryną i miodem. Znacie jeszcze dobre sposoby na przeziębienia?

Mi pomaga duuży talerz gęstego krupniku lub rosół. Generalnie ciepłe, treściwe zupy.
    Zdrówka!

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • Eowena Ekspertka

Wysłany: 31 października 2014, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prośba o pomoc w analizie :) - Chciałam się umówić na to pierwsze USG genetyczne do dr Dudarewicza. Ponoć najlepszy w całym województwie i przyjeżdżają do niego nawet z Wawy. On ma taki cennik na stronie: link. Tam są takie trzy pozycje:

Badanie USG genetyczne 15-21 tydzień ciąży z oceną ryzyka zesp. Downa i wad rozwojowych u płodu - 150 zł

Badanie USG genetyczne 15-21 tydzień ciąży z komputerową oceną ryzyka zesp. Downa - 250 zł

Badanie USG genetyczne ciąży w pierwszym trymestrze z oceną przezierności karkowej i kości nosowych i komputerową oceną ryzyka zesp. Downa u płodu (bez testu PAPP-A) - 150 zł

Jak wy to rozumiecie? Które to jest to takie "normalne" badanie? Na które mam się umówić? Cyba to ostatnie? No i dlaczego tam jest napisane 15-21tc, a wszędzie się czyta, że to badanie to 12-14tc.

8une43r8mbu2h8v4.png
  • Magda_lena88 Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Gratuluję pozytywnych wizyt ;-) ja dziś byłam na badaniach a wizyta w śr już się doczekać nie mogę. U mnie z objawami jest dziwnie bo raz są bardzo nasilone a innym razem nie ma ich wgl.no ale w końcu kobieta nie czuje się źle przez całą ciążę są też lepsze dni ♥♥ a co do owoców to u mnie są banany jabłka i winogrona a z innego jedzenia twarozki grani no i zauważyłam za jak jem więcej nabiału to mam mniejsze zaparcia :-P pozdrawiam.

relghdgecegtmzr9.png

P6dtp2.png
  • Z. Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasika8303 wrote:

Z owoców jem banany, kiwi a największą fazę mam na pomarańcze. Warzywa niestety nie bardzo :-( 2 sałatki już wyrzuciłam. Ewentualnie paprykę zjem.

Choróbsko mnie rozkłada, od rana leżę i piję herbatkę z cytryną i miodem. Znacie jeszcze dobre sposoby na przeziębienia?

Ja ten tydzień chorowalam i trzy razy dziennie pilam syrop z cebuli czosnku miodu i cytryny. Oprocz tego herbata z sokiem malinowym i cytryna. Kanapki z pokrojonym drobno czosnkiem (ponoc to naturalny antybiotyk). I mimo że do takiej "ludowej medycyny" jestem sceptycznie nastawiona to musze przyznać że pomogło ;)

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • Katha81 Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viola wrote:
    Katha ja nie mam zielonego pojecia jakie będe miala badania. Na razie się zapisalam, a wieczorem bede czytac co i jak. A ty jakie bedziesz miala? Mi się wydaje że bedzie usg prenatalne + badania z krwi....wieczorem sie doszkole.

ja bede miala badanie przeziernosci faldu karkowego plus badania z krwi (to jest chyba ten test pappa)

Mi powiedzieli najpierw ze 13.11. bede miec badanie dopplera przez usg i nie musze robic dalszych badan ale chcialam sama bo mam juz prawie 33 lata i jest to ciaza z in vitro wiec chcialabym sprawdzic czy wszystko ok z plodem.

Nieukowa lubi tę wiadomość

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • Katha81 Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasika8303 wrote:

kasika, ja tez bylam przeziebiona. Mi pomogly inhalacje 2 razy dziennie
    1.wody z sola morska lub
    2.szalwia z rumiankiem
    plus duzo witaminy C (ja pije dobrej jakosci sok z czarnej porzeczki, ktory rowniez dodaje do herbaty) oraz napar ze swierzego imbiru :)

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • Katha81 Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eowena, to badanie jest 'normalne' nieinwazyjne:

Badanie USG genetyczne ciąży w pierwszym trymestrze z oceną przezierności karkowej i kości nosowych i komputerową oceną ryzyka zesp. Downa u płodu (bez testu PAPP-A) - 150 zł

trzeba je wykonac do 13tyg + 6dni. Potem w 2 trymestrze falda karkowa zanika i badanie nie jest wiarygodne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2014, 12:56

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • Truskaweczka250 Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A1984 wrote:
    Co Wam pomaga(ło) na mdłości? Bo u mnie jest coraz gorzej.. dziś nawet nie poszłam do pracy. Wcześniej działała ciepła woda z cytryną, albo trochę chleba - teraz chyba nic nie działa, a jakikolwiek płyn z wodą na czele pogarsza sprawę :/

Ja czytałam, że na mdłości pomaga picie magnezu, ja pije od początku ciazy i jest ok mam tylko poranne mdłości ewentualnie jak jestem bardzo głodna to wtedy mnie mdli:)

A1984 lubi tę wiadomość

25.png
    https://www.maluchy.pl/li-73052.png
    Mili <3

Wysłany: 31 października 2014, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasika8303 wrote:

Ja jak byłam przeziębiona to gin kazał mi kupić syrop dla kobiet w ciąży bezpieczny Prenalen on jest ba bazie czosnku i cebuli o smaku malin i uodparnia na choroby mi pomógł:)

25.png
    Mili <3
  • Suzanna22 Ekspertka

Wysłany: 31 października 2014, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:
    Viola będziesz miała USG prenatalne + test podwójny (Pappa+wolne bHCG)...
    zazdroszczę ci że masz to za darmo i bez błagania, ale tobie to przysługuje bo masz powyżej 35 lat... :)

Tez dostałam takowe badania za darmo , zapisana jestem na 20 listopada:) Wcale nawet nie prosiłam , lekarz skierował ze wzgledu na poród przedwczesny a zaznaczył cokolwiek:)

3i498rib1erx75f8.png

3jgxs65gfim7i0be.png

Juleczko Kochamy Cie <3 [*] 23tyg.

Suzanna
  • Suzanna22 Ekspertka

Wysłany: 31 października 2014, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasika8303 wrote:

Ja na przeziebienie polecam mleko z masłem i z miodem albo wersja hard mleko z masłem i czosnkiem :)Na ból gardła bardzo mi pomogły zaparzone gozdziki:) Słyszałam jeszcze ze sok z malin jest dobry oraz herbata z imbirem: )

3i498rib1erx75f8.png

3jgxs65gfim7i0be.png

Juleczko Kochamy Cie <3 [*] 23tyg.

Suzanna
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2014, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to nawet nie wiem na razie o co chodzi z tymi badaniami... Czekam tylko do wizyty żeby wszystko było dobrze, a później zajmę się badaniami :)

• kasika8303 Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za rady :-) Już zaczęłam stosować to co napisałyście, DZIĘKI! :-)

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eowena rozpracowuję właśnie specjaklistów z Wielkopolski, którzy robią dobrze bad. genetyczne.
    Znalazłam stronę, gdzie jest lista specjalistów, którzy mają najlepsze certyfikaty światowe na przezierność karkową.
    Poniżej linkuję listę- trzeba wybrać kraj i poczekać chwilę :)
    https://courses.fetalmedicine.com/lists?course=1.
    Twój doktor jest na liście więc chyba ok :)

A pytanie do wielkopolanekl; któraś wie gdzie w poznaniu robić najlepiej? Widzę że w Kościanie aż 3 specjalistów ma certyfikat i fajny sprzęt, więc może się do nich zgłoszę... i blisko z mojej Mosiny jest :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2014, 13:37

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2014, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eowena wrote:
    Prośba o pomoc w analizie :) - Chciałam się umówić na to pierwsze USG genetyczne do dr Dudarewicza. Ponoć najlepszy w całym województwie i przyjeżdżają do niego nawet z Wawy. On ma taki cennik na stronie: link. Tam są takie trzy pozycje:

Badanie USG genetyczne 15-21 tydzień ciąży z oceną ryzyka zesp. Downa i wad rozwojowych u płodu - 150 zł

Badanie USG genetyczne 15-21 tydzień ciąży z komputerową oceną ryzyka zesp. Downa - 250 zł

Jak wy to rozumiecie? Które to jest to takie "normalne" badanie? Na które mam się umówić? Cyba to ostatnie? No i dlaczego tam jest napisane 15-21tc, a wszędzie się czyta, że to badanie to 12-14tc.
    Ja do niego się już umowilam. Idę 14go listopada i to będzie 12 tydzien, sam datę obliczył, kazal smsem wyslac dane i w ktorym jestem tygodniu potem oddzwonil i sie umowilismy. Badanie 270zł powiedział, że wszystkie wady genetyczne moze rozpoznac i powiedziec plec.

A koleżanka rodzi w kwietniu i już u niego była to jej nawet kolor oczu i włosów powiedział o.O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2014, 13:40

Katha81, Eowena lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2014, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka.
    Jestem po wizycie u gineksa. W badaniu macanym wszystko OK. Na wadze minus 3 kg. Badanie USG (ocena rozwoju ciąży + przezierność) będę miała 10 listopada. Dostałam skierowanie na kolejne badania: glukoza, toxo i ponowanie morfologia (bo ostatnio słbe wyniki). I to tyle. Nie mogę się doczekać żeby zobaczyć mojego malucha. Ten mój gineks, to kochany człowiek, ale kobiety chcącej podglądnąć swoją kruszynę (najchętniej co tydzień) nie rozumie raczej...

Co do owoców i warzyw, to chętnie zjadam wszystko, ze szczególnym upodobaniem do bananów, grejfrutów, winogron, a do tego marchewka z groszkiem! :)

Inesicia, zyrcia, aga87, A1984, Z., Aka81 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2014, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zyrcia, a to będzie Twoje 1 USG, czy podglądałaś już Leosia? :)
    zyrcia wrote:
    Ja do niego się już umowilam. Idę 14go listopada i to będzie 12 tydzien, sam datę obliczył, kazal smsem wyslac dane i w ktorym jestem tygodniu potem oddzwonil i sie umowilismy. Badanie 270zł powiedział, że wszystkie wady genetyczne moze rozpoznac i powiedziec plec.

A koleżanka rodzi w kwietniu i już u niego była to jej nawet kolor oczu i włosów powiedział o.O

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2014, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lauda wrote:
    Zyrcia, a to będzie Twoje 1 USG, czy podglądałaś już Leosia? :)
    pierwsze mam w poniedziałek -_-
    Trochę mi wstyd, bo wszystkie już jesteście po, a ja co -_- gdybym wiedziała, że na nfz tu nie można to bym wcześniej gdzieś poszła, no ale trudno, muszę się wstrzymać do poniedziałku do 19 :D

• Inesicia Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli chodzi o moją wizytę to maluch ma 2,65cm. Było widać rączki, nóżki, pępowinę i przede wszystkim pikające serduszko. Maluch nam nawet pomachał;) Albo zrobił tatusiowi "ty, ty, ty" za wczorajsze denerwowanie mamusi;) Po za tym dziś wyszło, że to 9t3d czyli dokładnie tak samo jak wg OM. Gin kazał mi zapisać się na USG między 19.11 a 2.12 czyli pomiędzy 12t1d a 14t i później pojawić się na kolejnej wizycie. Po za tym kazał przed kolejną wizytą zrobić badanie moczu, nadal łykać duphaston i siofor, uważać na siebie, nie dźwigać, nie denerwować się itd.
    Co do owoców to zjadam banany, jabłka, wcześniej jadłam śliwki, a teraz jeszcze winogrona, truskawki ze słoików. Generalnie jeśli mam apetyt to mogę jeść owoce w bardzo dużych ilościach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2014, 14:20

lauda, Truskaweczka250, A1984, Katha81, Z., Aka81 lubią tę wiadomość

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*

Wysłany: 31 października 2014, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inesicia to super wiadomość mój tez się ruszał ostatnio:)

25.png
    Mili <3
‹‹ 155 156 157 158 159 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ