X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasika8303 wrote:
    Ale Wam zazdroszczę tych wizyt :-) Ja jeszcze 2 tyg.

Z owoców jem banany, kiwi a największą fazę mam na pomarańcze. Warzywa niestety nie bardzo :-( 2 sałatki już wyrzuciłam. Ewentualnie paprykę zjem.

Choróbsko mnie rozkłada, od rana leżę i piję herbatkę z cytryną i miodem. Znacie jeszcze dobre sposoby na przeziębienia?

Mi pomaga duuży talerz gęstego krupniku lub rosół. Generalnie ciepłe, treściwe zupy.
    Zdrówka!

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • Eowena Ekspertka

Wysłany: 31 października 2014, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prośba o pomoc w analizie :) - Chciałam się umówić na to pierwsze USG genetyczne do dr Dudarewicza. Ponoć najlepszy w całym województwie i przyjeżdżają do niego nawet z Wawy. On ma taki cennik na stronie: link. Tam są takie trzy pozycje:

Badanie USG genetyczne 15-21 tydzień ciąży z oceną ryzyka zesp. Downa i wad rozwojowych u płodu - 150 zł

Badanie USG genetyczne 15-21 tydzień ciąży z komputerową oceną ryzyka zesp. Downa - 250 zł

Badanie USG genetyczne ciąży w pierwszym trymestrze z oceną przezierności karkowej i kości nosowych i komputerową oceną ryzyka zesp. Downa u płodu (bez testu PAPP-A) - 150 zł

Jak wy to rozumiecie? Które to jest to takie "normalne" badanie? Na które mam się umówić? Cyba to ostatnie? No i dlaczego tam jest napisane 15-21tc, a wszędzie się czyta, że to badanie to 12-14tc.

8une43r8mbu2h8v4.png
  • Magda_lena88 Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Gratuluję pozytywnych wizyt ;-) ja dziś byłam na badaniach a wizyta w śr już się doczekać nie mogę. U mnie z objawami jest dziwnie bo raz są bardzo nasilone a innym razem nie ma ich wgl.no ale w końcu kobieta nie czuje się źle przez całą ciążę są też lepsze dni ♥♥ a co do owoców to u mnie są banany jabłka i winogrona a z innego jedzenia twarozki grani no i zauważyłam za jak jem więcej nabiału to mam mniejsze zaparcia :-P pozdrawiam.

relghdgecegtmzr9.png

P6dtp2.png
  • Z. Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasika8303 wrote:

Z owoców jem banany, kiwi a największą fazę mam na pomarańcze. Warzywa niestety nie bardzo :-( 2 sałatki już wyrzuciłam. Ewentualnie paprykę zjem.

Choróbsko mnie rozkłada, od rana leżę i piję herbatkę z cytryną i miodem. Znacie jeszcze dobre sposoby na przeziębienia?

Ja ten tydzień chorowalam i trzy razy dziennie pilam syrop z cebuli czosnku miodu i cytryny. Oprocz tego herbata z sokiem malinowym i cytryna. Kanapki z pokrojonym drobno czosnkiem (ponoc to naturalny antybiotyk). I mimo że do takiej "ludowej medycyny" jestem sceptycznie nastawiona to musze przyznać że pomogło ;)

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • Katha81 Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viola wrote:
    Katha ja nie mam zielonego pojecia jakie będe miala badania. Na razie się zapisalam, a wieczorem bede czytac co i jak. A ty jakie bedziesz miala? Mi się wydaje że bedzie usg prenatalne + badania z krwi....wieczorem sie doszkole.

ja bede miala badanie przeziernosci faldu karkowego plus badania z krwi (to jest chyba ten test pappa)

Mi powiedzieli najpierw ze 13.11. bede miec badanie dopplera przez usg i nie musze robic dalszych badan ale chcialam sama bo mam juz prawie 33 lata i jest to ciaza z in vitro wiec chcialabym sprawdzic czy wszystko ok z plodem.

Nieukowa lubi tę wiadomość

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • Katha81 Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasika8303 wrote:

kasika, ja tez bylam przeziebiona. Mi pomogly inhalacje 2 razy dziennie
    1.wody z sola morska lub
    2.szalwia z rumiankiem
    plus duzo witaminy C (ja pije dobrej jakosci sok z czarnej porzeczki, ktory rowniez dodaje do herbaty) oraz napar ze swierzego imbiru :)

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • Katha81 Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eowena, to badanie jest 'normalne' nieinwazyjne:

Badanie USG genetyczne ciąży w pierwszym trymestrze z oceną przezierności karkowej i kości nosowych i komputerową oceną ryzyka zesp. Downa u płodu (bez testu PAPP-A) - 150 zł

trzeba je wykonac do 13tyg + 6dni. Potem w 2 trymestrze falda karkowa zanika i badanie nie jest wiarygodne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2014, 12:56

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • Truskaweczka250 Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A1984 wrote:
    Co Wam pomaga(ło) na mdłości? Bo u mnie jest coraz gorzej.. dziś nawet nie poszłam do pracy. Wcześniej działała ciepła woda z cytryną, albo trochę chleba - teraz chyba nic nie działa, a jakikolwiek płyn z wodą na czele pogarsza sprawę :/

Ja czytałam, że na mdłości pomaga picie magnezu, ja pije od początku ciazy i jest ok mam tylko poranne mdłości ewentualnie jak jestem bardzo głodna to wtedy mnie mdli:)

A1984 lubi tę wiadomość

25.png
    https://www.maluchy.pl/li-73052.png
    Mili <3

Wysłany: 31 października 2014, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasika8303 wrote:

Ja jak byłam przeziębiona to gin kazał mi kupić syrop dla kobiet w ciąży bezpieczny Prenalen on jest ba bazie czosnku i cebuli o smaku malin i uodparnia na choroby mi pomógł:)

25.png
    Mili <3
  • Suzanna22 Ekspertka

Wysłany: 31 października 2014, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:
    Viola będziesz miała USG prenatalne + test podwójny (Pappa+wolne bHCG)...
    zazdroszczę ci że masz to za darmo i bez błagania, ale tobie to przysługuje bo masz powyżej 35 lat... :)

Tez dostałam takowe badania za darmo , zapisana jestem na 20 listopada:) Wcale nawet nie prosiłam , lekarz skierował ze wzgledu na poród przedwczesny a zaznaczył cokolwiek:)

3i498rib1erx75f8.png

3jgxs65gfim7i0be.png

Juleczko Kochamy Cie <3 [*] 23tyg.

Suzanna
  • Suzanna22 Ekspertka

Wysłany: 31 października 2014, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasika8303 wrote:

Ja na przeziebienie polecam mleko z masłem i z miodem albo wersja hard mleko z masłem i czosnkiem :)Na ból gardła bardzo mi pomogły zaparzone gozdziki:) Słyszałam jeszcze ze sok z malin jest dobry oraz herbata z imbirem: )

3i498rib1erx75f8.png

3jgxs65gfim7i0be.png

Juleczko Kochamy Cie <3 [*] 23tyg.

Suzanna
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2014, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to nawet nie wiem na razie o co chodzi z tymi badaniami... Czekam tylko do wizyty żeby wszystko było dobrze, a później zajmę się badaniami :)

• kasika8303 Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za rady :-) Już zaczęłam stosować to co napisałyście, DZIĘKI! :-)

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eowena rozpracowuję właśnie specjaklistów z Wielkopolski, którzy robią dobrze bad. genetyczne.
    Znalazłam stronę, gdzie jest lista specjalistów, którzy mają najlepsze certyfikaty światowe na przezierność karkową.
    Poniżej linkuję listę- trzeba wybrać kraj i poczekać chwilę :)
    https://courses.fetalmedicine.com/lists?course=1.
    Twój doktor jest na liście więc chyba ok :)

A pytanie do wielkopolanekl; któraś wie gdzie w poznaniu robić najlepiej? Widzę że w Kościanie aż 3 specjalistów ma certyfikat i fajny sprzęt, więc może się do nich zgłoszę... i blisko z mojej Mosiny jest :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2014, 13:37

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2014, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eowena wrote:
    Prośba o pomoc w analizie :) - Chciałam się umówić na to pierwsze USG genetyczne do dr Dudarewicza. Ponoć najlepszy w całym województwie i przyjeżdżają do niego nawet z Wawy. On ma taki cennik na stronie: link. Tam są takie trzy pozycje:

Badanie USG genetyczne 15-21 tydzień ciąży z oceną ryzyka zesp. Downa i wad rozwojowych u płodu - 150 zł

Badanie USG genetyczne 15-21 tydzień ciąży z komputerową oceną ryzyka zesp. Downa - 250 zł

Jak wy to rozumiecie? Które to jest to takie "normalne" badanie? Na które mam się umówić? Cyba to ostatnie? No i dlaczego tam jest napisane 15-21tc, a wszędzie się czyta, że to badanie to 12-14tc.
    Ja do niego się już umowilam. Idę 14go listopada i to będzie 12 tydzien, sam datę obliczył, kazal smsem wyslac dane i w ktorym jestem tygodniu potem oddzwonil i sie umowilismy. Badanie 270zł powiedział, że wszystkie wady genetyczne moze rozpoznac i powiedziec plec.

A koleżanka rodzi w kwietniu i już u niego była to jej nawet kolor oczu i włosów powiedział o.O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2014, 13:40

Katha81, Eowena lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2014, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka.
    Jestem po wizycie u gineksa. W badaniu macanym wszystko OK. Na wadze minus 3 kg. Badanie USG (ocena rozwoju ciąży + przezierność) będę miała 10 listopada. Dostałam skierowanie na kolejne badania: glukoza, toxo i ponowanie morfologia (bo ostatnio słbe wyniki). I to tyle. Nie mogę się doczekać żeby zobaczyć mojego malucha. Ten mój gineks, to kochany człowiek, ale kobiety chcącej podglądnąć swoją kruszynę (najchętniej co tydzień) nie rozumie raczej...

Co do owoców i warzyw, to chętnie zjadam wszystko, ze szczególnym upodobaniem do bananów, grejfrutów, winogron, a do tego marchewka z groszkiem! :)

Inesicia, zyrcia, aga87, A1984, Z., Aka81 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2014, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zyrcia, a to będzie Twoje 1 USG, czy podglądałaś już Leosia? :)
    zyrcia wrote:
    Ja do niego się już umowilam. Idę 14go listopada i to będzie 12 tydzien, sam datę obliczył, kazal smsem wyslac dane i w ktorym jestem tygodniu potem oddzwonil i sie umowilismy. Badanie 270zł powiedział, że wszystkie wady genetyczne moze rozpoznac i powiedziec plec.

A koleżanka rodzi w kwietniu i już u niego była to jej nawet kolor oczu i włosów powiedział o.O

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2014, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lauda wrote:
    Zyrcia, a to będzie Twoje 1 USG, czy podglądałaś już Leosia? :)
    pierwsze mam w poniedziałek -_-
    Trochę mi wstyd, bo wszystkie już jesteście po, a ja co -_- gdybym wiedziała, że na nfz tu nie można to bym wcześniej gdzieś poszła, no ale trudno, muszę się wstrzymać do poniedziałku do 19 :D

• Inesicia Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli chodzi o moją wizytę to maluch ma 2,65cm. Było widać rączki, nóżki, pępowinę i przede wszystkim pikające serduszko. Maluch nam nawet pomachał;) Albo zrobił tatusiowi "ty, ty, ty" za wczorajsze denerwowanie mamusi;) Po za tym dziś wyszło, że to 9t3d czyli dokładnie tak samo jak wg OM. Gin kazał mi zapisać się na USG między 19.11 a 2.12 czyli pomiędzy 12t1d a 14t i później pojawić się na kolejnej wizycie. Po za tym kazał przed kolejną wizytą zrobić badanie moczu, nadal łykać duphaston i siofor, uważać na siebie, nie dźwigać, nie denerwować się itd.
    Co do owoców to zjadam banany, jabłka, wcześniej jadłam śliwki, a teraz jeszcze winogrona, truskawki ze słoików. Generalnie jeśli mam apetyt to mogę jeść owoce w bardzo dużych ilościach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2014, 14:20

lauda, Truskaweczka250, A1984, Katha81, Z., Aka81 lubią tę wiadomość

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*

Wysłany: 31 października 2014, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inesicia to super wiadomość mój tez się ruszał ostatnio:)

25.png
    Mili <3
‹‹ 155 156 157 158 159 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ