X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • aghata Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jak nawet wieje lekki wiatr i jest 30 stopni nie trzeba dziecku zakładać czapki ani skarpetek. Ja niezzakładam to czemu dziecku mam zakładać i wcale go nie zawieje tylko ulzy w upale

Nieukowa lubi tę wiadomość

preg.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2015, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka:)

W temacie czapki / skarpetek, to ja rownież nie zakładam w upalny dzień. W razie pogody wietrznej zakładam opaskę na uszka. Przy temperaturze powyżej dwudziestu paru stopni Julki stopni są gołe.
    A tym co podsyłają "złote rady" co należy ubrać dziecku w upał, należy ich poprosić by same tak sie ubrały.

Dongina, dorcia8919 lubią tę wiadomość

• Marcia86 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dada wrote:
    Marcia a Ty karmisz piersią ? Kurde moj tak ładnie nie spi dzis od 23do 2 a pozniej od 4:30 do 7 takze jestem zmeczona ...

Mojemu M chyba znowu przesunął loty załamka :////
    Tylko i wyłącznie piersią. Dziś za to Majka chyba nadrabia weekend bo nie chce spać. Włożyła ją w chustę to od razu zasnęła, ogarnęłam jako tako dom i do robienia obiadu przlozylam ją do wózka i na balkon, pospała może jeszcze jakieś 20 min, ja ledwo skonczylam obiad bo ona już płacze, no i teraz jedzonko ;) różnie jest, ale przecież nie może cały czas spać ;)

Sista lubi tę wiadomość

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apage czapeczki :) maly nienawidzi, ja nienawidze poprawiac jak maly przekrzywi. Zakladalismy na werandowanie jak bylo 15 stopni i maly mial 2 tygodnie, a teraz nawet jak wieje to nie zakladamy. Uszy sie wietrza i odpukac nic nie zlapaly :)

Probuje zrobic pizze ale maly chce tulic. Trudna sprawa :)

Sista lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze mam dylemat czym szczepić. Niby zapisaliśmy się na 6w1 ale mają masę negatywnych opinii, boję się tych objawów poszczepiennych... Szczepienie już we wtorek więc muszę się zdecydować i zadzownić do przychodni.

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • maglic Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy dajecie dzieciom herbatki jakies? Koperek, rumianek? Lepsze baki? Mniej boli brzuszek? Ja od wczoraj daje duuzo wody no ale nie chce pic :/ dzisiaj dwie kupy strzelil ale znowu ziona plastelinka :

ukdytv73la1h903i.png
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maglic ja daje od praktycznie początku koperek z hippa tylko rozrzedzam dodatkową wodą, żeby nie był za mocny. Próbowałam też rumianek i czystą wodę, ale tego nie chciał pić. Mój generalnie sadzi bąki jak stary chłop, słychać je na całe mieszkanie więc ciężko mi powiedzieć czy to pomaga czy taka jego natura :)

Mąż wrócił, przetrwałam pierwszy dzień razem i nawet spacer zaliczyłam :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2015, 14:01

Melia, Inesicia, maglic, Marcia86, karolinka85, dorcia8919, Alorrene13, karolina0522, Scintilla, Nieukowa, Joasia:) lubią tę wiadomość

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • aghata Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja miałam dzisiaj wene najpierw chciałam posprzątać za szafkami i za łóżkiem...przez rok nie sprzatalam najpierw ciaza zagrożona nie można odsuwac mebli teraz mały sie urodził i też nie odsuwalam...i zachcialo mi sie przemeblowania. Syf kila i mogiła...nic mi nie wychodzilo, najpierw Antek spał przesuwalam te meble i nic nie pasowało...w końcu sir wkur...i zrobiłam jak bylo. Dalej mam syf, Antek płacze, cały dzień zmarnowalam po obiedzie pójdę sobie na plac zabaw z Zuzia żeby Antek pospal na swierzym powietrzu ale ja nie mam siły już dzisiaj spacerować usiade na ławce i będę siedziec

preg.png[/url]
  • Sista Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:
    Ja mam aplilacje Feed Baby, ale jestnwieleminnych na pewno :)

Do galerii chodzic z niemowlakiem nie zamierzam, chyba ze wyzsza koniecznosc mnie zmusi. Za duzo ludzi i ich zarazkow, za duzy halas, klima, sztuczne swiatlo itd. A na zakupy do lokalnych sklepikow i marketow chodze z wozkiem, mozna na niego niezle ciezary zaladowac :)

Sista do jakich restauracji chodzicie z dzieckiem? Do takich gdzie maja.osprzet do obslugi niemowlat, czy do zwyklych? Malucha trzymacie w foteliku czy zabieracie wozek? Siedzicie w srodku czy w ogrodkach na zewnatrz? Tez chce sie z mezem wybrac ktoregos popoludnia na sushi ale boje sie ze lokale w Poznaniu sa nieprzystosowane...

Co do zabaw: ja cwicze wodzenie wzrokiem za grzechotka, albo ustawiam palak z kolorowymi zabawkami nad lozeczkiem/kocykiem. Albo ogladanie wspolne ksiazeczki i opowiadanie co tam jest narysowane. No i zabawa w wierszyki-masazyki: idzie rak nieborak, idzie kominiarz po drabinie itp itd. Recytuje i ide palcami po brzuszku malucha i potem gilgotam. No i patrze mu w oczka i stroje miny :)

Nieukowa - w restauracjach gdzie byłam nie było osprzętu dla niemowlaków, tylko zwykle toalety. Dziecko było nakarmione, wiec nie zakładałam karmienia w drodze. Dwa razy Olga siedziała w nosidełko, bo szliśmy od razu z samochodu do knajpy i siedzielismy w środku. Raz lezala w gondoli i siedzielismy na zewnątrz na tarasie. Ja mam gondole zawsze w samochodzie, bo tam ja parkuje, wiec w razie kupy, przebieram w gondoli wlasnie. No i w każdym przypadku byliśmy raczej przed wieczorem, wiec najczesciej byliśmy jedynymi gośćmi :)
    A co do miejsc z oprzyrządowaniem dla dzieciaków, to do tej pory spotkałam dwa takie miejsca, galerie Fashion House i Palmiarnię, ale tam trudno sie najeść ;)

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alorenne ja mam skierowanie do tej samej placówki z Medicover. A możesz napisać jak wygląda to badanie u takich maluszków? Leżą spokojnie?

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2015, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam problem ze spacerami, bo brakuje mi na nie czasu jakoś :/ teraz siedzę u rodziców i wystawiam małą do ogrodu, mogę więc wyjść nawet w piżamie i jest git. Ale w domu często jest tak, że dopiero mąż po pracy zabiera ją na spacer. Dlatego odpuszczam definitywnie temat mleka i walki z laktatorem, muszę mieć czas dla niej, a nie ciągle walczyć z tym ustrojstwem. Szczególnie, że po ok 2tyg nic się nie zmieniło, nie mam w cyckach ani kropelki. Parszywa chemia z fenoterolu miała wpływ na małą ilość mleka, stres związany z drugim szpitalem też zrobił swoje i mleko zanikło, tak też orzekła doradca laktacyjna, z którą współpracowałam. Nie ma więc sensu dalej się łudzić :( Nie umiem jednak sobie z tym poradzić, obwiniam się że krzywdze dziecko :( mimo, że ta doradca sama orzekła, że nie da rady i to nie moja wina, bo wszystko robiłam jak trzeba ehhh :( muszę jakoś to przetrawić i iść dalej. Szczególnie, że byłyśmy na kontroli u ortopedy i neurologa i obaj zalecili rehabilitację no i ćwiczenia w domu. Ortopedycznie jest całe szczęście okej, ale problem z napięciem jest i asymetria, muszę się więc w 100% skupić na tym. No i szczepić możemy, więc super :)

Rozi to może 5w1?? Unikniesz powielania dawek wzw b jak w 6w1. My tak właśnie szczepimy. Szczepionki skojarzone 6w1 i 5w1 mają w składzie oczyszczonego krztuścia, skoro zalecają go wcześniakom to chyba jest bezpieczniejszy? Ja się nie znam, ale tak na logikę :)

U nas podobnie jak u Sisty pierwszy sen nocny jest dłuższy, dziś w nocy od 20 do 2 :) Ale teraz za to od 12 ryk non stop, zasypia na rękach, odkładam do łóżeczka i płacz od nowa. Nic nie pomaga, grzechotki, książeczki, jedynie wyśpiewywane przeze mnie 'czarne jagódki' dają radę na 5min, a później znowu ryk. Pierwszy raz coś takiego..
    Kazali nam zmienić diclofor na biogaje i mamy problem z kupą, powracamy więc do dicloforu. Dziś jak zrobiła po 2 dniach to prawie po pachy miała i wszystko brudne ;) nie wiem więc czy brzuszek jej nie dokucza. Pojawiły się też nitki krwi ale pediatra mówi, że to z wysiłku, jakieś naczynko najprawdopodobniej pękło, mam obserwować czy się nie nasila.

Dziewczyny karmiące mm - ile ml dziennie wody/herbatek wypijają Wasze dzieci? Moja jak w nią wmuszę to wypije 50ml dziennie, ale są dni że w ogóle nie chce :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2015, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi nikt nie kazał robić echo serca ze względu na cukrzyce.. Rozalia Ty brałaś insulinę??

• BrumBrumek Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozalia pierwsze koty za płoty, teraz będzie już tylko lepiej :*

Ja daję koperek z hippa a niedawno kupiłam herbatkę rumiankowo 80%- koperkową 20%, wodę też pije, chociaż nawet mi ta kranówa przegotowana nie smakuje. W zasadzie wszystko wciąga. Może kupię wodę żródlaną i będę przegotowywać. A wasze dzieci na mm ile piją? I jak często?

Ja szczepię 5 w 1, zastanawiam się nad dodatkowymi i nie wiem co wybrać, jak Wy szczepicie? Poradźcie mądre głowy ;)

Nenette moja pije tak z 2 razy po 50 ml, chociaż może gdybym dawała jej więcej to też by piła, muszę spróbować to może kupy będą częściej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2015, 16:03

Rozalia lubi tę wiadomość

• dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nenette mam do Ciebie pytanie w sprawie napięcia. Możesz mi coś wiecej napisać po czym stwierdzono, że ma to napięcie i czym się ono objawiało? będę ogromnie wdzięczna.

• Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozalia no widzisz ... będzie tylko lepiej ;)
    Ja mojego synka biorę praktycznie od razu po karmieniu na spacer, aby nie musieć karmić w parku itp. żeby przetzymał te 2 godzinki :D
    Rozalia nie martw się, badanie jest krótkie. Młody leżał na kozetce, ja go przytrzymywałam, musiałam podwinąć śpiochy/body aby było serducho do zbadania, mój Edi też zaczął marudzić, trochę płakać, Pani się śmiała : " no pokłóć się, pokaż, że masz charakter, ale nie przesadzaj ;) ". Później się rozryczał, mąż został pogadać/posłuchać i wziąć opis badania, a my wyszliśmy i dałam Edkowi butlę pod gabinetem :)
    Ja zakładam czapkę jak wieje, albo klima gdzieś dmucha. Skarpetki namiętnie zrzuca, ale zazwyczaj nóżki i rączki zimne ma ... no chyba że jest upał ;)
    Zmiana jaką zauważyłam (mało sposprzegawcza pewnie jestem) to to, że młody chce sam trzymać butelkę, rozkłada dłonie i ją łapie ze mną :) a wcześniej tak nie robił, bo przeważnie zaciskał łapki :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2015, 16:42

Scintilla, Rozalia lubią tę wiadomość

syy26iyeeuly3wjb.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przesunęłam szczepienie na przyszły czwartek (miałyśmy miec w najbliższy czwartek). Wyjeżdżamy w środę na wieś do drugiej babci i w odwiedziny do dziadka :) Jakies 200km, zobaczymy jak sobie Dziewczyna poradzi. Dziewczyny, które bedą szczepić tymi 5w1 i 6w1, dajcie znać jak sie zachowują Dzieciaczki po, tak żebym wiedziała czego sie spodziewać. Ufam, jednak, ze Olga bedzie miała jak Julcia od Joasi :)

Joasia:) lubi tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • lilly78 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2016, 21:37

Rozalia lubi tę wiadomość

• Ekkaja Ekspertka

Wysłany: 20 lipca 2015, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z tym koperekiem to chodzi o hormony estrogeny :D i ich wpływ na dzieciaczka

ale ile w tym prawdy i jaki poważny ma to wpływ to nie wiem czy ktoś badał, a przeciez takie herbatki chyba stosuje się od wieków ^^

huśtawkę mamy jakiejś no-name firmy :D a czy warto? i czy dobra? nie wiem :D grunt, że sponsorowaną mamy :P więc mi tak nie żal bo póki co nasze maleństwo wytrzymuje w niej maks 20minut i potem płacze :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2015, 17:37

zem3k6nlhegg1vf6.png
  • maglic Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jakis tez nie firmowy od wujaszka i pok co synek go uwielbia... jak chce go wyciagnac to ryk, gada sobie w nim, oglada wszystko dookola, zasypia takze u Nas strzal w 10. Tylko jak chce go do lozeczka przeniesc to ryk :| a tez za dlugo siedziec w tym nie moze.. i tak zmieniam na mate(tu max 15 minut) na podklad z gola dupa, troche na brzuszku chociaz tego nienawidz i znowu lezak i tak w kolko... teraz zbieram sie na spacer ale glowa mnie boli i o :(

Dziewczyny prpsze trzymajcie kciuki, jutro mam wizyte u gina w zwiazku z tym moim krwawienie, a dzis mija nam 6 tygodni... niech wszystko bedzie w porzadku.

Ja nie dostalam skierowania na echo serduszka pomimo mojej cukrzycy, teraz na wizycie podpytam
    A i dziewczyny co byscie zrobily, Gabrys w srode ma szczepienie, na weekend zjechal tatus niezle przeziebiony i teraz nie wiem czy szczepic czy poczekac? Poki co(tfu tfu) grzybowi nic nie dolega. Szczepimy 5w1 plus rota

ukdytv73la1h903i.png
  • aghata Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pediatra zawsze bada dziecko przed szczepieniem i on decyduje czy szczepoc czy nie.

maglic lubi tę wiadomość

preg.png[/url]
‹‹ 1570 1571 1572 1573 1574 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ