X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Mamusie,

my już po popołudniowym spacerku - zahaczyliśmy o starą przychodnię aby się oficjalnie wypisać i poprosić o przesłanie karty szczepiennej.
    Co do szczepionek to przyznam się szczerze, że przyjęłam taktykę zaufania wobec pediatrów - im więcej szukałam w Internecie informacji na temat tego czym szczepić tym coraz częściej pojawiały się przeraźliwsze historie matek antyszczepiennych - 3 peditarów polecało mi Infanrix Hexa czyli 6w1 i Rota od samego początku i taką ścieżką podążamy ( jeśli Infanrix znajdziemy w hurtowniach :) )

Nasza mała za wodą też nie przepada ... i wypija dziennie może z 60ml - plując i krztusząc się przy tym :( A Koperku i Rumianku jeszcze nie podawaliśmy.
    Wczorajszy pobyt u dziadków i próby chowania się w cieniu skończyły się powrotem "potówko-trądziku" achh a było troszkę lepiej.... BrumBrumku czy zauważyłaś jakąś zmianę w skórze po przejściu na Pepti ? ( My dzisiaj próbujemy Krochmal )

Cukrowe mamusie .. mnie też o echu nikt nie wspomniał ... ogólnie powinnam zrobić ponownie krzywą cukrową ale przyznam się szczerze, że mój glukometr się kurzy o.O

U nas wczoraj pojawił się "dźwięk" przy uśmieszku ... echhh sama radość :]

A w czwartek odbieramy huśtawko leżaczka to zdam relację :)
    Obecnie poszukuję dobrej ceny na matę Fisher Price z pianinkiem bo rozwalił mnie ten filmik :D :
    https://www.youtube.com/watch?v=JzVir49ccng

Nieukowa, Alorrene13, Alorrene13, Rozalia, Dongina lubią tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2015, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BrumBrumek wrote:
    Rozalia pierwsze koty za płoty, teraz będzie już tylko lepiej :*

Ja daję koperek z hippa a niedawno kupiłam herbatkę rumiankowo 80%- koperkową 20%, wodę też pije, chociaż nawet mi ta kranówa przegotowana nie smakuje. W zasadzie wszystko wciąga. Może kupię wodę żródlaną i będę przegotowywać. A wasze dzieci na mm ile piją? I jak często?

Ja szczepię 5 w 1, zastanawiam się nad dodatkowymi i nie wiem co wybrać, jak Wy szczepicie? Poradźcie mądre głowy ;)

Nenette moja pije tak z 2 razy po 50 ml, chociaż może gdybym dawała jej więcej to też by piła, muszę spróbować to może kupy będą częściej

Ja szczepię w środę 5w1 + pneumokoki ze względu na to, że być może będzie musiała chodzić do żłobka. Jeśli by nie musiała chodzić napewno szczepiłabym tylko 5w1.

Jeśli chodzi o picie herbatki z kopru i jego wpływ na dziecko to ostatnio czytałam ten artykuł: http://babyonline.pl/herbatki-z-kopru-niebezpieczne-dla-niemowlat,rozszerzanie-diety-niemowlaka-artykul,15556,r1p1.html

• Nieukowa Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech, ja już mam powoli dość tematu szczepień... dość oskarżania szczepionek o to, że dziecko ma problem z tabliczką mnożenia, że odmienia mu się osobowość albo że macha rączkami bardziej niż zwykle. To jest zrzucanie winy za błedy rodzicielskie lub po prostu maluszek ma gorszy dzień jak my wszyscy miewamy... Moim zdaniem takie myślenie i upatrywanie NOPów wszędzie jest po prostu chore, zważywszy na to że dzięki temu że szczepi się od tylu lat mamy zdrowe, niepowykrzywiane przez polio, a przede wszystkim żywe i szczęśliwe dzieci ;/ Niedługo nie będzie można lodówki otworzyć żeby nie znaleźć tam NOPa!
    Bez względu na to jaki schemat wybierzecie, wszystko będzie okej, co najwyżej możecie mieć trochę ryku, jakąś gorączkę albo opuchniętą rączkę zaraz po podaniu lub w krótki czas po... Wszystkie prawdziwe a nie urojone poważne powikłania są tak rzadkie, że szybciej meteoryt na was spadnie albo piorun w was uderzy niż takie powikłanie się zdarzy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2015, 21:00

Rozalia, Scintilla, BrumBrumek, Sista, dorcia8919, Joasia:), nenette, CaneCorso lubią tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • BrumBrumek Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla u nas po bebilonie pepti jest lepiej!! Buzia nie jest już tak zaczerwieniona, trochę jeszcze czuć podskórne pryszczyki na twarzy i brzuszku. Kąpiemy małą w krochmalu i on pewnie też trochę łagodzi. No i Hania jest trochę spokojniejsza po tym mleku. Tylko kupy rzadziej, co 2 dzień :/

Mata świetna!!! Myślę że i u nas by się sprawdziła :D Hania ma niezły wykop jak czasem się zamachnie na cyckę po ropniu to ałaaaaaa

Maglic trzymam kciuki za Ciebie i za szczepienie Gabrysia :)

U nas dzień super spokojny, Hania grzeczniutka a wieczorem od 17 marudzenie i płacz jak tylko odejdę od niej na chwilę, miałam już naprawdę dość. Teraz naszczęście usnęła w bujaku i tak się zastanawiam czy ryzykować i przenosić ją do łóżeczka...

Scintilla, Rozalia lubią tę wiadomość

• Rozalia Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brumku ja chyba ostatecznie zaszczepie 6w1 i na pewno rota. Pneumo też chcemy ale trochę później.

Cukrowe mamy ja pewnie mam to skierowanie na echo bo miałam też pepowine dwunaczyniowa. Nie brałam insuliny. A w ogóle położna mi mówiła że dzieciaki mam które miały cukrzyce rzadko mają kolki. Wasze dzieciaki mają?

Nenette mój mało pije, może ze 30-40 maks na dobę.

Młody pochwalony dał czadu popołudniu. No ale już był tatuś więc przejął krzykacza :) Teraz czas na umycie tyłka i do wyrka. Dobrej nocy dziewczyny.

Scintilla, BrumBrumek, Ekkaja, dorcia8919, Dongina lubią tę wiadomość

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozalia wrote:
    A w ogóle położna mi mówiła że dzieciaki mam które miały cukrzyce rzadko mają kolki. Wasze dzieciaki mają?

Oooo tego nigdy nie słyszałam :) ... u nas na razie nie ma tych typowych, przerażających objawów jakie przy kolce występują - czasami tylko pomarudzi, troszkę popłacze przy bardziej napiętym brzuszku, sporo obecnie pryka no i kupek robi mniej niż na początku - raptem 1/2 - zresztą to dopiero 6tydzień więc pewnie jeszcze nie jest "za późno" na kolki ;)

Czy wasze maluchy często wytykają język ? ... bo moja często pokazuje - myślałam, że to jakiś element skoku rozwojowego a w Internecie odnajduję przerażone matki, które z takim objawem biegną do neurologa .. o.O i już się sama zaczynam zastanawiać czy to z nimi jest problem czy może to ja jestem jakąś wyrodną matką - ogólnie znajomi się dziwią, że nie schowałam na pamiątkę kikuta pępowiny a sąsiadka poucza nas o konieczności założenia czerwonej wstążki na wózku - to jakiś obowiązkowy zestaw :D ?

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • Ekkaja Ekspertka

Wysłany: 20 lipca 2015, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O z ta wstazka tez ktos nas kiedys zagial ^^ ale tez nie wiem o co chodzi :)

Scintilla lubi tę wiadomość

zem3k6nlhegg1vf6.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe, Scintilla mój Radek robi taką minę z lekko wystawionym językiem, ale nawet nie myślałam że to coś niepokojącego, bo mój mąż we śnie robi dokładnie to samo :P

Inne pytanko w podobnym tonie: wasze maluszki miewają popękane naczynka na twarzach od płączu? Mojemu po intensywnych wzdęciach i ryku się to zdarza ;/ To chyba nie jest jakiś ewenement albo skóra naczynkowa, co?

Scintilla lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • CaneCorso Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly78 wrote:

I ponawiam moje pytanko o lezaczki-bujaczki macie? Jakie?

Lily mi szwagerka chce pożyczyć bujaczek, więc wezmę co da :-)

lilly78 lubi tę wiadomość

3i49zbmhdvaalxch.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tą wstążka to przesąd oczywiście,że niby wtedy nikt nam dziecka nie urzeknie :-P tzw.pierdoły!!!
    Kikut na pamiątkę,FUUUJ!!! Nigdy!!!od razu do kosza poleciał.
    Ludzie to mają dziwne zwyczaje ;-)
    Dobranoc :-)

Nieukowa, Scintilla lubią tę wiadomość

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Sista Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa - zgadzam sie z Tobą w kwestii szczepień, podoba mi sie podejście mojego M., sprawdził składy, i stwierdził, ze obie 6w1 to to samo. Z zawodu jest mikrobiologiem, wiec wytłumaczył mi skład i jestem spokojna. Powiedział, ze zaszczepić musimy i po temacie, po męsku sprawa załatwiona, nie ma rozmyślania co, jak, po co na co...Ja przesunęłam szczepienie ze względu na wyjazd, bo wyjeżdżamy w środę, a termin miałam na czwartek. A ciekawi mnie co Dzieciaczek moze miec po, wlasnie o brak łaknienia mi chodzi jak u Joasi, odczyn na rączce, problem ze snem w dniu szczepienia. W dniu szczepienia jedziemy do moich rodzicow, bo M. znowu wybywa :)
    Dziś juz wróciło moje Dziecko, płakała juz tylko w stanie wyższej konieczności. Spała rano, pózniej na spacerze i na wycieczce po bujaczek. Kupiłam używany Fiaher Price z wibracjami, od jutra zaczynamy testowanie :)
    Scintilla - Olga ma bardzo często jezyk delikatnie wysunięty, nie widze w tym nic niepokojącego :)
    Nieukowa - co do naczynek, to Olga ma jedno takie widoczne na policzku, właściwie od urodzenia. Na pewno nie od wysiłku, bo urodzona CC.
    Dziś dostałam ważna lekcje od moje córki, ze nie powinnam jej przebierać w parku pieluszki po kupie, szczególnie jak spi. Dziś usłyszałam charakterystyczny pierd, wiec sie zatrzymałam i zmieniłam pieluchę. Zaraz potem kolejny pierd, wiec zmieniłam po raz drugi i to był moj błąd, bo córka sie wybudziła i syrena na alarm. Miała problem z powrotem w objęcia morfeusza i chyba przypomniała sobie o jedzeniu, bo mijały trzy godziny. 10 minut w centrum miasta byłam w centrum zainteresowania ;)
    Śmigam do lozka, bo jutro chce o 10.00 wyjechać do rodzicow. Olga zostaje u babci, a ja wybywam na zakupy i do gina.
    Aaa, wczoraj wieczorem był pierwszy po porodzie sex. My co prawda nie mieliśmy dużej przerwy, bo sex był w noc przed pójście do szpitala, ale potwierdzam, ze sucho i wąsko ;) Dziewiczo troche ;)
    Dobrej nocy !!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2015, 22:42

Nieukowa, Scintilla lubią tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • agawera Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 03:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zakładamy czapeczka zalety mieszkania nad morzem. kiedy wy wisalyscie o upale i gorąco nad morzem zimno było aż musiałam się ubrać cieplej bo do tego strasznie wiało było poniżej 20 stopni
    Zosia herbatki nie lubi musze,ja zmuszać i w,tedy wypije przy strasznym pyskowaniu ok 10 ml z wodą tak samo
    Zastanawiałam się nad herbatka granulowana hunama w składzie nie widnieje cukier ani glukoza ale czy to możliwe ze w tej herbacie nie ma przecież to granulki jak myślicie

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agawera ja tak samo mam z ta czapka chociaz bym nie chciała tu chyba nie zdarzają sie bezwietrzne dni...

My dzis cała noc wariactwo,w koncu spanie ze mna w lozku( ojciec wroci to nam da ;)

Sista lubi tę wiadomość

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2015, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, potrzebuje pomocy... Czy któraś z Was miała zatkany kanalik mlekowy? Od kilku dni bolało mnie jak karmiłam z jednej piersi, ale myślałam że to dlatego, że raz mały strasznie mnie "ugryzł" i że brodawkę mi uszkodził. Wczoraj zauważyłam białą plamkę na sutku i że część piersi mimo, że jest po karmieniu jest twarda jak kamień. Noc miałam koszmarną - płakałam z bólu. Siedziałam pod prysznicem gorącym i masowałam, potem dawałam małemu do jedzenia i ściagałam jeszcze laktatorem, potem okłady zimne. Nawet postanowiłam przekuć ta białą plamkę bo niby to tylko mleko zaschnięte. Rano jak karmiłam zaczął się krztuśić, potem już nie chciał jeść więc podłączyłam laktator i próbowałam pod różnym kątem ściągać i w pewnym moemncie zaczęło mleko tryskać, a pierś zrobiła się miękka... Nie wiem czy to koniec moich problemów, bo pojawiła mi się druga biała plamka i pierś dalej boli (już zdecydowanie mniej, ale jednak...).
    Oczywiście moja położna jest teraz na urlopie. A ja mam ochotę wyć do nieba... Dzisiaj mamy wizytę u pediatry, ale nie sądzę aby pediatra mi pomógł...
    :( :( :(

• karolinka85 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melia ja niemialam zatkanego kanalika..ale mozesz pokazac pediatrze on zerknie..i napewno sie orientuje co i jak.. Wiec mysle ze Ci pomoze.. ;)

U nas noc ok..od wczoraj synek jest duzooo spokojnieszy..moze przez to ze bylo chlodniej..ale dzis znowu upaly..wiec zobaczyny czy zalaczy sie maruda..oby nie.. ;)

Moje dwa aniołki <3
    17.07.2013r. (*) 9tydz4dz
    18.01.2014r. (*) 9tydz4dz
    relgtrd8nl40gy67.png
  • aghata Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antek zmienił sie o 180 stopni, płacze już tylko jak chce jeść i spać. Kupę robi rzadziej jedną na dzień-dwa, jak sie wyspi jest wesoły, problemy brzuszkowe zniknely, ja jem już wszystko, nawet ostattnio trochę gyrosa z frytkami sprobowalam bo M jadł i tak mi pachnialo. Brakuje mi tylko górskiego i zimnego piwka ale z tym to muszę poczekać do końca karmienia.

Teraz naprawdę cieszę sie z macierzyństwa.

Scintilla, Sista, karolinka85, karolina0522, Finezja, dorcia8919, Marcia86, Joasia:) lubią tę wiadomość

preg.png[/url]
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melia.jak trafisz na dobrego pediatre to powinien ci cos poradzic. Ja bym ci radzila po kazdym karmieniu z tej piersi sciagac to niepokorne miejsce laktatorem i nie masowac bo to prowadzi do obrzeku i jeszcze bardziej zatyka kanalik...
    U mnie maly w koncu zaczal ssac na tyle silnie i efektywnie, ze przestalam miec taki problem, ale wczesniej bardzo uwazalam na to miejsce ze sklonnoscia do zastojow (zapalenie piersi sie nawet raz wdalo). Ten kanalik sie w koncu poszerzy i przetka, ale z tydzien to moze potrwac...

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    Czy ilośc kupek na KP zmiejsza sie z wiekiem? Olga od kilku dni robi 2-3 i nie wiem czy to norma, czy ma problem z kupa. Do tej pory robiła 5-6 ;)
    No i chyba wróciło moje Dziecko, bo teraz ładnie spi, a płacze tylko w momencie wyższej konieczności (głód, zmęczenie i nuda).
    U nas zaczyna sie upał, ale jedziemy do babci, wiec bedą spacerki pod drzewkami ;)
    Miłego Dnia Mamuśki !!!

karolinka85, karolina0522, dorcia8919, Nieukowa, Joasia:) lubią tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • maglic Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozalia- moglabys mi napisac jak przygotowujesz mleczko dla synka ? Ja juz doszukuje sie wszystkiego - od momentu jak rozrbaiam w 60 ml przegotowanej wody potem dolwam do pelna goracej ma zielone sraki - moze ten proszek sie nie rozpuscza? Bo napisane ze w 2/3 a ja rozpuszczam w mniejszej ilosci no i ta woda chlodna jest :|

Macierzynstwo mi chyba nie sluzy skoro nawet nie wiem juz jak mleko rozrobic :D Szał

ukdytv73la1h903i.png
  • karolina0522 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny
    My jutro szczepimy 5w1 i rota
    Sista, Nieukowa a wy pnemo też? Bo ja się zastanawiam
    Pozdrawiam :-P

Alorrene13, dorcia8919 lubią tę wiadomość

AlicjaMagdalena http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1da8f186c57b.jpg
    541113d5ef.png
‹‹ 1571 1572 1573 1574 1575 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ