X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilirose wrote:
    Dziewczyny, pomóżcie. Czy w ciąży można brać jakiekolwiek leki na bakterie w moczu? Od kilku dni czuję ból cewki i boję się nawrotu zapalenia ;( teraz łykam tylko żuravit, ale niewiele pomaga :(

Lili mam zapalenie pęcherza średnio raz na kwartał ;)
    Co mi pomaga (poza Furaginum - ale w 1 trymestrze nie można brać)
    - duuuuż ciepłych płynów - wrzątek z cytryną, zupy, woda z cytryną
    - sok żurawinowy, ale taki "czysty", bez dodatków, z apteki - w dużych ilościach
    - ciepłe majtki :-)
    - zero seksu :-(

KarolaOla lubi tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    Mnie czeka CC ze względu na wiek, w momencie porodu będę miała 40 lat, a to moja pierwsza ciąża. Nie mam zatem dylematów jakie przeżywacie. Zastanawiam sie tylko nad szpitalem gdzie chciałabym rodzic, ale na to mam jeszcze czas :)
    A1984 - wszystko jest na pewno dobrze. Ja poszłam do mojego gina, bez umówienia bo sie bałam. No i poprosiłam o USG, mówiąc, ze mam wrażenie, ze już go tam nie ma. Uśmiechnął sie tak dobrodusznie, powiedział co ja wogóle mowię i zrobił usg. Ciąża książkowa. Gdybym mogła to na usg chodziłabym codziennie, bo ja nie mam zupełnie objawów. Zero zygania, mdłości, plamienia, zmęczenia, zachcianek, brzucha. Jedynie wszyscy dookoła mówią, ze ładnie wyglądam, a ja sie czerwienie, bo tylko ja wiem o co chodzi. Ale nie zapeszam.
    Spokojnej niedzieli życzę :)

3jgxdqk3qqijlr4e.png

A1984, Alorrene13 lubią tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista wrote:
    Dziewczyny,
    Mnie czeka CC ze względu na wiek, w momencie porodu będę miała 40 lat, a to moja pierwsza ciąża. Nie mam zatem dylematów jakie przeżywacie. Zastanawiam sie tylko nad szpitalem gdzie chciałabym rodzic, ale na to mam jeszcze czas :)
    A1984 - wszystko jest na pewno dobrze. Ja poszłam do mojego gina, bez umówienia bo sie bałam. No i poprosiłam o USG, mówiąc, ze mam wrażenie, ze już go tam nie ma. Uśmiechnął sie tak dobrodusznie, powiedział co ja wogóle mowię i zrobił usg. Ciąża książkowa. Gdybym mogła to na usg chodziłabym codziennie, bo ja nie mam zupełnie objawów. Zero zygania, mdłości, plamienia, zmęczenia, zachcianek, brzucha. Jedynie wszyscy dookoła mówią, ze ładnie wyglądam, a ja sie czerwienie, bo tylko ja wiem o co chodzi. Ale nie zapeszam.
    Spokojnej niedzieli życzę :)

3jgxdqk3qqijlr4e.png

Sista mamy ciąże w prawie taki samym wieku :)
    Masz rację, będzie dobrze! Nie chce już iść na USG bo w zeszłym tyg byłam na 2 :D

Co do cesarki - czy wiek jest tu jakimś wskazaniem?

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa ja zastanawiam się nad badaniami na konflikt płytkowy, a właściwie można powiedzieć, że jestem na nie w 90% zdecydowana. Myślę, że postaram się ogarnąć to w przyszłym lub kolejnym tygodniu.

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inesicia wrote:
    Nieukowa ja zastanawiam się nad badaniami na konflikt płytkowy, a właściwie można powiedzieć, że jestem na nie w 90% zdecydowana. Myślę, że postaram się ogarnąć to w przyszłym lub kolejnym tygodniu.

Konflikt płytkowy występuje wtedy kiedy matka ma Rh-, tak?

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze jak ja bym teraz chciala bezobjawowo... zamiast przechodzic, mdlosci jak mialam tak mam. Dzis 2x myslalam ze mi sie uleje :/

Ja mie porownuje ktory porod lepszy. Po prostu sama czuje ze chce smn, alr mikogo nie bede przekonywac :)

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A1984 nie, to jest konflikt erytrocytow. Jak wystepuje, to dziecko ma anemie ciezka. A plytkowego sie nie bada standardowo i dotyczy plytek krwi, jak wystapi to dziecko nie ma krzepliwosci krwi i wtedy moze miec w czasie porodu lub po nim wylew krwi w mozgu albo krwotok wewnetrzny, grozny dla zycia.

Ja tez w nastepnym tygodniu chce pobrac krew i wyslac do ihitu. Skoro to za darmo a jedna na 1000 kobieta moze przez to stracic dziecko, to nie ma co sie chyba zastanawiac...

Jesli okaze sie ze jest sie ujemnym to wtedy robia bardzo dokladne badania, czeste usg i w ostatecznosci mozna rodzic pod opieka specjalistow w Wawie w szpitalu bielanskim.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2014, 11:43

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:
    A1984 nie, to jest konflikt erytrocytow. Jak wystepuje, to dziecko ma anemie ciezka. A plytkowego sie nie bada standardowo i dotyczy plytek krwi, jak wystapi to dziecko nie ma krzepliwosci krwi i wtedy moze miec w czasie porodu lub po nim wylew krwi w mozgu albo krwotok wewnetrzny, grozny dla zycia.

Ja tez w nastepnym tygodniu chce pobrac krew i wyslac do ihitu. Skoro to za darmo a jedna na 1000 kobieta moze przez to stracic dziecko, to nie ma co sie chyba zastanawiac...

Jesli okaze sie ze jest sie ujemnym to wtedy robia bardzo dokladne badania, czeste usg i w ostatecznosci mozna rodzic pod opieka specjalistow w Wawie w szpitalu bielanskim.

Tak, doczytałam. Chyba też się na to zdecyduję.

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już zarezerwowałam termin pobrania na czwartek. Nieukowa dziękuję, że poruszyłaś ten temat. Zmobilizowałaś mnie do dalszego nieodwlekania badania;)

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam w niedzielę... Miało być tak pięknie, plany na dziś przygotowane, ale...
    Obudziłam sie z bólem głowy, lekkie mdłości (ale u mńie to i tak rzadkość), odbija mi sie, mam nadzieje ze przejdzie...
    Bo obiad u teściów i babskie spotkanie potem czekają. Też chciałabym zrobić to badanie na konflikt płytkowy, jutro idę chyba na pobranie rano to zapytam. Dziewczyny morfologię robi sie raz na miesiąc, taka pełna z glukoza itp.? A1984 głowa do góry, musi być dobrze. Pozdrawiam wszystkie :*

A1984 lubi tę wiadomość

syy26iyeeuly3wjb.png
  • Suzanna22 Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2014, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:

Ja juz jestem po tym badaniu, mój lekarz prosił abym zrobiła to badanie, teraz czekam na wyniki ok 2-3tyg:-) akurat byłam na pobraniu w bielanskim.

3i498rib1erx75f8.png

3jgxs65gfim7i0be.png

Juleczko Kochamy Cie <3 [*] 23tyg.

Suzanna
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2014, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe jaki jest koszt tego badania prywatnie. Dzięki dziewczyny bo powiem szczerze mój gin nic o nim nie wspominał. Napewno wykonam przy najbliższej okazji innych badań. Morfologię glukozę i mocz robię co miesiąc.

• sss Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. A ja dzis mam taki nijaki nastroj. Ja to juz chyba wariuje normalnie jak wylaczyc mozg. Udalo mi sie umyc zeby dzisiaj, mdlosci mniejsze jakies, cycyki duze i bolace, ale zawsze jest ten stres ze cos nie tak. Hmmmmm

Ja nic nie planuje narazie zawczesnie o mysleniu o cesarce itp, nawet jeszcze nie ogladam zadnych ciuszkow bo nie chce zapeszac.

Marcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm
  • Moniaa Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czasami do Was zaglądam... ale kiedy bym nie zajrzała to nie jestem na czasie :P jak odchodziłam niespełna miesiąc temu to było chyba 70 stron... piszecie tyle ze ciężko nadrobić :)

Patrzę że te które znałam jakoś na początku nadal są.. suuper! Życzę Wszystkim spokojnej ciąży :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2014, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane jak mozna pic apap bo niestety chyba mnie choróbsko bierze drapie mnie w gardle i miesnie lamia znacie jakies domowe sposoby ?chyba wezme apap i wypije herbate z imbirem.

• nanu Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, dziewczyny :)
    Rzadko bywam na tym forum, bo zadomowiłam się na innym dla ciężarnych i ogólnie jakoś chęci już tak nie mam do przesiadywania na takich plotach jak przy pierwszej ciąży :P

Ale w każdym razie: mam półtoraroczną córeczkę, zdecydowaliśmy się na rodzeństwo dla niej i za pierwszym razem znowu trafiliśmy ;) Przewidywany termin porodu to 03.06. Początek ciąży miałam kiepski, bo okazało się, ze mam krwiaka. Wczoraj byłam na genetycznym i lekarz żadnej krwi się nie dopatrzył. Ale leki wciąż biorę bo dopiero w grudniu mam wizytę u swojej lekarki.

Evell, możesz kupić sobie syrop dla ciężarnych Prenalen. Ja go piłam w pierwszej ciąży. Paskudny bo jest na bazie czosnku i malin ale coś brać trzeba żeby szybciej wyzdrowieć.

• Truskaweczka250 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczynki ja jutro jadę na badania a w środę na wizytę i usg ciekawe co tam u maluszka mam nadzieję że wszystko w porządku.

25.png
    https://www.maluchy.pl/li-73052.png
    Mili <3
  • Sista Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A1984 - moje koleżanki 35 plus pieroródki miały CC z powodu wieku. Jedna sie uparła i na właśnie rządanie urodziła SN. Spytałam mojego gina czy będzie CC, odpowiedział, ze raczej tak. Wiec nie zakładam, ze będzie inaczej.
    Dziś mam dziwne uczucie w brzuchu, zakładam, ze to przesuwanie sie narządów wewnętrznych, bo towarzyszą temu gazy. I takie dziwne uczucie, trudno to nazwać bólem od góry, od pępka.
    Robię na obiad pierwsza w życiu lazanię, ufam, ze mi wyjdzie :)

3jgxdqk3a91odhut.png

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2014, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista wrote:
    A1984 - moje koleżanki 35 plus pieroródki miały CC z powodu wieku. Jedna sie uparła i na właśnie rządanie urodziła SN. Spytałam mojego gina czy będzie CC, odpowiedział, ze raczej tak. Wiec nie zakładam, ze będzie inaczej.
    Dziś mam dziwne uczucie w brzuchu, zakładam, ze to przesuwanie sie narządów wewnętrznych, bo towarzyszą temu gazy. I takie dziwne uczucie, trudno to nazwać bólem od góry, od pępka.
    Robię na obiad pierwsza w życiu lazanię, ufam, ze mi wyjdzie :)

3jgxdqk3a91odhut.png

To ja mam podobnie mnie dziś co chwile gdzies boli kłuje jak nie wkroczu to podbrzusze z boku po środku itp czuje takie kłucia i pobolewania,ale czytałam,że teraz tak będzie pobolewac bo macica się powiększać. A ja sie kuruje mam nadzieję,że nie rozłoży mnie choroba :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2014, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nanu wrote:
    Cześć, dziewczyny :)
    Rzadko bywam na tym forum, bo zadomowiłam się na innym dla ciężarnych i ogólnie jakoś chęci już tak nie mam do przesiadywania na takich plotach jak przy pierwszej ciąży :P

Ale w każdym razie: mam półtoraroczną córeczkę, zdecydowaliśmy się na rodzeństwo dla niej i za pierwszym razem znowu trafiliśmy ;) Przewidywany termin porodu to 03.06. Początek ciąży miałam kiepski, bo okazało się, ze mam krwiaka. Wczoraj byłam na genetycznym i lekarz żadnej krwi się nie dopatrzył. Ale leki wciąż biorę bo dopiero w grudniu mam wizytę u swojej lekarki.

Evell, możesz kupić sobie syrop dla ciężarnych Prenalen. Ja go piłam w pierwszej ciąży. Paskudny bo jest na bazie czosnku i malin ale coś brać trzeba żeby szybciej wyzdrowieć.

Słyszałam o tym syropie jak do jutra nie przejdzie to kupie go .

‹‹ 229 230 231 232 233 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ