Czerwiec 2015 =)
-
WIADOMOŚĆ
-
lilirose wrote:Dziewczyny, pomóżcie. Czy w ciąży można brać jakiekolwiek leki na bakterie w moczu? Od kilku dni czuję ból cewki i boję się nawrotu zapalenia ;( teraz łykam tylko żuravit, ale niewiele pomaga
Lili mam zapalenie pęcherza średnio raz na kwartał
Co mi pomaga (poza Furaginum - ale w 1 trymestrze nie można brać)
- duuuuż ciepłych płynów - wrzątek z cytryną, zupy, woda z cytryną
- sok żurawinowy, ale taki "czysty", bez dodatków, z apteki - w dużych ilościach
- ciepłe majtki
- zero seksuKarolaOla lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny,
Mnie czeka CC ze względu na wiek, w momencie porodu będę miała 40 lat, a to moja pierwsza ciąża. Nie mam zatem dylematów jakie przeżywacie. Zastanawiam sie tylko nad szpitalem gdzie chciałabym rodzic, ale na to mam jeszcze czas
A1984 - wszystko jest na pewno dobrze. Ja poszłam do mojego gina, bez umówienia bo sie bałam. No i poprosiłam o USG, mówiąc, ze mam wrażenie, ze już go tam nie ma. Uśmiechnął sie tak dobrodusznie, powiedział co ja wogóle mowię i zrobił usg. Ciąża książkowa. Gdybym mogła to na usg chodziłabym codziennie, bo ja nie mam zupełnie objawów. Zero zygania, mdłości, plamienia, zmęczenia, zachcianek, brzucha. Jedynie wszyscy dookoła mówią, ze ładnie wyglądam, a ja sie czerwienie, bo tylko ja wiem o co chodzi. Ale nie zapeszam.
Spokojnej niedzieli życzę
A1984, Alorrene13 lubią tę wiadomość
-
Sista wrote:Dziewczyny,
Mnie czeka CC ze względu na wiek, w momencie porodu będę miała 40 lat, a to moja pierwsza ciąża. Nie mam zatem dylematów jakie przeżywacie. Zastanawiam sie tylko nad szpitalem gdzie chciałabym rodzic, ale na to mam jeszcze czas
A1984 - wszystko jest na pewno dobrze. Ja poszłam do mojego gina, bez umówienia bo sie bałam. No i poprosiłam o USG, mówiąc, ze mam wrażenie, ze już go tam nie ma. Uśmiechnął sie tak dobrodusznie, powiedział co ja wogóle mowię i zrobił usg. Ciąża książkowa. Gdybym mogła to na usg chodziłabym codziennie, bo ja nie mam zupełnie objawów. Zero zygania, mdłości, plamienia, zmęczenia, zachcianek, brzucha. Jedynie wszyscy dookoła mówią, ze ładnie wyglądam, a ja sie czerwienie, bo tylko ja wiem o co chodzi. Ale nie zapeszam.
Spokojnej niedzieli życzę
Sista mamy ciąże w prawie taki samym wieku
Masz rację, będzie dobrze! Nie chce już iść na USG bo w zeszłym tyg byłam na 2
Co do cesarki - czy wiek jest tu jakimś wskazaniem?
-
Nieukowa ja zastanawiam się nad badaniami na konflikt płytkowy, a właściwie można powiedzieć, że jestem na nie w 90% zdecydowana. Myślę, że postaram się ogarnąć to w przyszłym lub kolejnym tygodniu.
-
Inesicia wrote:Nieukowa ja zastanawiam się nad badaniami na konflikt płytkowy, a właściwie można powiedzieć, że jestem na nie w 90% zdecydowana. Myślę, że postaram się ogarnąć to w przyszłym lub kolejnym tygodniu.
Konflikt płytkowy występuje wtedy kiedy matka ma Rh-, tak? -
A1984 nie, to jest konflikt erytrocytow. Jak wystepuje, to dziecko ma anemie ciezka. A plytkowego sie nie bada standardowo i dotyczy plytek krwi, jak wystapi to dziecko nie ma krzepliwosci krwi i wtedy moze miec w czasie porodu lub po nim wylew krwi w mozgu albo krwotok wewnetrzny, grozny dla zycia.
Ja tez w nastepnym tygodniu chce pobrac krew i wyslac do ihitu. Skoro to za darmo a jedna na 1000 kobieta moze przez to stracic dziecko, to nie ma co sie chyba zastanawiac...
Jesli okaze sie ze jest sie ujemnym to wtedy robia bardzo dokladne badania, czeste usg i w ostatecznosci mozna rodzic pod opieka specjalistow w Wawie w szpitalu bielanskim.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2014, 11:43
-
Nieukowa wrote:A1984 nie, to jest konflikt erytrocytow. Jak wystepuje, to dziecko ma anemie ciezka. A plytkowego sie nie bada standardowo i dotyczy plytek krwi, jak wystapi to dziecko nie ma krzepliwosci krwi i wtedy moze miec w czasie porodu lub po nim wylew krwi w mozgu albo krwotok wewnetrzny, grozny dla zycia.
Ja tez w nastepnym tygodniu chce pobrac krew i wyslac do ihitu. Skoro to za darmo a jedna na 1000 kobieta moze przez to stracic dziecko, to nie ma co sie chyba zastanawiac...
Jesli okaze sie ze jest sie ujemnym to wtedy robia bardzo dokladne badania, czeste usg i w ostatecznosci mozna rodzic pod opieka specjalistow w Wawie w szpitalu bielanskim.
Tak, doczytałam. Chyba też się na to zdecyduję. -
Ja już zarezerwowałam termin pobrania na czwartek. Nieukowa dziękuję, że poruszyłaś ten temat. Zmobilizowałaś mnie do dalszego nieodwlekania badania;)
-
Witam w niedzielę... Miało być tak pięknie, plany na dziś przygotowane, ale...
Obudziłam sie z bólem głowy, lekkie mdłości (ale u mńie to i tak rzadkość), odbija mi sie, mam nadzieje ze przejdzie...
Bo obiad u teściów i babskie spotkanie potem czekają. Też chciałabym zrobić to badanie na konflikt płytkowy, jutro idę chyba na pobranie rano to zapytam. Dziewczyny morfologię robi sie raz na miesiąc, taka pełna z glukoza itp.? A1984 głowa do góry, musi być dobrze. Pozdrawiam wszystkie :*A1984 lubi tę wiadomość
-
Nieukowa wrote:A1984 nie, to jest konflikt erytrocytow. Jak wystepuje, to dziecko ma anemie ciezka. A plytkowego sie nie bada standardowo i dotyczy plytek krwi, jak wystapi to dziecko nie ma krzepliwosci krwi i wtedy moze miec w czasie porodu lub po nim wylew krwi w mozgu albo krwotok wewnetrzny, grozny dla zycia.
Jesli okaze sie ze jest sie ujemnym to wtedy robia bardzo dokladne badania, czeste usg i w ostatecznosci mozna rodzic pod opieka specjalistow w Wawie w szpitalu bielanskim.
Ja juz jestem po tym badaniu, mój lekarz prosił abym zrobiła to badanie, teraz czekam na wyniki ok 2-3tyg:-) akurat byłam na pobraniu w bielanskim. -
nick nieaktualny
-
Hej dziewczyny. A ja dzis mam taki nijaki nastroj. Ja to juz chyba wariuje normalnie jak wylaczyc mozg. Udalo mi sie umyc zeby dzisiaj, mdlosci mniejsze jakies, cycyki duze i bolace, ale zawsze jest ten stres ze cos nie tak. Hmmmmm
Ja nic nie planuje narazie zawczesnie o mysleniu o cesarce itp, nawet jeszcze nie ogladam zadnych ciuszkow bo nie chce zapeszac.
Marcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm -
Dziewczyny czasami do Was zaglądam... ale kiedy bym nie zajrzała to nie jestem na czasie
jak odchodziłam niespełna miesiąc temu to było chyba 70 stron... piszecie tyle ze ciężko nadrobić
Patrzę że te które znałam jakoś na początku nadal są.. suuper! Życzę Wszystkim spokojnej ciąży -
nick nieaktualny
-
Cześć, dziewczyny
Rzadko bywam na tym forum, bo zadomowiłam się na innym dla ciężarnych i ogólnie jakoś chęci już tak nie mam do przesiadywania na takich plotach jak przy pierwszej ciąży
Ale w każdym razie: mam półtoraroczną córeczkę, zdecydowaliśmy się na rodzeństwo dla niej i za pierwszym razem znowu trafiliśmyPrzewidywany termin porodu to 03.06. Początek ciąży miałam kiepski, bo okazało się, ze mam krwiaka. Wczoraj byłam na genetycznym i lekarz żadnej krwi się nie dopatrzył. Ale leki wciąż biorę bo dopiero w grudniu mam wizytę u swojej lekarki.
Evell, możesz kupić sobie syrop dla ciężarnych Prenalen. Ja go piłam w pierwszej ciąży. Paskudny bo jest na bazie czosnku i malin ale coś brać trzeba żeby szybciej wyzdrowieć. -
A1984 - moje koleżanki 35 plus pieroródki miały CC z powodu wieku. Jedna sie uparła i na właśnie rządanie urodziła SN. Spytałam mojego gina czy będzie CC, odpowiedział, ze raczej tak. Wiec nie zakładam, ze będzie inaczej.
Dziś mam dziwne uczucie w brzuchu, zakładam, ze to przesuwanie sie narządów wewnętrznych, bo towarzyszą temu gazy. I takie dziwne uczucie, trudno to nazwać bólem od góry, od pępka.
Robię na obiad pierwsza w życiu lazanię, ufam, ze mi wyjdzie
-
nick nieaktualnySista wrote:A1984 - moje koleżanki 35 plus pieroródki miały CC z powodu wieku. Jedna sie uparła i na właśnie rządanie urodziła SN. Spytałam mojego gina czy będzie CC, odpowiedział, ze raczej tak. Wiec nie zakładam, ze będzie inaczej.
Dziś mam dziwne uczucie w brzuchu, zakładam, ze to przesuwanie sie narządów wewnętrznych, bo towarzyszą temu gazy. I takie dziwne uczucie, trudno to nazwać bólem od góry, od pępka.
Robię na obiad pierwsza w życiu lazanię, ufam, ze mi wyjdzie
To ja mam podobnie mnie dziś co chwile gdzies boli kłuje jak nie wkroczu to podbrzusze z boku po środku itp czuje takie kłucia i pobolewania,ale czytałam,że teraz tak będzie pobolewac bo macica się powiększać. A ja sie kuruje mam nadzieję,że nie rozłoży mnie choroba -
nick nieaktualnynanu wrote:Cześć, dziewczyny
Rzadko bywam na tym forum, bo zadomowiłam się na innym dla ciężarnych i ogólnie jakoś chęci już tak nie mam do przesiadywania na takich plotach jak przy pierwszej ciąży
Ale w każdym razie: mam półtoraroczną córeczkę, zdecydowaliśmy się na rodzeństwo dla niej i za pierwszym razem znowu trafiliśmyPrzewidywany termin porodu to 03.06. Początek ciąży miałam kiepski, bo okazało się, ze mam krwiaka. Wczoraj byłam na genetycznym i lekarz żadnej krwi się nie dopatrzył. Ale leki wciąż biorę bo dopiero w grudniu mam wizytę u swojej lekarki.
Evell, możesz kupić sobie syrop dla ciężarnych Prenalen. Ja go piłam w pierwszej ciąży. Paskudny bo jest na bazie czosnku i malin ale coś brać trzeba żeby szybciej wyzdrowieć.
Słyszałam o tym syropie jak do jutra nie przejdzie to kupie go .