Czerwiec 2015 =)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyTruskeczko nie widziałam płci. Na 3D tak jak widać się zasłonił a na 2D w sumie lekarz tym się nie przejmował. Mierzył i mierzył, a ja nie dopytywałam.
Gonia: CRL 6,09.
Cały czas tydzień do przodu.Truskaweczka250, Gonia123, Nieukowa lubią tę wiadomość
-
Truskaweczka, Aka, Annaj, cudne maluszki ❤
Nie mogę doczekać się 16 grudnia, USG genetyczne i mam nadzieję, że będzie więcej widać
To nie będę się martwić tą krwią, jak u Was też ten katar i kichanie
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2014, 12:15
Truskaweczka250 lubi tę wiadomość
Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
-
nick nieaktualny
-
Aka81 wrote:Gonia, każde dziecko jest inne. Na pewno są podane określone wymiary w poszczególnych tygodniach. Możesz sobie poszukać. Kiedyś widziałam coś takiego.
Ale jeśli gin nic nie mówił to na 100% jest wszystko dobrze.
Jest nawet na Belly wykres dziecka i tam widzisz po wpisaniu crl z każdego usg jak rośnie maluszek -
Świetne te wasze maluchy
Mam nadzieję, że 2.12 też się pochwalę po genetycznym
Joasia, a biopsję robiłaś, bo miałaś jakieś wskazania czy po prostu chciałaś? Robiłaś płatnie czy na NFZ? Jeśli płatnie to ile zapłaciłaś jeśli mogę spytać? Ja też chyba będę robić inwazyjne, ale mój lekarz mówił tylko o amniopunkcji od 15tyg. O biopsji nie mówił, a szkoda, bo wolałabym jak najwcześniej. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKatha moje samopoczucie nawet ok. Leżę i odpoczywam. Tak muszę przynajmniej 3-4 dni a potem do tygodnia oszczędny tryb życia. Badanie jak wspominałam nie należy do przyjemnych ale tym razem tak mnie nie wymęczyło. Może dlatego ze wiedziałam co i jak. Na szczęście nie mam żadnego bólu brzucha, nie plamie wiec oby tak dalej. 3.12 ide na kontrol na USG genetyczne. Do tego czasu postanowiłam dla maluszka leżeć i sie oszczędzać.
-
Aka, mój brat ma zespół Klinefeltera, czyli chromosomy XXY. Ogólnie nie jest to jakieś groźne, ale chciałabym wiedzieć.
Chociaż powiem wam, że się zastanawiam. Wszędzie, gdzie czytam o tej chorobie jest informacja, że jest to wada zupełnie losowa i nie ma wpływu ani wiek rodziców, ani historia genetyczna w rodzinie. Nawet jest podane, że jeśli ma się pierwsze dziecko z taką wadą, to nie ma skłonności, aby drugie też ją miało (zresztą tak było u nas - mój starszy brat ma, ja zdrowiuśka).
Ale z drugiej strony - zapytałam lekarza i on powiedział, że prawdopodobieństwo jakiejś wady genetycznej w przypadku mojego dziecka jest większe i że proponuje amniopunkcję. Wszędzie gdzie czytam o amniopunkcji są podane przede wszystkim dwa powody jej wykonania - wiek matki oraz choroby genetyczne w bliskiej rodzinie. Więc może to cholera jednak ma znaczenie?
Niby mój lekarz nie jest genetykiem, tylko ginekologiem. I w sumie nikt inny u mnie w rodzinie nie miał żadnej innej choroby gen. Ale ja już nic nie kumam... Poradzicie coś? -
Dzień dobry z rana
Ja krew w smarkach mam co dzień, w pierwszej ciąży też tak miałam więc to raczej normalnea raz mi nawet krew z nosa leciała co mi się nie zdarzyło od kiedy byłam dzieckiem.
Tak oglądam te wasze zdjęcia i nie mogę się doczekać kolejnej wizyty, a to jeszcze 3 tygodnie.
Wróciłam od dentysty i humor mi się poprawił bo za kanałowe w ciąży fundusz płacibędzie trochę grosza na zakupy dla juniora ale to może po wizycie
-
Aka jak masz wynik dodatni to jest ok, nie musisz nic więcej robić. Jak ujemny, to potem masz tam schemat pobierania krwi+krew od męża.
Gratuluję fotek, pomiarów, wizyt i maluszków
Eowena Joasia z tego co pamiętam ma chorego chłopca na dystrofię mięśniową i teraz jej pobierali kosmkówkę na badanie genetyczne w tym kierunku.
U ciebie coś nie tak z przeziernością że chcesz robić, czy tak dla siebie?
Ja poprzestanę na Pappa+ usg prenatalnym, to jest w sumie dość wiarygodne (wiadomo że nie na 100%)...
Słuchajcie, jakie macie wyniki glukozy? Moj lekarz się zaniepokoił wynikiem 92 na czczo, mimo że to poniżej górnej granicy normy. Mam powtórzyć tę glukozę a jak wyjdzie podobnie albo wyżej to będę robić tak wcześnie obciążenie i potem może nawet mnie dieta czeka. Doktorek uważa, że u ciężarnych taki cukier to już ryzyko cukrzycy ciążowej i woli zapobiegać niż żeby miała mi się rozwinąć... -
nick nieaktualnyNieukowa nie mam określenia czy wynik jest dodatki czy ujemny.
W DNA pacjęta wykryto allel kodujący antygen HPA-1a (osoba o genotypie HPA-1a/a).
Komentarz: brak ryzyka wytworzenia przeciwciał anty-HPA-1a.
Ja miałam glukozę 78,8. A norma jest chyba do 100.
Eowena rozumiem już dlaczego chcesz robić to badanie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2014, 13:21
-
Nieukowa, USG gen mam 2.12, ale z tego co wiem, to na USG są do wykrycia tylko niektóre wady, a amniopunkcja daje jednoznaczy wynik np "46XY" i wszystko wiadomo
Co do glukozy, to mam identyczną sytuację. Miałam 93 na czczo. Lekarz kazał powtórzyć i zaznaczył, żeby poprzedniego dnia po 16 nie jeść żadnych słodyczy ani owoców, bo wcześniej to mogło zaburzyć wynik. Ja już nie pamiętałam czy rzeczywiście tak było.Nieukowa lubi tę wiadomość
-
Eowena myślę że Twój gin nie wie co to za choroba, w końcu to ginekolog nie genetyk
a amniopunkcja nie wiem czy da Ci odpowiedź czy dziecko nie jest chore akurat na to. Nieukowa kiedyś pisała jakie choroby wykrywa ale nie pamiętam
ja osobiście chyba bym się wstrzymała skoro jest to choroba całkowicie losowa. Najlepiej to by było genetyka zapytać lub tam gdzie tą amniopunkcję wykonują