X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2014, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eowena ja mam syna właśnie z Dystrofią mięśniową więc wskazanie bezwględne. Jestem pod opieką instytutu genetyki w Warszawie to jest nr do nich 224582610 napewno wiedzę mają dużą i pomogą Ci podjąć decyzje. To bardzo sympatyczni genetycy więc spróbuj się z nimi skonsultować. Najlepiej pytać ekspertów w dziedzinie genetyki bo my tu możemy tylko wspierać Cię i trzymać kciuki za Twoje decyzje.
    Badanie miałam bezpłatnie. Z tego co oni informują to amniopunkcję i biopsje należy robić już w połowie 11 tygodnia. Ale tak jak pisałam najlepiej pytać osobiście bo wtedy to jest wiarygodne. Powodzenia śmiało dzwoń do nich :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2014, 13:39

• Inesicia Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aka81 wrote:
    Czy któraś z Was odebrała już wyniki na konflikt płytkowy?
    Ja odebrałam dzisiaj ale nie bardzo wiem jak je rozumieć.

Eowena, a czemu chcesz robić badanie inwazyjne?

Ja dopiero dziś dałam się pokłuć w kierunku konfliktu płytkowego więc niestety nie pomogę.
    Nastraszyłyście mnie trochę z tą glukozą bo u mnie wynik też był powyżej 90, a lekarz nie zalecił żeby zbadać jeszcze raz. Jestem zapisana do niego na poniedziałek to może o to dopytam.
    Ale mam dziś lenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2014, 13:45

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • Gonia123 Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2014, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnaa94 wrote:
    Dzień dobry z rana :P
    Ja krew w smarkach mam co dzień, w pierwszej ciąży też tak miałam więc to raczej normalne ;) a raz mi nawet krew z nosa leciała co mi się nie zdarzyło od kiedy byłam dzieckiem.
    Tak oglądam te wasze zdjęcia i nie mogę się doczekać kolejnej wizyty, a to jeszcze 3 tygodnie.
    Wróciłam od dentysty i humor mi się poprawił bo za kanałowe w ciąży fundusz płaci :) będzie trochę grosza na zakupy dla juniora ale to może po wizycie :)

miałaś kanałowe bez znieczulenia ??

f2w3w1d3c12dnook.png
  • Eowena Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2014, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba macie racje, mój lekarz po prostu za dobrze nie wie co to dokładnie za choroba i po prostu operuje ogólnikami. Tym bardziej, że na wszystkie moje pytania dokładnie odpowiada, a tego tematu jakoś tak unika. Obiecał, że on sam porozmawia z genetykiem i go wypyta dokładnie, ale już mi to obiecuje od dwóch wizyt...
    Joasia, myślisz, że mogę tam tak po prostu zadzwonić i mi odpowiedzą? Jeśli tak to byłoby super :) Poczekam do wtorku na USG genetyczne i może się okaże, że do tego czasu mój gin już wypytał genetyka. Jeśli nie to zadzwonię tam. Dzięki :)

Ja już się w sumie nie martwię, bo naprawdę wszędzie jest wyraźnie napisane "Klinefelter syndrome and its variants are not inherited". No to co ja się będę przejmować :)

A zmieniając temat, to od pewnego czasu mam takie sny, które świadczą o tym jak się boję, że będę nieodpowiedzialną matką. Dzisiaj mi się śniło, że przez przypadek zapomniałam dziecka i zostawiłam je gdzieś na śmietniku... Przypomniałam sobie po jakiejś godzinie, wróciłam na ten śmietnik (oczywiście, żeby jeszcze podkreślić jaka jestem samolubna miałam w tym śnie na sobie mini i różowe szpilki...). Dziecko leżało w tych śmieciach odwrócone do nich przodem, a ja się bałam podejść i sprawdzić czy jeszcze żyje czy nie...
    Kurde, mam nadzieję, że aż tak źle nie będzie :)

8une43r8mbu2h8v4.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, "obecne HPA-1a/a" to wynik dodatni, czyli jest antygen :) Jakby go nie było, napisaliby że HPA-1a ujemny (albo HPA-1b/1b dodatni) i kontaktowaliby się z wami :)

Eowena amnio wykryje ci "duże" wady genetyczne, czyli zespoly downa, edwardsa, patau (klinefeltera też) i wiele innych. Nie wykryją za to wcale wad anatomicznych powstałych przypadkowo (bez udziału genów, np. przez uszkodzenie mechaniczne albo wirusa), ani wieeeeelu wad których nie widać w chromosomach bo są za małe - np. ten zespół co ma synek Joasi wymaga osobnej diagnostyki tylko jak już się wie, że jest się nosicielem (czyli jak już jest chore dziecko). W przeciwnym razie nie ma szans na wykrycie takiej wady... ;(

Co do Klinefeltera: znane są pojedyncze przypadki wrodzone, ale jest większa szansa że wygrasz 2x pod rząd szóstkę w totka, niż że to jest ten "wrodzony wyjątek". Najczęściej plemnik zabiera ze soba przez pomyłkę 2 chromosomy płci (zamiast jednego) do komórki jajowej i wtedy jak się złączą to jest XXY zamiast XY...

Ja bym amnio robiła tylko przy podwyższonym NT albo wysokim ryzyku z Pappa, albo jakby była choroba którą się dziedziczy. Szkoda zdrowia twojego i istnieje ryzyko poronienia po biopsji...
    Najlepiej skonsultuj się z genetykiem jak masz taką opcję!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2014, 14:01

Eowena lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Eowena Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2014, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa dzięki za odpowiedź. A czy na podstawie NT można wykryć inne choroby genetyczne niż tylko trisomię 21, 13 i 18? A po więcej trzeba już właśnie wykonać jakieś inne badania?

8une43r8mbu2h8v4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2014, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa dzięki :)

• Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja glukoza: 81,2 więc tak średnio.
    Co do leczenia zębów, to kanałowe bez znieczulenia możliwe, jeśli ząb był martwy jak w moim przypadku ;) Chodzę do dentysty i znieczulenie dostaję też, ale dentysta wie że jestem w ciąży.

syy26iyeeuly3wjb.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aż tak w sprawę NT nie wnikałam (na pewno można wykryć downa, patau i edwardsa, cri du chat, a klinefeltera na pewno nie), ale na prenatalnych można ocenić dużo więcej cech ktore dopiero razem wskazują na chorobe lub zdrowie:
    -ile naczyń ma pępowina (jak ma 2 a nie 3 to może świadczyć o wadzie genetycznej)
    -jak wygląda czaszka
    -czy są kostki nosowe
    -czy jest przepona, pęcherz, nerki, płuca
    -czy narządy nie są lustrzanie odwrócone (sa choroby genetyczne w których są na odwrót)
    -czy proporcje głowy i ciałka są odpowiednie
    -czy jest móżdżek i odpowiednie "cysterny" mózgu
    -czy wielkość kończyn jest proporcjonalna
    -czy ilość wód płodowych jest ok. (wielo i małowodzie też może mieć związek z wadami..)
    itd itd...

Mi mój gin na nfz już był w stanie na zwykłym usg z doplerem wiele z tego potwierdzić że jest ok, ale i tak idę do speca który to wszystko dokładnie punkt po punkcie oceni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2014, 14:08

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • lilirose Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam glukozę 81. Lekarz nic nie mówił, żeby powtarzać.

Za szybko się pochwaliłam brakiem mdłości... Maluszek rozrabia i funduje mi rzyganko :(

Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli rozumiem że poniżej 90 glukoza jest ok, a stan alarmowy to >90... no nic, powtórzymy, zobaczymy co z tego wyjdzie...

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gonia123 wrote:
    miałaś kanałowe bez znieczulenia ??

Ze znieczuleniem :) można spokojnie podawać w ciąży nawet w I trymestrze chociaż lepiej się wstrzymać do II. Podobno bardziej dziecku szkodzi stres związany z bólem niż samo znieczulenie :) No i oczywiście dentysta musi wiedzieć o ciąży ;)

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze ja w pierwszej ciąży miałam glukoze 94 i gin mówił że ok... Ale to był lekarz który przez 14 tyg ciąży zrobił mi jedno USG i w 15 tyg chciał mierzyć przezierność... To że przestalam do niego chodzić to chyba jedna z najlepszych decyzji w moim życiu...

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
  • lilirose Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna, to jakiś konował :O

Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • Gonia123 Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2014, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnaa94 wrote:
    Ze znieczuleniem :) można spokojnie podawać w ciąży nawet w I trymestrze chociaż lepiej się wstrzymać do II. Podobno bardziej dziecku szkodzi stres związany z bólem niż samo znieczulenie :) No i oczywiście dentysta musi wiedzieć o ciąży ;)

Dzięki za informacje :) też mnie czeka leczenie zęba i prawdopodobnie kanałowo.

f2w3w1d3c12dnook.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2014, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak kochane jest dużo prawdy w tych wpisach, lecz muszę chyba dokładniej opisać przyczynę naszego chorego syna.
    Faktycznie w tej chorobie wadliwy chromosom X dziedziczy się od matki nosicielki. Ale to tylko w 60%. Pozostałe 40% powstają z przyczyn mutacji spontanicznych nawet wtedy gdy matka nie jest nosicielką ..Tak jest w naszym przypadku. Wtedy lekarze określają mienen pecha i niesprawiedliwści losu. Nawet wczoraj widziałam się z genetykiem specjalizującym się w tej dziedzinie chorób.
    Jeżeli któraś zWas chce wiecej dowiedzieć się na temat badań inwazyjnych genetycznych i chorób tymi metodami wykrywalnymi dzwońcie do nich śmiało. Napewno pomogą zrozumieć problem i rozwieją obawy. Ja uważam, kto pyta nie błądzi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2014, 15:27

• Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilirose wrote:
    Czarna, to jakiś konował :O

Konował i to straszny, a w necie miał same dobre opinie.

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gonia123 wrote:
    Dzięki za informacje :) też mnie czeka leczenie zęba i prawdopodobnie kanałowo.

Ja się bałam tego bo w ogóle nie cierpię chodzić do dentysty, ale nie było tak strasznie. To poczekaj do II trymestru i leć, zawsze to parę groszy w kieszeni Ci zostanie :) bo prywatnie to niezły wydatek.

Gonia123 lubi tę wiadomość

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja mam USG genetyczne umówione tak że to będzie 12+6, w tym terminie mniej więcej mi lekarz kazał. Nie za późno?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2014, 16:46

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2014, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata u mnie bedzie 12 +5 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2014, 17:00

‹‹ 245 246 247 248 249 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ