X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2014, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eowena ja mam syna właśnie z Dystrofią mięśniową więc wskazanie bezwględne. Jestem pod opieką instytutu genetyki w Warszawie to jest nr do nich 224582610 napewno wiedzę mają dużą i pomogą Ci podjąć decyzje. To bardzo sympatyczni genetycy więc spróbuj się z nimi skonsultować. Najlepiej pytać ekspertów w dziedzinie genetyki bo my tu możemy tylko wspierać Cię i trzymać kciuki za Twoje decyzje.
    Badanie miałam bezpłatnie. Z tego co oni informują to amniopunkcję i biopsje należy robić już w połowie 11 tygodnia. Ale tak jak pisałam najlepiej pytać osobiście bo wtedy to jest wiarygodne. Powodzenia śmiało dzwoń do nich :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2014, 13:39

• Inesicia Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aka81 wrote:
    Czy któraś z Was odebrała już wyniki na konflikt płytkowy?
    Ja odebrałam dzisiaj ale nie bardzo wiem jak je rozumieć.

Eowena, a czemu chcesz robić badanie inwazyjne?

Ja dopiero dziś dałam się pokłuć w kierunku konfliktu płytkowego więc niestety nie pomogę.
    Nastraszyłyście mnie trochę z tą glukozą bo u mnie wynik też był powyżej 90, a lekarz nie zalecił żeby zbadać jeszcze raz. Jestem zapisana do niego na poniedziałek to może o to dopytam.
    Ale mam dziś lenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2014, 13:45

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • Gonia123 Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2014, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnaa94 wrote:
    Dzień dobry z rana :P
    Ja krew w smarkach mam co dzień, w pierwszej ciąży też tak miałam więc to raczej normalne ;) a raz mi nawet krew z nosa leciała co mi się nie zdarzyło od kiedy byłam dzieckiem.
    Tak oglądam te wasze zdjęcia i nie mogę się doczekać kolejnej wizyty, a to jeszcze 3 tygodnie.
    Wróciłam od dentysty i humor mi się poprawił bo za kanałowe w ciąży fundusz płaci :) będzie trochę grosza na zakupy dla juniora ale to może po wizycie :)

miałaś kanałowe bez znieczulenia ??

f2w3w1d3c12dnook.png
  • Eowena Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2014, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba macie racje, mój lekarz po prostu za dobrze nie wie co to dokładnie za choroba i po prostu operuje ogólnikami. Tym bardziej, że na wszystkie moje pytania dokładnie odpowiada, a tego tematu jakoś tak unika. Obiecał, że on sam porozmawia z genetykiem i go wypyta dokładnie, ale już mi to obiecuje od dwóch wizyt...
    Joasia, myślisz, że mogę tam tak po prostu zadzwonić i mi odpowiedzą? Jeśli tak to byłoby super :) Poczekam do wtorku na USG genetyczne i może się okaże, że do tego czasu mój gin już wypytał genetyka. Jeśli nie to zadzwonię tam. Dzięki :)

Ja już się w sumie nie martwię, bo naprawdę wszędzie jest wyraźnie napisane "Klinefelter syndrome and its variants are not inherited". No to co ja się będę przejmować :)

A zmieniając temat, to od pewnego czasu mam takie sny, które świadczą o tym jak się boję, że będę nieodpowiedzialną matką. Dzisiaj mi się śniło, że przez przypadek zapomniałam dziecka i zostawiłam je gdzieś na śmietniku... Przypomniałam sobie po jakiejś godzinie, wróciłam na ten śmietnik (oczywiście, żeby jeszcze podkreślić jaka jestem samolubna miałam w tym śnie na sobie mini i różowe szpilki...). Dziecko leżało w tych śmieciach odwrócone do nich przodem, a ja się bałam podejść i sprawdzić czy jeszcze żyje czy nie...
    Kurde, mam nadzieję, że aż tak źle nie będzie :)

8une43r8mbu2h8v4.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, "obecne HPA-1a/a" to wynik dodatni, czyli jest antygen :) Jakby go nie było, napisaliby że HPA-1a ujemny (albo HPA-1b/1b dodatni) i kontaktowaliby się z wami :)

Eowena amnio wykryje ci "duże" wady genetyczne, czyli zespoly downa, edwardsa, patau (klinefeltera też) i wiele innych. Nie wykryją za to wcale wad anatomicznych powstałych przypadkowo (bez udziału genów, np. przez uszkodzenie mechaniczne albo wirusa), ani wieeeeelu wad których nie widać w chromosomach bo są za małe - np. ten zespół co ma synek Joasi wymaga osobnej diagnostyki tylko jak już się wie, że jest się nosicielem (czyli jak już jest chore dziecko). W przeciwnym razie nie ma szans na wykrycie takiej wady... ;(

Co do Klinefeltera: znane są pojedyncze przypadki wrodzone, ale jest większa szansa że wygrasz 2x pod rząd szóstkę w totka, niż że to jest ten "wrodzony wyjątek". Najczęściej plemnik zabiera ze soba przez pomyłkę 2 chromosomy płci (zamiast jednego) do komórki jajowej i wtedy jak się złączą to jest XXY zamiast XY...

Ja bym amnio robiła tylko przy podwyższonym NT albo wysokim ryzyku z Pappa, albo jakby była choroba którą się dziedziczy. Szkoda zdrowia twojego i istnieje ryzyko poronienia po biopsji...
    Najlepiej skonsultuj się z genetykiem jak masz taką opcję!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2014, 14:01

Eowena lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Eowena Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2014, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa dzięki za odpowiedź. A czy na podstawie NT można wykryć inne choroby genetyczne niż tylko trisomię 21, 13 i 18? A po więcej trzeba już właśnie wykonać jakieś inne badania?

8une43r8mbu2h8v4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2014, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa dzięki :)

• Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja glukoza: 81,2 więc tak średnio.
    Co do leczenia zębów, to kanałowe bez znieczulenia możliwe, jeśli ząb był martwy jak w moim przypadku ;) Chodzę do dentysty i znieczulenie dostaję też, ale dentysta wie że jestem w ciąży.

syy26iyeeuly3wjb.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aż tak w sprawę NT nie wnikałam (na pewno można wykryć downa, patau i edwardsa, cri du chat, a klinefeltera na pewno nie), ale na prenatalnych można ocenić dużo więcej cech ktore dopiero razem wskazują na chorobe lub zdrowie:
    -ile naczyń ma pępowina (jak ma 2 a nie 3 to może świadczyć o wadzie genetycznej)
    -jak wygląda czaszka
    -czy są kostki nosowe
    -czy jest przepona, pęcherz, nerki, płuca
    -czy narządy nie są lustrzanie odwrócone (sa choroby genetyczne w których są na odwrót)
    -czy proporcje głowy i ciałka są odpowiednie
    -czy jest móżdżek i odpowiednie "cysterny" mózgu
    -czy wielkość kończyn jest proporcjonalna
    -czy ilość wód płodowych jest ok. (wielo i małowodzie też może mieć związek z wadami..)
    itd itd...

Mi mój gin na nfz już był w stanie na zwykłym usg z doplerem wiele z tego potwierdzić że jest ok, ale i tak idę do speca który to wszystko dokładnie punkt po punkcie oceni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2014, 14:08

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • lilirose Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam glukozę 81. Lekarz nic nie mówił, żeby powtarzać.

Za szybko się pochwaliłam brakiem mdłości... Maluszek rozrabia i funduje mi rzyganko :(

Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli rozumiem że poniżej 90 glukoza jest ok, a stan alarmowy to >90... no nic, powtórzymy, zobaczymy co z tego wyjdzie...

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gonia123 wrote:
    miałaś kanałowe bez znieczulenia ??

Ze znieczuleniem :) można spokojnie podawać w ciąży nawet w I trymestrze chociaż lepiej się wstrzymać do II. Podobno bardziej dziecku szkodzi stres związany z bólem niż samo znieczulenie :) No i oczywiście dentysta musi wiedzieć o ciąży ;)

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze ja w pierwszej ciąży miałam glukoze 94 i gin mówił że ok... Ale to był lekarz który przez 14 tyg ciąży zrobił mi jedno USG i w 15 tyg chciał mierzyć przezierność... To że przestalam do niego chodzić to chyba jedna z najlepszych decyzji w moim życiu...

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
  • lilirose Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna, to jakiś konował :O

Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • Gonia123 Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2014, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnaa94 wrote:
    Ze znieczuleniem :) można spokojnie podawać w ciąży nawet w I trymestrze chociaż lepiej się wstrzymać do II. Podobno bardziej dziecku szkodzi stres związany z bólem niż samo znieczulenie :) No i oczywiście dentysta musi wiedzieć o ciąży ;)

Dzięki za informacje :) też mnie czeka leczenie zęba i prawdopodobnie kanałowo.

f2w3w1d3c12dnook.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2014, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak kochane jest dużo prawdy w tych wpisach, lecz muszę chyba dokładniej opisać przyczynę naszego chorego syna.
    Faktycznie w tej chorobie wadliwy chromosom X dziedziczy się od matki nosicielki. Ale to tylko w 60%. Pozostałe 40% powstają z przyczyn mutacji spontanicznych nawet wtedy gdy matka nie jest nosicielką ..Tak jest w naszym przypadku. Wtedy lekarze określają mienen pecha i niesprawiedliwści losu. Nawet wczoraj widziałam się z genetykiem specjalizującym się w tej dziedzinie chorób.
    Jeżeli któraś zWas chce wiecej dowiedzieć się na temat badań inwazyjnych genetycznych i chorób tymi metodami wykrywalnymi dzwońcie do nich śmiało. Napewno pomogą zrozumieć problem i rozwieją obawy. Ja uważam, kto pyta nie błądzi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2014, 15:27

• Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilirose wrote:
    Czarna, to jakiś konował :O

Konował i to straszny, a w necie miał same dobre opinie.

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gonia123 wrote:
    Dzięki za informacje :) też mnie czeka leczenie zęba i prawdopodobnie kanałowo.

Ja się bałam tego bo w ogóle nie cierpię chodzić do dentysty, ale nie było tak strasznie. To poczekaj do II trymestru i leć, zawsze to parę groszy w kieszeni Ci zostanie :) bo prywatnie to niezły wydatek.

Gonia123 lubi tę wiadomość

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja mam USG genetyczne umówione tak że to będzie 12+6, w tym terminie mniej więcej mi lekarz kazał. Nie za późno?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2014, 16:46

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2014, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata u mnie bedzie 12 +5 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2014, 17:00

‹‹ 245 246 247 248 249 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ