X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zaplanowane połówkowe na 17+6 (ale Borys jest ze 3 dni na plusie), na skierowaniu mam że pomiędzy 18 a 22 tyg, myślicie że za wcześnie idę?

Czytam właśnie o nacinaniu krocza i kurde sama nie wiem, są dwa obozy
    1) nie nacinać - nie dość że czasem niepotrzebne to wcale to jeszcze zwiększa szanse że dalej pęknie
    2) nacinać żeby samo nie pękło bo jak pęknie to mocniej

I tutaj mam dwa pytania - co się właściwie nacina? nigdzie nie znalazłam opisu. samo wejście do pochwy? duże to nacięcie? I czemu bez znieczulenia??

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata mi powiedziała babeczka w rejestracji , że powinno być skończone 20 tygodni, też nasza córcia na USG wychodzi 5 dni starsza, ale oni tego nie biorą pod uwagę.
    Jeżeli chodzi o nacinanie krocza to mnie nacieli w ostatniej fazie porodu, bardzo mało tak na 2-3 szwy. Tak bez znieczulenia, ale uwierz w tym momencie porodu to nie boli. To jest miejsce przy wejściu do pochwy troszkę bliżej lewej strony

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2015, 13:32

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A1984 wrote:
    Ja mam zaplanowane połówkowe na 17+6 (ale Borys jest ze 3 dni na plusie), na skierowaniu mam że pomiędzy 18 a 22 tyg, myślicie że za wcześnie idę?

Czytam właśnie o nacinaniu krocza i kurde sama nie wiem, są dwa obozy
    1) nie nacinać - nie dość że czasem niepotrzebne to wcale to jeszcze zwiększa szanse że dalej pęknie
    2) nacinać żeby samo nie pękło bo jak pęknie to mocniej

I tutaj mam dwa pytania - co się właściwie nacina? nigdzie nie znalazłam opisu. samo wejście do pochwy? duże to nacięcie? I czemu bez znieczulenia??

Ja takie rzeczy oglądałam tylko na TLC porodówka i mnie to przeraża, ale ja jestem za tym żeby nic mi tam nie grzebali, jak pęknę to trudno...

Tak mi się jeszcze przypomniało, że odrzuca mnie od zapachu a raczej smrodu surowego mięsa. Zalatuję mi trupem, a znam ten smród bo byłam na sekcji zwłok. Taka jestem psychiczna -_-
    No ale potem to mięso ugotowane czy smażone już mogę zjeść :D

A1984, Joasia:), Scintilla lubią tę wiadomość

• A1984 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasia dzięki za info, mi wpisał że od 18 tyg więc pewnie tak pójdę, może o kilka dni przesunę ewentualnie.

A co do nacinania, to Cię nacięli bo coś się działo czy tak zapobiegawczo? Przecina się skórę czy mięśnie? Przepraszam ale nie umiem zupelnie sobie tego zwizualizować ;-)
    Aaa i czytałam (przepraszam dziewczyny za dosłowność ale mnie to zaciekawiło) że czasem nacinają odbyt. A po co to??:)

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zyrcia muszę się z tym TLC zapoznać :-) Bo ja prawdę mówiąc to widzę że nie mam zielonego pojęcia jak to wszystko wygląda.

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A1984 znalazłam na youtubie film z porodu i nacięcie, ale nie wiem czy chcesz oglądać, bo mi się już zbladło :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata no położna mi mówiła, że widzą kiedy trzeba naciąć bo pęknięcie jest ponoć gorsze bo bez kontroli skóra pęka. U znajomej tak się stało, że aż właśnie do odbytu i miała stomie. Nacina się tylko skórę zaraz przy ujściu pochwy ( tak dosłownie to jak używasz tamponów to ta otoczka .. nie wiem czy obrazowo napisałam) do odbytu to kawał drogi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2015, 13:45

A1984, Scintilla lubią tę wiadomość

• A1984 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zyrcia wrote:
    A1984 znalazłam na youtubie film z porodu i nacięcie, ale nie wiem czy chcesz oglądać, bo mi się już zbladło :D

dawaj! :D

zyrcia lubi tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.youtube.com/watch?v=vhl2-mdFUEw zaczyna się w 1.20 min, średnia jakość, ale widać i to chyba to :D

• aga87 Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć ;) Chciałam wam wszystkim podziękować za wsparcie i miłe słowa!
    Byłam dziś u ginki i badała mnie tylko dowcipnie zapytała o ruchy czy czuję i żadnego USG nie robiła :( stwierdziła że wszystko jest ok i nie ma takiej potrzeby, no cóż NFZ... Najważniejsze że chyba jest ok, kazała przyjść jak będę miała wyniki amnio.
    a w między czasie mam zrobić morfologie i mocz.
    Dzwoniłam znów do Poznania ale Pan mi powiedział że z pierwszej płytki którą dziś sprawdzali nic nie mogą mi powiedzieć bo nic na niej nie ma, czasem tak jest bo to zależy od tego czy były jakieś komórki w płynie czy co on tam gadał, mówił że nie na wszystkich płytkach można coś odczytać, niestety dziś nic nie było i mam się nie denerwować, następne będą sprawdzać w środę i mam zadzwonić wtedy przed 13.
    Całej reszcie dziewczyn gratuluję udanych wizyt i poznania płci :)
    A tak poza tym to brzuch mi wystrzelił w ostatnich kilku dniach;), mój Misiek mówi że to super i że w końcu widać że w ciąży jestem.

A1984, zyrcia, Nieukowa, Alorrene13, Scintilla lubią tę wiadomość

• A1984 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chyba to, dobrze że średnia jakość bo chyba by mi się słabo zrobiło
    dobrze że podczas porodu hormony robią swoje...

zyrcia lubi tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga tak oni po pobraniu płynu lub kosmówki muszą hodować komórki. Napewno jest dobrze my tak mieliśmy z Bartkiem i tylko musieliśmy troszkę poczekać. Kochana trzymaj się :)

• Nieukowa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja czytalam tez rozne opinie o nacieciu. Podobno kontrolowane naciecie sapobiega uszkodzeniu cewki moczowej i pochwy, ale to sie zdarza naturalnie rzadko. Naciecie jest naduzywane zeby szybciej wyszla glowka...
    Pewnie ktos za mnie zdecyduje, ale dopoki bede swiadoma bede sie pilnowac i maz tez dostanie przykaz ze ma mnie strzec :) przynajmniej taki jest plan!

Ja juz siedze jak na szpilkach zeby zobaczyc dziecię na monitorze. Zdarzaja mi sie schizy ze skoro malutka tak rzadko kopnie, to cos jest nie tak. Odliczam dni do przyszlego czwartku. Bedzie wizyta, a dzien pozniej mam polowkowe...

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • aga87 Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do nacięcia to uwierzcie mi że naprawdę tego nie czuć, położna robi to w czasie parcia kiedy skura się naciąga i krew odpływa, one wiedzą kiedy i w jakim miejscu mają to zrobić żeby było ok. Ja miałam 3 szwy i nie widać tego teraz prawie wcale miałam delikatnie w bok właśnie żeby nie w stronę odbytu. Moja mama przy porodzie brata nie miała nacięcia i popękała w kilku miejscach i właśnie do odbytu to jest straszne, wolę nacięcie. zresztą rana cięta goi się lepiej niż szarpana.
    Fajnie jak kobietom udaje się urodzić bez nacięcia ale to jest ruletka ja bałabym się zaryzykować ale każdy ma swoje zdanie, swój rozum i ma prawo decydować o sobie sam ;)

Joasia:), Nieukowa, Alorrene13, nenette, Scintilla lubią tę wiadomość

• CaneCorso Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aghata wrote:
    Ja mieszkam niedaleko Wroclawia a w zasadzie z okolic Trzebnicy Ty chyba tez z tego co pamietam.
    Tak to prawda, ale chyba zrezygnuję z rodzenia w Trzebnicy i udam się raczej do Wroclawia, sama już nie wiem. Ty bys chciała rodzić w Trzebnicy?

3i49zbmhdvaalxch.png
  • Z. Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Z tym połówkowym to chyba dwie szkoły są. Bo w necie też piszą, że między 18 a 22 tyg. się robi, a niektórzy właśnie mówią, że między 20 a 24 tyg. Ja jestem zapisana na 19t3d i też mam nadzieje, że będzie okej.

Porody możecie obejrzeć na ipla.tv, ten program co leci na TLC. Wystarczy w wyszukiwarkę wpisać "porody" ja zaczęłam się właśnie powoli oswajać z tematem ;P

Miłego dzionka

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata już przy końcu ciąży bedzie nam wszystko jedno, tylko bedziemy pragnąć zobaczyć i utulić małego wiercipięte z brzuszka ;)

Nieukowa lubi tę wiadomość

• Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nieraz oglądałam na TLC porodówkę ... ;)
    Moja gina to samo rzekła, lepiej skończony 20 tydzień.
    Nie wiem co z tym nacięciem, ja też Agata nie jestem w stanie stwierdzić co z tych dwóch opcji jest lepsze. Bo jedno jest pewne jak rozetną to i zaszyją, a tu jak dobrze trafisz, to będzie porządnie i lepiej niż było ;) tak mówią ... oczywiście to przesada no ale że będzie znów wąsko :$

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2015, 14:02

syy26iyeeuly3wjb.png
  • aga87 Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skóra miało być :D sorki :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buuu mnie na samą myśl paraliżuję ;D a nie da się rodzić na śpiocha :D??
    a ja mam połówkowe 15go i to będzie równo 20t0d więc pewnie akuratnie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2015, 13:57

Joasia:) lubi tę wiadomość

‹‹ 398 399 400 401 402 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ