Czerwiec 2015 =)
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam zaplanowane połówkowe na 17+6 (ale Borys jest ze 3 dni na plusie), na skierowaniu mam że pomiędzy 18 a 22 tyg, myślicie że za wcześnie idę?
Czytam właśnie o nacinaniu krocza i kurde sama nie wiem, są dwa obozy
1) nie nacinać - nie dość że czasem niepotrzebne to wcale to jeszcze zwiększa szanse że dalej pęknie
2) nacinać żeby samo nie pękło bo jak pęknie to mocniej
I tutaj mam dwa pytania - co się właściwie nacina? nigdzie nie znalazłam opisu. samo wejście do pochwy? duże to nacięcie? I czemu bez znieczulenia?? -
nick nieaktualnyAgata mi powiedziała babeczka w rejestracji , że powinno być skończone 20 tygodni, też nasza córcia na USG wychodzi 5 dni starsza, ale oni tego nie biorą pod uwagę.
Jeżeli chodzi o nacinanie krocza to mnie nacieli w ostatniej fazie porodu, bardzo mało tak na 2-3 szwy. Tak bez znieczulenia, ale uwierz w tym momencie porodu to nie boli. To jest miejsce przy wejściu do pochwy troszkę bliżej lewej stronyWiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2015, 13:32
-
nick nieaktualnyA1984 wrote:Ja mam zaplanowane połówkowe na 17+6 (ale Borys jest ze 3 dni na plusie), na skierowaniu mam że pomiędzy 18 a 22 tyg, myślicie że za wcześnie idę?
Czytam właśnie o nacinaniu krocza i kurde sama nie wiem, są dwa obozy
1) nie nacinać - nie dość że czasem niepotrzebne to wcale to jeszcze zwiększa szanse że dalej pęknie
2) nacinać żeby samo nie pękło bo jak pęknie to mocniej
I tutaj mam dwa pytania - co się właściwie nacina? nigdzie nie znalazłam opisu. samo wejście do pochwy? duże to nacięcie? I czemu bez znieczulenia??
Ja takie rzeczy oglądałam tylko na TLC porodówka i mnie to przeraża, ale ja jestem za tym żeby nic mi tam nie grzebali, jak pęknę to trudno...
Tak mi się jeszcze przypomniało, że odrzuca mnie od zapachu a raczej smrodu surowego mięsa. Zalatuję mi trupem, a znam ten smród bo byłam na sekcji zwłok. Taka jestem psychiczna -_-
No ale potem to mięso ugotowane czy smażone już mogę zjeśćA1984, Joasia:), Scintilla lubią tę wiadomość
-
Joasia dzięki za info, mi wpisał że od 18 tyg więc pewnie tak pójdę, może o kilka dni przesunę ewentualnie.
A co do nacinania, to Cię nacięli bo coś się działo czy tak zapobiegawczo? Przecina się skórę czy mięśnie? Przepraszam ale nie umiem zupelnie sobie tego zwizualizować
Aaa i czytałam (przepraszam dziewczyny za dosłowność ale mnie to zaciekawiło) że czasem nacinają odbyt. A po co to?? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAgata no położna mi mówiła, że widzą kiedy trzeba naciąć bo pęknięcie jest ponoć gorsze bo bez kontroli skóra pęka. U znajomej tak się stało, że aż właśnie do odbytu i miała stomie. Nacina się tylko skórę zaraz przy ujściu pochwy ( tak dosłownie to jak używasz tamponów to ta otoczka .. nie wiem czy obrazowo napisałam) do odbytu to kawał drogi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2015, 13:45
A1984, Scintilla lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Cześć
Chciałam wam wszystkim podziękować za wsparcie i miłe słowa!
Byłam dziś u ginki i badała mnie tylko dowcipnie zapytała o ruchy czy czuję i żadnego USG nie robiłastwierdziła że wszystko jest ok i nie ma takiej potrzeby, no cóż NFZ... Najważniejsze że chyba jest ok, kazała przyjść jak będę miała wyniki amnio.
a w między czasie mam zrobić morfologie i mocz.
Dzwoniłam znów do Poznania ale Pan mi powiedział że z pierwszej płytki którą dziś sprawdzali nic nie mogą mi powiedzieć bo nic na niej nie ma, czasem tak jest bo to zależy od tego czy były jakieś komórki w płynie czy co on tam gadał, mówił że nie na wszystkich płytkach można coś odczytać, niestety dziś nic nie było i mam się nie denerwować, następne będą sprawdzać w środę i mam zadzwonić wtedy przed 13.
Całej reszcie dziewczyn gratuluję udanych wizyt i poznania płci
A tak poza tym to brzuch mi wystrzelił w ostatnich kilku dniach;), mój Misiek mówi że to super i że w końcu widać że w ciąży jestem.A1984, zyrcia, Nieukowa, Alorrene13, Scintilla lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Hej, ja czytalam tez rozne opinie o nacieciu. Podobno kontrolowane naciecie sapobiega uszkodzeniu cewki moczowej i pochwy, ale to sie zdarza naturalnie rzadko. Naciecie jest naduzywane zeby szybciej wyszla glowka...
Pewnie ktos za mnie zdecyduje, ale dopoki bede swiadoma bede sie pilnowac i maz tez dostanie przykaz ze ma mnie strzecprzynajmniej taki jest plan!
Ja juz siedze jak na szpilkach zeby zobaczyc dziecię na monitorze. Zdarzaja mi sie schizy ze skoro malutka tak rzadko kopnie, to cos jest nie tak. Odliczam dni do przyszlego czwartku. Bedzie wizyta, a dzien pozniej mam polowkowe... -
A co do nacięcia to uwierzcie mi że naprawdę tego nie czuć, położna robi to w czasie parcia kiedy skura się naciąga i krew odpływa, one wiedzą kiedy i w jakim miejscu mają to zrobić żeby było ok. Ja miałam 3 szwy i nie widać tego teraz prawie wcale miałam delikatnie w bok właśnie żeby nie w stronę odbytu. Moja mama przy porodzie brata nie miała nacięcia i popękała w kilku miejscach i właśnie do odbytu to jest straszne, wolę nacięcie. zresztą rana cięta goi się lepiej niż szarpana.
Fajnie jak kobietom udaje się urodzić bez nacięcia ale to jest ruletka ja bałabym się zaryzykować ale każdy ma swoje zdanie, swój rozum i ma prawo decydować o sobie samJoasia:), Nieukowa, Alorrene13, nenette, Scintilla lubią tę wiadomość
-
aghata wrote:Ja mieszkam niedaleko Wroclawia a w zasadzie z okolic Trzebnicy Ty chyba tez z tego co pamietam.
-
Hej,
Z tym połówkowym to chyba dwie szkoły są. Bo w necie też piszą, że między 18 a 22 tyg. się robi, a niektórzy właśnie mówią, że między 20 a 24 tyg. Ja jestem zapisana na 19t3d i też mam nadzieje, że będzie okej.
Porody możecie obejrzeć na ipla.tv, ten program co leci na TLC. Wystarczy w wyszukiwarkę wpisać "porody" ja zaczęłam się właśnie powoli oswajać z tematem ;P
Miłego dzionkaDwa bąbelki 👣
06.2015
03.2017 -
nick nieaktualny
-
Też nieraz oglądałam na TLC porodówkę ...
Moja gina to samo rzekła, lepiej skończony 20 tydzień.
Nie wiem co z tym nacięciem, ja też Agata nie jestem w stanie stwierdzić co z tych dwóch opcji jest lepsze. Bo jedno jest pewne jak rozetną to i zaszyją, a tu jak dobrze trafisz, to będzie porządnie i lepiej niż byłotak mówią ... oczywiście to przesada no ale że będzie znów wąsko :$
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2015, 14:02
-
nick nieaktualny