X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • gosi_a Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co pamiętam to jest 60-90 choć czasami 95. Ciężarne mają swoje normy to raz a dwa jak już pisałam wielokrotnie normy się zmieniły w 2014 r i nie wszędzie są one poprawione.

Joasia u mnie to samo: "moja księżniczka musi mieć najpiękniejsze" :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2015, 14:23

Joasia:) lubi tę wiadomość

wnidt5odau6o2x80.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2015, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzedniej ciąży było w normie tak mi się kojarzy ale może faktycznie jak zawsze panikuje na zapas. Przed badaniem wkurzyłam się bo było 5 mocherów przede mną i każda w gabinecie biesiadne gadki uskuteczniała, mi się spieszyło wiec ciśnienie miałam wyższe. No cóż glukometr kupie bo się przyda :) i wtedy sprawdzę.

Scintilla lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiu tylko żeby nasi mężowie nas też rozpieszczali jak swoje córunie :) Mój już stracił już głowę a co jak się urodzi :)

gosi_a lubi tę wiadomość

• Muniek Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na pewno na jednym dziecku nie skonczymy,zawsze chcieliśmy dużą rodzine.Także dwójka albo trójka będzie ;-) ale jaki odstęp czasu to się okaże po urodzeniu pierwszego.

Zrobiłam dziś kurczaka z piekarnika,o matko jaki dobry.Jakbym mogła to chyba całego bym zjadła :-) ale mężulek też coś jeść musi hehe

Alorrene13 lubi tę wiadomość

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jesteście nie zastapione :) dzięki :) panika już mniejsza

• zapah_ciszy Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to widzę, że jestem przodowniczka jeśli chodzi o przytycie...
    Już mam jakieś plus 10-11 kg... Ważę aktualnie 61,5.
    A nigdy nie umiałam przytyć :)

Na początku ciąży myślałam, że przybiorę ok. 14-15 kg. Ale teraz to się zaczynam zastanawiać czy nie będzie 20.

Dziewczyny takie przytycie może mieć związek z cukrzycą ciążową?
    W sensie, że mogę mieć cukrzycę skoro tak tyje?
    Bo jeszcze nie robiłam glukozy, a jakoś się tego boję.

relgh371nuuw2sg6.png
  • aghata Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witqm sie i ja. Ja przytylam 7kg ale mam mega apetyt robilam jarzynowa a teraz golabki sie robia w piekarniku mniam mniam.

Co do ilosci dzieci to bedzie nasze drugie dziecko, Zuzia ma 4 lata ale mimo ze mamy malo miejsca ze wzgledu na nia sie zdecydowalismy, njie chcemy zeby byla jedynaczka a w przyszlosci zeby miala do kogo zadzwonic jak nas zabraknie.

Moj M wczesniej jak powiedzialam ze pierwsza to bedzie corka to troche widzialam ze nie po jego mysli, bo on gra w pilke, trenerem jest i chcialby miec syna...ale teraz widze jak ona jest za nim spi z nznim przytula, ciqgle mowi ze kocha tate. A tata teraz szczesliwy bo bedzie syn i moze wlasnie marzenia o Realu Madryt sie spelnia hehe:P

W moim brzuszku dzisiaj cisza czasami sie niepokoje ze cos jest nie tak ale poczuje jakies lekkie smyrniecie i wiem ze jest ok i moje dziecie ma dzisiaj dzien leniucha

preg.png[/url]
  • kasika8303 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2015, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja mam inny problem, u mnie waga stoi :-( 1 kg do przodu mam. Nie wiem o co chodzi bo jem za 5, ciągle tą buzią ruszam.

Joasiu norma glukozy jest od 60 ja miałam 62 i gin mówił że to ok. Tak jak krzywej nie 140 tylko 153 bodajże jest norma. Gosia dobrze pisze, od roku są inne normy

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zapah_ciszy wrote:
    Dziewczyny takie przytycie może mieć związek z cukrzycą ciążową?
    W sensie, że mogę mieć cukrzycę skoro tak tyje?
    Bo jeszcze nie robiłam glukozy, a jakoś się tego boję.

A miałaś robione glukozy na czczo podczas badań rutynowych ?

zapah_ciszy lubi tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • karolina0522 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2015, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja na glukoze idę za 3 tyg,
    ja przed ciążą miałam nieciekawie, gdyż na czczo było ok, a po obciążeniu glukozą wynik zamiast rosnąć spadał o połowę poniżej normy...

AlicjaMagdalena http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1da8f186c57b.jpg
    541113d5ef.png
  • zapah_ciszy Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2015, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdziłam. Glukoza na czczo we krwi żylnej. Faktycznie miałam w październiku robione i mam w normie.
    To co powinno być ok? To już o czymś świadczy?

relgh371nuuw2sg6.png
  • karolina0522 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2015, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja chyba na więcej dzieci się nie zdecyduję , więc to moja ostatnia ciążą...
    po 1-wsze mam już córkę zuzię 10-latkę , marzyłam zawszę o 2 córkach, bedzie druga, ponoć córka:), Lenka,
    duża różnica wieku bo całe 10 lat, tak , jakoś wyszło..:)
    mam nadzieję, że moje marzenie się spełni,
    ale wiecie dziewczyny z perspektywy czasu żałuję, że tak długo czekaliśmy z decyzją o drugim dziecku, uważam , że dwa lata to idealna różnica wieku..:)

541113d5ef.png
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2015, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata dzięki wielkie, ale niestety nie jestem fanką azjatyckiej kuchni. Mój M bardzo chętnie, ale ja raczej nie przepadam także szukam dalej;)
    kasika ja się bardzo cieszę, że mój jest zielony bo właśnie marzy mi się dużo zielonego w otoczeniu Małej. Wczoraj nawet przy szukaniu ubranek miałam nadzieję, że znajdę coś zielonego, ale w sumie skończyło się na tym, że większość rzeczy kupiłam różowych. A później pomyślałam, że przecież gdybym miała więcej unisexów to później przydałyby się też dla synka;)
    A tak jeszcze co do wagi i cukrzycy to czy przy cukrzycy ciążowej może być tak, że mało przybiera się na wadze? Bo u mnie niby na początku ciąży cukier 92,8 czyli wg tych nowych norm za wysoko.
    aghata u mnie też dziś Mała jakaś leniwa. Jeszcze nie dostałam dziś żadnego konkretnego kopniaka, ale za to co jakiś czas czuję właśnie smyranie więc nie ma się czym martwić:)

kasika8303 lubi tę wiadomość

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2015, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zapah_ciszy wrote:
    Sprawdziłam. Glukoza na czczo we krwi żylnej. Faktycznie miałam w październiku robione i mam w normie.
    To co powinno być ok? To już o czymś świadczy?

Hmmm.... ciężko ocenić bo od października upłynęło trochę czasu - ogólnie jeśli glukoza na czczo jest w normie i dziewczyny są bez obciążenia takiego jak nadwaga czy cukrzyca w rodzinie to zwykle nie podejrzewa się u nich cukrzycy do momentu zrobienia krzywej - a paskudztwo jest bezobjawowe - tzn nie ma tak jak w zwykłej cukrzycy zwiększonego zapotrzebowania na picie czy ogólnego zmęczenia - wszystko wychodzi w badaniu. Jeśli ginekolog nic nie mówi na przyrost wagi to być może taka Twoja "uroda" :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2015, 14:49

mhsvi09kzjtuku9r.png
  • zapah_ciszy Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla dzięki! W takim razie trzeba być dobrej myśli. A badanie będzie trzeba zrobić do miesiąca czasu i będę pewna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2015, 14:54

relgh371nuuw2sg6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja przy wzroście 180 ważę już 72 kg, chcę się zamknąć w 80 :D a potem docelowo ważyć 65 :D chociaż nikt mi nigdy nie dawał 70kg, nawet położna się dziwiła jak mnie ważyła i znajomi mówią jaka ja chuda i że twarz mi się zapada :D a ja wtedy wniebowzięta :D z mojej kariery modelki nigdy nic nie wyszło więc będziemy po Leonie działać i starać się o córę :D udało nam się w 2 cyklu więc pewnie odczekamy rok i jazdaaa :D ja nie odpuszczę jak się nie dorobię małej żyrci :D jedyne co to u nas w rodzinie pełno bliźniaków i się śmieję, że teraz Leon, a potem bliźniaki 2x chłopak i będę miała rodzinkę.pl :D Ja tam mogę mieć dużo dzieci i kotów więc mi nic nie straszne :D poród i tak będę znając siebie wspominać traumatycznie więc o tym nie myślę ;)

karolina0522, karolinka85, Alorrene13 lubią tę wiadomość

• Scintilla Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inesicia wrote:
    A tak jeszcze co do wagi i cukrzycy to czy przy cukrzycy ciążowej może być tak, że mało przybiera się na wadze? Bo u mnie niby na początku ciąży cukier 92,8 czyli wg tych nowych norm za wysoko.

Nie wydaje mi się aby niewielki przyrost wagi miał związek z ewentualną cukrzycą - przynajmniej do momentu jej wykrycia :) bo zwykle po jej potwierdzeniu i kontroli dietą tyje się dosyć "estetycznie" :D chociaż w poradni są ciężarówki co schudły przez dietę jak i przybierały około 15kg - na każdego działa co innego - a wynik jaki miałaś na czczo - przekracza normę nieznacznie więc co lekarz to pewnie inna opinia i inny rodzaj reakcji :)

mhsvi09kzjtuku9r.png
  • karolina0522 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o poród ja się nie martwię, nie namęczę się, jak niektóre panie...
    ja mam zwężenie miednicy , kości mi się nie rozejdą..:( 1-wsza była cesarka , teraz innej możliwości również nie ma...

541113d5ef.png
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla wrote:
    Nie wydaje mi się aby niewielki przyrost wagi miał związek z ewentualną cukrzycą - przynajmniej do momentu jej wykrycia :) bo zwykle po jej potwierdzeniu i kontroli dietą tyje się dosyć "estetycznie" :D chociaż w poradni są ciężarówki co schudły przez dietę jak i przybierały około 15kg - na każdego działa co innego - a wynik jaki miałaś na czczo - przekracza normę nieznacznie więc co lekarz to pewnie inna opinia i inny rodzaj reakcji :)
    Dlatego stara się tym bardzo nie stresować tym bardziej, że gdyby badanie było robione przy starych normach to byłoby ok. No nic zaczekam jeszcze 2 tygodnie, zrobię krzywą cukrową i zobaczymy co będzie.

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • agawera Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2015, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina0522 wrote:
    o poród ja się nie martwię, nie namęczę się, jak niektóre panie...
    ja mam zwężenie miednicy , kości mi się nie rozejdą..:( 1-wsza była cesarka , teraz innej możliwości również nie ma...

jaki medyczny miałaś powód cc?
    ja miałam z powodu braku tetna dziecka ale nie miałam rozwarcia

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
‹‹ 535 536 537 538 539 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ