X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • maglic Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla wrote:
    Maglic - podobno część ginekologów pracuje na nowych normach gdzie Twój wynik po 2h się jeszcze mieści, za to na czczo odrobinę przekracza. Myślę, że dostaniesz skierowanie do poradni diabetologicznej i dieta w zupełności wystarczy - dla pocieszenia napiszę, że do prawdziwej "cukrzycy" to z takim wynikiem jest b. daleko więc pewnie po ciąży wszystko się wyreguluje. Witamy w słodkich mamach <pociesza>

:( witam się ja, mam nadzieję, że pomożecie mi na początku z tymi wszystkimi zaleceniami. Przerażona jestem bardzo..

gosi_a lubi tę wiadomość

ukdytv73la1h903i.png
  • Truskaweczka250 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla wrote:

Truskaweczko - b. ładny kształt brzusia - typowo ciążowy - do pozazdroszczenia - u mnie się rozlał po całości i wyglądam po prostu jakbym b. dużo zjadła :D

Dziękuje ;) ale jak ja to mówię że wyglądam jak Tłusty Ślimak hehe :P

Scintilla lubi tę wiadomość

25.png
    https://www.maluchy.pl/li-73052.png
    Mili <3
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maglic wrote:
    :( witam się ja, mam nadzieję, że pomożecie mi na początku z tymi wszystkimi zaleceniami. Przerażona jestem bardzo..

Pomożecie ? Pomożemy ! :) za kilka dni oswoisz się ze zmianami - ja tak samo jak gosi_a byłam na początku przerażona głównie tym, że mogłam zaszkodzić dziecku ale jak do tej pory nic niepokojącego się nie dzieje. Pamiętam jak wyszłam ze łzami w oczach z poradni diabetologicznej po tym jak dietetyczka ważąca 90kg rygorystycznym tonem zabroniła jeść większości produktów - a prawda jest taka ( przynajmniej u mnie ), że trzeba nauczyć się sprawdzać na co reaguje Twój organizm - jeść systematycznie - duuuużo pić - unikać "najgłupszych" cukrów ukrytych w napojach, słodyczach - a jak człowiek pozwoli sobie na jakiegoś "grzeszka" ( bo kurczę w końcu jesteśmy w ciąży :D ) to nie mieć wyrzutów sumienia - tylko iść na 20min spacer :)

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macham do was po wizycie na NFZ :)
    Mój ginek jak zwykle fajny i rzeczowy - malucha poobserwował, stwierdził że szyjka spoko i w ogóle wszystkie wyniki super, tylko on zauważa lekki obrzęk kostek u mnie. No ja tego nie stwierdziłam, oby nie miał racji bo obrzęki to jedna z tych rzeczy, których wolę nie mieć ;(

Radek się ruszał na USG bardzo żywiołowo i dostarczył mi sporo frajdy.
    Pozdrawiam i wracam do roboty, bo ciężko mi się ogarnąć po spacerku do przychodni, tak pięknie na dworze ;/

Aha, co do przywar facetów, to ja mam z moim i sprzątaniem odwrotnie... mój mąż ma chyba jakieś OCD, bo lata ze szmatą jak tylko zobaczy okruszek na blacie albo plameczkę na kuchence... przeraża mnie i wpędza w kompleksy, ale dla mnie po prostu bałagan jest wtedy, jak go faktycznie widać...

Inesicia, Scintilla, Sista, nenette lubią tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • gosi_a Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maglic na spokojnie. Dopóki nie trafisz do diabetologa to przede wszystkim jedz mniej a częściej i o stałych porach. Pieczywo pszenne zamień na razowe, śniadanie najpóźniej o 8 i o 22 mała kanapka przed spaniem. Węglowodany proste zamień na złożone i polecam stronę slodkiemamy.com

Scintilla lubi tę wiadomość

wnidt5odau6o2x80.png
  • maglic Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla wrote:
    Pomożecie ? Pomożemy ! :) za kilka dni oswoisz się ze zmianami - ja tak samo jak gosi_a byłam na początku przerażona głównie tym, że mogłam zaszkodzić dziecku ale jak do tej pory nic niepokojącego się nie dzieje. Pamiętam jak wyszłam ze łzami w oczach z poradni diabetologicznej po tym jak dietetyczka ważąca 90kg rygorystycznym tonem zabroniła jeść większości produktów - a prawda jest taka ( przynajmniej u mnie ), że trzeba nauczyć się sprawdzać na co reaguje Twój organizm - jeść systematycznie - duuuużo pić - unikać "najgłupszych" cukrów ukrytych w napojach, słodyczach - a jak człowiek pozwoli sobie na jakiegoś "grzeszka" ( bo kurczę w końcu jesteśmy w ciąży :D ) to nie mieć wyrzutów sumienia - tylko iść na 20min spacer :)

Czyli ogólnie wynik nie jest taki straszny jak mi się wydaję ? Zmiana nawyków żywieniowych wystarczy żeby nad tym zapoanować?

ukdytv73la1h903i.png
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój zawsze też mówi, że romantykiem nie był i nie będzie, a wtedy chce mi się właśnie śmiać mówiąc mu: no to dziwne, że wielce romantykiem nie jesteś, a oświadczyny były jednak na romantyka :) Więc nie nadążam czasami :) Ale wiem, że w innych kwestiach zawsze jest uczynny i pomocny, więc nie mogę narzekać :) Grunt żeby pamiętał o urodzinach i dniu kobiet :) Resztę jakoś przeboleję :) Nic tacy już są faceci, nieco mało domyślni :D

Nieukowa lubi tę wiadomość

• Scintilla Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maglic wrote:
    Czyli ogólnie wynik nie jest taki straszny jak mi się wydaję ? Zmiana nawyków żywieniowych wystarczy żeby nad tym zapoanować?

Pewności nie daję - ale myślę, że tak - ogólnie podobno w okolicach 30/33tyg organizm w ciąży najgorzej sobie radzi z cukrami i bywają też i takie słodkie mamy które większość ciąży przesiedziały na diecie a pod koniec Insulina i tak była potrzebna - ale nie ma co "gdybać".

Gosi_a dobrze pisze odnośnie rad do większości mam takie same zalecenia - a najlepiej porozmawiać z lekarzem o swoich "obawach" :)

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • BrumBrumek Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziewczyny czytam to co piszecie o facetach i otwieram usta ze zdumienia. Mi nigdy w życiu nie przyszłoby do głowy wymagać od mojego męża kwiatka, niespodzianki a tym bardziej niespodzianki wyjazdu i jeszcze fochać się że tego nie było :o Wiem że mnie kocha, troszczy się. Cieszę się z jakiś drobnych prezentów jak dziecko ale nigdy na nie nie czekam. Wiem że mój woli pojechać na wieś, pochodzić po lesie ze mną niż np. siedzieć w restauracji. Trzeba zaakceptować to z kim się jest, cieszyć się z jego zalet a nie wymagać i wymuszać zmiany...

Nieukowa, Truskaweczka250, nenette, karolinka85 lubią tę wiadomość

• Sista Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wypis ze szpitala i...kur... w dniu przyjęcia, miałam bakterie i w posiewie moczu i w posiewie z szyjki...W ostatni dzień pobytu wzięli tylko mocz na posiew, z szyjki posiewu juz nie brali. I jak ja się teraz dowiem czy wybiłam wszystkie te beboki ?? A teraz siedzę i czekam na połówkowe, chyba zaraz zemdleje...

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • gosi_a Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista, ja bym zapytała gina od połówkowego czemu nie pobrali wymazu z pochwy.

Maglic- kiedy masz wizytę u gina? Mi skierowanie do poradni diabetologicznej wypisała rodzinna, bo do gina chodzę prywatnie. Wystarczyło jej pokazać wyniki z glukozy.

wnidt5odau6o2x80.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista - wdech- wydech. W nagrodę za dobre sprawowanie na połówkowych
    coś ode mnie dostaniesz :P

Sista lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Truskaweczka250 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista wrote:
    Odebrałam wypis ze szpitala i...kur... w dniu przyjęcia, miałam bakterie i w posiewie moczu i w posiewie z szyjki...W ostatni dzień pobytu wzięli tylko mocz na posiew, z szyjki posiewu juz nie brali. I jak ja się teraz dowiem czy wybiłam wszystkie te beboki ?? A teraz siedzę i czekam na połówkowe, chyba zaraz zemdleje...

Będzie dobrze widzisz jak to oni robią badania.. Ja teraz mam skierowanie na badanie Kwasu moczowego i nie wiem, czy to się robi z moczu czy z krwi?? bo znowu dostałam skierowanie ale prywatnie nie na nfz:( i nie wiem ile mi wyjdzie za morfologie analizę moczu i ten kwas:(

25.png
    https://www.maluchy.pl/li-73052.png
    Mili <3
  • maglic Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie po wizycie u mojego gina. Ogólnie Pan doktor sprawdził wynik i powiedział, że normy są w % a nie w decylitrach (nie wiem za bardzo o co chodziło) i że według niego to niewielka nietolerancja bo normy się zmieniły i według nowych moje mieszczą się w tych poprawnych ale na górnej granicy. Zalecił dietę cukrzycową, tzn. mnie słodzić, jeść częściej i mniej, wyrzucić wszystkie słodkie rzeczy, jeść rzeczy gotowane itd. Za tydzień w środę mocz do powtórki bo według niego sok z buraka, pączek i słodkie ciasto mogły tak wpłynąć na badanie, że pojawiła się glukoza. Nie wiem co dalej robić, ufam mu, no ale zawsze jakaś tam niepewność pozostaje...

Pomyliłam, że on preferuje te w %, a w laboratorium podali w decylitrach. Zaczął tam grzebać w jakimś kalkulatorze, a ja siedziałam ogłupiała i nie powiem z łezką w oku, myślałam, że szybko się ogarne i zaczne działać a tu jakiś dołek mnie dopadł :(

ajjj, jak nie kolka nerkowa, to cukrzyca (według lekarza do cukrzycy mi daleko, on obstawia delikatną nietolerancje glukozy, którą zmieni zdrowa dieta)
    I jeszcze przez te moje nerwy synek nic a nic się nie rusza...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2015, 17:35

gosi_a lubi tę wiadomość

ukdytv73la1h903i.png
  • CaneCorso Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inesicia wrote:
    Witam się w 26 tygodniu. Niestety dopadło mnie przeziębienie. Ból gardła i katar nie do zniesienia. Próbuję walczyć mlekiem z miodem i czosnkiem, ale jakoś kiepsko mi to wychodzi. Na dodatek jeszcze zaparcia, a co za tym idzie waga szybciej skoczyła do góry. No nic może to wszystko minie. Miała iść w tym tygodniu na krzywą cukrową, morfologię i mocz, ale z tym przeziębieniem to chyba nie pójdę bo morfologia pewnie wyjdzie mi kiepska. Gratuluję Wam dobrych wyników krzywej. Też bym tak chciała;)
    Jeśli chodzi o kopniaki to mnie czasami potrafi cały dzień siedzieć w miarę spokojnie, a następnego dnia Mała kilka godzin potrafi balet ćwiczyć;) Na forach dziewczyny pisały, że mają tak nawet w 30 tyg. więc staram się tym nie stresować.
    Miłego dnia;)
    Inesica witaj w klubie. Ja tez mam mega zaparcia (wlasnie kefir produkuję) a do tego złapałam kolejna infekcję intymną-wczoraj udalam sie wiec do gina na wizytę poza planem no i kazał mi wejść na wagę...6 kg do przodu, nie wiem co będzie pod koniec maja lub na początku czerwca..

3i49zbmhdvaalxch.png
  • CaneCorso Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A1984 wrote:
    Dziewczyny, dzięki za odzew, trochę mi lepiej ;-)

@Sista - trzymam kciuki za połówkowe, wiem że to stres bo samej mi się nogi trzęsą przed każdym USG ale pomyśl że Malucha pooglądasz ;-)

@Gosia - a może warto temat brzuszka skonsultować z innym lekarzem jeśli dieta nie działa? Bo może to nie jest kwestia diety, tylko taka jej uroda? Chyba że masz 100% zaufanie do swojego gina - to nie ma co mieszać. Ale może by Cię uspokoiło gdyby ktoś jeszcze na to zerknął?
    A1984: wiem co czujesz, ale ja zawsze w takich momentach wiem(i mam na to dowody i wnioski wyciągnięte z obserwacji), że mężczyźni przynoszący kwiaty nie mają całego szeregu innych cech, które posiada mój wspaniały Mąż. Innymisłowy: wyliczając sytuacje życiowe swoich znajomych i koleżanek zadaj sobie automatycznie pytanie, czy z którąkolwiek z nich chciałabyś się zamienić- bo ja z żadną :-)

3i49zbmhdvaalxch.png
  • Stokrotka2626 Ekspertka

Wysłany: 17 lutego 2015, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maglic ja bym się zastosowała do rad lekarza ,mi na przykład pomogła delikatna zmiana diety i efekty widać od razu.

A ja dziś załączyłam pierwsze pranie dla mojej niuni, spakuję w worek próżniowy, a prasować będę w maju. Do prania kupiłam płyn bobini był tani ok 10zł zobaczymy jak się spiszę bo są to ubranka od siostry i w różnym stanie

f2w3qqmz6uxsr9l6.png
  • Stokrotka2626 Ekspertka

Wysłany: 17 lutego 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja z nudów przeglądam filmiki w internecie i wpadł mi ten dość ciekawy
    https://www.youtube.com/watch?v=bnf_X9ou1Wc

f2w3qqmz6uxsr9l6.png
  • maglic Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista wrote:

Sista współczuje bardzo, u nas jak leżałam na oddziale, to też takie babole odwalali... :/ ale wierzę, że tych buraków już nie ma i się ich pozbyłaś :) Napisz jak dzidziuś po badaniu :)

Sista lubi tę wiadomość

ukdytv73la1h903i.png
  • maglic Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka2626 wrote:
    maglic ja bym się zastosowała do rad lekarza ,mi na przykład pomogła delikatna zmiana diety i efekty widać od razu.

To też miałaś problem z glukozą? O jeśli mogę prosić o jakieś wskazówki odnośnie tej diety :) byłabym bardzo wdzięczna.

Zaufam mu bo wiem, że zależy mu na zdrowiu swoich pacjentek i o nie dba. Jednak zawsze jakaś ta nutka niepewności zostaje :) no nic zostaje mi przeglądanie diety dla słodkich mamuś i zakupy, bo w kuchni raczej oprócz niektórych warzyw nie nadaję się nic.

ukdytv73la1h903i.png
‹‹ 587 588 589 590 591 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ