X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niedawno wciągnęłam bajaderkę i mały mnie naparza zdrowo, chyba dostał strzał cukrowy :) A odnośnie słodkich mam, to nie ma co się przejmować. To całkiem częsta przypadłość. Moja koleżanka miała w drugiej ciąży, przestrzegała diety i z małą wszystko ok, więc nie ma co robić z tego wyroku :)
    Stokrotka2626 wrote:
    ja z nudów przeglądam filmiki w internecie i wpadł mi ten dość ciekawy
    https://www.youtube.com/watch?v=bnf_X9ou1Wc

Ja już dawno obejrzałam wszystkie filmiki o Zachariaszu i jego mamie (ale pominęłam poród bo to nie dla mnie), a teraz czytam bloga siostry Ani :)

Sista lubi tę wiadomość

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • Stokrotka2626 Ekspertka

Wysłany: 17 lutego 2015, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maglic nie po prostu miałam problem z wagę w ciągu 3 tygodni przybrałam ponad 3kg w 18 tyg ciąży miałam +6kg a startowałam z nadwagą. wystarczyło zmienić makaron na zupy warzywne, chleb zwykły na razowy, czekoladę na owoce , soki owocowe na wodę mineralną, ziemniaki na kaszę i w ciągu miesiąca waga się zatrzymała

f2w3qqmz6uxsr9l6.png
  • maglic Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozalia wrote:
    Niedawno wciągnęłam bajaderkę i mały mnie naparza zdrowo, chyba dostał strzał cukrowy :) A odnośnie słodkich mam, to nie ma co się przejmować. To całkiem częsta przypadłość. Moja koleżanka miała w drugiej ciąży, przestrzegała diety i z małą wszystko ok, więc nie ma co robić z tego wyroku :)

Właśnie im więcej o tym czytam, sprawdzam i myślę to chodzi tu chyba o kwestie dobrze dobranej diety i samokontroli. :)

Nigdy bym nie pomyślała, że w ciąży spotka mnie tyle dolegliwości nieprzyjemnych, czekam na nagrodę na samym końcu. Dzieci na milion procent nam wszystko wynagrodzą :)

ukdytv73la1h903i.png
  • maglic Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka2626 wrote:
    maglic nie po prostu miałam problem z wagę w ciągu 3 tygodni przybrałam ponad 3kg w 18 tyg ciąży miałam +6kg a startowałam z nadwagą. wystarczyło zmienić makaron na zupy warzywne, chleb zwykły na razowy, czekoladę na owoce , soki owocowe na wodę mineralną, ziemniaki na kaszę i w ciągu miesiąca waga się zatrzymała

aaa :) najważniejsze, że już wszystko dobrze. :)

ukdytv73la1h903i.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to jestem juz po :) Ale ze mnie panikara... Z Olga wszyściutko super, wszystkie wyniki w normie i wszystkie obrazy w normie. Brak jakichkolwiek markerów !!! No i Olga wazy juz 492g - widać służyło jej szpitalne jedzenie :) Ilość wód płodowych, w normie. Stopień dojrzałości łożyska 0 i tu ciekawostka, w szpitalu, tydzień wczesniej było 1. Tak wiec łożysko mi wymłodniało ;)
    Miałam robić filmik 4d, ale zrobiłam tylko 2d, bo Moja Mała miała cały czas ręce na twarzy. Lekarz stwierdził, ze to Mała Złośnica i ciekawe po kim to ma ;) Jak ją szturchał, pukał to troche odsunęła ręce i było widać usta i nos (rozszczepienia warg nie stwierdzono). No i Księżniczka spała cały czas jakby w kołysce była. Choc lekarz ja szturchał, przesuwał, pukał i stukał. Aż zapytałam czy to normalne, to się uśmiechnął, ze spać kiedyś musi ;)
    Dziewczyny i co najważniejsze. Spytałam lekarza o te bakterie w szyjce macicy, powiedział, ze widział moje wyniki (bo był przy ostatnim obchodzie w szpitalu) i była ich śladowa ilośc, do 1. I żeby się tym nie przejmować. Wiec się nie bede przejmowała, bo Olga według lekarza rozwija się prawidłowo, a ja mam się tak nie przejmować bo oszaleje :)
    No i kręci się po brzuchu, bo dziś ułożenie pośladkowe, a tydzień temu głowa była w dół.

Nieukowa - Dziewczyna potwierdzona po raz czwarty na bank :) Tak wiec Twoje powtórne badanie się potwierdziło. Jaka jest nagroda ? A i mam do Ciebie pytanie. Jeśli teraz biorę Xorimax 500, i skończę w niedziele o 23.00, to czy mogę zrobić w środę rano glukozę? Bo czytałam, ze ten antybiotyk może zakłamać wynik glukozy.

No i przytargałem dzisiaj dwa wory 120l pełnych ubranek dla Mojej Królewny :) Jeszcze nie zajrzałam :)

Strasznie Wam dziękuje za kciuki, mega mi pomogły :):):)

Inesicia, sss, Ania1704, Truskaweczka250, Dada, karolinka85, karolina0522, Aka81, Scintilla, gosi_a, nenette, Nieukowa, zyrcia, Rozalia lubią tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • sss Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki.'to ze nie pisze to nie oznacza ze tu nie zerkam. Zerkam zerkam i trzymam zawsze kciuki za wszystkie.
    Siedze podkurczona przy tablecie i maly tak laduje chyba mu ciasno.
    Ja ide na polowkowe w piatek i zobaczymy co tam slychac. Tez sie marwie moimi badaniami ale niestety jak mam za darmo to wyniki sa w poradni kobiet gdzie trzeba sie umawiac na nfz o wiaze sie z kolejkami. Zapytam lekarza czy mnie wcisnie byntylko zerknac na wyniki.
    Siostra w niedziele 3 siaty mi ubranek przywiozla, fotelik do auta, przewijak , laktator ktory tylko raz uzyla, wanienkeitp. Tak wiec z ubranek to tylko do szpitala kupie nowe bo wiadomo , no i moze jak mnie cos skusi. Wozek prawdopodobnie tez mi podaruje wiec z troche kasy zostanie w kieszeni. Wkoncu mi przywiezli dzisiaj komode i niedlugo musimy przemeblowac sypialnie. Niestety musze z sypialni wynies szafe duza co wiaze sie z jej rozkreceniem..

Pozdrawiam...

Sista lubi tę wiadomość

Marcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm
  • Dada Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista wrote:
    No to jestem juz po :) Ale ze mnie panikara... Z Olga wszyściutko super, wszystkie wyniki w normie i wszystkie obrazy w normie. Brak jakichkolwiek markerów !!! No i Olga wazy juz 492g - widać służyło jej szpitalne jedzenie :) Ilość wód płodowych, w normie. Stopień dojrzałości łożyska 0 i tu ciekawostka, w szpitalu, tydzień wczesniej było 1. Tak wiec łożysko mi wymłodniało ;)
    Miałam robić filmik 4d, ale zrobiłam tylko 2d, bo Moja Mała miała cały czas ręce na twarzy. Lekarz stwierdził, ze to Mała Złośnica i ciekawe po kim to ma ;) Jak ją szturchał, pukał to troche odsunęła ręce i było widać usta i nos (rozszczepienia warg nie stwierdzono). No i Księżniczka spała cały czas jakby w kołysce była. Choc lekarz ja szturchał, przesuwał, pukał i stukał. Aż zapytałam czy to normalne, to się uśmiechnął, ze spać kiedyś musi ;)
    Dziewczyny i co najważniejsze. Spytałam lekarza o te bakterie w szyjce macicy, powiedział, ze widział moje wyniki (bo był przy ostatnim obchodzie w szpitalu) i była ich śladowa ilośc, do 1. I żeby się tym nie przejmować. Wiec się nie bede przejmowała, bo Olga według lekarza rozwija się prawidłowo, a ja mam się tak nie przejmować bo oszaleje :)
    No i kręci się po brzuchu, bo dziś ułożenie pośladkowe, a tydzień temu głowa była w dół.

Nieukowa - Dziewczyna potwierdzona po raz czwarty na bank :) Tak wiec Twoje powtórne badanie się potwierdziło. Jaka jest nagroda ? A i mam do Ciebie pytanie. Jeśli teraz biorę Xorimax 500, i skończę w niedziele o 23.00, to czy mogę zrobić w środę rano glukozę? Bo czytałam, ze ten antybiotyk może zakłamać wynik glukozy.

No i przytargałem dzisiaj dwa wory 120l pełnych ubranek dla Mojej Królewny :) Jeszcze nie zajrzałam :)

Strasznie Wam dziękuje za kciuki, mega mi pomogły :):):)

Sista super,ze Olga ok i badanie pozytywne,a ile ma cm ?mowil Ci lekarz?

Sista lubi tę wiadomość

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista gratuluję i cieszę się, że wszystko z córą w porządku.
    Ja właśnie zrobiłam listę jakie ubranka jeszcze by się mi przydały i na razie zamierzam się jej trzymać aczkolwiek nie wiem co z tego będzie. Powiedzcie czy macie mniej więcej tyle samo ubranek na 56 i 62 czy raczej więcej od razu na 62 bo w sumie moją listę robiłam tak na czuja więc sama nie wiem czy moja lista ma sens.
    Ależ męczy mnie katar. bez chusteczek ani rusz, a nos już tak mnie boli, że masakra.

Sista lubi tę wiadomość

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • Stokrotka2626 Ekspertka

Wysłany: 17 lutego 2015, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sista gratulacje dobrych wieści oby tak dalej

Sista lubi tę wiadomość

f2w3qqmz6uxsr9l6.png
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista to dobrze, że same dobre wieści :) pozdrawiam

Sista lubi tę wiadomość

• Scintilla Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jestem wkr**** .... wizyta niby ok - serduszko bije, czkawka na całego i ruchliwość mocna - natomiast po raz pierwszy moja lekarka zdziwiła mnie "podejściem". Ufam jej jako lekarzowi, jako jedyna po poronieniu nie odpowiedziała na odwal " że to pewnie przez przeziębienie ... albo genetyka zawiodła" to ona zleciła badania dzięki którym jestem na końskiej dawce leków - ale kiedy lekarz bada Cie ręcznie i mówi, że " z szyjką szału nie ma - ale nie jest źle " a później zaleca 2x2tabl. luteiny dopochwowo to głupiejesz o.O Od ostatniego USG minęło 3 tyg. więc stwierdziła, że nie ma sensu mierzyć parametrów - bo " widać, że ładnie rośnie" ... pytam się jak z łożyskiem bo na połówkowym mam wpisane, że jest "wysoko" a ona na to " że nisko" i coś mi tam pokazuje zupełnie jakbym była po studium ginekologicznym i stwierdza, że jeśli nie podniesie się do 32tyg to się będziemy umawiać na cesarkę o.O .... czuję niedosyt po wizycie .... w efekcie pewnie za 2 tyg pójdę się skontrolować gdzie indziej - pociesza mnie to, że kruszyna się rozwija.

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • maglic Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla wrote:
    A ja jestem wkr**** .... wizyta niby ok - serduszko bije, czkawka na całego i ruchliwość mocna - natomiast po raz pierwszy moja lekarka zdziwiła mnie "podejściem". Ufam jej jako lekarzowi, jako jedyna po poronieniu nie odpowiedziała na odwal " że to pewnie przez przeziębienie ... albo genetyka zawiodła" to ona zleciła badania dzięki którym jestem na końskiej dawce leków - ale kiedy lekarz bada Cie ręcznie i mówi, że " z szyjką szału nie ma - ale nie jest źle " a później zaleca 2x2tabl. luteiny dopochwowo to głupiejesz o.O Od ostatniego USG minęło 3 tyg. więc stwierdziła, że nie ma sensu mierzyć parametrów - bo " widać, że ładnie rośnie" ... pytam się jak z łożyskiem bo na połówkowym mam wpisane, że jest "wysoko" a ona na to " że nisko" i coś mi tam pokazuje zupełnie jakbym była po studium ginekologicznym i stwierdza, że jeśli nie podniesie się do 32tyg to się będziemy umawiać na cesarkę o.O .... czuję niedosyt po wizycie .... w efekcie pewnie za 2 tyg pójdę się skontrolować gdzie indziej - pociesza mnie to, że kruszyna się rozwija.

Najważniejsze, że dzidziuś rośnie :) A jeżeli chodzi o wizytę sama by się pewnie porządnie wnerwiła ;P Ja dzisiaj nie oglądałam małego :( zazdroszcze, że moogłaś popatrzeć. Za to gin stwierdził delikatną nietolerancje glukozy no i dietka. Ale nie wspomniał nic o wizycie w poradni diabetologicznej i już mi dziwne myśli chodzą po głowie..

ukdytv73la1h903i.png
  • Marcia86 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka2626 wrote:
    ja z nudów przeglądam filmiki w internecie i wpadł mi ten dość ciekawy
    https://www.youtube.com/watch?v=bnf_X9ou1Wc

Ja tez juz dawno obejrzalam wszystkie filmiki z tej serii, o porodzie tez ;) fajnie się ogląda jak dziewczyna je nagrywala tydzień po tygodniu podczas ciąży a potem po urodzeniu synka, tez polecam :)!!!

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
  • gosi_a Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla na spokojnie. Najważniejsze że z małą wszystko dobrze. Co do łożyska to chyba jak jest wysoko to wszystko jest w porządku. Moje łożysko jest nisko i dolny brzeg zachodzi na ujście macicy. Tyle że mój gin powiedział że nie ma się co tym przejmować na tym etapie bo jak macica rośnie to wypycha łożysko do góry. Nie przejmuj się bo tylko cukier Ci urośnie tak jak mi bo npo polowkowym byłam przerażona tym łożyskiem. Na szczęście lekarz prowadzący mnie uspokoił.
    Co do mierzenia to pomyśl że czasami lekarze co miesiąc nie robią usg i też jest ok. Stres i nerwy Ci nie pomogą.

maglic wprowadź modyfikację diety. Na stronie słodkich mam jest wszystko ładnie rozpisane i sama zobaczysz że wyjdzie Ci to na plus (żadnych zaparć chociażby).

Scintilla lubi tę wiadomość

wnidt5odau6o2x80.png
  • maglic Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś

maglic wprowadź modyfikację diety. Na stronie słodkich mam jest wszystko ładnie rozpisane i sama zobaczysz że wyjdzie Ci to na plus (żadnych zaparć chociażby).[/QUOTE]

Chodzi o te gotowe jadłospisy ? :)
    Ogólnie za tydzień powtarzamy badanie moczu :) żeby sprawdzić czy ta glukoza tam jest dalej, ginio stwiedził, że na oddział bym się nadała ale z jedzeniem szpitalnym cukry pewnie byłyby rewelacyjne i odłożyliśmy tą przyjemność (mam nadzieje, że na długo) do kolejnego badania moczu. :)

ukdytv73la1h903i.png
  • gosi_a Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ogolne informacje jaka dieta, na co zwracać uwagę.

wnidt5odau6o2x80.png
  • maglic Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa przewertowałam wszystko :) porobiłam sobie notatki :) i mniej więcej wiem już, co wolno - czego nie. Na kolacje zaplanowałam sobie grahamke z jajkiem na twardo i sałatą nie wiem czy to dobry pomysł... no ale zobaczymy

ukdytv73la1h903i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2015, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję udanych wizyt ;)
    Ja byłam u kardiologa, nie polepszyło się nic, nadal arytmia, ekg tragiczne, ciśnienie za niskie. Powiedział, że powinien przepisać leki, ale przy tak niskim ciśnieniu mogę dostać zapaści, a on iść siedzieć o.O więc nadal dużo pić, brać magnez. Źle się czułam chciał mi zamawiać taxi, ale olałam jakoś się doczołgałam do domu. Chciałam zaświadczenie na cc, ale stwierdził, że to może wystawić kardiolog ginekologiczny ? o.O więc muszę dalej kombinować :/ wkurzona jestem i tyle

• Sista Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dada wrote:
    Sista super,ze Olga ok i badanie pozytywne,a ile ma cm ?mowil Ci lekarz?
    Dada - nie mam pomiaru długości. Mój gin juz miesiąc temu wspominał, ze juz nie bedzie tego pomiaru, bo Maleństwo jest juz za duże aby zrobić ten pomiar, nie mieści się na USG :)

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • kasika8303 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie, mocz ok, szyjka 3,7 cm więc gin stwierdził że albo sprzęt mu źle wymierzył albo się wydłużyła. Potem gin podpatrzyl małą i stwierdził że pcha się na świat i musi minimum 10 tyg. Wysiedzieć . Po czym to stwierdził, nie wiem. Może po szyjce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2015, 23:51

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
‹‹ 588 589 590 591 592 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ