Czerwiec 2015 =)
-
WIADOMOŚĆ
-
karolina0522 wrote:karolinka,
a co lekarka powiedziałą?>?
Mowic idiotce ze twardnieje mi brzuch i pani profesor kazala przyjechac na izbe..to ta pisze w przyjeciu bole podbrzusza! Ehh... -
nick nieaktualny
-
Karolinka trzymam kciuki. Jak będziesz po lekarzu to daj znać.
Dziewczyny mam wyniki glukozy:
Glukoza na czczo- 80 ( norma 70-99)
Glukoza po 1 godz.- 178 ( norm brak)
Glukoza po 2 godz.- 120 ( norm brak)
Ostatnio miałam glukozę po 2 godz. 139 i gin mówił że wynik ok. Ale teraz ta po 1 godz. dość wysoka chyba.na granicy chyba ten wynik, tylko według starych norm, wiem że są nowe normy teraz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 14:20
karolinka85 lubi tę wiadomość
-
ja miałam jeden skurcz jak do tej pory BH. Zaczął boleć brzuch i poniżej pępka wyskoczyła gula taka i po kilku sekundach przeszło .
Jak do ej pory raz tylko wizęłam nospę. Biore magne b6 3xdziennie.
Wiecie co ja nie przywiązuje uwagi do twardnień .. czytam Was i chyba nawet bym tego nie odróżniła , może czasem mam twardszy - nie wiem ...
wiem tylko ,że dzięki emu , że nie zwracam na to uwagi jestem zdrowsza bo chyba bym zwariowała
brzuch nie boli okresowo ani wogóle mnie nie boli , dzidzia się ruszą więc wiem że wsio oki to najważniejsze
Sista lubi tę wiadomość
-
kasika8303 wrote:Karolinka trzymam kciuki. Jak będziesz po lekarzu to daj znać.
Dziewczyny mam wyniki glukozy:
Glukoza na czczo- 80 ( norma 70-99)
Glukoza po 1 godz.- 170 ( norm brak)
Glukoza po 2 godz.- 120 ( norm brak)
Ostatnio miałam glukozę po 2 godz. 139 i gin mówił że wynik ok. Ale teraz ta po 1 godz. dość wysoka chyba.na granicy chyba ten wynik, tylko według starych norm, wiem że są nowe normy teraz.
Nowe normy :
- glikemia na czczo (92–125 mg/dl)
- po 1 godz. OGTT 75 g ≥ (180 mg/dl)
- po 2 godz.OGTT 75 g ≥ (153 mg/dl) do 199 mg/dl -
Scintilla czyli cukier mam ok, ta 1 godz. na samej granicy tylko, ale u mnie to norma, zawsze każde wyniki na granicy :-)178 mam nie 170- źle wpisałam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 14:22
Sista lubi tę wiadomość
-
kasika8303 wrote:Scintilla czyli cukier mam ok, ta 1 godz. na samej granicy tylko, ale u mnie to norma, zawsze każde wyniki na granicy :-)178 mam nie 170- źle wpisałam
W starych normach też jest do 180 jeśli chodzi o 1 godzinę po
Czyli cukier okejos :] -
Scintilla wrote:W starych normach też jest do 180 jeśli chodzi o 1 godzinę po
Czyli cukier okejos :]
Dziekimam ciasto z imienin taty idę wszamać
A dziś uwaga: Faza na pomidory ze śmietaną i cebulką4 zjadłam i idę po jeszcze
Scintilla, Sista lubią tę wiadomość
-
A ja czekam na swoje wyniki mam nadzieję, że będą Ok
Kasika fajnie, że masz glukozę w normie
Ja się trochę boję wyników bo genetycznie jestem obciążona cukrzycą (oboje rodziców ją ma) siostra w ciąży miała ciążową a ja nadal liczę, że mnie to ominie
A co do samej glukozy - nie taki diabeł straszny...Mi krew pobierała taka starsza pielęgniarka i nie pozwoliła na cytrynkę a obok w gabinecie młoda wciskała innym - od taka polityka
ale ogólnie da się to wypić na spokojnie byleby nie szybko
to prawda, że jest to mega słodkie ale nie aż tak..albo ja jestem dziwna
ogólnie zniosłam to dobrze, młody tak hulał, że myślałam iż mi za raz z brzucha wyskoczy
a później miał dwa razy czkawkę
a mi po jakieś 1,5h zrobiło zimno ale to chyba z niewyspania
Dziewczyny 3mam kciuki za wizyty.
Tym, które niestety muszą znowu spędzić jakiś czas w szpitalu życzę wytrwałości, cierpliwości i spokoju - dacie radę ważne, że jesteście pod mam nadzieję dobrą opieką.
Chorym życzę masy zdrówka. Co do naturalnych sposobów to polecam starty korzeń imbiru (na najmniejszych oczkach tarki) z ok 3-4łyżkami miodu poczekać aż zrobi się z tego taki jakby syrop i zażywać dwa razy dziennie (rano - wieczór) po dużej łyżeczce a na kaszel bardzo dobry jest wywar z majeranku ja parzyłam w 0.5l garnuszku ok 4łyżeczki majeranku zalewałam wrzątkiem i piłam dwa razy dziennie po szklance ale wywar do picia musi być chłodny i bez tych "fusów" - mi na kaszel pomogło
pozdrawiamyJoasia:), nenette, karolinka85, Rozalia lubią tę wiadomość
-
Magda_lena nie jesteś dziwna,mi ta glukoza też smakowała. Nie wiem jak w polsce ale u nas smakuje jak słodki sok wiśniowy
bylam zdziwiona bo nastawiałam sie na coś okropnego a tu miłe zaskoczenie.
Byłam dziś na wizycie,na szczęście jak zwykle wszystko super.Jestem przeszczęśliwa że jak do tej pory właściwie wszystko książkowo przebiega.W dodatku polip się wchłonął co cieszy jeszcze bardziejkarolinka85, karolina0522, Scintilla, Joasia:), Rozalia, Sista lubią tę wiadomość
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
nick nieaktualnyDziewczyny ja już po wizycie - na razie zostaje w domu! Brzuch twardy mam faktycznie więc nie wymyślam (bo już miałam takie myśli, że przesadzam)-nie powinno tak być. Skurcze BH owszem są ok na tym etapie, ale skurcze kilkanaście razy dziennie już nie..no i te bóle jak na @ w moim przypadku to albo efekt skurczów albo zrosty po operacji. Muszę niestety brać na razie na stałe nospe, scopolan, luteine i magnez (kazał zmienić na Magne B6) - pytałam czy nie mogę brać doraźnie to usłyszałam, że jak przetrwam jeszcze 10tyg to będę miała dziecko, a jak zaczne eksperymentować to nie daje mi gwarancji co będzie.. I mam nie czytać w internecie o tych lekach i się nakręcać, bo nie ma wyboru, a i tak na razie biorę najbardziej lajtowe leki. To samo z leżeniem, na fali naszej dyskusji na forum pociągnęłam go za język;) Powiedział,że każdy przypadek jest inny i każdą pacjentkę trzeba traktować indywidualnie. W moim przypadku leżenie jest wskazane, mogę wstawać na obiad, wykąpać się, zrobić herbatę i tyle - może za kilka tyg to się zmieni. Generalnie chce mi pessara założyć ze względu na skurcze, ale najpierw trzeba bakterie wybić..dlatego też nie chce brać mnie do szpitala teraz, bo jest szansa, że znowu coś złapie i nigdy nie wyjdę na prostą z tymi bakteriami.
No nic, morał jest taki, że trzeba słuchać gina i nie kombinować, a będzie dobrze - musi
Gratuluje dobrych glukozowych wyników!Rozalia, karolinka85, Scintilla lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny,
Ja krzywą cukrową będę robiła za tydzień
A w czwartek mam wizytę. U gin. Po przedłużenie L4 to poproszę, żeby też wymagała mi szyjkę, również mi często brzuch twardnieje, ust będę miała za 2 tyg. A ostatnio 4tyg. Temu miałam. Szyjkę 33mm również mnie ona martwi, poza tym strasznie się mecze, jak chodzę, czy wy też tak macie?? Jak również ciagle wszystkiego zapominam,mylę dni wizyt u lekarzy, zupełnie, jakby mi mozg przestał działać :'(
Pozdrowienia dla wszystkich mamusiek
AlicjaMagdalena http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1da8f186c57b.jpg
-
Ja mam pytanie do kogoś kto zna się na wynikach cytologii..mam napisane ze mam liczne leukocuty.co to oznacza? Ogólnie lekarz mówił ze wynik ok ale właśnie go czytam i tam są te leukofyty
Karolina ja dzisiaj musiałam wejść trochę pod górkę to myslalam ze dostanę zawału i położę się na ulicy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 17:56
karolina0522 lubi tę wiadomość
[/url]
-
Magda_lena88 wrote:Na czczo 70,4 mg/dl
Kobiety ciężarne < 92 mg/dl (zalecenia PTD 2014)
Po 1 h 150,4 mg/dl
Kobiety ciężarne < 180 mg/dl (zalecenia PTD 2014)
Po 2 h 153,2 mg/dl nomy 70 -140
Kobiety ciężarne < 153 mg/dl (zalecenia PTD 2014)
hmm i co o tym myśleć....
Kochana ... teoretycznie wobec nowych norm jesteś na granicy wyniku po 2h - ale większość diabetologów i ginekologów pracuje jeszcze na normach jakie masz podane obok wynikuczyli uważają, że po 2h powinno być poniżej 140..... dodatkowo nie często zdarza się, że wynik po 2h jest większy niż po godzinie ... niestety ja z wynikiem 156 po 2h od razu dostałam skierowanie do diabetologa - ale musisz to ustalić z ginekologiem ... lub dla pewności powtórzyć badanie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 18:02