X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nenette bardzo się cieszę, że wszystko super! A reszcie dziewczyn kibicuje i niech maluchy siedzą do 40 tygodnia, a co! :)

Ja właśnie wciągnęłam na obiad racuszki z jabłkiem, chodziły za mną od rana :)
    mgiełka wrote:
    sliczny rozek!!
    mozesz podac link do niego ?

Rzeczy kupiłam na allegro u sprzedawcy r_p77, ale widzę że teraz tego rożka nie sprzedaje, więc nie wkleję linka...

Sista lubi tę wiadomość

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • Katha81 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od poczatku ciazy prawie leze a mimo to szyjka sie skraca :( od niedzieli jestem w szpitalu i myslalam ze dzis wyjde ale jeszcze chca mnie zatrzymac. Trudno, wole dmuchac na zzimne aby wytrzymac jeszcze te 8-10 tygodni.

Nenette oo to dobre wiesci :)

Sista, Alorrene13, Aka81 lubią tę wiadomość

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do dziewczyn ZUS-owych :)

Jak poszłyście na zwolnienie to po jakim czasie dostałyście kasę z zusu? Bo ja od wczoraj jestem 2 miesiąc na zwolnieniu, teraz 10 marca dostanę kasę jeszcze od pracodawcy zgodnie z tym, że pierwszy miesiąc zwolnienia on opłaca, a potem zus wypłaci mi w kwietniu tak jak miałam pensję czy są obsuwy?

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • karolina0522 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jak ja mam posadę państwową i jestem 2gi mieś na l4 to też zus mi będzie wypłacał za zwolnienie??od kiedy po 2 l4?

AlicjaMagdalena http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1da8f186c57b.jpg
    541113d5ef.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2015, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dada wrote:
    A ja dzis mam ochotę na śledzie w smietanie z cebula i jablkami chyba pierwsza zachcianka ;)
    A jak u Was z zachciankami?

Ja juz tez 6 kg na plusie i mam wrażenie ,ze idzie to coraz szybciej...myślicie,ze powinnam zrobic jeszcze raz krzywą bo robiłam w 21 tyg tak gin chciał ..a teraz sie zastanawiam...:/
    Ja też robiłam ok. 20 tyg, nie będę powtarzać bo miałam dobre wyniki! jutro mam badania i sprawdzę jak mi wyjdzie sama glukoza jeżeli będzie niepokojąca to powtórzę!

• A1984 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Kochane, wpadłam tylko na chwilkę zasygnalizować że jestem, mamy się dobrze :-) Czytam Was na bieżąco ale mam taki kociokwik że nie mam czasu nic napisać :(

Po pierwsze - dużo roboty - planuję z 2 tyg popracować jeszcze i chce pozamykać co się da. Po drugie - mój J mi się oświadczył i szykuje nam się ślub w połowie kwietnia :D Nigdy nie chcieliśmy ślubu ale tak jakoś nawet mi się ta wizja podoba no i śliczniutki pierścionek dostałam :) Jak ja kocham tego mojego Głupola! :D Nie wiem w co się wcisnę w 8mc (może macie jakieś pomysły?) - no w każdym razie pochłania nas organizacja a ślub w Gdańsku co też nam logistyki nie ułatwia.

Dziś byłam na glukozie - wstrętne to i musiałam się mocno hamować żeby nie zwymiotować tego paskudztwa, no zobaczymy jak wyniki...

Trzymam za Wasz wszystkie kciuki z CAŁYCH SIŁ, żadne tam szyjkowe problemy nam nie staną na drodze do czerwcowego szczęścia! Bardzo bym chciałam odpisać każdej z Was ale serio od tygodnia padam z nóg, na nic czasu nie mam, plus tylko taki że nie uroiłam sobie żadnego nowego problemu przez ten okres :D

Ściskam i wracam aktywnie za kilka dni jak się odkopię ze wszystkiego!

karolinka85, dorcia8919, karolina0522, nenette, Ania1704, Inesicia, Z., Alorrene13, Marcia86, zyrcia, Sista, gosi_a, Scintilla, Nieukowa, Rozalia, Dada lubią tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozalia mnie też właśnie to zastanawia. Bo słyszałam, że ZUS zaczął się czepiać i specjalnie robią obsuwki. Liczę, że jednak dadzą nam spokój i normalnie wszystko wypłacą w terminie.

Karolina jeśli jest więcej niż 20 osób to przez chorobowe, a potem macierzyński płaci pracodawca. Więc tu raczej nie powinnaś się martwić czy kasę dostaniesz na czas :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2015, 16:42

• Sista Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina0522 wrote:
    a jak ja mam posadę państwową i jestem 2gi mieś na l4 to też zus mi będzie wypłacał za zwolnienie??od kiedy po 2 l4?
    Karolinka - jeżeli masz umowę na czas nieokreślony, to Twój pracodawca bedzie Ci wypłacał wynagrodzenie chorobowe, pózniej urlopowe macierzyńskie. Zakładam, ze pracuje tam więcej niż 20 osób. ŻUS przejmuje zobowiązania i płatności, kiedy zakład pracy zatrudnia mniej niż 20 osób. Albo gdy umowa jest przedłużona do dnia porodu, to juz ZUS płaci wynagrodzenie za urlop macierzyński i rodzicielski.

karolina0522 lubi tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • karolina0522 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzeki za odp, :)

AlicjaMagdalena http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1da8f186c57b.jpg
    541113d5ef.png
  • Z. Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozalia wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn ZUS-owych :)

Jak poszłyście na zwolnienie to po jakim czasie dostałyście kasę z zusu? Bo ja od wczoraj jestem 2 miesiąc na zwolnieniu, teraz 10 marca dostanę kasę jeszcze od pracodawcy zgodnie z tym, że pierwszy miesiąc zwolnienia on opłaca, a potem zus wypłaci mi w kwietniu tak jak miałam pensję czy są obsuwy?

Zgadza się, że przez 33 dni zwolnienia płaci pracodawca. I te 33 dni nie musi być ciągiem.
    Później jeśli jest mniej niż 20 pracowników w firmie zatrudnionych na umowę o pracę to świadczenie wypłaca ZUS
    Jeśli więcej niż 20 pracowników to wypłaca Twój zakład pracy/firma i to ona rozlicza się z ZUSem. Robi to tak jak otrzymywałaś pensje.

Jeśli jesteś zatrudniona w tej mniejszej firmie, i Twoje pieniądze ma wypłacać ZUS to będzie to robił za konkretną ilość dni zwolnienia. Przykładowo masz na druku ZLA (dawne L4) 14 dni zwolnienia (liczymy też soboty, święta) to otrzymasz świadczenie za konkretnie te 14. I będzie wynosiło ono 14 razy stawka dzienna wyliczona na podstawie Twojego średniego wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy. Zatem terminy wypłaty świadczenia nie będą się pokrywać z pensją.

Czas wypłaty wygląda następująco: Ty dostajesz druk ZLA, zanosisz do pracodawcy, księgowa ma nieokreślony przepisami czas zgłoszenia tego do ZUS (nie mniej jednak przepisy mówią, że ma to zrobić 'niezwołocznie'), z kolei sam ZUS ma 30 dni od otrzymania kompletu dokumentów na stwierdzenie czy świadczenie się należy i również jego wypłatę.

Mi osobiście obsuwa się nie trafiła ale z tego co czytałam różnie bywa w różnych regionach.

Mam nadzieję, że pójdzie szybko! ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2015, 16:47

Rozalia lubi tę wiadomość

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatko gratuluje oświadczyn i ślubnych planów ! ;)
    Na pewno znajdziesz kieckę w której będziesz wyglądać ślicznie i zgrabnie :)
    A dlaczego ślub w Gdańsku? Ktoś z Was jest stamtąd? :O

A1984 lubi tę wiadomość

syy26iyeeuly3wjb.png
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata ostatnio własnie o Tobie myślałam i zastanawiałam się dlaczego nic nie piszesz;) Cieszę się, że u Ciebie wszystko w porządku i gratuluję;)

A1984 lubi tę wiadomość

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alorrene13 wrote:
    Agatko gratuluje oświadczyn i ślubnych planów ! ;)
    Na pewno znajdziesz kieckę w której będziesz wyglądać ślicznie i zgrabnie :)
    A dlaczego ślub w Gdańsku? Ktoś z Was jest stamtąd? :O

Dzięki Kochana :* Jakby któraś z Was widziała jakieś fajne ciążowe kiecki na ślub cywilny to dawajcie linki! Ja jestem z Gdańska więc stąd taka lokalizacja, moja Babcia jest juz na tyle niesprawna ze do wwy nie dojedzie :(

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2015, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata super news, gratulacje! :) kiecke na pewno znajdziesz szałową :)

• Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem... No ale morze jest romantyczne więc pasuje ;) fajne foty bedą.
    Jak wpadnie mi w oko jakas kiecka to podeślę :*

syy26iyeeuly3wjb.png
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje zaręczyn i ślubu oraz miłego planowania :)

• A1984 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Dziewczyny! Mignelo mi ze ktoras potrzebuje luteiny. Ja mam dwa op. 100 dopochwowej, mam tez 2 op duphastonu. Mogę oddać jeśli jakas brzuchatka w potrzebie :)

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A1984 wrote:
    Dziekuje Dziewczyny! Mignelo mi ze ktoras potrzebuje luteiny. Ja mam dwa op. 100 dopochwowej, mam tez 2 op duphastonu. Mogę oddać jeśli jakas brzuchatka w potrzebie :)
    Ja potrzebowałam, ale mam już zarezerwowaną u Karoliny. Ale jeśli po kolejnej wizycie pod koniec marca okaże się, że mam ją brać nadal to chętnie wezmę od Ciebie.

A1984, karolina0522 lubią tę wiadomość

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • kasika8303 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatko gratulacje zaręczyn!!! :-)

A1984 lubi tę wiadomość

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to dobre wieści :) - Gratuluję Agatko - mam nadzieję, że krzywa wyjdzie Ci poprawnie bo pamiętam, że ostatnio bałaś się o cukier no a na swoim ślubie warto było by podjeść ;)

Kochane - widzę, że zamawiacie już kocyki/rożki .... ja nie mam pojęcia co kupić nie licząc kilku prześcieradełek :D - kupujecie też całe komplety pościeli, ochraniacze na łóżeczko, kocyki ciepłe czy cienkie ... hmm ??

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
‹‹ 672 673 674 675 676 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ