WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • sss Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymaj sie dorcia....

Ja wczoraj wrocilam z urodzinek. I oczywisice po wczorajszym myciu itp brzuch twardy jak skala. Nawet siostra mi mowi ze za twardy. Wiec jak wrocilam nospa, lozeczko i przeszlo. Dzis wzielam nospe profilaktycznie i lezakuje...

Ja zakupilam posciel 5 czesciowa ale 120/90 cm a teraz szukam poscieli drugiel ale juz bez wypelnienia j nic tylko sowy i sowy....i nie moge sie zdecydowac...

dorcia8919 lubi tę wiadomość

Marcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm
  • Z. Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej brzuchatki ;)

Dorcia, współczuję. Mam nadzieję, że będziesz pod dobrą opieką i szybko wrócisz do formy i do domku.

Dziewczyny, podoba mi się ta pościel co wrzuciłyście z ochraniaczem w postaci poduszek. Znalazłam nawet innego sprzedawce u którego bardziej mi leży wersja kolorystyczna. Wrzucam jakby ktoś chciał: http://allegro.pl/10-el-posciel-dla-dzieci-54-wzory-kolekcja-usa-i5158125793.html

I już byłam zajarana żeby kupić, strasznie mi się podobają w ogóle te aranżacje łóżeczek, do tego planowałam jeszcze baldachim, jakiś przybornik.

Ale natknęłam się na coś takiego:

W łóżeczku dla noworodka powinno się znaleźć jak najmniej przedmiotów. Każda niepotrzebna zabawka czy poduszka to dodatkowe ryzyko dla dziecka. Podejrzewa się, że syndrom nagłej śmierci łóżeczkowej pojawia się między innymi z powodu bibelotów wewnątrz łóżeczka dziecka, które mogą ograniczyć dopływ tlenu maluszkowi.

Poduszki przywiązywane do boków łóżeczka są także niezalecane (tzw. ochraniacze). Oprócz tego, że nie pełnią żadnej praktycznej funkcji, to ograniczają przepływ świeżego powietrza do wnętrza łóżeczka. Szczebelki powinny zostać odsłonięte, aby dziecko mogło oddychać świeżym powietrzem
    (żródło: https://parenting.pl/portal/lozeczko-dla-noworodka)

No i teraz się zastanawiam czy ograniczyć się na razie tylko do: łóżeczka, materacyka, prześcieradła, ewentualnie jakiejś falbanki maskującej i śpiworka/becika/kocyku/rożka?
    Co o tym myślicie?

I miłej niedzieli życzę!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2015, 10:33

Sista, dorcia8919 lubią tę wiadomość

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

jak dla mnie , ale wiadomo każda ma inne zdanie :)
    to te poduszki wyglądają super ale strasznie dużo miejsca zajmuja .. ja ograniczyłam się w łózeczku do falbanki pod materacem i ochraniaczek na szczelbelki ale małym i cieniutkim i tylko do połowy łózeczka, nie będę miała baldachimu nawet, mimo, że bardzo mi się podoba, ale mieszkamy na poddaszu w skosach i baldachim jest u mnie niemożliwy .
    Więc ja bym sie bała dziewczynki dawać te poduszki :)

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Sista Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Dziewczynki,
    Dorcia - trzymam kciuki za szybkie wyjście ze szpitala, bedzie dobrze !!! :)
    Z - ja nie bede kupowała pościeli, bo na początku dziecka sie nie przykrywa i nie bede miała gdzie tej po ścieli trzymać. Ochraniacze, takie cieńsze chce uszyć sama. Te standardowe przeplatane w szczebelkach i zostawić jedna strone wolna. Bo my chcemy małe lozeczko na kółeczkach 40x90 z otwartym jednym bokiem :)
    U nas dzisiaj piękna pogoda, mam wiec plan (ambitny jak na poziom mojego dzisiejszego lenia) aby o 12.00 pojechać gdzieś na spacer :)
    Słonka dla Was wszystkich !!! :):):)

dorcia8919, Rozalia, Joasia:) lubią tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://allegro.pl/zestaw-lozeczko-dzieciece-materac-g-p-k-posciel-i5154184744.html

ja mam ten zestaw :)

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam 2 komplety pościeli . bo przyda się na później a z drugiej strony nigdy nie wiadomo jakie będzie nasze polskie lato :P bo ostatnio zimy i lata jakoś nie mamy :P

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a co kupujecie do podmywania sie w szpitalu i w domu w okresie połogu ?

ja tantum rosa i dalej mam dylemat albo lactacyd który stosuje od lat i dla mnie jest numerem jeden albo kupić jakiś płyn do higieny specjalny w okresie połogu Dzidziuś lub Lacibios femina pregna ..

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Sista Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia - ale nie bede okrywała dziecka nie dlatego, ze bedzie ciepło, ale balabym sie, ze dziecko zadusze :/ Moj Siostrzeniec urodził sie w październiku i przez rok był przykrywany tylko kocykiem. W domu, bez względu na pogodę i tak trzeba zachować odpowiednia temperaturę. No, ale każdy robi jak uważa :)
    Co do płynu do higieny intymnej po porodzie, to zapytałam położnej z SN - jak coś poleci, dam znać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2015, 10:55

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim,
    u mnie pogoda dalej szara,a do tego wieje mało łba nie urwie... Nocka spokojna, tylko jedno siku, ale brakowało mi męża u boku :)
    Dorcia dobrze że to "tylko woreczek". Trzymaj się tam!
    Z. też widziałam tą którą wkleiłaś, ale mnie z kolei bardziej pasuje kolorystycznie moja :)
    Co do osłaniaczy i innych rzeczy to można trafić na różne, często sprzeczne ze sobą artykuły i myślę, że jakbym miała opierać się na tym co "eksperci" piszą, to bym zwariowała :)
    Wolę dać osłonkę, bo znam przypadki gdzie dziecko zdrowo przyrąbało w te szczebelki, a myślę że aż tak nie ograniczają dopływu powietrza. Jedyne czego bym nie założyła nigdy to baldachim, bo to wielki zbieracz kurzu.

Ja za chwilę idę na spacer, potem jakiś obiad i czekam na powrót męża. Miłego dnia!:)

dorcia8919, Sista lubią tę wiadomość

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyposażenia łóżeczka to u nas na początku będzie tylko materacyk, prześcieradełko, kocyk/śpiworek, organizer i falbanka maskująca. Pościel kupię później na zimę, ochraniacz na szczebelki też na początku wydaje mi się zbędny bo noworodek przecież nie będzie się w łóżeczku kręcił, ale zakupię go później. Baldachimu nie zamierzam kupować wcale bo jak napisała już Rozalia dla mnie to tylko kurzołap.
    Właśnie patrzę na rachunek z ostatnich zakupów i zauważyłam, że 2 razy skasowali mi pieluchę bambusową a ja kupowałam tylko jedną. I 20 zł poszło na zmarnowanie. Eh... przynajmniej mam nauczkę żeby od razu sprawdzać paragony.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2015, 11:05

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista wrote:
    Monia - ale nie bede okrywała dziecka nie dlatego, ze bedzie ciepło, ale balabym sie, ze dziecko zadusze :/ Moj Siostrzeniec urodził sie w październiku i przez rok był przykrywany tylko kocykiem. W domu, bez względu na pogodę i tak trzeba zachować odpowiednia temperaturę. No, ale każdy robi jak uważa :)
    Co do płynu do higieny intymnej po porodzie, to zapytałam położnej z SN - jak coś poleci, dam znać :)
    ja też początkowo zamierzam przykrywać tylko kocykiem :)

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i Ja! Noc okropna nawet nie wiem kiedy ostatnio tak często musiałam korzystać z toalety. Niestety dzień szary i ponury :(
    Ja zakupiłam pościel do łóżeczka, muszę kupić jeszcze kocyk bardzo podobają mi się u naszego sprzedawcy szary z jakimś dodatkiem, chyba Sista taki kupiła.
    Bardzo fajny ten ochraniacz z tych poduszek, tylko czy nie zajmą za dużo miejsca w łóżeczku, ja ochraniacz odziedziczyłam ale nie wiem czy go założę.
    W nocy trochę napinał mi się brzuch, chyba jednak przesadziłam z zakupami, wzięłam nospę i staram się leżeć, M ma wolne więc zrobi obiadek :)
    Dorcia, ciesze się, że z maleństwem wszystko ok. Zdrowiej :)

dorcia8919, karolina0522 lubią tę wiadomość

• aghata Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba dzis jakis dzien napinania brzucha u mnie tez zdecydowanie za czesto sie napinal az wzielam nospe i trzeba spedzic niedziele na wypoczynku.

preg.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolinka85 wrote:
    O masz.. :( Dorcia mam nadzieje ze Ci przejdzie i wrocisz do domku ;)

Nenette,mam pytanie bo z tego co kojarze to Ty tez miewasz te bole okresowe :( jak czesto sie pojawiaja? I jak dlugo trwaja? Bo wczoraj powrocily do mnie :( ehh..

U mnie one są troche jak skurcze, nie boli mnie cały czas tylko tak łapie na 30sekund-minutę i puszcza. Kilka razy dziennie to norma.. ale czasem łapie mnie tak kilka razy na godzinę-pare razy byłam na IP w takiej sytuacji (zwykle wtedy brzuch się napina i wygląda to jak skurcze). Teraz jak tak się dzieje to staram się nie panikować, biorę magnez, podwójną nospę - zwykle pomaga tylko trochę niestety i muszę przeczekać po prostu (ale zastrzyki na IP też nie pomagały). Zauważyłam, że ostatnio raz w tyg mam taki mega atak, zwykle w nocy..teraz z piątku na sobotę miałam i przez ok.3godz męczyłam się z tymi łapiącymi bólami..boję się za każdym razem, że coś się dzieje, ale nie chcę tak jeździć na IP bez końca. Trochę mam więc stracha, że coś przegapię ale skoro od 2msc tak się dzieje to pewnie już tak będzie do końca. Teraz mam kontrole u gina co tydzień więc staram się mocniej wyluzować. A Ciebie bardzo boli??

• karolina0522 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dziewczyny poczytuje, bo mamy przeprowadzkę i ledwo mam czas na cokolwiek :-SIecią będzie dobrze pewnie jakiś ucisk masz, albo nerwobóle....dobrze że z dzidzia wszystko ok.
    Karolinka ja też mam takie bóle, brzuch mnie ciągnie codziennie :-( BIORĘ buscopan też prawie codziennie albo o dwa razy, czuję ból w dole i po bokach, mam wrażenie, że to przez brzuch który bo rośnie....
    Pozdrawiam was wszystkie..i mocno ściskam

karolinka85 lubi tę wiadomość

AlicjaMagdalena http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1da8f186c57b.jpg
    541113d5ef.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już ostatnio miałam wkleić fotkę mojego bębenka ale z moją sklerozą coraz gorzej ;-) oto my z synusiem
    dbv4k3cdb3n7_t.jpg

Co do pościeli to my mamy taką,ale na początku też faktycznie będzie tylko ochraniacz i kocyk albo śpiworek.
    xepmtrubn0k0_t.jpg

Aka81, Rozalia, agawera, Inesicia, Scintilla, Ania1704, gosi_a, Joasia:), Nieukowa, karolinka85, Finezja, nenette, karolina0522 lubią tę wiadomość

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • kasika8303 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nenette wrote:
    U mnie one są troche jak skurcze, nie boli mnie cały czas tylko tak łapie na 30sekund-minutę i puszcza. Kilka razy dziennie to norma.. ale czasem łapie mnie tak kilka razy na godzinę-pare razy byłam na IP w takiej sytuacji (zwykle wtedy brzuch się napina i wygląda to jak skurcze). Teraz jak tak się dzieje to staram się nie panikować, biorę magnez, podwójną nospę - zwykle pomaga tylko trochę niestety i muszę przeczekać po prostu (ale zastrzyki na IP też nie pomagały). Zauważyłam, że ostatnio raz w tyg mam taki mega atak, zwykle w nocy..teraz z piątku na sobotę miałam i przez ok.3godz męczyłam się z tymi łapiącymi bólami..boję się za każdym razem, że coś się dzieje, ale nie chcę tak jeździć na IP bez końca. Trochę mam więc stracha, że coś przegapię ale skoro od 2msc tak się dzieje to pewnie już tak będzie do końca. Teraz mam kontrole u gina co tydzień więc staram się mocniej wyluzować. A Ciebie bardzo boli??

A może spróbuj zamienić nospe na buskopan?mi pomogło, tylko biorę go regularnie, 3 razy dziennie i jak na razie zero bóli i skurczy. Zobaczymy co jutro ktg w szpitalu wykarze

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
  • agawera Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaki środek kupujecie na goraczkę do wyprawki ?

http://www.doz.pl/apteka/p55889-Pedicetamol_100_mgml_roztwor_doustny_30_ml
    znalazłam cos takiego ale nie znam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2015, 13:29

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasika8303 wrote:
    A może spróbuj zamienić nospe na buskopan?mi pomogło, tylko biorę go regularnie, 3 razy dziennie i jak na razie zero bóli i skurczy. Zobaczymy co jutro ktg w szpitalu wykarze

Kasika dzięki, próbowałam na IP i też słabo..ja oprócz nospy biorę jeszcze scopolan i mimo tego mnie tak łapie, więc już sama nie wiem. W środę mam kontrolę to zobaczymy czy te piątkowe bóle jakoś ruszyły szyjkę, oby nie.
    Teraz jak sobie czytam to buscopan i scopolan są na bazie tej samej substancji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2015, 13:54

• Scintilla Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry Kochane ...

Właśnie nadrobiłam zaległości od piątku - ochh Dorcia : mam nadzieję, że wyniki będą prawidłowe i to tylko rutynowa obserwacja i na pewno będziesz szybko w domu - najważniejsze, że z kruszyną wszystko dobrze!

U nas niewielkie zmiany - nie licząc tego, że w piątek odebrałam paczkę z wygranej aukcji za 55 zł a w niej z 80szt odzieży o.O ... oczywiście kilka było do wywalenia na dzień dobry - ale jak za tą cenę to nie żałuję zakupu - dodatkowo stało się - Ja ... broniąca do tej pory swojej racji co do ANTYRÓŻOWEGO design_u poddałam się - i najbardziej rozczulałam nad różowymi body z krówkami :D
    Część kupionej kolekcji wiosna/lato :D :
    http://wrzucaj.net/images/2015/03/15/ubranmixh4qXT.jpg

Czekam zniecierpliwiona do wtorkowej wizyty ... , wyniki labo w normie, skurczy brak, brzuch nie boli ... tylko kłuje czasem w pipi - tak dziwnie :/ ... mam nadzieję, że moja panna nabrała trochę "masy" ...

A w ogóle to poduszka mothercare do spania do zbawienie dla moich bioder!
    Miłej niedzieli ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2015, 14:22

Rozalia, Ania1704, nenette, gosi_a, Finezja, dorcia8919, Aka81, Muniek, Joasia:), sss, Kikusia, karolinka85, zyrcia, karolina0522 lubią tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
‹‹ 740 741 742 743 744 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ