Czerwiec 2015 =)
-
WIADOMOŚĆ
-
Nieukowa, no wlasnie ja chciałam oddac do banku publicznego. Nie dla mnie czy dla Olgi, ale jak maja wylać, to moze komuś sie przyda. Ale jak piszesz, ze sa jakies limity, to olewka.
Dzisiaj rano chciałam sie ubrać w moja sukienkę z dzianiny dresowej, w której chodziłam w styczniu. Rety, wyglądałam jak te nieszczęsne morsy wyrzucone na brzeg Bałtyku
Śmigam na drugie śniadanko do koleżanki. Miłego dnia Dziewczynki !!!Z., Finezja, nenette, karolina0522 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nenette wrote:Słodkie mamy odkryłam cudowny chleb "Pro Fit" z piekarni SPC (nie wiem czy piekarnia jest w całej Pl czy tylko w mazowieckim) - od 2 dni po śniadaniu mam cukry ok 90
Ja na pierwsze śniadanie zawsze daruje sobie chleb, dopiero na drugie wciagam chociaż ten chleb, który jem nie podnosi mi cukrua kupuje w piekarni grzybki nazywa sie biesiadny i jest na wage. Pyszny
Mnie nic nie puchnie oprócz bioder i brzucha -
dziewczyny gdzie kupujecie staniki do karmienia ? ja mam teraz miseczkę d i uważam że jak na moją budowę mam biust akurat, nie duży .. a byłam w sklepie BUCIK i staniki do karmienia mają tylko do rozmiaru D z czego na moje oko to on jest porównywalny do rozmiaru A/B .... nie umiem kupić stanika takiego na siebie
gdzie kupujecie i jakie ? nie chce też wydawać na niego kupy kasy bo wiadomo, że nie wiadomo czy bede w nim chodzić bo przecież zwykły na odpinane ramiączka mogę nosić nieeeeee żeby jakoś też wyglądać
-
Lilly - dzwoniłam do sklepu z wózkami. Dostawa od producenta Babby Joggerow ma byc 15 i 26 maja. Pani zapewniła mnie, ze najpóźniej wózek powinien byc u mnie 30 maja. Wiec do 10 czerwca powinnam zdążyć ze złożeniem
Dzisiaj środa, wiec dokładnie za 8 tygodni przywitam OlgęAlorrene13, Finezja lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny1 miesiąc - 1-4 tygodzień,
2 miesiąc - 5-8 tygodzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.XxMoniaXx, karolina0522 lubią tę wiadomość
-
Czy są wśród nas mamusie, które planują skorzystać z rocznego urlopu macierzyńskiego ?
B. mocno skłaniam się ku tej opcji - z nastawieniem aby przez ten okres otrzymywać 80% wynagrodzenia ( a nie tak jak jest w standardzie czyli 100 % przez 1wsze pół roku a 60 % przez kolejne ) ... i w internecie znalazłam wzmiankę :
"Jeśli mama od razu wybierze roczny urlop (52 tygodnie połączonego urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego), powinna zgłosić taką wolę pracodawcy najpóźniej 2 tygodnie przed wyznaczona data porodu. Przez cały ten czas będzie otrzymywała 80% wynagrodzenia."
... wiecie coś o tym aby faktycznie trzeba było to zgłaszać wcześniej?
Z. lubi tę wiadomość
-
Scintilla chyba trzeba zglosic, bo inaczej z jakiej racji kadry maja ci 80% placic a nie 100? Musa to wiedziec od razu...
Sista ktory JOGGER? Ja jeszcze csekam na konsole do mojego, bp o e wozrk bym po 2tyg to z ta konsola miesiac czekania, a mi na niej zalezy zamiast torby...
Kurcze a nie latwiej by bylo jakby ciaza trwala 10 miesiecy? Bez sensu takie zaklamywanie rzeczywistosciSista lubi tę wiadomość
-
Aka81 wrote:Mamuśki czy puchną Wam stopy? Mi od paru dni zaczęły lekko puchnąć, a to co się dzieje od wczoraj to już masakra. Nawet sen/odpoczynek nie pomaga
Mi puchną jak długo w ciągu dnia jestem na nogach. Jak siadasz albo się kładziesz to nóżki do góry, wyżej niż reszta ciała, to poprawia krążenie. Mi pomaga.
A jak większy problem to zgłoś lekarzowi... biorę dodatkowo cyclo3fort i to też ponoć zmniejsza ten problem.Aka81 lubi tę wiadomość
Dwa bąbelki 👣
06.2015
03.2017 -
A ja slyszalam ze to zglasza sie juz po porodzie. Daje sie papiery do pracodawcy akt urodzenia wnioski o urlop macierzynski i rodzicielski od razu i oswiadczenie ojca ze nie bedzie pobieral zasilku...nasza sss jest ksiegowa i niech sie wypowie bedzie pewniej
[/url]
-
Scintilla wrote:Czy są wśród nas mamusie, które planują skorzystać z rocznego urlopu macierzyńskiego ?
B. mocno skłaniam się ku tej opcji - z nastawieniem aby przez ten okres otrzymywać 80% wynagrodzenia ( a nie tak jak jest w standardzie czyli 100 % przez 1wsze pół roku a 60 % przez kolejne ) ... i w internecie znalazłam wzmiankę :
"Jeśli mama od razu wybierze roczny urlop (52 tygodnie połączonego urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego), powinna zgłosić taką wolę pracodawcy najpóźniej 2 tygodnie przed wyznaczona data porodu. Przez cały ten czas będzie otrzymywała 80% wynagrodzenia."
... wiecie coś o tym aby faktycznie trzeba było to zgłaszać wcześniej?
Przed datą porodu. Możliwe. U mnie chyba tak właśnie jest a też wybieram się na roczny. Z tego co mi się kojarzy to koleżanki załatwiały formalności w księgowości wcześniej... Trochę to uciążliwe aby w 9 msc załatwiać jeszcze jakieś druczki ale co zrobić.
Aghata, też chyba masz racje, bo po porodzie daje się akt urodzenia chyba miedzy innymi. Także formalności i przed i po...Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2015, 11:55
Dwa bąbelki 👣
06.2015
03.2017 -
nick nieaktualny
-
Z. wrote:Przed datą porodu. Możliwe. U mnie chyba tak właśnie jest a też wybieram się na roczny. Z tego co mi się kojarzy to koleżanki załatwiały formalności w księgowości wcześniej... Trochę to uciążliwe aby w 9 msc załatwiać jeszcze jakieś druczki ale co zrobić.
Hmmm... te papierki
Trochę mnie to zaskakuje bo termin porodu to jedno a termin narodzin to drugie ... z tego wynika, że jeśli urodzę wcześniej niż się zgłoszę z podaniem do pracodawcy to nici z tych 80 %... czyli wypadało by to załatwiać już teraz
-
Scintilla masz dwa tyg po porodzie na zalatwienie tego. Nie trzeba wczesniej zglaszac. Np w moim przypadku to zus bedzie wyplacal mi macierzynski wiec po porodzie zalatwiam akt urodzenia wypelniam papiery zawoze do firmy, firma wysyla do zusu i zus ma 30 dni na wyplate pierwszego zasilku.
Scintilla lubi tę wiadomość
[/url]
-
Scintilla wrote:Hmmm... te papierki
Trochę mnie to zaskakuje bo termin porodu to jedno a termin narodzin to drugie ... z tego wynika, że jeśli urodzę wcześniej niż się zgłoszę z podaniem do pracodawcy to nici z tych 80 %... czyli wypadało by to załatwiać już teraz
No ja też będę ogarniać to po majówce to się dowiem więcej właśnie żeby mnie nic nie zaskoczyło...
A jeszcze czytałam, że jest jazda z l4 przy terminie porodu, że niektórzy (choć nie ma dla takiego zachowania jakiegoś prawnego uzasadnienia) lekarze wystawiają tylko do dnia porodu, a jak przenosisz to albo idziesz do internisty aby ci wypisał dalej, albo korzystasz ze swojego urlopu, albo zgadzasz się aby twój urlop macierzyński zaczął się wcześniej.
Dwa bąbelki 👣
06.2015
03.2017