X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • aghata Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopiero z aktem urodzenia mozna cokolwiek zalatwic z macierzynskim

preg.png[/url]
  • karolina0522 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:
    Hejka, doczytuję po kawałku wasze wczorajsze wpisy a jest co czytać :)

Lilianka, Agawera- chyba tak już w zyciu jest, że zawsze w rodzinie znajdzie się jakaś zakała, czasami niejedna ;/ Ja mam kiepskie relacje z ojcem, bo jest po wylewie i lubi wypić, a przy tym dostaje agresora, wyzywa każdego kogo ma w zasięgu wzroku i wrzeszczy po nocach, robi awantury itd. Zawsze był ciężkim człowiekiem a po tym mini-wylewie jest po prostu straszny. No i się z nim pokłóciłam, stwierdziłam że ma nasrane we łbie, że wypraszam sobie, że nie mam zamiaru pokazywać synowi takich scen. Zostałam zmieszana z błotem i wygoninona za drzwi. I postanowiłam że będziemy z mężem nocować u teściow i ograniczymy kontakty na ile się da. Cierpi na tym moja mama ale mnie rozumie- chciałaby jak najwięcej z wnukiem się widywać ale obiecała przyjeżdzać do nas i starego zostawiac wpizdu w domu samego skoro nie potrafi się zachować i musi sobie wypić. Ja z nim nie gadam, jak jestem w domu to wychodzę z pomieszczenia do ktorego wchodzi itd.

Teściów za to mam spoko na szczęście, a mama to złota kobieta i bardzo ją kocham...

Zyrcia widzę że ciężko znosisz już ciążę :) Spokojnie, już niedługo Leoś narobi wam innych problemów :D Pokaż lepiej pokoik jak już skończycie. Mój mąż zakleił podłogi i już dopiero?) jesteśmy gotowi do malowania - może w ten weekend się uda.
    Potem wyprawa na Ikeę bo jednak tam kupimy mebelki, no i można będzie zacząć myślec o porodzie. Poki co modlę się, żeby ten pokój był gotowy "zanim ten czas nadejdzie" :D

Karolina to mnie uspokoiłaś. Od 2 dni jakoś tak mały się ułożył, że mam nan stop zaparcia, du@a mnie boli od środka, do tego szyjka kłuje i aż spanikowałam że mi się dziecko obniżyło, ale to niemożliwe bo bym się raczej rozkraczyła bardziej wtedy :P
    Dobra, idę na wykład do studentów - ostatnia rzecz którą muszę zrobic w pracy i już więcej się tu nie pojawię...

Idzie któraś dziś na warsztaty mamo to Ja w Poznaniu?

Nieukowa jesteś tak super mądrą i piękną babką, że ojca zachowanie olej, chociaż wiem, że pewnie boli...
    Szyjka to mnie czasem tak boli i kluje, że mam wrażenie że mi pęknie.....

AlicjaMagdalena http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1da8f186c57b.jpg
    541113d5ef.png
  • agawera Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla wrote:
    Czy są wśród nas mamusie, które planują skorzystać z rocznego urlopu macierzyńskiego ?

B. mocno skłaniam się ku tej opcji - z nastawieniem aby przez ten okres otrzymywać 80% wynagrodzenia ( a nie tak jak jest w standardzie czyli 100 % przez 1wsze pół roku a 60 % przez kolejne ) ... i w internecie znalazłam wzmiankę :

"Jeśli mama od razu wybierze roczny urlop (52 tygodnie połączonego urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego), powinna zgłosić taką wolę pracodawcy najpóźniej 2 tygodnie przed wyznaczona data porodu. Przez cały ten czas będzie otrzymywała 80% wynagrodzenia."

o.O ... wiecie coś o tym aby faktycznie trzeba było to zgłaszać wcześniej?

z tego co ja wiem i właśnie ja biore urlop roczny
    w ciągu 2 tygodni od narodzin dziecka musisz zgłosić że chcesz skorzystać z urolpu macierzyńskiego, płacone jest wtedy 100% jeżeli byś tego nie zrobiła i zrobisz po tych 2 tygodniach to płacone jest najpierw 100% 6 miesięcy a pożniej 60 ^%

Z., Scintilla lubią tę wiadomość

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • karolinka85 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ktore odczuwaja to klucie to macie je czesto?czy niekoniecznie..
    Bo mnie praktycznie caly czas kluje :( wiec chyba jednak czeka mnie ip.. Bo niewiem co to..niby w poniedzialek bylo ok..a dzisiaj sroda.. No chyba ze to tez od infekcji ktora mam.. :( bo wiem ze kluc moze..ale czy tak czesto... Ehh zawsze cos

Moje dwa aniołki <3
    17.07.2013r. (*) 9tydz4dz
    18.01.2014r. (*) 9tydz4dz
    relgtrd8nl40gy67.png
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko, dziewczyny, ale naskrobałyście. Ale grzecznie wszystko nadrobiłam. Wczoraj do północy siedzieliśmy z M nad puzzlami. Straciliśmy poczucie czasu i aż byłam zła na M, że mnie nie wygonił do spania wcześniej;)
    Ania dzięki za info odnośnie Żelaznej. Twój lekarz mówił, że ciężko się tam dostać, a z kolei położna która tam pracuje mówiła nam, że w ubiegłym roku na ok. 6000 rodzących odesłali ok. 100 czyli jak dla mnie wcale nie tak dużo. Ja mimo wszystko będę próbować się tam dostać. Jak wszystko będzie ok i pojadę już z rozwarciem to mnie nie powinni odesłać. No cóż zobaczymy.
    My początkowo byliśmy za bankowaniem krwi pępowinowej, ale po zagłębieniu się w temat w końcu zrezygnowaliśmy. Niestety prywatne banki krwi robią na tym niezły interes.
    Co do puchnięcia nóg to w sobotę i niedzielę pochodziłam dłużej po mieście (w sobotę pół dnia na obcasach nawet;P) i wieczorami czułam, że stopy były lekko opuchnięte.
    U mnie dziś 3 partia prania już w pralce, a 2 partia uprasowana do ułożenia w szafie. Lubię to;)
    A Mała chyba ma dziś dyskotekę i szaleje w brzuchu;)

Nieukowa gratuluję piąteczki;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2015, 12:32

Sista, nenette lubią tę wiadomość

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • sss Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aghata wrote:
    Scintilla masz dwa tyg po porodzie na zalatwienie tego. Nie trzeba wczesniej zglaszac. Np w moim przypadku to zus bedzie wyplacal mi macierzynski wiec po porodzie zalatwiam akt urodzenia wypelniam papiery zawoze do firmy, firma wysyla do zusu i zus ma 30 dni na wyplate pierwszego zasilku.

Tu sie zgadzam z kolezanka. Zalezy jakie masz kontakty w firmie. U mnie wiedza ze na bank ide na caly rok. Ale papiery dopiero skladam po urodzeniu jak bedzie akt.. Chyba ze ktoras chce isc na macierzynski przed porodem to wiadomo zalatwia wczesniej. Bez aktu i tak nic nie zdzialsz.
    Co do zwolnienia lekarskiego po terminie to sie nie wypowiem ale mysle ze idzie wszystko zalatwic

Scintilla, Z., aghata, nenette lubią tę wiadomość

Marcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm
  • szczesliwamama Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolinka85 wrote:
    Dziewczyny ktore odczuwaja to klucie to macie je czesto?czy niekoniecznie..
    Bo mnie praktycznie caly czas kluje :( wiec chyba jednak czeka mnie ip.. Bo niewiem co to..niby w poniedzialek bylo ok..a dzisiaj sroda.. No chyba ze to tez od infekcji ktora mam.. :( bo wiem ze kluc moze..ale czy tak czesto... Ehh zawsze cos

ja mam tego nieograniczona ilosc,wiec sie nie przejmuj! m meldujemy sie ze wizyta za nami wszystko ok ,maly 2600,ale dostalam antybiotyk bo chora od tygodnia kaszle,katary,i wyniki moczu znowu zle ...wiec duomox przez tydzien,za 2,5 tyg ostatnia wizyta i skierowanie do szpitala na cc 20 maja,no i maly jest poprzecznie ulozony od poczatku ;)

karolinka85, Z., sss, Inesicia, Rozalia, Alorrene13, Sista, nenette, Joasia:) lubią tę wiadomość

88c5skjocwzv43pd.png[/url]
  • sss Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam glupie krepujace pytanie. Czy po wyproznieniu zdaza sie wam ze wylatuje duzo sluzu z pochwy normalnie jakbym luteine brala?

Jeszcze troche i wizyta. Moj dzis sie wygina a wczoraj nic.. Wrzodow sie nabawie

Sista lubi tę wiadomość

Marcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SSS mi sie tak chyba nie zdarza ..

no to wizytujemy dziś razem i o tej samej godzinie :)

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Sista Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aka81 wrote:
    Mamuśki czy puchną Wam stopy? Mi od paru dni zaczęły lekko puchnąć, a to co się dzieje od wczoraj to już masakra. Nawet sen/odpoczynek nie pomaga :/
    Aka - mnie puchną, od czasu wycieczki do Budapesztu. Czasami nawet rano budzę sie z opuchniętymi. Pomaga siedzenie cały dzien z nogami ułożonymi wyżej niż reszta ciała.
    Monia - ja kupiłam z Canpolu, ale jak pisałam kiedyś, maja bardzo zawyżona numeracje. Kupiłam D, a jest na mnie w sam raz, choc nosze C. Widziałam je w Tesco za 39zl, jak masz gdzieś w pobliżu to podjedz i poprzymierzaj.

Aka81 lubi tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:
    Scintilla chyba trzeba zglosic, bo inaczej z jakiej racji kadry maja ci 80% placic a nie 100? Musa to wiedziec od razu...

Sista ktory JOGGER? Ja jeszcze csekam na konsole do mojego, bp o e wozrk bym po 2tyg to z ta konsola miesiac czekania, a mi na niej zalezy zamiast torby...

Kurcze a nie latwiej by bylo jakby ciaza trwala 10 miesiecy? Bez sensu takie zaklamywanie rzeczywistosci :)

Nieukowa - ja chce Babby Jogger City Elitte 3w1. Co prawda siostra mi w głowie namieszała i poleca taki jak Twój, ale chyba juz nie chce zmieniać. Planujemy wycieczki terenowe, ale nie codziennie, to bede wybierała drogi ubite :) Ty masz w zestawie z gondola? Moze spełniać role łóżeczka na poczatku?

Nieukowa lubi tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam tesco. Ale nawet nie pomyślałam, że w tesco staniki do karmienia są :O

a to masz z fiszbinami czy zwykły ?

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamyyyy :)
    Krew i mocz oddane, czekam na wyniki online.
    Później byłam w Arkadii wykorzystując to, że jest niedaleko. Pożyteczny zakup zrobiony : 2-pak staników do karmienia Kapphal za 79,99 zł więc uważam, że nie tak źle. Wzięłam największy rozmiar, bo one naprawdę są małe te bawełniane, największy to był 80E, mam nadzieję że będą dobre i się przydadzą. Poza tym kupiłam jeden elegancki stanik taki na teraz, bo z obecnych już mi się wylewa i ramiączka rozciągnięte, mimo że nie widzę wizualnie aby biust był większy, ale to pewnie przy dużym brzuchu ;) Ten na teraz 85D, też nieźle :P Poprzednio nosiłam 75C. Dla Dzidziucha nic nie kupiłam, tylko kosmetyki. Dziewczyny byłam w Rossmanie wzięłam balsam do ciała babydream i pytam babki czy jest ta promocja z oliwką, i ona mówi, że nie wie nic o tym, to my dostajemy maile z rossnę a nie oni i że z tego co kojarzy to jest promocja dla dziecka na urodziny pierwsze, drugie itp. yyyyy Zaraz obczaję czy miałam tą promocję w mailingu z rossnę, jeśli tak to się wkurzę i może tam pójdę ponownie :P

syy26iyeeuly3wjb.png
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja oliwkę dostałam gratis a nie wiedziałam, że jest taka promocja :P

Alorrene13 lubi tę wiadomość

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Sista Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sss wrote:
    Dziewczyny mam glupie krepujace pytanie. Czy po wyproznieniu zdaza sie wam ze wylatuje duzo sluzu z pochwy normalnie jakbym luteine brala?

Jeszcze troche i wizyta. Moj dzis sie wygina a wczoraj nic.. Wrzodow sie nabawie

Ja tak mam z tym śluzem :) Nie biorę żadnych specyfików, które kogą to powodować.

sss lubi tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie nie ma tej promocji w obecnych z rossnę u mnie na stronie Rossnet jak się zaloguję. Która to dziewczyna pisała że dostała oliwkę za 1 grosz? :D
    To u Ciebie może tylko takie cuda ;)

syy26iyeeuly3wjb.png
  • Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia to Ty ... no właśnie a to mnie dziwi :P Trudno się mówi, u mnie tego nie było :(

syy26iyeeuly3wjb.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia - te z Canpolu sa bawełniane bez fiszbin.
    Aloreene - zagadka z oliwka chyba rozwiązana. Ja dostałam maila kilka dni temu, ze mam do odebrania oliwkę za 1zl. Teraz wchodzę na swój rossne i nie widze juz tego prezentu. Wiec moze sie juz skończyło ?

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • Z. Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alorrene, ja swego czasu dostałam takiego maila od nich:

Witaj,

Już niedługo zostaniesz wspaniałym, wyjątkowym Rodzicem. Gratulujemy i cieszymy się razem z Tobą!

Dziękujemy, że jesteś w naszym programie i mamy nadzieję, że zarówno w okresie oczekiwania na dziecko, jak i po narodzinach maleństwa będziesz cieszyć się benefitami programu Rossnę! – rabatami, poradami, ale też niespodziankami.

Pierwszą z nich przygotowaliśmy już teraz – coś wyjątkowego do pielęgnacji rosnącego wraz z Twoim maleństwem brzuszka – olejek na rozstępy babydream!

Przy najbliższych zakupach w naszych drogeriach weź olejek z półki, a okazując aktywną kartę Rossnę! otrzymasz go za 0,01zł!

Pozdrawiamy,

Zespół programu Rossnę!

Wydaje mi się, że przysługuje każdemu kto przystąpił do programu. Ja osobiście nie brałam bo mi zwyczajnie nie leży ta seria kosmetyków ;)

Alorrene13, Finezja lubią tę wiadomość

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie wiem .. po prostu kupowałam krem dla małej 50- tka na lato i tą oliwkę i patrze a przy kasie oliwka gratis ... miałam kartę rossnę ale nie wiedziałam o takiej promocji :)

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
‹‹ 914 915 916 917 918 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ