Czerwiec 2015 =)
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny,
Taka ciekawostka z dzisiejszej SR. Jeśli dziecko urodzi sie przed skończonym 38 tygodniem (u mnie wstępnie CC jest ustalone na 37w6d od OM) to szczepionka na pneumokoki jest bezpłatna. Trzeba tylko o tym przypomnieć pediatrze przed szczepieniem, bo oczywiście oni o tym nie informują. Jako, ze to kosztuje 150-200zl, a trzeba zrobić trzy dawki, można uniknąć sporych kosztów. Oczywiście jeśli ktoś bierze pod uwagę te szczepienia, bo one nie sa obowiązkowe, choc zalecane. To ponoć wynika z przepisów ustawy. Nadine - jeśli cos pomyliłam to mnie popraw -
Nieukowa - dziękuje. U mnie robi sie ciasno z łóżeczkiem, które mam mieć pożyczone i moze byc tak, ze Dziewczyna bedzie spała w gondoli przez kilka dni.
Wlasnie, Dziewczyny, kiedy planujecie pierwsze wyjście do ogródka, przed blok? Ja rozmawiałam z moja siostra i ona wyszła ze szpitala po pięciu dniach i juz na drugi dzien wyszła na krotki spacer. Jak Mały miał cztery tygodnie zabrali go na wycieczkę nad moze (30 minut jazdy samochode, a pogoda była jesienna). Godzinny spacer i powrót do domu. Ja w sumie tez nie chce czekać, bo nie ma na co. Jak wyjdę ze szpitala po pięciu dniach, to na drugi chciałabym wyjsć przed blok z gondola. Mamy ławeczkę, teren ogrodzony, posiedzę na słoneczku. A tak po 3-4 tygodniach chciałabym juz krótkie wypady za miasto. -
Witajcie Dziewczyny,
Monia gratulacje, jak Ty to i ja witam ósmy miesiac
Tutaj treść ustawy: http://www2.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=m15&ms=738&ml=pl&mi=738&mx=0&mt=&my=738&ma=018150 Poza urodzeniem dziecka przed skończonym 37 tygodniem, za darmo szczepione sa na pneumokoki te z waga urodzeniowa poniżej 2500g Trzeba w szpitalu tez przypilnować, bo bo wpisując do książeczki zdrowia dziecka personel lubi zaokrąglać do pełnych tygodni.
No i po wczorajszym Spotkaniu SN jestem zdecydowana na szczepionki 6w1 lub 5w1. Nieukowa, czekam jeszcze na opinie Twojego teściaZ., Joasia:), Ania1704, dorcia8919, karolinka85 lubią tę wiadomość
-
Monia gratuluję 3 z przodu
Amelka od rana gimnastyka lub pilates wymyśliłarozciąga się.
Ana dworzu znowu mega wiatrykiedy to przestanie wiać w końcu
XxMoniaXx, Sista lubią tę wiadomość
-
Sista dostałam prikaz tylko od teścia żeby szpitalne szczepionki wziąć te konwencjonalne, bo wg jego opinii przy donoszonej ciąży nie ma żadnej różnicy, a maluch większej liczby kłuć nawet nie ogarnie swoim mózgiem więc argument o mniejszej krzywdzie dziecka się nie sprawdza...
A potem nie wiem dokładnie, teść stwierdził że kupi szczepionki, przyjedzie w odwiedziny i będzie sam szczepił. Zgodnie z kalendarzem, na pewno też rotawirusy. Nie pytałąm kiedy meningokoki chce podać, ale wydaje mi się że wspominał że dopiero po roku, jak szczepić wystarczy raz...
A tak to warunek: dziecko zdrowe, niezakatarzone i żeby się nie bać, bo gorączka, jakaś biegunka i marudność to normalne reakcje, świadczące że szczepienie działa i że maluch to czuje tak, jak dorosły w pierwszym dniu choroby, tzn. którego "coś bierze"...
Podobno nieszczęściem dla szczepień jest to, że są one podawane często w czasie skoków rozwojowych i rodzice biorą nowe nietypowe zachowania dzieci (np. sprzeciw wobec cycka albo płaczliwość) za efekt szczepień a one nie mają nic do rzeczy...Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2015, 08:38
Sista, Finezja lubią tę wiadomość
-
A co to za szczepionki ?
Tez słyszałam na szkole rodzenia ze od następnego dnia po powrocie do domu wychodzimy na spacer , to pewnie tez zależy od pogody i jak będziemy się czuły po porodzie . W kamienicy w której mieszkam jest mały ogródek wiec tam na pewno będę wietrzyć malucha najpierw , zanim wybierzemy się ja pierwszy spacerSista lubi tę wiadomość
-
Zamówiłam kilka rzeczy u naszego allegrowego sprzedawcy i zastanawiam się czy dzisiaj przyjdzie przesyłka to przesyłka kurierska 48 wg monitorowania jest teraz w pruszczu gdańskim , jak myślicie dziś dojdzie ?
Tez dziś wychodzę do nowego ginekologa wprawdzie mam na 15.15 ale wyjsć muszę przed 13 bo po were do szkoły
Oczywiście poproszę o trzymanie kciuków za dzisiejsza wizytę liczę tylko na pozytywne wieśćInesicia, Z., Joasia:), nenette, Sista, Alorrene13, Scintilla, kasika8303 lubią tę wiadomość
-
agawera kciuki już zaciśnięte;)
Ja dziś miałam chyba pierwszy sen z Maluszkiem roli głównej. No więc sen rozgrywał się podczas drugiej doby po porodzie i już zdążyliśmy wyjść ze szpitala. Najpierw wracałam z jakiegoś bliżej nieokreślonego miejsca z Małą we wózku i kiedy dotarłyśmy do domu i wyciągałam ją z wózka to okazało się, że jest cała mokra bo miała ubrane co najmniej 2 grube pajace więc było jej mega gorąco. Później przypomniałam sobie, że w sumie to jeszcze jej pieluszki nie przebierałam od narodzin więc zabrałam się za przewijanie i o ile kupa znaleziona w pieluszce nie była za duża to i tak udało mi się umazać nią Zosię i całą pościel na naszym łóżku. A na koniec jeszcze okazało się, że od porodu jej nie karmiłam, więc przystawiłam jej słomkę do piersi i miała ssać;P Oczywiście słomka była pod brodawką, a Mała tak ssała, że aż mi się siniak zrobi. Później przystawiłam ją normalnie, ale zbyt płytko włożyłam pierś więc i tak nic nie leciało. A ona tylko po cichutku mówiła "Nie ma mleczka, nie ma mleczka" i zasnęła. Normalnie matka idealna;P MasakraSista, Ania1704, nenette, BrumBrumek, Alorrene13, Scintilla, maglic, Lilianka27, Viola, karolinka85 lubią tę wiadomość
-
Sss - ja na ostatniej wizycie dostałam tabelkę do liczenia ruchow, ale jak na razie nawet jej nie wyjęłam z dokumentów. Chyba powinnam zacząć dzisiaj, bo zaczęliśmy 31 tydzien, ale Olga dziś sie nie rusza. Moze po śniadaniu rozpocznie, powodzenia !!!