X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • agawera Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja dziś wieczorem robiłam pilling i to moim zdaniem tez jakby maraton

Rozalia lubi tę wiadomość

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 01:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    Taka ciekawostka z dzisiejszej SR. Jeśli dziecko urodzi sie przed skończonym 38 tygodniem (u mnie wstępnie CC jest ustalone na 37w6d od OM) to szczepionka na pneumokoki jest bezpłatna. Trzeba tylko o tym przypomnieć pediatrze przed szczepieniem, bo oczywiście oni o tym nie informują. Jako, ze to kosztuje 150-200zl, a trzeba zrobić trzy dawki, można uniknąć sporych kosztów. Oczywiście jeśli ktoś bierze pod uwagę te szczepienia, bo one nie sa obowiązkowe, choc zalecane. To ponoć wynika z przepisów ustawy. Nadine - jeśli cos pomyliłam to mnie popraw :)

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze wiedziec...
    Sista dopiero doczytalam pytanie o gondole fo joggera- wydaje mi sie ze jest bardzo obszerna i moze sluzyc jako kosz mojzeszowy na poczatku :) ja planuje w niej werandowac ;)

Sista lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 8 miesiącu i z trójeczką z przodu :D

Z., kasika8303, Joasia:), agawera, Scintilla, sss, Ania1704, dorcia8919, karolinka85 lubią tę wiadomość

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Sista Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa - dziękuje. U mnie robi sie ciasno z łóżeczkiem, które mam mieć pożyczone i moze byc tak, ze Dziewczyna bedzie spała w gondoli przez kilka dni.
    Wlasnie, Dziewczyny, kiedy planujecie pierwsze wyjście do ogródka, przed blok? Ja rozmawiałam z moja siostra i ona wyszła ze szpitala po pięciu dniach i juz na drugi dzien wyszła na krotki spacer. Jak Mały miał cztery tygodnie zabrali go na wycieczkę nad moze (30 minut jazdy samochode, a pogoda była jesienna). Godzinny spacer i powrót do domu. Ja w sumie tez nie chce czekać, bo nie ma na co. Jak wyjdę ze szpitala po pięciu dniach, to na drugi chciałabym wyjsć przed blok z gondola. Mamy ławeczkę, teren ogrodzony, posiedzę na słoneczku. A tak po 3-4 tygodniach chciałabym juz krótkie wypady za miasto.

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Dziewczyny,
    Monia gratulacje, jak Ty to i ja witam ósmy miesiac :)
    Tutaj treść ustawy: http://www2.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=m15&ms=738&ml=pl&mi=738&mx=0&mt=&my=738&ma=018150 Poza urodzeniem dziecka przed skończonym 37 tygodniem, za darmo szczepione sa na pneumokoki te z waga urodzeniowa poniżej 2500g Trzeba w szpitalu tez przypilnować, bo bo wpisując do książeczki zdrowia dziecka personel lubi zaokrąglać do pełnych tygodni.
    No i po wczorajszym Spotkaniu SN jestem zdecydowana na szczepionki 6w1 lub 5w1. Nieukowa, czekam jeszcze na opinie Twojego teścia :)

Z., Joasia:), Ania1704, dorcia8919, karolinka85 lubią tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • kasika8303 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia gratuluję 3 z przodu :-)

Amelka od rana gimnastyka lub pilates wymyśliła :-) rozciąga się.
    Ana dworzu znowu mega wiatry :-( kiedy to przestanie wiać w końcu

XxMoniaXx, Sista lubią tę wiadomość

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myślę, że u nas ze spacerkami to będzie inna sprawa bo lato, cieplutko na dworze ....
    z tego co wiem to moja szwagierka przyjechała tu do nas z dzieckiem 5 dniowym , urodzonym w lipcu.

Sista lubi tę wiadomość

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    podobno nie trzeba bawić sie w werandowanie w miesiącach letnich :)

agawera, Sista lubią tę wiadomość

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a przecież i tak jakoś dziecko trzeba dostarczyć do domu ze szpitala to też te kilka minutek jest na dworze :)

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista dostałam prikaz tylko od teścia żeby szpitalne szczepionki wziąć te konwencjonalne, bo wg jego opinii przy donoszonej ciąży nie ma żadnej różnicy, a maluch większej liczby kłuć nawet nie ogarnie swoim mózgiem więc argument o mniejszej krzywdzie dziecka się nie sprawdza...
    A potem nie wiem dokładnie, teść stwierdził że kupi szczepionki, przyjedzie w odwiedziny i będzie sam szczepił. Zgodnie z kalendarzem, na pewno też rotawirusy. Nie pytałąm kiedy meningokoki chce podać, ale wydaje mi się że wspominał że dopiero po roku, jak szczepić wystarczy raz...
    A tak to warunek: dziecko zdrowe, niezakatarzone i żeby się nie bać, bo gorączka, jakaś biegunka i marudność to normalne reakcje, świadczące że szczepienie działa i że maluch to czuje tak, jak dorosły w pierwszym dniu choroby, tzn. którego "coś bierze"...
    Podobno nieszczęściem dla szczepień jest to, że są one podawane często w czasie skoków rozwojowych i rodzice biorą nowe nietypowe zachowania dzieci (np. sprzeciw wobec cycka albo płaczliwość) za efekt szczepień a one nie mają nic do rzeczy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2015, 08:38

Sista, Finezja lubią tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • agawera Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    XxMoniaXx wrote:
    Witam się w 8 miesiącu i z trójeczką z przodu :D
    To ja chyba tez

Scintilla, Z., Joasia:), Sista, dorcia8919, karolinka85 lubią tę wiadomość

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • agawera Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co to za szczepionki ?

Tez słyszałam na szkole rodzenia ze od następnego dnia po powrocie do domu wychodzimy na spacer , to pewnie tez zależy od pogody i jak będziemy się czuły po porodzie . W kamienicy w której mieszkam jest mały ogródek wiec tam na pewno będę wietrzyć malucha najpierw , zanim wybierzemy się ja pierwszy spacer

Sista lubi tę wiadomość

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • agawera Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zamówiłam kilka rzeczy u naszego allegrowego sprzedawcy i zastanawiam się czy dzisiaj przyjdzie przesyłka to przesyłka kurierska 48 wg monitorowania jest teraz w pruszczu gdańskim , jak myślicie dziś dojdzie ?
    Tez dziś wychodzę do nowego ginekologa wprawdzie mam na 15.15 ale wyjsć muszę przed 13 bo po were do szkoły
    Oczywiście poproszę o trzymanie kciuków za dzisiejsza wizytę liczę tylko na pozytywne wieść

Inesicia, Z., Joasia:), nenette, Sista, Alorrene13, Scintilla, kasika8303 lubią tę wiadomość

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agawera kciuki już zaciśnięte;)
    Ja dziś miałam chyba pierwszy sen z Maluszkiem roli głównej. No więc sen rozgrywał się podczas drugiej doby po porodzie i już zdążyliśmy wyjść ze szpitala. Najpierw wracałam z jakiegoś bliżej nieokreślonego miejsca z Małą we wózku i kiedy dotarłyśmy do domu i wyciągałam ją z wózka to okazało się, że jest cała mokra bo miała ubrane co najmniej 2 grube pajace więc było jej mega gorąco. Później przypomniałam sobie, że w sumie to jeszcze jej pieluszki nie przebierałam od narodzin więc zabrałam się za przewijanie i o ile kupa znaleziona w pieluszce nie była za duża to i tak udało mi się umazać nią Zosię i całą pościel na naszym łóżku. A na koniec jeszcze okazało się, że od porodu jej nie karmiłam, więc przystawiłam jej słomkę do piersi i miała ssać;P Oczywiście słomka była pod brodawką, a Mała tak ssała, że aż mi się siniak zrobi. Później przystawiłam ją normalnie, ale zbyt płytko włożyłam pierś więc i tak nic nie leciało. A ona tylko po cichutku mówiła "Nie ma mleczka, nie ma mleczka" i zasnęła. Normalnie matka idealna;P Masakra

Sista, Ania1704, nenette, BrumBrumek, Alorrene13, Scintilla, maglic, Lilianka27, Viola, karolinka85 lubią tę wiadomość

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • agawera Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inesicia ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2015, 09:30

Inesicia lubi tę wiadomość

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • sss Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.
    Juz mnieprzeraza to liczeniu ruchow. Maly o 5 mial gimnastyke i wiem ze nie predko znowu sie ruszey tak zebym czula a mam liczyc od 9 i juz po sniadaniu i hmm cisza... Wiem mam czas do 21 ....

Marcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm
  • Sista Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa , zazdroszczę teścia ;) Moj jest, niestety inżynierem budowy maszyn i moze mi co najwyżej kupić robota do rozdrabniania kruszyw ;)

nenette lubi tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • aghata Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inesicia to mialas sen hehe...mi sie snilo dzisiaj ze urodzilam corke i dalam jej na imie Hania. A ma byc syn Antoś albo Staś nie mozemy sie zdecydowac.

Sista lubi tę wiadomość

preg.png[/url]
  • Sista Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sss - ja na ostatniej wizycie dostałam tabelkę do liczenia ruchow, ale jak na razie nawet jej nie wyjęłam z dokumentów. Chyba powinnam zacząć dzisiaj, bo zaczęliśmy 31 tydzien, ale Olga dziś sie nie rusza. Moze po śniadaniu rozpocznie, powodzenia !!!

l22nmg7yw3r6qq05.png
‹‹ 918 919 920 921 922 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ