Czerwiec 2015 =)
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam Mamy
U nas dziś ładna pogoda, słonecznie, idealnie na sprzątanie. Wieczorem SR i spotkanie z koleżanką. Wzięłam no-spę, magnez, poczekam trochę aż zadziałają bo brzuch mi baaardzo mocno i często twardnieje od wczoraj i biorę się za porządki.
Wczoraj jeszcze dokupiłam do wyprawki parę drobiazgów i już naprawdę niewiele brakuje. Jeszcze laktator, wózek, fotelik no i jakieś kosmetyki pielęgnacyjne. Właśnie tutaj mam dylemat bo położna nie podawała na SR konkretnych marek a ja sama nie wiem na co się zdecydować...
Poradźcie mi, co kupiłyście do kąpieli i później nawilżania skóry? Bo do pupy mam bepanten -
Sista wrote:Dziewczyny,
Taka ciekawostka z dzisiejszej SR. Jeśli dziecko urodzi sie przed skończonym 38 tygodniem (u mnie wstępnie CC jest ustalone na 37w6d od OM) to szczepionka na pneumokoki jest bezpłatna. Trzeba tylko o tym przypomnieć pediatrze przed szczepieniem, bo oczywiście oni o tym nie informują. Jako, ze to kosztuje 150-200zl, a trzeba zrobić trzy dawki, można uniknąć sporych kosztów. Oczywiście jeśli ktoś bierze pod uwagę te szczepienia, bo one nie sa obowiązkowe, choc zalecane. To ponoć wynika z przepisów ustawy. Nadine - jeśli cos pomyliłam to mnie popraw
Wszystko gra, tylko cena przy pneumokokach była 250-300zł za dawkę
Ja właśnie się obudziłam i chyba dzisiejsza noc sprzyjała kolorowym snom, bo mi się śniło że budowaliśmy dom. Oprowadzałam po nim koleżankę i wszystko było na totalnym wypasie. Najbardziej urzekła mnie łazienka z wanną 3x3m
A dziewczyny, po co liczy się te ruchy jeśli z dzidzią wszystko wporzo? Mój lekarz nic na ten temat nie mówił
Co do kosmetyków ja mam tylko bepanthen w razie zaczerwienienie pupy i krem z filtrem na wyjście i koniec
Aaaa, i jeśli któraś chciałaby kupować chustę elastyczną do noszenia, to dowiedziałam się z fejsbukowego forum że dziewczyny polecają Pentelkę z allegro, kosztują 65zł, więc nie ma co przepłacać. Ale mimo wszystko podobno najlepsza na lato tkanaWiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2015, 10:05
Sista, Marcia86 lubią tę wiadomość
-
Hej Dziewczyny,
Słońce dziś wyszło, robi się ładnie a mi się nic nie chce
Mam jechać z teściem bo jakieś zakupy na moją jutrzejszą imprezę, ale też jakoś nie mam weny co przygotować. Na ciepło to chyba pizzę zamówimy
O tyle dobrze, że jednak wczoraj wyprałam pierwszą turę ciuszków i pieluszek, więc będę je musiała dziś wyprasować i zapakować. Inesica dobry sen hehehe
Mi się coś śni teraz codziennie, ale szybko zapominam
Ja mam różne kosmetyki, głównie ziajka od 1 dnia życia, hipp i babydream z rossmanna. Co to szczepień muszę się zorientować co i jak bo nie ogarniam tego tematuTrzymam kciuki z całej siły za dzisiejsze wizyty !!!
Miłego Dnia !
P.S Nie liczę ruchów ! I nie dostałam żadnej tabelki póki co.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2015, 10:04
Sista, Scintilla, nenette, Rozalia lubią tę wiadomość
-
BrumBrumek wrote:Poradźcie mi, co kupiłyście do kąpieli i później nawilżania skóry? Bo do pupy mam bepanten
Ja rzuciłam się na wypróbowanie serii Zajka
- kupiłam płyn do kąpieli dla dzieci i niemowląt - natłuszczający i mam nadzieję, że nie będę musiała po nim stosować dodatkowo żadnej chemii ... w razie co mam też ich oliwkę i krem do pupy przeciwodparzeniom, no i kremik z filtrem na wyjście
Do szpitala kupuję Alantan Plus do pupy niemowlaka - bo wiem, że jako jedyny jest akceptowany przez tamtejsze położne ... Bepanten kupiłam na brodawki i mam nadzieję, że w ogóle nie będzie mi potrzebny
Co do ruchów ... też nie mam zaleconych aby liczyć - lekarz pyta na wizycie czy je wyraźnie czuje
Odnośnie laktatora - zmieniła mi się koncepcja z Lovi - i próbuję wyłapać okazję na używaną Medela Mini Electric
Za wizyty trzymam kciuki.... też tak często jak ja podglądacie majówki
?
sss, nenette lubią tę wiadomość
-
BrumBrumek - laktator kupiłam Canpol elektryczny (z Gemini był za 147zl), moje koleżanki miały ten model i zachwalają do dzisiaj. Kosmetyki mam z Hipp, jak tu zalecalyscie, wszystko z jednej firmy, aby w razie uczulenia wiedzieć co uczula i zmienić. Do tego Bepanthen i alantan.
Aloreen - ja dostałam tabelkę do liczenia ruchow, bo sie głupia zapytałam o liczenie ruchow. Gin podrapał sie po głowie i mówi, no w sumie mogę pani dać taka tabelkę. No to sie nie skupiam za bardzo na tym liczeniu -
Stokrotka2626 wrote:witam dziewczynki
ja jak zwykle z problemem zrobiłam badania na te próby wątrobowe i wyniki mam kosmiczne norma jest dla ALT do 33 a mi wyszło 818, a AST do 32 a mi wyszło 407 do lekarza nie mogę się dodzwonić ale tak bardzo się martwię
... a nadal odczuwasz ten świąd skóry ?
-
Stokrotka2626 wrote:tak ale myślałam że to po tej ospie bo najbardziej swędzi w miejscach gdzie zostały mi strupki, a w nocy mam tak jakby niespokojne nogi
współczuje .... ale faktycznie najlepiej porozmawiać z lekarzem -
A ja dziś z powerem
Piękne słońce, latam w podkoszulku po ogrodzie: pielę, sadzę, sieję, przesadzam i przesiewam kompost
Do tego pranko się robi (tetry, flanelki, kocyki i jasne ciuszki 68) - dostałam na warsztatach wczoraj darmowego Jelpa to od razu skorzystam
Ja dziś też wizytuję, kciukajcie za dobre wyniki i za możliwość zrobienia foty buźki
Ja mam zamiar werandować od razu od powrotu za szpitala - położne mówiły mi że od połowy kwietnia do września w ciepłe dni można od 4-5dnia po porodzie. Oczywiście w lecie koniecznie rano (przed 11:00) i wieczorem (po 17:00), nigdy centralnie w upał i zawsze pod daszkiem (ja zamierzam w gondolce z postawionym daszkiem, jak pisałam)Lilianka27, Inesicia, Scintilla, Joasia:), Sista, nenette, Rozalia, karolinka85, Alorrene13 lubią tę wiadomość
-
Dzień dobryyy Kochane :*
Ja poczułam co to 'smak' ZGAGIojacieee... masakra
myślałam, że jestem jakimś smokiem wawelskim
wczoraj się przeżarłam i wyszło. Dzisiaj nie opycham tak żołądeczka
Scintilla- ja też bacznie obserwujejak jakiś stalker, najpierw wchodzę na nas a potem na majówki
sprawdzam, jak się porody mają i póki co czopki odchodzą więc u nas w połowie maja też się pewnie zacznie.
to już tylko miesiąć
Stokrotko - trzymam kciuki żebyś dodzwoniła się do gina. :*
Scintilla, nenette, Rozalia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnysss wrote:Hej dziewczyny.
Juz mnieprzeraza to liczeniu ruchow. Maly o 5 mial gimnastyke i wiem ze nie predko znowu sie ruszey tak zebym czula a mam liczyc od 9 i juz po sniadaniu i hmm cisza... Wiem mam czas do 21 ....
ja też od poniedziałku mam takie słabsze ruchy,bardziej takie wyginanie i przeciąganie..ale to chyba normalne..cały tydzień dawała mi czadu więc myślę,że w tym tyg jest bardziej leniwa.. -
nick nieaktualnySista wrote:Nieukowa - dziękuje. U mnie robi sie ciasno z łóżeczkiem, które mam mieć pożyczone i moze byc tak, ze Dziewczyna bedzie spała w gondoli przez kilka dni.
Wlasnie, Dziewczyny, kiedy planujecie pierwsze wyjście do ogródka, przed blok? Ja rozmawiałam z moja siostra i ona wyszła ze szpitala po pięciu dniach i juz na drugi dzien wyszła na krotki spacer. Jak Mały miał cztery tygodnie zabrali go na wycieczkę nad moze (30 minut jazdy samochode, a pogoda była jesienna). Godzinny spacer i powrót do domu. Ja w sumie tez nie chce czekać, bo nie ma na co. Jak wyjdę ze szpitala po pięciu dniach, to na drugi chciałabym wyjsć przed blok z gondola. Mamy ławeczkę, teren ogrodzony, posiedzę na słoneczku. A tak po 3-4 tygodniach chciałabym juz krótkie wypady za miasto.
No ja niestety prędko nie wyjdę,choć marzyłam sobie,że od razu zacznę przyzwyczajać małą do spacerków stopniowo..liczę na to,że po miesiącu nas wypuszczą i będę mogła zacząć normalne życie bez szpitalnych ścian.. -
dodzwoniłam się najprawdopodobniej mam jutro do szpitala tylko jest problem z tym że mam jeszcze strupki po ospie i nie przyjmą mnie dopóki nie wykluczą że nie zakażam a jak zakażam to do innego szpitala na zakaźny oddział nie wiem masakra jakaś a było tak dobrze