Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Lila, jesli nie znasz terminu owulacji to sam termin miesiączki jest g warty
Przykładowo ja z córką miałam owulacje w 13-14 dc wiec w 6t1d widziałam serce i 4,5 mm zarodek. Teraz owulcja była 6 dni pózniej, wiec teoretycznie, dopiero w 7+0 powinnam widzieć crl 4,5 mm. W 6+6 było 3 mm. Gdybym nie znala daty owu to tez bym sie pewnie przejęła...
Villemo, zdrowia dla malutkiejbuziaki :*
-
Pianistka wrote:Lila, jesli nie znasz terminu owulacji to sam termin miesiączki jest g warty
Przykładowo ja z córką miałam owulacje w 13-14 dc wiec w 6t1d widziałam serce i 4,5 mm zarodek. Teraz owulcja była 6 dni pózniej, wiec teoretycznie, dopiero w 7+0 powinnam widzieć crl 4,5 mm. W 6+6 było 3 mm. Gdybym nie znala daty owu to tez bym sie pewnie przejęła...
Villemo, zdrowia dla malutkiejbuziaki :*
-
Bedzie. Ale normy są tak szerokie, jedno nachodzi na drugie... bez szans określić poprawnie. To raczej chodzi o to ze jesli przypuszczasz np 5-6 tc to Beta nie moze mieć np 15.
Na tym etapie jesli nie zna sie dnia owulacji to usg określa wiek ciążowy najlepiej.
Ja np w 6+6 byłam i babka powiedziała ze ciaza wyglada na jakies 6+1. I to by sie idealnie pokrywało z owulacją, bo owulcja była spóźniona o 5-6 dni względem 14 dnia cyklu. A na tym bazuje komputer i lekarze przy wyliczeniach. Ze owu jest w 14 dc. Ale jesli ja miałam w 19-20 dc to automatycznie ciaza bedzie młodsza o te 5-6 dnidlatego na usg w 6t6d zarodek odpowiadał 6+0//6+1
teraz to najwiarygodniejsze wyliczenie. Dlatego tez termin porodu przypada mi na 17.06 mimo ze z samej miesiączki wyszedłby na kilka dni wczesniej
ale data zapłodnienia jest kluczowa. Wiec myśle ze nie masz sie co martwić. Wystarczy ze miałas późniejszą owulacje tak jak ja i zarodek moze byc dopiero za tydzień
-
Mam w sobie taka ciekawosc jesli chodzi o płeć dziecka... Z kalendarza ksiezycowego i chinskiego wychodzi chlopak. Dzidzius chyba jest z tiru riru w owulke. Ale łykalam castangnusa, po ktorym wiecej dziewczynek sie rodzi. Chcialabym juz wiedziec. Robilyscie test z soda ?
-
Niki69 wrote:Hej dziewczyny dzisiaj odebrałam wyniki krwi bo robiłam sobie te wszystkie przeciwciała wirusowe itp. Toxo ujemne HCV ujemne HBS ujemne na wyniki różyczki jeszcze czekam natomiast cytomegalia przedstawia się tak:
Igm ujemne natomiast IgG >500 Rozumiem że oznacza to iż przechodziłam to Ale martwi mnie czy takie wysoki poziom przeciwciał nie oznacza że przechodziłam to całkiem niedawno? Boję się że miałam to cytomegalie na początku ciąży... Jak wyglądały wasze wyniki i Co o tym myślicie zanim pójdę do ginekologa po południu to przecież zwariuję -
sandri_1 wrote:Pewnie ze dla jaj. Nie wezme tego na powaznie. Moja bratowa byla wczoraj na wizycie. Jest w 4miesiacu. Jeszcze nie wiadomo co beda miec. Ale lekarz powiedzial ze uklad jest na dziewczynke. Nie wiem o chodzi?
Moze chodzi o tzw wyrostek plciowy;)
Ja synka poznalam w 13tc, zreszta zanim lekarz powiedzial, to sama na ekranie widzialam. Synka mozna latwiej i wczesniej okreslic. Pomylki z reguly zdarzaja sie w druga str z dziewczynki na chlopczyka:)Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
U mnie niestety z chłopczyka powstała dziewczynka... co do NUBa czyli wyrostka płciowego, na pewnym etapie, dosłownie tygodnia zarówno u dziewczynek i chłopców cos miedzy nóżkami jest. Jest to moment kiedy u chłopców zaczyna sie powiększać a u dziewczynek zanikać. I na tym etapie jest naprawde cieżko określić. Jedynie jesli zdjęcie usg da sie wykonać bokiem, wtedy patrzy sie na kąt nachylenia. Ale jesli dziecko pokaże sie z innej strony, to sama obecność czegoś pomiędzy nogami nie świadczy o niczym. Emmie tez cos miedzy nogami dyndało
właśnie trafiłam na moment kiedy wyrostek płciowy był spory. Podeśle wam świetny artykuł o tym jak znajdę
-
Pianistka wrote:U mnie niestety z chłopczyka powstała dziewczynka... co do NUBa czyli wyrostka płciowego, na pewnym etapie, dosłownie tygodnia zarówno u dziewczynek i chłopców cos miedzy nóżkami jest. Jest to moment kiedy u chłopców zaczyna sie powiększać a u dziewczynek zanikać. I na tym etapie jest naprawde cieżko określić. Jedynie jesli zdjęcie usg da sie wykonać bokiem, wtedy patrzy sie na kąt nachylenia. Ale jesli dziecko pokaże sie z innej strony, to sama obecność czegoś pomiędzy nogami nie świadczy o niczym. Emmie tez cos miedzy nogami dyndało
właśnie trafiłam na moment kiedy wyrostek płciowy był spory. Podeśle wam świetny artykuł o tym jak znajdę
U nas akurat okreslono plec po wyrostku plciowym, zreszta sama wczesniej to widzialam zanim lekarz przemowil :p
To prawda, u chlopcow i u dziewczynek cos dynda, ale wyrostek plciowy moze pomoc okreslic plec. U chlopcow jest on pod katem ostrym do kregoslupa, a u dziewczynek jest grubszy, wydluzony i rownolegly do.cialaAntoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
[*] 2014 i 2016 -
Hej dziewczyny, nie nadążam Was nadrabiać;-)Witam się po wizycie, wszystko w porządku 6t2d z usg termin 20 czerwca.Kolejna wizyta 16 listopada.Zalecenia od gina nie pić zielonej herbaty i nie jeść grejpfrutów bo mają w sobie dużo szkodliwych substancji. W sumie to byłam bardzo zaskoczona, chociaż akurat na te owoce nie mam ochoty ;-)za to mamiętnie pochłaniam ogórki kiszone, pasztet i kapustę kiszoną
małaMyszka, grzeszna24 lubią tę wiadomość
-
Ja po wizycie. Ogólnie na ten moment co ma być to jest. Jest pęcherzyk ciążowy 7,1 mm w macicy, a w prawym jajniku str. hypoechogeniczna o śr. 26,9 mm - gin powiedziała że to dobrze bo to właśnie odżywia ciążę. Powiedziała: "na ten etap mogę stwierdzić że jesteś w ciąży i ciąża jest w macicy"
. Na razie mi to wystarcza
Wiem że to jeszcze nic ale przy poprzedniej ciąży nie było na tym etapie nawet pęcherzyka ciążowego, a 2 dni później krwawienie..
Dostałam L4 profilaktycznie i luteine. Następna wizyta za 2 tygodnie i wtedy już coś więcej będzie można powiedzieć
A no i dostałam skierowanie na całą listę badańWiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2016, 13:30
VillemoVilo, małaMyszka, grzeszna24 lubią tę wiadomość
-
Ja gdzieś na komputerze mam tą zakładkę zapisaną (o tym o czym mówi Pianistka),jeśli nie trafi to potem z komputera wkleję.w 13tc wygląda dziewczynka praktycznie jak chłopak (różni się kątem nachylenia wyrostka). Stąd w tym czasie tylu lekarzy mówi,że chłopak -mylą się tylko w połowie przypadków (tej,która za jakiś czas okaże się dziewczynkami)
-
Cześć dziewczyny, ja dzisiaj samopoczucie kiepskie...ze względu na mdłości, których wcześniej nie było, normalnie musiałam z trudem wmusić w siebie śniadanie! Okropieństwo...na dodatek mega rozdrażnienie, mężowi już się z rana dostało po uszach
ja mam wszystkie badania w następnym tygodniu, modlę się, żeby nic mi nie wyszło, bo strasznie boję się o maleństwo.. ale musi być dobrze
mam do Was takie pytanie a co z usg genetycznym? Nie wiecie na jakiej zasadzie to działa w sensie, że lekarze zazwyczaj sami o tym mówią czy trzeba się przypomnieć?? Jak to jest w ogóle? -
Milk@ wrote:Ja gdzieś na komputerze mam tą zakładkę zapisaną (o tym o czym mówi Pianistka),jeśli nie trafi to potem z komputera wkleję.w 13tc wygląda dziewczynka praktycznie jak chłopak (różni się kątem nachylenia wyrostka). Stąd w tym czasie tylu lekarzy mówi,że chłopak -mylą się tylko w połowie przypadków (tej,która za jakiś czas okaże się dziewczynkami)
Jest tez zagraniczne forum, gdzie wkleja sie zdjecie i ludzie ktorzy maja o tym pojecie sie wypowiadaja. U mnie lekarz powiedzial, ze najprawdopodobniej chłopak, wkleilam fotke na to forum i odpisano mi, ze na 99% chłopak. No i mam synka:)
U mnie akurat po nubie jednoznacznie bylo widac:)Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
[*] 2014 i 2016 -
Jeżeli w rodzinie nie ma żadnych obciążeń genetycznych i wiek matki jest poniżej 35lat to lekarz nie zawsze proponuje usg genetyczne. Ale raczej wszystkie kobiety je wykonuje... nie jest ono refundowane ale uspokaja
wg mnie bardzo bardzo ważne jest określenie NT czyli przeziernosci karkowej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2016, 13:36