X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • Ezia90 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie kochane ;) Czy ktoras Was miała dzis taką wolną od pracy sobote jak ja??? :D od 12:00 zakasałam rekawy iii...wlączyłam pranie, wyzamiatałam, wyodkurzałam, starłam podłogi na mokro, umyłam dwie łazienki, umylam lustra, zrobiłam obiad i nadal sprzatalam: wyczyscilam dwa małe dywaniki(wycieraczki) i dopiero teraz siedze przy herbatce i owocach i odpoczywam :):) 3,5 h mi to zajeło...
    Takie jest zycie kobiety z trzema facetami pod dachem :D tesciu, szwagier i maz:) Oprocz meza nikt sie nie zainteresuje porzadkiem w domu i tylko czekają na mnie wrrr! a ze w ciagu tygodnia wracam z pracy 15-16 to nie mam na nic siły wiec nadrabiam tygodniowe "zaleglosci" dopiero w sobote :P

dqprpx9i7rkxsl4h.pngex2b8ribq1mpge8u.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Kochane!
    W końcu się melduję :-)

Dzisiaj małego zostawiliśmy u teściów i pojechaliśmy na zakupy.

Mam pytanie: jakie witaminy będzie brały od II trymestru? Skończył i się femibion natal 1 i cały czas myślę o następnych.

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • Ezia90 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie biore nic oprocz kwasu foliowego.

• syringe Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2016, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczęłam brać Femibion 2 ;-)

3jgxs65g2m6wfiut.png
  • Ezia90 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawia mnie ta rozbieżność w poglądach naszych lekarzy ze jedni zalecają brać witaminy inni nie...

• Freska Przyjaciółka

Wysłany: 3 grudnia 2016, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na początku brałam tylko kwas foliowy i myślę, że to w zupełności wystarczy w pierwszym trymestrze. Oczywiście każda z nas jest inna i wiele zależy od wyników badań. Niektóre będą potrzebowały dodatkowej dawki żelaza itp. Warto słuchać zaleceń lekarza.
    Teraz od 13 tyg biorę Femibion Natal 2.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2016, 19:39

p19u9jcg3k1skenj.png
  • Freska Przyjaciółka

Wysłany: 3 grudnia 2016, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry teraz jesteśmy poszkodowane, ale jak urodzimy i będziemy karmiły to świeżych owoców i warzyw będzie aż nadto. Coś za coś ;)
    Ja nie odżywiam się jakoś bardzo zdrowo, wciąż nad tym pracuje więc witaminy i uzupełnianie braków się przydaje.

p19u9jcg3k1skenj.png
  • Ezia90 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja gdybym się nie odzywiala zdrowo w przedszkolu to by było cienko z witaminami w moim organizmie

• Merida86 Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2016, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam na 2 trymestr Doppel herz aktiv MAMA PREMIUM. Sąsiadka mi poleciła ze względu na pełną zalecana dawkę DHA (600mg dziennie). Oprócz tego jest tam: magnez, jod, żelazo, wit D i kwas foliowy.

Myślę, że Wit A i C jesteśmy sobie w stanie dostarczyć z soków- na każdym kartonie jest info odnośnie wzbogacenia soku o te wit...

Adry, wizja letnich spacerów też powoduje wielkiego banana na mej twarzy, ale będzie cudnie!!!

km5sdf9h28k60y12.png
  • ;oniqa Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak

ibm2io4pkxnx632u.png

3jgx3e3kb044oxco.png
  • Niki69 Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2016, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej to znowu ja i znow marudze...odzywam sie tak co kilka dni bo choroba jest tak uciazliwa ze nie mam na nic sily. Wczoraj odiagnela juz szczyt.mimo wszystkich domowych i bezpiecznych sposobow nos byl coraz gorzej zapchany a od trgo glowa tak bolala ze szkoda mowic pojechalam na taką swiatrcxną i weekendową opieke lekarską. Bo już zaczęłam się bać że zaniedbałam sobie ten katar i już mam chore zatoki pani doktor mnie obejrzała uszy które mnie bolą są czyściutkie więc chyba raczej ten bus napięcia od kataru gardło mam ładne jedynie ten nos... już się tam w gabinecie popłakałam że jestem bezradna i boję się o dziecko... powiedziała mi że na tym etapie ciąży Bez problemu mogę wziąć paracetamol Joanna pewno Uśmierzy bol glowy... co do kropli do nosa powiedziała że nie są zarejestrowane aby je przepisywać w ciazy ale zadzwoniła jeszcze do kogoś i po konsultacji ustaliła że na noc żeby sobie ulżyć mogę zapuścić takie krople dla dzieci. Naprawdę chciałam chronić moje dziecko przed jakimikolwiek lekami Ale Uwierzcie mi już naprawdę nie mogłam funkcjonować wzięłam tabletka paracetamolu głowa znacznie mniej bolała zapuściłam też te krople pełna obaw ale przynajmniej mogłam w nocy oddychać i normalnie przespałam tą noc Teraz mam bardzo wielkie wyrzuty ale Uwierzcie mi nic z naturalnych rzeczy mi nie pomagało...mialam wczoraj 37,5° po tabletce minął ból głowy i wróciła normalna temperatura ciała jednak głupia byłam bo od razu pomyślałam że zmierzę sobie tak jak zawsze mnie żyło się od owulacji temperaturę... No i tutaj bardzo się zdenerwowałam spadła mi praktycznie do poziomu sprzed owulacji teraz mam cały czas wrażenie że po prostu to cała choroba albo it krople do nosa mogły spowodować ze cis sie stalo maluszkowi stad ten spadek temp... myślałam też Drugą opcję że skoro Paracetamol zmniejszył temperaturę to może zadziałał On także na to podstawowa temperatura ciała ktorą zawsze mierzymy przy staraniach... Nie wiem może jestem głupia i piszę durnoty...

3jgx3e3k6oetpx65.png
  • ines. Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki jesteś chora, podstawowa temperatura ciała może być zaburzona. paracetamol jest dozowolony w ciąży, nie zamartwiaj się z maluszkiem na pewno wszystko ok.

Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • Lila26 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc kochane ;)
    Wreszcie niedziela , można odpoczac :)
    Wczoraj bylam na zakupach w auchanie i akurat buły przeceny body 3 sztuki za 10zl a ogolnie kosztowaly 32zl no nie mogłem doe powstrzymac , takie piekne ;p , teraz nic nie kupuje juz ;) czekam na poznanie plci hehe miłego dnia

Merida86 lubi tę wiadomość

Lila

4c3t3e3kw88kz09h.png

10.11.16 SERDUSZKO <3

iv09vcqggbuo5eac.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki nie martw się, ja byłam chora w 7 tygodniu i lekarz również kazał mi wziąć paracetamol na zbicie temperatury, powiedział że jest on bezpieczny (w rozsądnych dawkach). Twojemu bobasowi jest potrzebna zdrowa mama a skoro naturalne sposoby nie pomogły to znaczy, że leki były niezbędne. Dobrze, że je wzięłaś bo nieleczona choroba może się rozwinąć w coś gorszego. Kuruj sie, oby teraz było tylko lepiej :)

• Niki69 Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .kropka. wrote:
    Niki nie martw się, ja byłam chora w 7 tygodniu i lekarz również kazał mi wziąć paracetamol na zbicie temperatury, powiedział że jest on bezpieczny (w rozsądnych dawkach). Twojemu bobasowi jest potrzebna zdrowa mama a skoro naturalne sposoby nie pomogły to znaczy, że leki były niezbędne. Dobrze, że je wzięłaś bo nieleczona choroba może się rozwinąć w coś gorszego. Kuruj sie, oby teraz było tylko lepiej :)
    Ogólnie broniłam się od leków Ale zdawałem sobie sprawę że jak tego nie wyleczę to może być tylko gorzej dlatego poszłam na tą wizytę jednak ta lekarka dosyć młoda bała się cokolwiek mi dać ale przynajmniej powiedziała że mogę wziąć Paracetamol juz samo to zmniekszylo bol glowy. A dzieki kropelkom nos sie udroznil i mniej sie tsm zbierało...poki co wzielam jedna tabletke i dwa razy zastosowalam kriple dla dzieci mam nadxieje ze one noe zaszkodzily. Jutro i tak chce lecirc niech mnie obejrzy laryngolog i moze ds cos co oprozni zalegający sluz w zatokach a nie bedzie groźne dla kobiey w ciazy. Dziekuje za wsparcie :*

.kropka. lubi tę wiadomość

3jgx3e3k6oetpx65.png
  • Freska Przyjaciółka

Wysłany: 4 grudnia 2016, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki69 Paracetamol jest bezpieczny w ciąży. Dodatkowo jest wiele leków i suplementów które w ciąży są dozwolone i spokojnie znajdziesz je w aptece.
    Na katar sól morska, na gardło Tantum verde w aerozolu, poza tym cała seria Prenalen i wiele innych. Nie bój się, że zaszkodzisz dziecku, bardziej zaszkodziłaby mu niedoleczona ciągnąca się infekcja niż opanowane lekami przeziębienie.

Zobaczcie jaki fajny artykuł o badaniach USG pierwszego trymestru mamaginekolog wstawiła na stronę http://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-w-i-trymestrze-usg-test-papp-a-nipt/

Czytacie ją? Ja bardzo lubię te medyczne posty. Wiele się dowiedziałam i wiele wątpliwości rozwiała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2016, 11:15

.kropka. lubi tę wiadomość

p19u9jcg3k1skenj.png
  • Niki69 Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freska wrote:
    Niki69 Paracetamol jest bezpieczny w ciąży. Dodatkowo jest wiele leków i suplementów które w ciąży są dozwolone i spokojnie znajdziesz je w aptece.
    Na katar sól morska, na gardło Tantum verde w aerozolu, poza tym cała seria Prenalen i wiele innych. Nie bój się, że zaszkodzisz dziecku, bardziej zaszkodziłaby mu niedoleczona ciągnąca się infekcja niż opanowane lekami przeziębienie.

Zobaczcie jaki fajny artykuł o badaniach USG pierwszego trymestru mamaginekolog wstawiła na stronę http://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-w-i-trymestrze-usg-test-papp-a-nipt/

Czytacie ją? Ja bardzo lubię te medyczne posty. Wiele się dowiedziałam i wiele wątpliwości rozwiała.
    Wiem kochanie że jest dużo dostępnych dla kobiet środków jednak wszystko co stosowałam na nos zarówno woda morska jak i te krople Prenalen Nie pomagały zbierało mi się tak dużo tego wszystkiego że aż głowa Pękała więc już w desperacji sięgnęłam po coś czego zabraniają czyli po krople trochę się boję ale mam nadzieję że nic się nie stało...
    Właśnie czytałam ten wpis u mamy ginekolog ona jak zwykle wszystko świetnie obrazuje lubię zaglądać na jej bloga i fb Ale najbardziej uwielbiam filmiki na Snapchat

3jgx3e3k6oetpx65.png
  • Milk@ Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki69 sinupret też można w ciąży brać. on jest ziołowy i działa typowo na zatoki.

3jgx3e3kwiaavgi0.png
    zrz6j44jecrp7bwo.png
  • Piegus Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o witaminy to lekarz zalecił mi brać mama dha premium +, mam wrażenie ze jest tam wszystko :D
    A co do świeżych owoców i warzyw.. najbardziej ubolewam nad tym, ze będzie sezon na truskawki, a ja się obejdę smakiem ;(

2EeVp2.png
    NcmSp1.png
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piegus wrote:
    Jeśli chodzi o witaminy to lekarz zalecił mi brać mama dha premium +, mam wrażenie ze jest tam wszystko :D
    A co do świeżych owoców i warzyw.. najbardziej ubolewam nad tym, ze będzie sezon na truskawki, a ja się obejdę smakiem ;(

niby dlaczego? Mój syn akurat nie miał uczulenia po truskawkach i cytrusach, ale np skaze białkową i nie mogłam jeść niczego co zawierało mleko...

Nie ma reguły, więc z góry nie zakładaj;)

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
‹‹ 429 430 431 432 433 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ