Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
hej, stanowczo za rzadko tu zaglądam:) Zeszły tydzień głównie przespałam, wracając z pracy nie miałam już na nic siły. Zaczęłam 13 tydzień, a dopiero teraz dopadają mnie uciążliwe dolegliwości. A podobno powinno być już lepiej:D Od wczoraj ciągle coś mnie kłuje lub uwiera w dole brzucha. Nie wiem jak mam siedzieć, leżenie też jest nie wygodne. W środę wybieramy się na usg prenatalne.
W święta nie planuję się ograniczać w jedzeniu:) Już się nie mogę doczekać tych wszystkich smakołyków. Też zastanawiałam się czy można jeść leśne grzyby. Koniec końców planuje spróbować wszystkiego tylko w mniejszych ilościach. Niestety mój żołądek nie znosi ani głodu ani zbyt dużych porcji.
Któraś pytała o kostki rosołowe... ja gotuję zupę zupełnie bez mięsa i bez wszelkich kostek/polepszaczy. Daje dużo warzyw i doprawiam mieszanką suszonego lubczyka(liść i mielony korzeń lubczyka). U mnie się sprawdza:)
-
Ezia90 wrote:No właśnie też miałam o to pytać
pewnie kapusta z grzybami na bok?
ataeb wrote:Witam, mam pytanie do dziewczyn, które robiły prenatalne na NFZ. Czy na USG połówkowe trzeba mieć kolejne skierowanie?
U mnie po piątkowym prenatalnym wszystko ok, maluch zdrowy, wynik Pappa za 2 tyg.ataeb, Marutka, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Ataeb, u mnie w pierwszej ciąży tak było, jedno skierowanie- dwa badania, i teraz tez mnie babeczka w rejestracji poinformowała, ze jedno skierowanie to dwa badania. Pozostanie mi sie tylko umówić na termin po 20 tc.
Co do jedzenia na święta to jedzcie wszystko na co macie ochotę. Bez stresu....
Tzn ja wole pieczarki zamiast grzybów leśnych, ale grzybowa mojej mamy zjem bez zastanowienia.
No inrzeczywiscie kminek w kapuście powoduje mniejsze wzdęcia -
Ja "już" jestem po pierwszym spotkaniu z położną i mam nadzieję że jeszcze do końca roku załapię się na pierwsze USG. Musiałam wybrać od razu szpital w którym chcę rodzić, zdecydować czy chcę badania genetyczne, i mam kilka tygodni na decyzję o szczepieniu. Czy wy dziewczyny szczepicie się w ciąży przeciwko grypie lub krztuścowi? Nie szczepiłam się nigdy na grypę i raczej zrezygnuję z tego teraz, ale zastanawiam się nad tą drugą szczepionką. Położna mówiła że tutaj większość kobiet przyjmuje tą szczepionkę, a jak jest w Polsce?
-
Ja właśnie słyszałam, ze to dość popularna szczepionka w uk (a nie wiem skąd jesteś?), ale tutaj się tego nie przyjmuje tak standardowo. Przynajmniej nigdy nie słyszałam.
Co do truskawek, nie wiem czy chce ryzykować z jakakolwiek reakcja alergiczna u noworodka. Ale każda zrobi co uważa za słuszne. -
No właśnie mieszkam w UK. Położna wcale się nie zdziwiła jak od razu odmówiłam i z uśmiechem powiedziała - "wszystkie Polki na początku odmawiają"
Ale dostałam broszurki no i jeszcze dużo czasu żeby podjąć decyzję. Podobno tutaj ostatnio maluszki często się zarażały i było kilka przypadków śmiertelnych, dlatego wprowadzili dobrowolne szczepienia. Myślałam że wszędzie tak jest, ale teraz dopiero doczytałam że w UK..
-
Czesc kochane
Mam dosc ! Lenka chora ;( Noc tragedia pobudek chyba 30 , no dosłownie co 10minut , odciagalismy jej katar ale go nie miala a nos zapchamy więc kropilsmy jej nos , ryk okropny , panika straszna ,lzy leciały eh , wstala o 6 znowu z panika bo przez zapchany nos onw sie dusi wiec szybko zakropilqm jej nos , dalam mleko i oswiecilam tv bo i tak by juz nie zasnela... jqk kicha to tez placze jakby sie bala kichania.. tragedia !
Także wam zycze milego dnia a my będziemy sie meczyc eh -
Ezia90 wrote:Jejku dorwaly mnie zawroty głowy:( i jednocześnie czuje kłucie w podbrzuszu:( okropnie mi przez to:(
Niestety zaczęło mnie boleć w miejscu blizny po cc. Od wczoraj mam wrażenie, że mnie rozrywa. -
Witam się z rana.
Mały jeszcze drzemie, a ja wykorzystałam sytuację i wcinam śniadanko.
Co do potraw świątecznych, to w tym roku będzie bardzo skromnie. Chcemy jak największej czasu spędzić razem, a nie na posiedzeniach rodzinnych. Seba ibtak jeszcze nie wie co to choinka, Mikołaj i świąteczne przygotowania, więc lepiej będzie jak spędzi czas z tatą, a nie w samochodzie. -
AgaSY wrote:Dziewczyny jak szybko po CC można zachodzić w drugą ciążę?
czas od cc do kolejnego powinien wynosić minimum rok.Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
Czesc Witam sie w 13 tygodniu
Nam ten czas mija juz z mniejszymi mdlosciami ale za to mecza mnie codziennie bole glowy
Dzis mam wizyte u endokrynolog a w piatek badanie prenatalne Ciekawe kiedy znow zaczne przed nim panikowac
Co do swiat tez nie planuje odmawiac sobie,ale wiadomo wszystko z umiarem
AgaSY co do zachodzenia ponownie w ciaze Po CC lekarze zalecaja przerwe ok 1,5-2 lat Po porodzie SN pewnie mozna szybciej Ale ja rodzilam CC i dostalam zielone swiatlo juz po roku To jest chyba troche indywidualna sprawa
Aleksander Jan ur. 01.06.2017 (8:30)- 3400/53 cm 10 pkt.
.
Karolek (aniołek) 38 tydz ciazy, ur.18.12.2014 r -
mrówa wrote:dziewczyny rodze w czerwcu drugie dziecko
powiedzcie kiedy w drugiej ciazy poczulyscie ruchy dziecka?
U nas tez noc kiepska. Mała wymiotowała, wczoraj i dzis biegunka. Stawiam na zeby. Smecta poszła w ruch, oby pomogło.
U mnie po cc bedzie rozńica 2 lata 2 miesiące. W kwietniu br dostaliśmy zielone światło do starań. Czyli rok po pierwszym cc. -
I nie macie takiego wewnętrznego strachu, że raz rozcinany brzuch, czy rozcinana macica mogą po prostu pęknąć w trakcie ciąży? Takie myśli mnie w nocy nawiedziły, masakra
. Mam nadzieję, że uda mi się urodzić SN
blondas_ lubi tę wiadomość
Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*) -
Lila współczuję chorej małej
zrób jej inhalacje jak się boi, a na pewno jej ulży bo wydzielina sama wypłynie.
Co do truskawek i innych rzeczy. Z doświadczenia wam powiem, że dla mnie to bujda. Moja Julka miała kolke od 3ej doby zycia. Mogłam stawać na głowie i nic nie jeść a i tak brzuszek jej się spinal. Pomidory? Ja pierdziele sezon w pełni jaką miałam ochotę chociaż polizac! W końcu Stary doktor mnie wysmial z tymi dietami, kazał jeść nawet kapustę ale w malutkich ilościach. Mówił że dziecko musi wszystkiego spróbować. Teraz po testach Jula nie ma żadnego pokarmowego uczulenia a raz na miesiąc- dwa łapie ją w nocy kolka z niewiadomych przyczyn mimo że ma już prawie 5 lat.
Także tego nie wierzę w nie pij w ciąży gazowanego bo dziecko będzie miało kolke. Moja bratowa piła tylko pepsi a dziewczyna nic nie było ją piłam zwykłą wodę i o.