Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Madllene wrote:Oj biegunkę to bym chciała mieć... niestety, straszne zaparcia, wzdęcia i zgaga po niemal każdym jedzeniu. Na szczęście w zakresie wymiotów mnie oszczędziło, bo zaledwie dwa razy od początku ciąży mi się zdarzyło i to po szczotkowaniu zębów, bo wtedy mam odruchy zwrotne...
Dziewczyny- kociary, zerknijcie: https://baby-stars.pl/pl/searchquery/koty/1/phot/5?url=koty ja się nie mogłam oprzeć zamówieniu -
Madllene wrote:Szaron, ja też mam pracę stricte przed kompem. Ty pracujesz tylko 4 h dziennie ? Starałaś się o jakieś zaświadczenie lekarskie w tym zakresie, czy jak zgłosiłaś, że jesteś w ciąży i przyniosłaś zaśw o tym to z góry zmniejszyli Ci wymiar pracy?
Nie, pracuję standardowo 8h, ale jeśli masz pracę przy komputerze to zgłaszając pracodawcy że jesteś w ciaży (np podbita przez lekarza karta ciąży) możesz wnioskować o to, że chcesz pracować tylko 4 godziny dziennie przy komputerze. Masz do tego prawo będąc w ciąży. Oczywiście pracodawca może Ci znaleźć inne zajęcie (nie przy komputerze) na pozostałe 4 godziny dnia pracy, ale to też zależy od Twoich obowiązków i tego co masz zapisane w umowieMadllene lubi tę wiadomość
-
Melody - piękne! Mi się Scarlet podoba jeśli o zagraniczne chodzi U nas Dziewczyna miała być Marysia, ale mąż skutecznie mi obrzydził..póki co stanęło Ania, Kasia, Zosia (gdzie Zosia mi się po nocach ostatnio śni ), a co do chłopca to ani ja pomysłu nie mam, a co mi nie wpadnie, to mąż wykreśla z listy no i bądź mądry!
-
Doświadczone mamy potrzebne od zaraz!!
Pytanie: co to kurna było?? Jadę sobie jadę po Juliana do przedszkola, hamuje, staję a tu mi strach coś w zebrach jak nie... i tu nie wiem kluje, boli? Sapnąć nie mogłam.
Chyba dziecko jest za małe żeby walnąć ciosa karate w żebra? Tym bardziej, że jak kopytkuje to czuję tylko na dole.
Ps w pierwszej ciąży nigdy nie dostałam w żebra.
Mi się Melody podoba odkąd jakiś film oglądałam i tam była taka słodka dziewczynka.
Pomidorowa miała na obiad hahaWiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2017, 02:14
-
Nika8686 wrote:Dziewczyny jak często odczuwacie ruchy? Ja głównie gdy leżę lub po posiłkach i wieczorem mój syn jest b aktywny. A tak w ciągu dnia gdy chodzę to raczej spokój.
-
Dziewczyny bo schiza łapie:* Wy jesteście mądre wiec przemowcie mi do łba:) Lekarz mowi ze wymiary Ignasia mieszczą sie w normach jednak niepokoi mnie to, ze glowka jest mniejsza mniej wiecej o tydzien w porownaniu do innych czesci ciala... Czy u Was tez jest taka dysproporcja czy mam sie czym martwic? Prosze dajcie znac bo jestem panikara do kwadratu:*
19Biedroneczka91 wrote:Dziewczyny bo schiza łapie:* Wy jesteście mądre wiec przemowcie mi do łba:) Lekarz mowi ze wymiary Ignasia mieszczą sie w normach jednak niepokoi mnie to, ze glowka jest mniejsza mniej wiecej o tydzien w porownaniu do innych czesci ciala... Czy u Was tez jest taka dysproporcja czy mam sie czym martwic? Prosze dajcie znac bo jestem panikara do kwadratu:*
19Biedroneczka91 lubi tę wiadomość
-
Szaron, dzięki za odpowiedź. Kurczę, właśnie podejrzewałam, że to jest tylko uprawnienie ciężarnej (praca max 4 h przed kompem), a nie obowiązek pracodawcy (w sensie bez mojej inicjatywy). Wolałabym tę drugą opcję niż samej prosić się o zmniejszenie wymiaru godzin. Zobaczę jak będę czuła się w marcu- jak nie najlepiej to pomyślę o interwencji w tym zakresie.
Niki, przyjdzie czas, że łożysko na przedniej ścianie nie pomoże i będziesz czuła te kopniaki - wszystko w swoim czasie
Gracjanna, ja miewam różne bóle, kłucia- w tym również w okolicach żeber- trudno doprecyzować. Nie mam pojęcia czy przyczyną są ruchy dziecka, czy coś innego, ale dopóki zdarzają sie doraźnie, da się je przeżyć i nie trwają zbyt długo, to puszczam w niepamięć :)ale w razie wątpliwości najlepiej zgłosić takie dolegliwości lekarzowi.
Biedroneczka, ja to w ogóle nie znam stosunku wymiaru główki do innych części ciała. Tzn. na wydruku pewnie gdzieś są te wartości, ale ich nie analizowałam skoro lekarz podczas badania- omawiając każdy organ- mówił, że nie ma zastrzeżeń. Jeśli więc Twój lekarz nie zgłaszał jakichś nieprawidłowości to myślę, że nie ma się co martwić na zapas
Kolejny dzień w robocie... wczoraj było koszmarnie, bo miałam takie wzdęcia, że masakra- wszystko jeździło mi po brzuchu, a za każdym razem nie będę biegać do toalety, żeby sobie ulżyć, zwłaszcza , że te okropne zaparcia męczą i na razie nawet laktuloza nie pomaga.I ta pozycja siedząca, gdzie mam wrażenie, że wszystko w moim brzuchu jest takie ugniecione łącznie z maluchem. Chyba dzisiaj spróbuje kawy bez mleka, może coś popuści...19Biedroneczka91 lubi tę wiadomość
-
Biedroneczko jest ok. Gdyby roznica byla o 3tygodnie to mozna by sie martwic. Moje dzieci np.moaly zawsze duze glowy i takie male drobniutkie cialeczko. I tez byly roznice.
Teraz zerknelam na usg polowkowe bo jestem u lekarza i tez mam roznice 1 tygodnia wzgledem reszty jesli chodzi o glowe. Nawet mozdzek jest wiekszy o tydzien.
-
Niki ja niestety moje dziecko tez bardzo zadko czuję. Byl moment ze dwa dni bardzo hulała chyba tak ze udalo mi sie naprawdę poczuc ruchy a tak to jak czasem tylko pomizia to wszystko w tym temacie.... Tez mnie to trochę martwi ale ponoć z mala wszystko ok. jednak czasem juz nie wiem czy wogole cos czuje czy mi sie nir wydawało hahahahahahahaahahahh no tak to juz jest
Także nie martw się. Widać na wszystko przyjdzie czasWiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2017, 08:53
-
Deedee87 wrote:Niki ja niestety moje dziecko tez bardzo zadko czuję. Byl moment ze dwa dni bardzo hulała chyba tak ze udalo mi sie naprawdę poczuc ruchy a tak to jak czasem tylko pomizia to wszystko w tym temacie.... Tez mnie to trochę martwi ale ponoć z mala wszystko ok. jednak czasem juz nie wiem czy wogole cos czuje czy mi sie nir wydawało hahahahahahahaahahahh no tak to juz jest
Także nie martw się. Widać na wszystko przyjdzie czasDeedee87 lubi tę wiadomość
-
Szaron wrote:Hahha ja dziś dostałam jazdy na ryż z jabłkami i właśnie piekę ilość jak dla pułku wojska
Co do pracowania i do kiedy to u mnie jest sytuacja trochę patowa - nie wchodząc w szczegóły mieliśmy rok temu zmianę regulaminu wynagrodzeń, od marca mam dostać podwyżkę, także jeśli będę w pracy do maja będę mieć potem nawet 400-500 zł więcej zasiłku na macierzyńskim. Oczywiście nie będę siedzieć aż tyle i wezmę maksymalnie ile się da urlopu, ale tak czy inaczej będę w pracy (bez opcji L4) do końca marca. W sumie tylko 2 miesiące a i tak jakbym chciała to mogę pracować max 4h dziennie, bo mam pracę stricte biurową, przy komputerze.
Oczywiście jak mi lekarz każe to pójdę na L4, ale dopóki mogę i każdy dzień realnie podnosi mój zasiłek to pracuję. Wyższy zasiłek to większy komfort życia żeby nas było bez problemu stać na rzeczy dla dziecka, prywatnego lekarza jak będzie trzeba, itd.
Ale tak jak ines czuję, że miesiąc spokojnie mogłabym już sobie odpuścić... (choć znam sporo dziewczyn co pracowały i do 8-9 miesiąca).
u mnie ta sama motywacja... niedawno dostałam sporą podwyżkę i każdy miesiąc to znaczna różnica w wysokości zasiłku... chociaż naprawdę jak dla mnie już by wystarczyło. ok ewentualnie do końca lutego mogę pociągnąć, ale marzec już średno widzę. no nic bede jakoś przeplatać l4 i urlopem, byleby ciągu 33 dni l4 nie było i do tego 7go kwietnia jakoś pociągnę i tyle.
chociaż juz co raz częściej spotykam się z tym, że pukają mi do głowy, że jeszcze pracuje.
tez mam prace przy biurku i mogę sobie pomarzyć o opcji 4h pracy. a w życiu, nawet nie chce o tym wspominać...Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
Matko. Witek wstal z takim kaszlem wykrztusnym ze mnie ciary przeszly. A w piatek Olsztyn i Wegorzewo..oesu! Z tymi zebrami to nie wiem..moze? Moze przy drobnej posturze? Ja do szczuplych nie naleze ale dziecia jak czuje to przy pepku i wczoraj tez tak gilgotalo mnie jakby przy zebrze..po glebszej analizie doszlam do wniosku ze w sumie to nie wiem, ale ja taka zdecydowana jestem. Pewniak pewniak a za godzine to w sumie juz sto innhch opcji mam. No i oczytalam sie o introwertykach bo moj maz nim jest i chyba juz wiem w czym najczesciej lezy u nas problem. Buziaki laski!
-
Dziewczyny jak z Waszym samopoczuciem?
Mówią wszędzie, że w 2 trymestrze dostaje się zastrzyku energi a ja takowego zastrzyku miałabym chyba tylko miesiąc a teraz czuję się jakbym znowu była na początku ciąży-ciągle chce mi się spać, rano jestem nieprzytomna jakbym w ogóle w nocy nie spała, a po każdym posiłku muszę utrzeć sobie chociażby 30 minutową drzemkę. Nawet kawka nie pomaga