Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
o wlasnie i to kolejny temat... ciesze sie ze jestem w ciazy i chce czerpac z tego jak najwiecej ale ponosza mnie nerwy ostatnio, nie wiem co sie dzieje, czuje sie jakos zle bez powodu...sama nie wiem co mi jest i z jakiego powodu. Co gorsze nie wiem co zrobic zeby mi to przeszlo na dluzej. Zaslaniam sie hormonami;-)
Tez tak macie?? -
Ja też się spotkałam z takimi tekstami ze po co już? To już? Eee to jeszcze tyle czasu. Kurde jak mnie to też wkurza. Co to kogo obchodzi? Ja też wolę pomału z zakupami. Nie wyobrażam siebie w 9 miesiącu latająca po sklepach za wyprawka.
nitta32 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnynie które rzeczy naprawdę się opłaca kupować, ja też nie lubie takich komentarzy, a jak widzę jakąś okazję to lepiej powoli sobie składać co potrzebuje niz potem łazić obładowana siatami po sklepach i z wielkim brzuchem ;/ ludzie chyba serio myślą że to takie hop siup z tą wyprawką kupić pare ubranek i z głowy.. ja osobiście lubię sobie poczytać opinie o wózkach, materacach, butelkach, kosmetykach itd a nie dzień przed porodem łazić i wybierać
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2017, 20:45
ahisma, nitta32, Marisa lubią tę wiadomość
-
Każdy ma swoje tempo Żyj i daj żyć innym - jeśli ktoś po pozytywnym teście ciążowym idzie kupować ciuszki dla bobasa to fajnie, potrzebuje tego i sprawia to radość. Jak ktoś boi się podświadomie "zapeszyć" i czeka do 8-9 miesiąca z zakupami to też ok.
Nie ma się co przejmować komentarzami innych, bo moja GŁÓWNA refleksja z czasu ciąży, to że wszyscy chcą doradzać, wiedzą lepiej i ogólnie nieco się wtrącają w nie swoje sprawy. Ale to w gruncie rzeczy wynika z dobrych intencji. Na razie zachowuję spokój, bo wiem że to jest w sumie troska, a nie złośliwość, także grzecznie kiwam głową na cudze niechciane rady
Jak ktoś do mnie doskakuje z łapami głaskać po brzuchu to jest to jedyny moment, kiedy mnie trafia szlag. Nie jestem specjalnie dotykalska więc wtedy reaguję trochę przesadnie...Madllene, ahisma, 19Biedroneczka91 lubią tę wiadomość
-
Szaron wrote:hej dziewczyny, a ja dziś byłam w odwiedzinach u koleżanki, która miesiąc temu urodziła bliźnięta i ma jeszcze 1,5 rocznego synka. Także dużo małych dzieci i ręce pełne roboty, ale była naprawdę oazą spokoju - jestem pełna podziwu
Powiedziała, że ma dużo mniejszy poziom nerwów z bliźniętami niż z pierwszym dzieckiem, teraz wie czego się spodziewać i nie popada w histerię przy byle kwileniu.
Ogólnie mam teraz wokół mnóstwo koleżanek w ciąży albo z małymi dziećmi, co jest dla mnie prawdziwym błogosławieństwem, bo mieszkam z dala od rodziny więc szukam oparcia i wiedzy właśnie u koleżanek
Tak się zastanawiam jak piszecie, że macie dzieciaczki ledwo kilka dni do przodu niż ja i już ważą po 700-800g, gdy u mnie ledwo 550g. Wszystko w normie, ale tak się zastanawiam od czego to zależy?
Szaron też to rozkminiałam bo mój synek też maluszek w porównaniu z innymi... na połowkowym w 23t0d ważyl 460g. ale lekarz mówi, że wszystko jest w porządku, i że wszystkie pomiary są ok także staram sie tym nie martwić. ważne że zdrowy najwyzej będzie mniejszy i już będzie łatwiej urodzić
Biedroneczko dziękuję efekt wątpliwej weny
Szaron lubi tę wiadomość
Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
Kamila8k wrote:Cześć,
przygarniecie mnie do siebie?
cześć no jasne
opowiadaj, co u Was? kiedy termin? jak się czujesz?
Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
Czesc czesc, pewnie ze tak
Co do plotek, z doswiadczenia wiem, ze ostatki (ej zostaly nam jakies 3 miesiace ) chcialabym przeznaczyc na relaks. Z mlodym teraz to juz nie to samo oczywiscie, ale nie wyobrazam sobie za miesiac czy 2 latania nie dosc ze daleko od domu to z malym po ciuchach, targania tego, zamartwien..no nie. Chce odpoczac. I nikomu nic do tego. Ja z Witkiem zaczelam pozno i zaluje bo nie do przyjemnych nalezalo jechanie o 8 do miasta zapieprzanie po miescie denerwowanie sie zdazeniem na autobus w prawie 8 miesiacu. Co do pierworodek tym bardziej to ostatnie momenty takiej...prywatnosci potem to i siku i ucisk na krocze i plecy i ciezko. No za duzego pola do popisu nie maMerida86 lubi tę wiadomość
-
Hej,
Nerwowość to moje drugie imię....staram sie panować nad emocjami, ale czasem sie nie da....
U mnie zaś głownie pytają o płeć, a ze koniec końcem nie wiem kto mieszka u mnie wiec odpowiadam , ze jeszcze nie wiadomo. No i wtedy słysze w głosie pytającego oburzenie, No ze jak to nie wiem? Przecież juz dawno powinnam wiedzieć... Nosz kuzwa w mordę jeża.... Nie wiem, proste! A nawet jakbym wiedziała, to chciałabym aby ta wiadomość poza mały krąg zainteresowanych nie wyszła.
Dzis pierwszy raz po przeprowadzce przychodzą teście. Niech moc i spokoj bedzie ze mną!
Miłej niedzieli!Merida86 lubi tę wiadomość
-
LaRa, powodzenia po mojej tesciowej ze 2 miechy zdrowo poszly a dalej mnie szarpie jak chocby ja uslysze..na przyklad. Mam astygmatyzm. Mlody jakis tydzien temu swisnal mi gogle. Do wczoraj ich szukalam i za cholere nie moglam znalezc. Wczoraj maz przynosi. Okazalo sie ze co? Byly u niej! Chodzilam slepa przez tydzien zmartwiona bo do tanich jak dka mnie nie nalezaly..a maz z synem poszedl do niej, nie zauwazyl ze Wiktor je ma i zapomnieli zabrac. Razem ze wszystkimi kubkami..albo wczoraj przychodzi z kartaczami od mamusi..tak mi sie chcialo kartaczy. A mam zbyt sajanska dume i gosnosc. To fakt
-
Ale piszecie dziewczyny.... nie nadarzam i jeszcze mi post zjadło. Jak ktoś chce kupić meble Bellamy to dzwoniłam do fabryki teraz czeka się do 8 tyg na łóżeczka! Wczoraj całość zamówiłam i dostałam 8% rabatu na ich stronie. U mnie już 3 trymestr
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2017, 10:33
21.09.16 Beta 87- 8dpt
21.01.16 Aniołek 9 tc
-
ataeb wrote:Dziewczyny jaki kosmetyk będziecie dawały do kąpieli maluszka, bo jas już sama nie wiem...
Wybór jest duży. Ja zawsze używałam Oilatum i byłam zadowolona. Nigdy dzieciom nic się po tym nie działo i miały ładna skórę.
Wiec teraz chyba tez kupię. -
Znalazłam ciekawy blog i wpis o torbie dla mamy do szpitala: http://blog.zapytajpolozna.pl/porod/pakowanie-torby-do-szpitala-teoria-a-praktyka-rzeczy-dla-mamy/
Co myślicie o takiej liście?
Bo im dłużej czytam internety w tym temacie to skład takich toreb bywa baaardzo różny i przyznam że nie chcę przesadzić - że wezmę za dużo i potem nie odnajdę się w nadmiarze, albo że nie daj Boże czegoś mi zabraknie.
Bo torby dla maluszka zależą od szpitala - w moim przykładowo trzeba tylko wziąć ciuszki na wyjście.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2017, 19:05
-
Ashima też dziś na nią patrzyliśmy, ale stwierdziliśmy, ze jest za mała. Lepiej kupić większą.
Co do wyprawki, to ja dziś czuję się tak niesamowicie ciężka.... mam wrażenie, ze ciało mi za chwilę pęknie. Nie wiem dlaczego tak teraz mam, ale nawet oddychać mi ciężko i chyba na siedząco będę spać, o ile w ogóle zasnę. Mam nadzieję, ze jutro będzie lepiej, bo idę na małą imprezę urodzinową.
Ja mam upatrzoną większość rzeczy i wiem, co kupię przez neta, co w hurtowni, a o w rossmanie. Tak więc wyprawka to kwestia 2 wizyt w sklepach. No i ciuszków nie mam, ale czekam jeszcze na wiosenno/letnią kolekcję i będę powoli kupować. Dziecko dużo nie potrzebuje zwłaszcza latem. Nakupię bodziaków i będzie cacy.
Dziś w rossmanie zdecydowałam, że na 100% będziemy kupować kosmetyki z hippa, a jak dziecku nie podejdą to babydream.
co do kosmetyków, to tylko płyn do kąpieli i olej kokosowy, ale jeszcze nie wiem, czy po każdej kąpieli. Muszę położnej zapytać, jak przyjdzie po porodzie. Dziecko na 100% będzie kąpane codziennie bez względu na porę roku.
Jakby któraś miała info o promocji na hippa to będę wdzięczna -
Szaron wrote:Znalazłam ciekawy blog i wpis o torbie dla mamy do szpitala: http://blog.zapytajpolozna.pl/porod/pakowanie-torby-do-szpitala-teoria-a-praktyka-rzeczy-dla-mamy/
Co myślicie o takiej liście?
Bo im dłużej czytam internety w tym temacie to skład takich toreb bywa baaardzo różny i przyznam że nie chcę przesadzić - że wezmę za dużo i potem nie odnajdę się w nadmiarze, albo że nie daj Boże czegoś mi zabraknie.
Bo torby dla maluszka zależą od szpitala - w moim przykładowo trzeba tylko wziąć ciuszki na wyjście.
Moja lista do szpitala:
- koszula do karmienia 2-3x
- majtki zwykłe i siatkowe
- stanik do karmienia 2x
- pantofle
- klapki pod prysznic
- cienki szlafrok
- ręcznik
- skarpetki
- podkłady poporodowe
- wkłądki laktacyjne
- szczotka do zębów
- szczotka do włosów
- żel pod prysznic
- płyn do hig. int.
- papier toaletowy
- kubek+sztućce
- woda + wafle ryżowe bądź coś innego
- koniecznie pomaka do ust w celu ich nawilżenia na porodówce, nie zawsze można pić
- woda mała w butelce z dziubkiem
- pampersy
- chust.naw.
- na wyjście : body na krótki rękaw, pajac, czapeczka, kocyk, ale to już mąż przyniesie.
Ogólnie im mniej tym lepiej. Jeśli mam coś nie tak, to piszcieSzaron lubi tę wiadomość
-
Szaron też czytałam ten wpis, nawet wrzuciłam linka na grupie na fb. Myślę, że moja lista rzeczy będzie podobna do tej, którą wymienia AgMB.
AgMB mówisz, że ta wanienka z biedry za mała? A to nie jest jakaś standardowy wymiar? Nie zagłębiałam się jeszcze w wymiary, jakie są dostępne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2017, 12:14