Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Naprawdę karmienie przez 6 miesięcy mlekiem jest złotym standardem w Europie i na świecie. Zwłaszcza ze karmisz piersią, a Leon świetnie przybiera na wadze. Jeśli AZS się zaostrzy to tez nie będzie spał, bo będzie się drapał. A już rada ograniczyć karmienie piersią do 3-4 razy jest dla mnie absurdalna. Leon chce cyca a Ty mu dasz kasze na wodzie ?
Na pocieszenie to po 6 miesiącu tez dzieci częściej żądają karmien nocnych
U szwagierki mały przesypiał ładnie na mm, a jak skończył 1,5 roku to zaczął się budzić 2-3 razy w nocy na butelkę. Teraz ma 2,5 roku i nadal 2-3 razy przychodzi do ich sypialni, budzi ich i wyznacza kto ma robić mleczko
Nasz Maly narazie tez je często w nocy (2-4 razy ostatnie dni). W dzień tak bardzo już nie chce. Chyba szkoda mu czasu Dziś zresztą spał 2 razy po 30 minut.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2017, 20:42
Szaron lubi tę wiadomość
-
U Nas właśnie też od jakiegoś czasu 2 pobudki w nocy a w dzień wypija raptem po 140-150 ml przed snem 250 pociśnie a na pobudkach po 180-190 ml rosną chyba Nasze dzieciaczki. Marcelek lubi przebywać w pozycji siedzącej i cieszy się jak wariat z tej innej perspektywy strasznie ciekawski świata się robi. Będzie niezły giguś coś czuję w kościachMarcelek
-
U nas odpukać ostatnio coraz lepiej w nocy. Mała zasypia Ok 21 i spi do 8 z jedna pobudka. Czasem to ja się budzę pierwsza koło 4-5 z bólu cycków o daje jej jeść na śpiocha. Mam nadzieje ze jej się to nie zmieni szybko bo chodzę wyspana jak nigdy w dzień je dosyć często ale ja jej proponuje często bo nie przybiera jakoś szalenie wiec staram się żeby jadła jak najwiecej.
-
Rusałka06 wrote:U nas odpukać ostatnio coraz lepiej w nocy. Mała zasypia Ok 21 i spi do 8 z jedna pobudka. Czasem to ja się budzę pierwsza koło 4-5 z bólu cycków o daje jej jeść na śpiocha. Mam nadzieje ze jej się to nie zmieni szybko bo chodzę wyspana jak nigdy w dzień je dosyć często ale ja jej proponuje często bo nie przybiera jakoś szalenie wiec staram się żeby jadła jak najwiecej.
Mam nadzieje, że mój smok nie będzie tak po nocach jadł do matury, wiec kiedyś jeszcze wyśpię się porządnie. -
U nas 7,9 kg na liczniku - czuć coraz bardziej przy podnoszeniu
Moja koleżanka ostatnio dostała burę od pediatry, bo jej córka (4 msc i 2 tyg) waży 5,8 kg (urodzeniowa waga - 3,2 kg), że ma już natychmiast wprowadzać dziecku kaszki, mięso, warzywa, itp. Dziecko tylko na piersi, rozwija się ok, tylko jest drobniutkie, tak jak rodzice. Uspokajam ją że ją dotknął oldskul lekarski, że w 4msc już ma dziecko wcinać mięso, a pierś jest już be. W sumie dziecko nie waży wiele, ale nie wygląda na zagłodzony szkielecik, tylko jest malutkie i drobne. -
Pingui, Szaron nasza pediatra też mówiła na ostatniej wizycie, że spokojnie możemy zacząć rozszerzać. Leon dostał już dnie, marchewkę, brokuła. Nie tyle, żeby się najeść, ale żeby spróbować coś nowego. I będę tak dalej robić, po swojemu. Skoro i tak mam trzymać dietę eliminacyjna to co za różnica cy będę karmila 3 czy 6 razy? Będę rozszerzala, ale powoli, a nie tak jak Pani dr wczoraj sugerowała: dziś marchewka jutro królik z warzywami i banan na deser. Dostaliśmy Zyrtec na noc, Ketotifen 2 razy dziennie, maść robiona, doraźnie, więc powinno być dobrze. A jak myślicie, ile może być prawdy w tym, że on ma większe potrzeby niż moje mleko i dlatego budzi się w nocy co 2-3h i chce cyca?
Ci do zębów... Pediatra nam 3 tygodnie temu powiedziała, że będą lada moment i co? Dupa zbita. Zębów jak nie było tak nie ma, a dziąsła swędza i bolą...Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*) -
Szaron wrote:U nas 7,9 kg na liczniku - czuć coraz bardziej przy podnoszeniu
Moja koleżanka ostatnio dostała burę od pediatry, bo jej córka (4 msc i 2 tyg) waży 5,8 kg (urodzeniowa waga - 3,2 kg), że ma już natychmiast wprowadzać dziecku kaszki, mięso, warzywa, itp. Dziecko tylko na piersi, rozwija się ok, tylko jest drobniutkie, tak jak rodzice. Uspokajam ją że ją dotknął oldskul lekarski, że w 4msc już ma dziecko wcinać mięso, a pierś jest już be. W sumie dziecko nie waży wiele, ale nie wygląda na zagłodzony szkielecik, tylko jest malutkie i drobne.
To dokładnie tak jak u nas. Zuzia prawie 5 miesięcy waga 6.4 kg a urodzeniowa 3.4 kg. Pediatra na ostatniej wizycie zasugerował rozszerzenie diety bo przyrosty małe (110-120 tyg ostatnio). Tylko ze ja zawsze byłam chudzinka a Zuzia sporo ulewa plus cały czas się rusza (nawet przez sen macha nogami). A ja widzę ze mam pokarm, często Zuzia nie chce już jeść a piersi nadal pełne dlatego zdecydowałam ze trzymam się pierwotnych założeń i do 6 miesiąca tylko pierś. To jeszcze tylko miesiąc wiec powinno być ok...
Mam pytanie do mam dzieci z AZS. Jak Wasze dzieci reagują na wodę w basenie? I czy chodzicie na basen chlorowany czy ozonowany? Zuzia nie ma zdiagnozowaneho AZS ale podejrzenie (pękająca skóra za uszami, łuszczenie w zgięciach kolan i pod pachami) i chciałam pójść z nią na basen z ozonowana woda ale wolne miejsca i fajne zdjęcia znalazalam na chlorowanym basenie i teraz nie wiem...
-
My chodzimy na normalny basen, woda jest chlorowana, ma 35 st. Jak wychodzimy z wody to Leon ma czerwone placki na głowie głównie, ale smaruje go tam od razu emollium i zanim wrocimy do domu to już jest wszystko ok
Rusałka06 lubi tę wiadomość
Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*) -
My też chodzimy na basen z wodą chlorowaną, poza czerwonymi oczami to wpływu żadnego negatywnego nie widzę. Smaruję Alka od razu po prysznicu emolium i jest ok.
Jak tam zmiana czasu Wam przeszła? bez różnicy? Przeciągamy (staramy się) porę kąpieli i usypiania, ale jest walkaRusałka06 lubi tę wiadomość
-
U nas zmiana czasu jeszcze pogorszyła i tak słabe spanie. Mały po 18 jest nieprzytomny, marudny. W zasadzie ciężko go dotrzymać na chodzie do 19, za to o piątej rano gotowy na nowy dzień. No i oczywiście po drodze dwie pobudki trwające nawet do dwóch godzin.
Dietę rozszerzamy ale bardziej na zasadzie niech sobie spróbuję niż niech zje. Póki co marchewka i dynia. Chciałabym na początek same warzywa a jakieś owoce, musy czy kaszki bliżej szóstego miesiąca.Marijanu -
Dostałam od koleżanki urządzenie/blender Mr. Magic Gourmet Maxx. Miksuje idealnie, bez grudek w dosłownie kilka sekund. Wręcz taka pianka powstaje. Jestem zaskoczona. Mówiła ze używa swojego już 7 lat i chodzi idealnie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2017, 11:54
-
nick nieaktualnyu nas póki co:
dynia - ok
ziemniak - wysypka
marchewka - ok (dopiero 2 dni ale zapowiada się dobrze)
dalej na liście pasternak i brokuł a później to nie wiem macie jeszcze jakieś warzywa w planach na te pierwsze musy? kaszki i owoce zostawiamy sobie na później
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2017, 12:47
-
Rusałka, Twoja Zuzia i tak jest większa niz moja Marysia - skończyła właśnie 5 mies.i na wadze 6200g. Nie przejmuję się tym jakoś bardzo, bo mała jest b.ruchliwa, turla się po podłodze jak śrubka (nie miala jeszcze 3 mies.jak zaczęła przewrotki z pleców na brzuch) i zaczęła pełzać. My z mężem tez jesteśmy drobni. Karmie piersią, a od tygodnia na noc daję butelkę mojego mleka wzmocnionego 3 łyżeczkami kleiku kukurydzianego. Póki co nie mam zamiaru dawać innych nowości, poczekam jeszcze miesiąc. Waga jest niska, ale miesci sie w siatce centylowej, a dziecko spokojne, pogodne, rozwija sie świetnie. Dwoch starszych synków mam z azs, mam nadzieje, ze Marysię ominie ta wątpliwa przyjemność.
Rusałka06 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny zrobiłam dziś Leonowi na kolacje kaszke manne z BoboVity na swoim mleczku i chciałam ja podać przez butelkę ale mu się zatykala . Mam w domu tylko mała butelkę z Aventu bo dotąd nam wystarczała (głównie do wody). Jutro pojadę kupić coś innego, ale nie wiem co. Jaka polecacie? Smoczek o wolnym przepływie czy regularnym? Jestem zielona!Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*) -
Ja mam butelki Lovi ze smoczkiem 3m+ i też robię kaszkę na swoim mleku i ładnie leci czasami jak za gęste to możesz dodać jeszcze ciut mleka to zaraz będzie rzadkie. W ogóle do naszego mleczka trzeba dodać dużo więcej kaszki żeby była gęsta a i tak w trakcie jedzenia robi się płynna Mój Marcelek ostatnio żarłok bo jak na noc zje 250 ml kaszki to i tak się budzi po 4-5h i bez oddechu wypija butlę mleka
AgaSY lubi tę wiadomość
Marcelek -
A właśnie, tak gadając o butelkach - naszło mnie ostatnio, że im bardziej skomplikowana butelka, z jakimiś antykolkowymi systemami w środku (typu Tomme Tippe) tym rzadziej ich używałam, bo mycie ich to udręka. Nie mówiąc o składaniu kilku elementów w środku nocy, gdy człowiek nieprzytomny jest.
I też wydaje mi się, że lepiej mieć wszystkie butelki jednej firmy, bo wtedy nie ma problemu z wymianą smoczków czy zatyczek do butelek, gdy sobie stoi sterta elementów na suszarce - łapie się co jest pod ręką. Ja się stopniowo przestawiłam na Philips Avent, bo elementy z serii Classic i Natural do siebie pasują. No i są porządne, butelki z takiego Canpolu mi się szybko rysowały, a myłam je w środku po prostu kuchenną gąbką. Nie mówiąc o tym, że jakbym TERAZ wiedziała, to bym kupiła tylko szklane butelki Aventu, bo się właśnie nie rysują, a dopóki to ja trzymam butelkę, nie dziecko, to butelka może ważyć więcej niż plastik.
Właśnie ćwiczymy chwytanie (bo zauważyłam że Alek sobie sam przytrzymuje łapkami butlę, szczególnie jak jest bardzo głodny ) na butelce z uchwytami - są spoko, bo uchwyt jest zdejmowany i pasuje do każdej butelki Aventu, a potem można zmienić smoczek na końcowkę z niekapkiem:
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2017, 09:32
-
Oo, bardzo fajna . U nas ten Avent jakoś sam się przyjął. Miałam w domu butelki z Canpolu czy z Babyono i Leon po prostu nie chciał z nich pić. Smoczek z Aventu bardziej przypomina pierś .
Szaron, a czym się różnią serię Classic i Natural?
A propo niekapka nie wiem ile w tym jest prawdy, ale słyszałam, że nie powinno się go dawać dzieciom, lepiej od razu z kubka uczyć. Ktoś się wypowie?
Edit: co do aventu: już wiem czym się różnią kształtem smoczkaWiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2017, 10:16
Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*)