X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2017, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też, chlapanie to najlepsza zabawa :) my kapiemy w pokoju córy, więc powódź jest na panelach i wycieranie podłogi zaraz po :D

Wczoraj miarka kleiku ryżowego w dzień tak ją zatkała, że jadła mleko o 10 z kleikiem a później o 19 (już bez) i całą noc też nic do 7. Aż się bałam, że coś z nią nie tak... Dziś zrobimy próbę na noc ale jak bedzie tak samo to odpuscimy kleik bo to prawie głodówka była :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2017, 13:09

• zimowa stokrotka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a my kąpiemy się w wannie, takiej zwykłej normalnej, dużej :) Wkładam mu tylko ręczkin na spód, daje wodę tak zeby go nie zalało i myje :) Za bardzo wkurzało mnie noszenie i przenoszenie wanienki.
    My przechodzimy chyba kolejny skok rozwojowy... Mam wrazenie że cofam się w czasie do jakiegoś drugiego miesiąca życia Janka. Budzi się w nocy, płacze jak cholera, wręcz wyje, nie chce jeść, dopiero na śpiocha i trzeba tulać przed zaśnięciem, albo bujać w czymś... Tragedia. Chory na pewno nie jest. Także myślę, że skok z pogodą zrobiły z mojego kochanego dziecka małego diabełka. Nawet nie chce się bawić sam, a robil to już świetnie, albo trzeba go tulać, lulać, zabawiać, albo uśpić i tak całe dnie. Także dom wariatów normalnie...

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2017, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po szczepieniu, więc przed nami kilka marudnych dni... dziś tylko spanie, jedzenie, płacz i znowu spanie. Na szczęście kolejne szczepienie w czerwcu :)
    A samo szczepienie ku naszemu zdziwiwniu przyjęła "po męsku" płakała tylko przy kłuciu kilka sekund :O jak na nasze poprzednie przygody z dzikim rykiem od przekroczenia progu przychodni do przekroczenia progu domu, to jestem w lekkim szoku :D

• Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzia tez chlapie w kapieli ale na razie delikatnie i nie ma takiej powodzi jak u Was :)

My dziś byłyśmy na ftinessie dla mam. Super sprawa :) polecam jak ktoś ma taką opcję kolo siebie. I lepiej teraz zanim dziecko zacznie raczkowac bo leżące dzieci dużo lepiej zniosly godzinę ćwiczeń. Zuzka przez pierwsze 30 min leżała jak zaczarowana, mogłam dla niej nie istnieć tyle się działo :) potem zaczęła trochę marudzic ale dało się ją okiełznać znacznie łatwiej niż w domu gdzie piszczy z nudów po 10 min zabawy... i na koniec było kilka ćwiczeń dla dzieci na pilkach wtedy znowu odzyla :) a w drodze do domu usnela w wózku i zaliczylysmy jeszcze 1.5h spacer czego totalnie sie nie spodziewalam i nie przebrałam się po ćwiczeniach. ..

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też kąpiel na stojaku, w łazience, chlapanina straszna :) chyba przeniesiemy wanienkę do dużej wanny, bo mopa kilka razy można wyżymać. Poza tym wanienka powoli się za mała robi.

Mam wrażenie że u nas też się szykuje piąty skok rozwojowy (ledwo czwarty się skończył!) bo znowu jest bunt i krzyk przy zasypianiu, bunt przy jedzeniu, bunt jak nie ma nikogo w pobliżu przez 5 min.

tb7382c324e9cpbx.png
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to mam wrażenie ze Zuzka ma cały czas jeden wielki skok rozwojowy od urodzenia.

Nie można jej zostawić samej nawet na minutę, nakarmić można tylko na śpiocha, a przed usnieciem zawsze jest histeria i tulenie.

Dobry humor ma tylko chwilę po przebudzeniu, jak się ją zabierze w nowe miejsce albo ktoś ciekawy do nas przyjdzie albo jak się staje na głowie żeby ją zabawić (czasem dosłownie...)

na szczęście, odpukać w nocy śpi ladnie bo inaczej bym chyba nie dała rady i by mi baterie padły :)

.kropka., AgaSY, Szaron lubią tę wiadomość

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rusalka jakbyś mojego Leona opisała :-). Ale on nie śpi w nocy :-P.

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Marijanu Ekspertka

Wysłany: 9 listopada 2017, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rusalka moje dziecko też ma jeden niekończący się skok + tak jak u AgaSy nie ma spania w nocy. Oszaleć można!

AgaSY lubi tę wiadomość

Marijanu
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2017, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale macie na myśli, że wcale nie śpią? :O czy, że wstają kilka razy jeść? Nasza wstaje na mleko 24, 3, 7 ale jak się naje to śpi dalej... Więc szału nie ma ale jako tako się wysypiam

• Marijanu Ekspertka

Wysłany: 10 listopada 2017, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dla mnie to nie śpi wcale bo... niby śpi od 19/19.30 do 22/23 ale to jest jedno wielkie wiercenie, rzucanie się, pomrukiwanie. Potem pobudka, oczy jak pięć złotych, kładzie się na brZuch, wywija nogami, gada. Koło 1/2 jedzenie. Zasypianie trwa nawet godzinę i o piątej pobudka już na dobre. Biorąc pod uwagę, że ja nie zasnę w tym samym momencie co syn, to rano mam wrażenie, że nie spałam wcale i autentycznie mam łzy w oczach jak mam się podnieść z łóżka. A w dodatku od rana krzyk nie wiadomo po co i najlepiej nosić.

Marijanu
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leon pierwszy sen na ~4h, a potem budzi się co 1,5-2 i tak do rana. I nie mam pojęcia dlaczego, bo przecież nie z głodu... Pani alergolog powiedziała, że po Sinlacu obudzi mi się o 4, a nie o 1... "dupa Jan trzeci" jak to mówią na Śląsku :-P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2017, 08:00

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Marijanu Ekspertka

Wysłany: 10 listopada 2017, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSy a ten sinlac dajesz z butelki czy łyżeczką? Bo my póki co łyżeczką i raczej rano. Boję się dać na noc, bo w razie sensacji brzuszkowych w dzień łatwiej opanować sytuację. Ostatnio jak dałam na noc nutramigen, to wpadł w taką histerię, że do szpitala jechaliśmy...

Marijanu
  • Marijanu Ekspertka

Wysłany: 10 listopada 2017, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSy a jaki masz sposób na funkcjonowanie w dzień po takich nocach. Ja wyglądam, zachowuje się i czuję się jak zombie. Oczy - cały dzień uczucie jakby mi ktoś gorącym pogrzebaczem w nich mieszał

Marijanu
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Narazie daje z butelki. Jesteśmy przy 5 łyżkach, ale nie wiem czy dobrze go robimy bo cały czas jest raczej rzadki... Podawanie go łyżeczka trwałoby godzinę i Leon dostalby chyba szału. Z drugiej strony przy podawaniu butelka nalyka się powietrza, potem nie chce mu się odbić i męczy go brzuch cała noc... Takie na dwoje babka wrozyla.
    Chyba nie mam żadnego sposobu, już się przyzwyczaiłam. Jak czuje, że będzie ciężka noc to przy pierwszej pobudce biorę Leona do łóżka i już zostawiam. Jak sie zaczyna wiercic to go mocniej przytrzymam, albo dam smoczka i śpi dalej, więc moja pobudka trwa kilka, a nie kilkanaście czy kilkadziesiąt minut. W dzień nie odsypiam, bo potem miałabym problem zasnąć w nocy i byłoby tylko gorzej. No i staram się wieczorem iść spać niedługo po nim :-)

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Nika8686 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój syn od kilku dni płacze przez sen. Idzie mu drugi ząb i tłumacze sobie ze to go meczy. Dziś w nocy okręcił się przez sen na brzuch i tak spał twarzą w materacu. Jak to zobaczyłam to serce mi wyskoczyło z piersi bo bałam się ze się udusi. Pominę już ze ściągnął przez sen skarpety wiec dziś idzie do śpiworka. Kupiłam grobag 2,5 tog. Oby było mu ciepło bo ostatnio się odkrywa i jest chłodny w nocy. Przez te zeby pije tez mniej mleka woli karmienie łyżeczka ze słoiczka. Wcina wszystko dynie morele jabłko gruszki marchew

961lwn15y3w1u452.png
    21.09.16 Beta 87- 8dpt
    21.01.16 Aniołek 9 tc <3

• pingui Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie dlaczego niemowlaki (zwłaszcza te karmione piersią, ale nie tylko) budzą się często w nocy? Bo tak, bo sa niemowlakami i ten wiek tak ma. Z głodu? Niekoniecznie. Im szybciej człowiek się z tym pogodzi tym mniej energii i sił będzie tracił na rozmyślanie, dociekanie i nerwy. Mój śpi 3 godziny po kąpieli i potem już je co 2. Czasem pociągnie kilka łyków, czasem je dłużej. I czy zatankuje go po sam zawór, czy zje tylko trochę i tak się obudzi i tak. Ile to potrwa? Nie wiem, ale jak przyjdzie czas wstawać do przedszkola to pewnie będzie chciał pospać jak każdy :-) tak miały starsze dzieci. Radośnie i wczesnie wstawały tylko o sobotę i niedzielę. Taka dziecięca przekora. Tylko spokój może nas uratować.

.kropka. lubi tę wiadomość

atdci09ktbgklgiz.png
  • pingui Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dynia z ziemniakami wciągnięta. Jemy dość dużą łyżeczką, a Mały ładnie zgarnia.
    A dlaczego chcecie kaszkę podawać z butelki? Przecież w rozszerzaniu diety chodzi o naukę jedzenia, a nie tylko o zapełnienie żołądka. Zupki przecież nie podajecie z butelki, a kaszka ma podobną konsystencję. I nie chodzi o to żeby było szybko, bo to pierwszy krok do otyłości. Jemy powoli, żeby organizm miał czas powiedzieć dość zanim zjemy zbyt dużo.

atdci09ktbgklgiz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2017, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nasza też pięknie wcina z łyżeczki i co by jej łyżeczką nie podać to smakuje ;) Kaszki wprowadzę jej na śniadanie łyżeczką jak już przebrniemy przez owoce. Przez alergię bardzo powoli nam idzie to rozszerzanie, ale przynajmniej na 100% wiem co mogę jej dawać a co uczula. i tak dynia i pasternak ok, marchewka ok ale po dużych ilościach jest zatwardzenie (więc będzie tylko wieloskładnikowych zupkach), ziemniak alergia. Od poniedziałku startujemy tydzień z brokułami, później pietruszka i seler a później chyba już owoce wprowadzimy :) Więc do śniadań to dojdziemy pewnie za 1,5 miesiąca ale co tam, najważniejsze że obie się dobrze bawimy przy tym rozszerzaniu diety :D

od lekarki ostatnio nie doczekałam się odpowiedzi czy to zęby idą :/ ale tak mi się wydaje, bo chętniej je z łyżeczki niż ciągnie mleko z butelki, ciągle gryzie sobie palce, czasami zanim zacznie pić mleko z butelki to jest płacz i awantura, bo nie chce chwycić smoczka...

ja daję miarkę kleiku ryżowego do "kolacji" czyli ostatniej butli mleka po kąpieli i póki co zadziałało, było wstawanie na mleko 24, 4, 7 a teraz jest tylko 4, 7. Co do otyłości to się raczej nie przejmuję, bo póki co lecimy po 3 centylu, wczoraj na wadze było 6,125kg

• pingui Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obnizalyscie już łóżeczko na niższy poziom?

atdci09ktbgklgiz.png
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślałam że obniża się jak dziecko usiądzie ?

Na razie mam problem bo Zuzia jak się budzi to od razu przekręca się na brzuch a ze nie akceptuje innego spania jak owinięta szczelnie kocykiem w kokon to leży na brzuszku taka zapaltana w kocyk jak foka i się denerwuje a ja lecę na leb na szyję z sypialni do niej bo boje się ze się udusi ehh...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2017, 09:54

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png
‹‹ 814 815 816 817 818 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ