X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • zimowa stokrotka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasiek w chwili obecnej przyjmuje pozycje na samych stopach i dłoniach i do przodu. Chyba że chce być gdzieś już natychmiast to kolana i dłonie.

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teściowie maja działkę poza miastem wiec wszystkie letnie urodziny zawsze tam. Cieszę się ze mała jest z czerwca bo będzie grill i po kłopocie. Właściwie tylko sałatki muszę zrobić i mam plan żeby upiec „zdrowy” tort bez cukru żeby zuzia mogła zjeść swój pierwszy tort ale czas pokaże czy dalej będę mieć zapał jak wrócę do pracy ;)

U nas klasyczne czworaki. Pupa w gorze, ręce wyprostowane, nogi zgięte w kolanach j tak łazi. W całym domu mamy drewniana podłogę wiec nie miała wyjścia i szybko nauczyła się nie ślizgać bo jakoś swojej maty nie lubi od początku i ucieka z niej od razu. Dalej nie jest jakimś długodystansowcem i nie czerpie przyjemności z czworakowania ale przemieszcza się zawsze w konkretnym celu. Za szyszka może przejść całe mieszkanie a ze mamy ponad 90 m to kawałek jest ;) ale jak już zdobędzie to co chciałaby siedzi w miejscu i gmera paluszkiem wszystkie kropeczki i faktury.

My podajemy witaminę D3 4000 jm. Jedna dziennie od urodzenia. Zastanawiam się właśnie jak długo ja podawać?

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rusalka 4000? Ja daje 400. Pierwszy rok codziennie, potem można tylko w okresie deszczowym :-)

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A przepraszam 400 :)

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas rodzina daleko, więc pewnie zrobimy imprezę urodzinową dla znajomych i sąsiadów u nas w mieszkaniu, a potem u jednych i drugich dziadków pewnie też obskoczymy. Dzieciaków sumarycznie znajomi mają sporo, więc jak zaprosimy ludzi to trochę się boję że nam mieszkanie rozniosą, no ale trzeba się zacząć przyzwyczajać ;)

My mamy w mieszkaniu podłogi i to dość śliskie niestety, widzę że Alek w odwiedzinach, gdzie są dywany dużo lepiej sobie radzi z czworakowaniem. U nas po prostu ślizga się i niezbyt to poruszanie mu wychodzi, na macie też nieszczególnie.

Co do wit D to podaję Juvit baby D3, daję 400 j.m., tzn dwie pompki. I jak skończy się nam Dicoflor to zamówię Coloflor

tb7382c324e9cpbx.png
  • Mama30+ Przyjaciółka

Wysłany: 1 marca 2018, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My podajemy teraz 600 jednostek, w otwieranej kapsułce, ale to dosłownie od kilku dni, bo do tej pory wszystkie moje dzieci brały w niemowlęctwie Devikap i tam w kropli jest 500 jednostek (lek na receptę, właśnie chwilowo nie mam recepty a nam się skończył). Sama biorę 2000, bo trzy tyg.temu robiłam badanie i mam bardzo duży niedobór, podobno jak 90% Polaków.

• Mama30+ Przyjaciółka

Wysłany: 1 marca 2018, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja na czworakach zwiedza całe mieszkanie, nie ma juz miejsca, w które by nie wlazła. Byla już pod ławą, pod stołem, ostatnio synek nie zamknął łazienki i nie opuścił deski na klopie (spieszyl sie na bajkę:) ) i Mała zanim się zorientowałam wlazła do łazienki, stanęła przy muszli i wrzuciła smoczek do kibla. Albo jej sam wpadł jak zaglądała- nie wiem. Coraz lepiej idzie jej też stanie bez podpórki. Nocki nadal do d....

.kropka., Adry, Nika8686 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2018, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Devikap jest na receptę? :O My podajemy od urodzenia i jeszcze nigdy recepty nie miałam... dajemy 1 kroplę. Coś mi się kojarzy, że ortopeda mówił o zwiększeniu dawki ale nie pamiętam kiedy... Po roku może?

• pingui Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja pediatra po 6 miesiącu nam zleciła 600j, że teraz niby takie zalecenia, ale wśród innych mam prawie nikt nie słyszał o tym (ja zresztą wcześniej tez nie) :-) stad zapytałam Was. My bierzemy Ibuvit D, jedno naciśnięcie pompki.
    Ja biorę 2000j już od 2 trymestru ciąży, mąż tez 2000j, starszaki po 1000j i rzeczywiście dobrze sobie zbadać czasem poziom. Jeśli się dziecka nie opala i smaruje kremami z filtrem to caly rok podajemy D3, chyba ze jedziemy do ciepłych krajów, gdzie słońca jest więcej to możemy odpuścić.

atdci09ktbgklgiz.png
  • delilah11 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też czytałam że powyżej 6 miesiąca 600j, a powyżej roku 800. Pytałam o to pediatrę, powiedziała że jeśli chcę mogę dawać 600 :-\ moje chcenie lub nie akurat ma najmniejsze znaczenie, w efekcie daję cały czas 400.

• AgaSY Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nasza pediatra powiedziala, że 400 jest w zupełności wystarczajace, nadmiar tez nie jest dobry.

Adry lubi tę wiadomość

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • pingui Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej przy okazji badań kontrolnych oznaczyć poziom. Osobiście nie spotkałam nikogo z nadmiarem :-) a u mnie wszyscy mieli poniżej normy, dlatego zwiększyłam dawki. Teraz mamy w normie. Małemu jeszcze nie badałam.

atdci09ktbgklgiz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślicie że roczniaka ucieszy piaskownica? Tak rozkminiam prezent na roczek od nas i jest problem, bo wszystko ma lub dostanie :) a że mamy ogród to pomyślałam o piaskownicy, tylko nie wiem czy to nie za szybko?

• AgaSY Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basen z kulkami :-)

.kropka., Szaron lubią tę wiadomość

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2018, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super pomysł z kulkami, ale chyba zostawimy go sobie na chłodniejsze miesiące :) jednak po roczku całe lato przed nami i planujemy całe dnie siedzieć na dworze :D jeszcze myślę o płytkim basenie pluskania się :) tak sobie googlam i widzę, że dużo roczniaków lubi siedzieć w piachu. Z taką zamykaną piaskownicą, zadaszoną i ze swoim piachem (a nie kuweta dla okolicznych kotów) byłabym spokojniejsza przy ewentualnej degustacji hehe

• Nika8686 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pingui wrote:
    Moja pediatra po 6 miesiącu nam zleciła 600j, że teraz niby takie zalecenia, ale wśród innych mam prawie nikt nie słyszał o tym (ja zresztą wcześniej tez nie) :-) stad zapytałam Was. My bierzemy Ibuvit D, jedno naciśnięcie pompki.
    Ja biorę 2000j już od 2 trymestru ciąży, mąż tez 2000j, starszaki po 1000j i rzeczywiście dobrze sobie zbadać czasem poziom. Jeśli się dziecka nie opala i smaruje kremami z filtrem to caly rok podajemy D3, chyba ze jedziemy do ciepłych krajów, gdzie słońca jest więcej to możemy odpuścić.

Nam tez lekarka zaleciła do 3 dawek zima czyli 600. To chyba nie zaszkodzi a może pomoc.

961lwn15y3w1u452.png
    21.09.16 Beta 87- 8dpt
    21.01.16 Aniołek 9 tc <3

• AgaSY Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też słyszałam, że w naszej szerokości geograficznej nie da się przedawkowac witaminy D, ale słucham pediatry :-).

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pingui jak pisałaś o tych twardych kupach o kwasnym zapachu to co jest ich przyczyną ? Zuzia zaczęła takie robić :( męczy się strasznie... kupiłam Coloflor jutro rano dam. Od dwóch dni daje Dicoflor bo miałam jeszcze w domu ale poprawy brak :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2018, 20:16

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png
  • pingui Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rusałka06 wrote:
    Pingui jak pisałaś o tych twardych kupach o kwasnym zapachu to co jest ich przyczyną ? Zuzia zaczęła takie robić :( męczy się strasznie... kupiłam Coloflor jutro rano dam. Od dwóch dni daje Dicoflor bo miałam jeszcze w domu ale poprawy brak :(

O trudnościach z trawieniem czegoś nowego. Taki rozwój przewodu pokarmowego jeszcze trochę potrwa. Węglowodany złożone dziecko zaczyna trawić koło 6 miesiąca, ale w pełni koło 18 a nawet 24. Niebrudzące plastelinowe kupy to tez niestrawione tłuszcze. Bakterie probiotyczne pomagają w trawieniu. Ja mam jeszcze Coloflor cesario dla dzieci po cesarce i tez czasem podaję.

Szaron, Rusałka06 lubią tę wiadomość

atdci09ktbgklgiz.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas się kupy ustabilizowały jakoś, widzę w nich kawałki jedzenia i faktycznie mają czasem kwaśnawy zapach. Jak skończę Dicoflor kupię Coloflor, wcześniej długo używaliśmy Biogai.
    No i wysypka praktycznie zeszła z policzków, także teraz muszę sprawdzić kto był winowajcą - surowy pomidor czy surowe jabłko.

tb7382c324e9cpbx.png
‹‹ 868 869 870 871 872 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ