Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Teściowie maja działkę poza miastem wiec wszystkie letnie urodziny zawsze tam. Cieszę się ze mała jest z czerwca bo będzie grill i po kłopocie. Właściwie tylko sałatki muszę zrobić i mam plan żeby upiec „zdrowy” tort bez cukru żeby zuzia mogła zjeść swój pierwszy tort ale czas pokaże czy dalej będę mieć zapał jak wrócę do pracy
U nas klasyczne czworaki. Pupa w gorze, ręce wyprostowane, nogi zgięte w kolanach j tak łazi. W całym domu mamy drewniana podłogę wiec nie miała wyjścia i szybko nauczyła się nie ślizgać bo jakoś swojej maty nie lubi od początku i ucieka z niej od razu. Dalej nie jest jakimś długodystansowcem i nie czerpie przyjemności z czworakowania ale przemieszcza się zawsze w konkretnym celu. Za szyszka może przejść całe mieszkanie a ze mamy ponad 90 m to kawałek jest ale jak już zdobędzie to co chciałaby siedzi w miejscu i gmera paluszkiem wszystkie kropeczki i faktury.
My podajemy witaminę D3 4000 jm. Jedna dziennie od urodzenia. Zastanawiam się właśnie jak długo ja podawać?
-
U nas rodzina daleko, więc pewnie zrobimy imprezę urodzinową dla znajomych i sąsiadów u nas w mieszkaniu, a potem u jednych i drugich dziadków pewnie też obskoczymy. Dzieciaków sumarycznie znajomi mają sporo, więc jak zaprosimy ludzi to trochę się boję że nam mieszkanie rozniosą, no ale trzeba się zacząć przyzwyczajać
My mamy w mieszkaniu podłogi i to dość śliskie niestety, widzę że Alek w odwiedzinach, gdzie są dywany dużo lepiej sobie radzi z czworakowaniem. U nas po prostu ślizga się i niezbyt to poruszanie mu wychodzi, na macie też nieszczególnie.
Co do wit D to podaję Juvit baby D3, daję 400 j.m., tzn dwie pompki. I jak skończy się nam Dicoflor to zamówię Coloflor -
My podajemy teraz 600 jednostek, w otwieranej kapsułce, ale to dosłownie od kilku dni, bo do tej pory wszystkie moje dzieci brały w niemowlęctwie Devikap i tam w kropli jest 500 jednostek (lek na receptę, właśnie chwilowo nie mam recepty a nam się skończył). Sama biorę 2000, bo trzy tyg.temu robiłam badanie i mam bardzo duży niedobór, podobno jak 90% Polaków.
-
Moja na czworakach zwiedza całe mieszkanie, nie ma juz miejsca, w które by nie wlazła. Byla już pod ławą, pod stołem, ostatnio synek nie zamknął łazienki i nie opuścił deski na klopie (spieszyl sie na bajkę ) i Mała zanim się zorientowałam wlazła do łazienki, stanęła przy muszli i wrzuciła smoczek do kibla. Albo jej sam wpadł jak zaglądała- nie wiem. Coraz lepiej idzie jej też stanie bez podpórki. Nocki nadal do d....
.kropka., Adry, Nika8686 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Moja pediatra po 6 miesiącu nam zleciła 600j, że teraz niby takie zalecenia, ale wśród innych mam prawie nikt nie słyszał o tym (ja zresztą wcześniej tez nie) stad zapytałam Was. My bierzemy Ibuvit D, jedno naciśnięcie pompki.
Ja biorę 2000j już od 2 trymestru ciąży, mąż tez 2000j, starszaki po 1000j i rzeczywiście dobrze sobie zbadać czasem poziom. Jeśli się dziecka nie opala i smaruje kremami z filtrem to caly rok podajemy D3, chyba ze jedziemy do ciepłych krajów, gdzie słońca jest więcej to możemy odpuścić. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnySuper pomysł z kulkami, ale chyba zostawimy go sobie na chłodniejsze miesiące jednak po roczku całe lato przed nami i planujemy całe dnie siedzieć na dworze jeszcze myślę o płytkim basenie pluskania się tak sobie googlam i widzę, że dużo roczniaków lubi siedzieć w piachu. Z taką zamykaną piaskownicą, zadaszoną i ze swoim piachem (a nie kuweta dla okolicznych kotów) byłabym spokojniejsza przy ewentualnej degustacji hehe
-
pingui wrote:Moja pediatra po 6 miesiącu nam zleciła 600j, że teraz niby takie zalecenia, ale wśród innych mam prawie nikt nie słyszał o tym (ja zresztą wcześniej tez nie) stad zapytałam Was. My bierzemy Ibuvit D, jedno naciśnięcie pompki.
Ja biorę 2000j już od 2 trymestru ciąży, mąż tez 2000j, starszaki po 1000j i rzeczywiście dobrze sobie zbadać czasem poziom. Jeśli się dziecka nie opala i smaruje kremami z filtrem to caly rok podajemy D3, chyba ze jedziemy do ciepłych krajów, gdzie słońca jest więcej to możemy odpuścić.
Nam tez lekarka zaleciła do 3 dawek zima czyli 600. To chyba nie zaszkodzi a może pomoc.
21.09.16 Beta 87- 8dpt
21.01.16 Aniołek 9 tc
-
Pingui jak pisałaś o tych twardych kupach o kwasnym zapachu to co jest ich przyczyną ? Zuzia zaczęła takie robić męczy się strasznie... kupiłam Coloflor jutro rano dam. Od dwóch dni daje Dicoflor bo miałam jeszcze w domu ale poprawy brak
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2018, 20:16
-
Rusałka06 wrote:Pingui jak pisałaś o tych twardych kupach o kwasnym zapachu to co jest ich przyczyną ? Zuzia zaczęła takie robić męczy się strasznie... kupiłam Coloflor jutro rano dam. Od dwóch dni daje Dicoflor bo miałam jeszcze w domu ale poprawy brak
O trudnościach z trawieniem czegoś nowego. Taki rozwój przewodu pokarmowego jeszcze trochę potrwa. Węglowodany złożone dziecko zaczyna trawić koło 6 miesiąca, ale w pełni koło 18 a nawet 24. Niebrudzące plastelinowe kupy to tez niestrawione tłuszcze. Bakterie probiotyczne pomagają w trawieniu. Ja mam jeszcze Coloflor cesario dla dzieci po cesarce i tez czasem podaję.Szaron, Rusałka06 lubią tę wiadomość
-
U nas się kupy ustabilizowały jakoś, widzę w nich kawałki jedzenia i faktycznie mają czasem kwaśnawy zapach. Jak skończę Dicoflor kupię Coloflor, wcześniej długo używaliśmy Biogai.
No i wysypka praktycznie zeszła z policzków, także teraz muszę sprawdzić kto był winowajcą - surowy pomidor czy surowe jabłko.