X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się czuje zupełnie normalnie. Nawet ostatnio myślałam o tym ze jestem mniej nerwowa niż jak pracuje, bo jednak w.pracy ciągle jakieś stresy a z dzieciatkiem to co najwyżej zmęczenie ;)

Został mi tylko ten głupi kg do wagi sprzed ciąży i 3 kg do mojej standardowej wagi i za nic nie mogę się ich pozbyć. .. ostatnio chodzę 2 razy w tyg na intensywne treningi plus zaczęłam wyzwanie 30 dni ćwiczeń na mięśnie brzucha (na razie 5 dni minęło ;) ). Mam nadzieje ze w kwietniu będą już efekty. Dieta oczywiście najważniejsza i staram się trzymać chociaż jak dziś mąż zrobil sniadanie z.okazji dnia kobiet to chyba całe 5 dni wyzwania na marne ;)

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png
  • Nika8686 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do przewracania na brzuch to tez to nam burzy sen i zwykle młody ładuje u nas w łóżku bo sam u siebie spac już nie chce. Pojedyncze noce spędza u siebie w całości.

Samopoczucie po ciąży Hmm mentalnie już ok ale brak czasu dla siebie na ćwiczenia czy regularne wyjścia mnie dobija. Mąż dużo pracuje ma sporo wyjazdów służbowych wiec rozważamy nianie po kilka h w tygodniu bym mogła się gdzieś wyrwać i zeby nie był to późny wieczór. Nie mam jednak nikogo zaufanego wiec nadal się waham. Mam tez nadwagę a lato tuż tuż odkąd mały się przemieszcza trudno mi nawet coś ugotować przy nim. Zwykle gotuje na 2 dni i nie są to wyszukane posiłki :(

961lwn15y3w1u452.png
    21.09.16 Beta 87- 8dpt
    21.01.16 Aniołek 9 tc <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaron, chyba Ty pisałaś, że dajesz Alkowi kanapeczki :) z czym je robisz? dziś robiąc sobie śniadanie, pół skibki chleba posmarowałam margaryną, odkroiłam skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki i kilka takich kawałków zjadła :) tylko przez tą alergię na białko mleka krowiego zupełnie nie wiem z czym jej takie kanapeczki robić, wszystko co mam w lodówce raczej odpada

Adry lubi tę wiadomość

• Szaron Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kanapeczki - mam super piekarnię koło siebie, gdzie chleb jest najprostszy z prostych i na zakwasie. Kroję prostokąty z kromki takie, żeby zawierały skórkę po dłuższym boku (kawałek jest wtedy sztywniejszy i nie rozwala się w łapce tak szybko jak ten co ma sam miąższ). Kropka z margaryną to lepiej uważać - może jestem uprzedzona, ale naczytałam się jak się margarynę produkuje, ile tam jest procesów utwardzania tłuszczów, ile dodawanych rozpuszczalników, związków niklu, żeby zaszły odpowiednie reakcje chemiczne... Także oj nie, nie margaryna.

Co do tego że nie mogę dawać żadnych twarożków, masła, sera, itp to zaczęłam wymyślać:
    - awokado - robię coś w stylu guacamole, ale bez chili. Rozgniatam dojrzałe, miękkie awokado z odrobiną czosnku, cebuli, soku z cytryny, pieprzu. Albo jak nie mam czasu to rozgniatam samo awokado i tym smaruję chleb
    - pasty ze strączków - cieciorka, albo soczewica, albo bób. Wrzucam do blendera i reszta dodatków to już freestyle - cebula, pomidory suszone w oliwie, słodka papryka mielona, czosnek, natka pietruszki, szczypiorek, kolendra. Co pod ręką. Trochę oliwy albo oleju. Pyszne i sami też się obżeramy tymi pastami.
    - wariacja na punkcie muhammary, czyli pasty z pieczonej papryki (piecze się paprykę ok 45 min do miękkości, blenduje bez skóry, dodatki znów jak się chce: cebula, czosnek, kumin, chili, orzechy włoskie - u mnie akurat dodatków poza pieprzem, cebulą czasem czosnkiem nie ma, bo orzechów jeszcze nie wprowadzałam). Podobną pastę można zrobić na bazie pieczonego buraka czy pieczonej marchewki - przepycha.
    - jajko - gotuję jajko na pół-miękko, żeby żółtko się trochę lało i smaruję takim żółtkiem chleb. Na to szczypiorek, albo jakaś roszponka posiekana.
    - owoce - podgrzewam w garnku banan z jabłkiem i taką ciapą smaruję kawałek bułki. Oczywiście można dodać cokolwiek, ale banan daje fajną konsystencję mazi ;)

Na stronach wegańskich jest multum fajnych przepisów na różne pasty do chleba, u nas na razie tylko takie wariacje wchodzą w grę. Chociaż nieśmiała próba z odrobina masła się powiodła, ale też masło zawiera białka bardzo mało.

Co do samopoczucia pociążowego to u mnie szybko wróciło do normy, jakieś 4 miesiące po porodzie czułam, że wróciłam fizycznie do siebie i psychicznie też (z dnia na dzień niemal hormony mi wróciły do normy - przestałam się szaleńczo pocić i mieć mętlik w głowie). Blizna po cesarce częściowo mi zbielała, nie ciągnie i nie pobolewa. Kilogramowo to mam stan przed ciąży, ale że miałam sporo naddatku to teraz i tak mam co zrzucać :/ Gdyby nie czekolada i nutella byłabym Charlize Theron ;D
    A no i psychicznie że jestem jako-tako w pionie to zasługa męża, który mnie przynajmniej raz w tygodniu goni na spotkania z koleżankami, kino, zakupy, cokolwiek. No i trzyma też rękę na pulsie żebym wychodziła na fitnes, bo często o 20.00 już mam ochotę zamulić z Netflixem i czipsami jak Mały uśnie, a tu karnet czeka ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2018, 18:26

Rusałka06, Adry, Mama30+, pingui, .kropka. lubią tę wiadomość

tb7382c324e9cpbx.png
  • pingui Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaron fajne pomysły :-) podkradaniemy :-)
    U nas tez chlebek z avocado idzie dobrze :-)
    Czosnku do szpinakowej dałam pół ząbka do porcji na dwa dni.

A ja zaczynam poszukiwania niani :-/ narazie nikogo z polecenia nie mamy, zobaczymy.

Fizycznie po porodzie czuję się dobrze, choć czasem plecy i ręce mnie bolą od 10 kg klocka :-) staram się nie nosić dużo. Tata za to jest przez Małego wykorzystywany w tej dziedzinie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2018, 23:31

Adry lubi tę wiadomość

atdci09ktbgklgiz.png
  • zimowa stokrotka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andry. Mi niestety ten tekst nie pomógł, ale to dlatego że jako dziecko sama nie wymuszałam, chociaż mój kuzyn ciągle to robił. Tylko tu od początku były dwa typy wychowania, jemu rodzice pozwalali na wszystko, wszystko mu kupowali, mógł wszystko robić i kiedy nagle weszło słowo "nie" to kładł się na środku sklepu i wył, to było ewidentne wymuszenie, a nie zaspokojenie innej potrzeby. Ja natomiast od początku słyszałam słowo "nie" tylko nie samo słowo "nie" ale i argument np: "nie kupimy dzisiaj tej zabawki, bo nie mamy aż tyle pieniędzy dzisiaj. Jak będziesz chciała to kupimy ja po wypłacie" albo "nie dostaniesz teraz tego cukierka, bo zaraz będzie obiad. Jak nadal będziesz go chciała po obiedzie to wtedy zjemy" no i zazwyczaj później nic nie chciałam :) zawsze mówiłam ok, dobrze. Nie awanturowałam się że czegoś nie dostałam czy nie mam. Dopiero w wieku nastoletnim wszedł mi bunt ale to już inna historia.
    Mi się wydaje że trzeba znać umiar i tłumaczyć, tłumaczyć i jeszcze raz tłumaczyć, dzieci są mądre i rozumieją. Nawet teraz jak nie chce żeby Jasiek czegoś ruszył to od razu mówię mu dlaczego nie, on zawsze próbuje jeszcze raz a później sobie da spokój.

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • myszka 30 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak jest u Was z myciem maluchow. U nas masakra. Razem z mezem go kapie i nie moge sobie z nim poradzic.Po minucie juz chce wychodzic, albo siedzi, pluska sie ale jak umyc glowe na siedzaca, czy stojaco?. Nie posiedzi ani chwili spokojnie

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przepraszam, że się wtrace ale czyścicie maluchom uszy jakimiś preparatami? Jak tak to jakimi?

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja za zimową stokrotką - w moim domu się nie przelewało specjalnie, mam kilka sióstr i bardzo szybko usłyszałam "nie" i z uzasadnieniem dlaczego. Pamiętam swoje nieliczne histerie kilkulatki, jak chciałam czegoś BARDZO, ale szybko mi przechodziło, bo wiedziałam, że to "nie" moich rodziców jest definitywne i moje szlochy nic nie dadzą. Tylko pogorszą atmosferę w domu.
    Taki sam plan mam na wychowanie Alka, choć mam o tyle trudniej, że mogę sobie pozwolić na więcej, bo mam tylko jego. I oczywiście chcę mu nieba przychylić, ale pozwalanie na wszystko i podawanie na tacy to krzywdzenie dziecka, bo w końcu kiedyś usłyszy to "nie". I im później tym gorzej dla niego, bo nie będzie wiedział jak sobie z tym poradzić. A życie to nie tylko konfitury i radość ;) ze stresem, odmową też trzeba umieć się wziąć za bary.

tb7382c324e9cpbx.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSY wrote:
    Dziewczyny przepraszam, że się wtrace ale czyścicie maluchom uszy jakimiś preparatami? Jak tak to jakimi?
    Oliwka Vaxol - jedna pompka raz w tygodniu do ucha. Dwie, jeśli nagromadziło się więcej w uchu ;) Dzień później idziemy na basen i uszy są magicznie ;) czyste i wypłukane...
    A no i patyczki lepiej nie - te dziecięce tzw bałwanki to tylko z zewnątrz można przetrzeć, nie wpychamy patyczków do uszu, bo się woskowina wpycha głębiej i może być problem. Nie mówiąc o tym, że jak dziecko się poruszy niespodziewanie to można i przebić błonę bębenkową, więc patyczków w okolicy uszu dziecka ponoć lepiej w ogóle nie dawać.

Vaxol-spray.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2018, 10:50

tb7382c324e9cpbx.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nie czyscilismy niczym, tylko malzowine woda podczas kąpieli. Ale Leon ma dużo woskowiny, bo ja widać z zewnątrz, a często ciągnie się za ucho, więc może mu to jakos przeszkadza... Dlatego chcę kupić jakiś preparat do czyszczenia :-)

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się wydaje ze to tez sporo zależy od charakteru dziecka. Moi rodzice nie są specjalnie stanowczy (co wykorzystywalam jako nastolaka) plus moja mama uważa że nie można dziecko za bardzo strofowac bo dostanie nerwicy ;) ale ja jakoś nie wymuszalam i nie robiłam histerii na ulicy jako dziecko. Znam natomiast dzieci których rodzice byli bardzo stanowczy od początku a dzieci i tak kładły się w sklepie i wyly na podłodze mimo że nigdy nic tym nie ugraly.

Ja na razie staram się wprowadzać jakieś proste przekazy np.jak nie chce żeby brala coś do buzi to mówię zawsze fuj i zabieram rękę z buzi. Przy okazji tłumacze ze mozna sie bawić ale nie można do buzi ale staram się żeby ten komunikat fuj się powtarzał. Jak nie chce żeby czegoś dotykała (np kontaktu) to mówię be. U nas wszystkie kontakty są zabezpieczone fabrycznie przeciw dzieciom ale chcę żeby wiedziała że nie wolno dotykać np jak idziemy gdzieś z wizyta. Różnie to bywa ze skutecznoscia ale widzę ze jak powiem be przy kontakcie to już nie pcha tak pewnie paluchów czasem spróbuje jeszcze kilka razy a czasem rezygnuje.

Jeśli chodzi o czyszczenie uszu to my niczym nie czyscimy (tylko wacikiem dla niemowlat bardzo z płytko) ale też zastanawiam się nad jakimś preparatem bo ciągle brudne ma te uszy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2018, 13:37

Adry, Szaron lubią tę wiadomość

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry daję chleb pszenno-żytni na zakwasie, razowy z czarnuszką, zwykłe białe bułki też. Pieczywo Alek lubi, ale na początku też niespecjalnie miał chęć, teraz uwielbia. Szczególnie ssanie piętek ;)

Dziewczyny co do czyszczenia uszu to u nas pediatra na początku już "przykazała" kupić jakiś olejek do uszu, żeby wkraplać, bo Alek miał mocno zapchane uszy, łuszczyła mu się tam skóra, miał sporo woskowiny z przesuszenia. Teraz sytuacja jest pod kontrolą przez ten olejek właśnie, tzn kawałki woskowiny same się dzięki poślizgowi "wytrząsają".

Adry lubi tę wiadomość

tb7382c324e9cpbx.png
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja kupiłam chlebek orkiszowy na zakwasie na jutro na śniadanie i się teraz zastanawiam czy nie będzie zbyt ciężkostrawny dla Zuzi?

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png

Wysłany: 9 marca 2018, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strzelcie mi w łeb proszę. Moje dziecko wstało o 22 i on jest wyspany i on się będzie bawił. Matka co ty pierdo... Ze ja mam spać...

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zimowa :D :D :D
    Piąteczek-piątunio, poszaleć trzeba ;)
    a szczerze: współczuję. Dobranoc!

zimowa stokrotka lubi tę wiadomość

tb7382c324e9cpbx.png

Wysłany: 10 marca 2018, 00:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszem i wobec ogłaszam że właśnie poszedł spać! Medal matki roku poproszę że sama nie zasnęłam. ;)

Szaron lubi tę wiadomość

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 10 marca 2018, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O 22 to pół biedy, Leon potrafi tak wstać np o 3 rano gotowy do zabawy :-). Turla się, śmieje i bije tate po głowie :-P

zimowa stokrotka lubi tę wiadomość

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)

Wysłany: 10 marca 2018, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha. Też dobre. Jasiek też czasem tak robi ale jak nie zapalimy mu światła to chwilę się powierci, pobawi i śpi, a wczoraj jak się rozbudził no to kaplica. Myślałam że pośpi chociaż do jakiejś 10, ale gdzie tam... Punkt 7 i na nogach ;)

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • myszka 30 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u nas ostatnio podobnie, idzie spac kolo 24 a o 7 rano jest juz gotowy do dzialania :) ze juz nie wspomne ze ze 3 razy musze mu jeszcze w nocy podac smoczek :)
    Nie moge sie juz doczekac kiedy tak calkowicie bedzie przesypaial noce. Po roczku chcemy zeby spal w swoim pokoju, ale bez sensu jesli mialabym co chwile do niego latac.
    A w naszej sypialni mysle, ze maksymalnie do urodzenia dziecka moze spac bo beda sie budzic nawzajem.

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
‹‹ 872 873 874 875 876 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ