X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy imprezę na 16 osób, w knajpie, bo w moim salonie zmieści się na raz może 10
    :-). Tort weganski w kształcie Zyg Zaka McQueen 200 zł. Zabawka na którą czekamy najbardziej to jezdzik/pchacz z Mercedesa, którego zamówiliśmy u chrzesnego :-D. Roczek tak jak chrzciny i inne dziecece imprezy będzie bezalkoholowy :-).

P. S. Lot na Krete caly spokojny i przespany :-).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2018, 12:23

.kropka., Szaron lubią tę wiadomość

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • pingui Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Krakowie mniej niż 50 zł/kg chyba nie ma szans, wiec mały 2 kg wychodzi przynajmniej 100 zł. Dobrze, że mamy w rodzinie cukierników prowadzących świetną cukiernię, bo zaopatrzają nas zawsze w torty na różne okazje :-) A na czerwiec potrzebne 4 torty!!! Impreza rodzinna i urodziny wszystkich naszych dzieci :-)

.kropka. lubi tę wiadomość

atdci09ktbgklgiz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 maja 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zimowa_stokrotka a na czym podasz grilla? Normalne talerze czy papier? :) U nas będzie 10 osób i akurat 10 talerzy mam, ale nie uśmiecha mi się zmywanie w trakcie, bo wiadomo tort na osobnych, grill na osobnych. Więc chyba pójdę w papierowe i najwyżej będą się na mnie dziwnie patrzeć (będą sami dorośli bo nie mamy dzieci w rodzinie) :D u nas też będzie bezalkoholowo, ja pić nie mogę impreza jest córki więc przykro mi, napiją się na jej 18 ;)

Tak patrzę w necie, chyba jako przystawkę zrobimy tortille z grilla w formie qurito (jakieś pieczarki, szynka, kukurydza, ser do środka). Zrobię też zapiekane ziemniaki w folii z czosnkiem. Kiełbasa i karkówka też ale jakoś mi się powoli przejadły, bo sezon grillowy otworzyliśmy w styczniu xD więc szukam co innego można zrobić ale ja jeśli chodzi o gotowanie to jestem noga :P

• AgaSY Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na Śląsku wrzucamy na grilla kaszanke z cebulką i kiszona kapusta, zawiniete w folię :-). Chłopskie ale pyszne :-).

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSy to dawaj znać jak wakacje lecą :)

Dziewczyny róbcie na grila i podawajcie co Wam w duszy gra, jak komuś nie pasują papierowe talerzyki czy brak alkoholu to jego problem, nie Wasz :) Nigdy nie dogodzicie wszystkim, a to Wy jako gospodynie ustalacie zasady.

U nas dziś dziwny dzień, bo popołudniu nagle Alek dostał wysokiej gorączki, ponad 39,5 :( Niby ząbkuje, ale z tą gorączką na ząbkowanie to mit ponoć. Nie ma żadnych objawów, ale wiadomo - one mogą dojść później. A taki fajny dzień, spacer, lato, zabawa z sąsiadkami, ogólnie wszystko cacy, a tu taka niespodzianka :/ No i marudzi przepotwornie. Zobaczymy jak będzie jutro, bo nie chcę się pchać do pediatry na zasadzie: puk puk, my tu z gorączką, a w poczekalni hordy wirusów ;) Bo pediatra powie panadol w czopkach co i sama wiem :/

tb7382c324e9cpbx.png
  • pingui Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaron może to tylko trzydniówka. Jeśli nie pojawią się inne objawy tylko gorączka. Może być ewentualnie rozpulchnienie błon śluzowych górnych dróg oddechowych w postaci obrzeknietego noska bez kataru, zaczerwienionego gardełka.

Szaron lubi tę wiadomość

atdci09ktbgklgiz.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki pingui, jutro mamy kontrolnie lekarza jednak - siostra mi poradziła żeby jednak pokazać czy mu coś w gardle nie rośnie i nie rozwija się coś gorszego. Na razie cały czas jest względnie wysoka gorączka, która czasowo spada po podaniu czopka z panadolem. Bez objawów dalszych, poza ogólnym zmuleniem gorączką. Także mam nadzieję że to trzydniówka tylko i wrócimy do normy. A miałam plany na weekend - wyjazd do rodziców na komunię rocznicową chrześniaka, lato, las, domek, itp :/

tb7382c324e9cpbx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szybko wracajcie do zdrowia :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co i w jakiej ilości wasze dzieci zjadają na kolację? Najadają się do rana?
    U nas kaszka z owocami na bebilonie pepti, zjadała ze 150 ml mleka i wstawała w nocy 2 razy na mleko, ostatnio zaczęła wstawać w nocy 3 razy na mleko, więc zwiększyliśmy wieczorną kaszkę do 210ml i znowu wstaje 2 razy... Wydaje mi się to dużo na tak małego człowieka i trochę się boję jej dawać jeszcze więcej, żeby ją brzuch w nocy nie bolał z przejedzenia (zjeść pewnie zje, bo kaszkę z owocami uwielbia). Samego mleka jest w stanie wypić max 150 ml, stąd moje obawy bo ona jest raczej małym dzieckiem (71cm i 8kg)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 08:57

• zimowa stokrotka Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka to mój je z 240 ml... Czasem coś zostawi czasem zje całe, ale daje w butelce więc mniej kaszki i trochę mniej mleka niż zalecane na opakowaniach. O 21 idzie spać o 5:30 wstaje się napić i o 7:30 już tak ogólnie wstaje.

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam właśnie problem z kolacja bo nie bardzo mogę coś jej dać poza piersią. I wstaje w nocy tak 2-3 razy na pierś. Próbowałam kasze ale nie chce nawet ruszyć, kanapki, omlety, warzywa itp tylko dziubie i wyrzuca. U nas problem w tym ze jak wracam do domu o 17 to mała się rzuca na mnie i zawsze zje pełne dwie piersi wiec obstawiam ze z 500 ml tego mleka pije wiec potem nie jest już głodna. Dopiero przed snem znowu pierś. Nie wiem jak mialab ja odstawić bo ewidentnie potrzebuje bliskości po calym dniu beze mnie. Wiec na razie nie myślę o odstawieniu ;) w sumie zjada inne posiłki jak mnie nie ma więc może i niech żyje na tym mleku od 17 do rana tylko szkoda że się budzi w nocy :/

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka to u nas też sporo wypija na noc - ok. 200-220 ml mleka (zawsze coś zostaje z 240), a ze 2h wcześniej je sporą kolację. Teraz budzi się koło 6.00 na kolejną flaszkę 150-180ml mm i śpi do ósmej-dziewiątej.

tb7382c324e9cpbx.png
  • delilah11 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, ile Twoja Mała je w ciągu dnia że 2 razy budzi się na mleko?
    Przepraszam że znów się wcinam w Wasz wątek :-) ale moje dziecko jest podobne gabarytowo ;-) 73cm, waga tydzień temu 8300, po tygodniu naprawdę ładnego jedzenia 8200 :-\ jestem ciekawa jak to wygląda u Ciebie bo mnie już ręce opadają:-\ może to kwestia tego że moja nie usiedzi sekundy na miejscu. U nas w nocy jedna pobudka w okolicach 3-4, podczas której zjada 180 mleka. W ogóle ostatnio odrzuciła butelkę, a tydzień temu w ogóle mleka nie chciała tknąć więc cyrk na kółkach. Na szczęście do mleka wieczorem i w nocy wróciła, natomiast kaszki na mleku niegdyś przez nią uwielbiane już niespecjalnie wchodzą :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 15:42

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mniej więcej tak to wygląda (chociaż wiadomo, zależy od dnia)

8:00 kaszka na gęsto że 150ml wody + bebilon pepti + 3-4 łyżeczki owoców że słoiczka
    11:30 mleko że 150ml wody
    14:00 obiad (około 150ml zupy z kaszą/ryżem + mięso/jajko)
    16:00 owoce z tubki lub świeże owoce + kilka chrupek
    17:30 mleko że 150 ml wody
    19:30 kaszka na gęsto z 210ml wody + pepti + 3-4 łyżeczki owoców ze słoiczka
    1:30 mleko ze 150ml wody
    4:30 mleko ze 150ml wody

Do tego pomiędzy posiłkami skubnie trochę mojego śniadania/obiadu/deseru ;)

Wydaje mi się że ona dużo wcina jak na swoje gabaryty. Wszędzie jest jej pełno, nie usiedzi na tyłku 2 minuty, więc pewnie wszystko gubi :P ale to jej wstawanie w nocy jest mega męczące. I to na pewno jest głód, próbowaliśmy oszustwa z rozwadnianiem mleka w nocy, herbatką, wodą, lulanie itd. jak nie dostanie swojego mleka to drze się aż dostanie i nie ma zmiłuj :P jak dostała rozwodnione mleko to wstawała co godzinę albo i częściej po dokładkę... W końcu po 2 tygodniach wymiękliśmy :P

• delilah11 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow, gdyby moja tak jadła to byłabym super szczęśliwa ;-)
    Nasze jedzenie wygląda tak:

3-4 mleko że 180 wody
    8 kaszka na mleku że 150 wody, ostatnio coś nie wchodzi w takiej ilości
    11.30 jogurt naturalny / ostatnio budyń jaglany z owocami
    15 zupa z mięsem / rybą / jajkiem. Tu potrafi zjeść dużo, ok. 180 i czesto dokładam, wczoraj 4 razy :-)
    17.30 słoik owoców / Day up itp
    20.30 mleko z 210 wody

Jeśli zje coś ponadto to na kolejny posiłek zjada mniej.

Niestety rzadko zdarza się żeby sama domagała się jedzenia, często jest to mówienie do niej w trakcie. Nie wiem czy nie powinnam iść do jakiegoś neurologopedy bo widzę że jej smakuje, mruczy tylko niam niam, ale jeść niespecjalnie chce.

Kiedyś dojadala mlekiem, ale od jakiegoś czasu w ciągu dnia mleka nie wypije i koniec.

No nic, z ciekawości pytałam :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 17:22

• Szaron Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka to tak z ciekawości jak wygląda to u nas - 11 kg, ciuchy rozmiar 86/92:

6.00 - 180 ml Pepti
    9.00 - śniadanie, różnie, ale coś z wyboru: kawałek chleba, pomidory, ogórki, roszponka, wędlina-indyk, awokado, jajko, humus, itp.
    10.00/11.00 - 210 ml Pepti
    13.00 - kaszka z Helpy 5 zbóż (lub inna) na wodzie, z owocami pieczonymi
    spacer - jakieś wafelki typu orkiszowe, gryczane, czy podpłomyki bez cukru
    15.00 - mleko 210 ml Pepti
    17.00 - obiad: mięso typu ryba, indyk, kaczka, królik itp; warzywa pieczone lub gotowane, kluski śląskie/ kopytka/ kasza, itp.
    18.00 - owoce, porcja: borówki, mango, maliny, kiwi (wyliczam te, co obecnie wiem że zje)
    19.30 - 210 ml Pepti
    00.00 - 150-180 ml Pepti

Wychodzi nam więc około litr mleka na dobę. Idealnie by było gdyby koło północy na mleko się nie budził i ostatnio się coraz częściej udaje żeby tak było (tzn około 10-11h przerwy w jedzeniu)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 17:27

tb7382c324e9cpbx.png
  • delilah11 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaron, wy niemal cały dzień jecie :-D szaleństwo:-D

• Szaron Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahahha delilah wiem że to tak może wyglądać, ale realnie niewiele zjada pokarmów stałych, a mleka zawsze nie dopije porcji, którą robię. Czasem obiad wsunie aż miło i np. podudzie z kurczaka znika pięknie, a czasem zje jeden kęs i basta. Zresztą same wiecie jak z tym jedzeniem bywa...
    A że często komunikuje głód to mu oczywiście jeść daje, tylko nie zawsze zjada ;)
    No i przybrał 400g w 6tyg więc spala jak szalony.

tb7382c324e9cpbx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    delilah to może spróbuj jej nie dawać jak nie chce, sama się chyba upomni jak zgłodnieje :P ja jeść daję dopiero jak się upomni, nie ma tak, że jest pora jedzenia to sadzam i karmię. Po jakimś czasie tak się to jakoś ułożyło, że sama mniej więcej o stałych porach się dopomina (czasami mamy do 1h przesunięcia). Ja w sumie jak nie jestem głodna to też nie jem "dla zasady, bo jest 14 i trzeba zjeść obiad"

• delilah11 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, masz rację. Każdy z nas ma inny aptwtyt z dnia na dzień więc dziecko też ma do tego prawo. Ale jakoś cały czas mam z tyłu głowy że powinna ważyć więcej (choć jest niewiele pod 50 centylem) i boje się pozwolić jej decydować :-\ może niesłusznie. Zresztą jeśli ona nie chce to i tak nie zje choćbym na głowie stanęła ;-)
    No i kurcze że tego mleka nie chce. Kiedyś zawsze weszło a teraz nie ma opcji.

Generalnie chciałabym mieć żarłoka jak Wasze :-D bo bywa to mega frustrujące.

‹‹ 891 892 893 894 895 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ