X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • Nika8686 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po roczku było świetnie nawet chyba za krótko obiad 2 godziny spacerów i rozmów potem kawa i tort i inne słodkości. Goście zadowoleni Mały dostał jeździł z masa przycisków i światełek Bujak Ala koń na biegunach, kolejkę i trochę gotówki. Ilość gości trochę go zszokowała ale jak śpiewali sto lat i wjechał tort ze strażakiem i wozem to uśmiech był mega i świeczkę wspólnie dmuchaliśmy mamy nawet filmik z tego momentu. Udana impreza i cieszę się ze poza domem. Goście wypili tylko trochę wina do obiadu innych alko nie serwowaliśmy. Tortu zostało sporo a był 4 kg na 20 osób.

.kropka., Szaron lubią tę wiadomość

961lwn15y3w1u452.png
    21.09.16 Beta 87- 8dpt
    21.01.16 Aniołek 9 tc <3

• pingui Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika, to super!!! 100 lat dla Małego :-)
    No nie dziwię się, że tort został :-) max to 150 g na osobę, tak mówiła mi kuzynka-cukiernik :-)

.kropka., Nika8686 lubią tę wiadomość

atdci09ktbgklgiz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2018, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika super, że impreza się udała :) już się nie mogę doczekać naszego roczku, oby było tak fajnie jak u Was :)

u nas będzie 10 osób a zamówiłam 2kg tortu... To już widzę, że też zostanie :P teraz kombinuję sobie powoli ozdoby na stół i chyba bardziej cieszę się na te urodziny ja niż moje dziecko hehe

Nika8686 lubi tę wiadomość

• Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas pierwsze urodziny (kalendarzowo) będą ciekawe beda w Niemczech. Mam 2 dniowy wyjazd służbowy pod Monachium a ze armię Zuzkę i nie mogę jej zostawić i juz jeden wyjazd do Mediolanu opuściłam to jedziemy wszyscy razem. Zwłaszcza że mój mąż ma biuro pod Monachium i miał i tak jechać na początku czerwca. Wiec pon - wt ja będę w pracy, w środę są urodziny Zuzi i oboje bierzemy urlop a czw-pt mąż idzie do pracy. W sobotę wracamy a w niedziele wyprawiamy urodziny na działce. Ja jeszcze planuje sama zrobić tort ale zobaczymy co z tego wyjdzie bo juz jeden na próbę robiłam w weekend i biszkopt mi nie wyrosl :(

Ciekawa jestem jak my to wszystko ogarniemy no i jak Zuza w podróży u w Niemczech sobie poradzi. Okaże się ;)

A w piątek były u nas pierwsze samodzielne kroczki bez trzymanki:) jupiii

.kropka., Nika8686, pingui lubią tę wiadomość

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siedzę od soboty u rodziców - i słuchajcie jednak magia nowego miejsca z piętrami, masy ludzi, psów, kotów, ptaszków, ogrodu, truskawek na grządce, ale dziecko w kilka dni zrobiło znowu jakiś niesamowity postęp ruchowo (znowu, bo ostatnio w marcu w identycznej sytuacji zaczął wreszcie porządnie raczkować i chodzić podpierając się o meble). Z niemrawego człapania zaczął po prostu chodzić, chwiejnie, ale coraz rzadziej robi "pac" na tyłek. Raczkuje z prędkością światła, wspina się po schodach, włazi po oparciach na parapety, po prostu AAAAAAAA!!! Już nie mogę! ;) Jak mi wszyscy mówili że z noworodkiem to nie jest ciężko tylko z takim człapiącym niemowlakiem to nie wierzyłam, ale teraz serio się głowy na sekundę nie da odwrócić. Ostatnio się odwróciłam a ten wlazł na parapet, stanął i wali łapami w szybę. Więc ten.

I zrobiłam pierwszy raz sama z Alkiem dłuższą trasę autem, tzn ponad 300km. Godzina płaczów w burzy na autostradzie nie należała do najprzyjemniejszych przeżyć w mojej karierze kierowcy... no ale mój błąd, że wyjechałam trochę za wcześnie jak na jego porę spania na noc (czyli przed siódmą, powinnam po ósmej wieczorem). Także jestem z siebie dumna, ale aż zachrypłam od śpiewania wszystkich znanych mi piosenek dzieciowych ;)

U nas urodziny w towarzystwie znajomych, sąsiadów, itp - spotykamy się najpierw na dobre lody w lodziarni, idziemy do parku Bednarskiego (mój ukochany krakowski park, w dodatku blisko nas), potem do nas na tort. Już mam zaplanowane pierdółki-ozdóbki z Pana Talerzyka, fajny sklep z gadżetami imprezowymi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2018, 11:07

Rusałka06, pingui lubią tę wiadomość

tb7382c324e9cpbx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaron coś w tym jest, u nas raczkowanie zaczęło się gdy zrobiła się pogoda i mała została wypuszczona na trawnik. Wcześniej tylko się czołgała a na trawie nagle zaczęła chodzić na stopach i dłoniach (bez kolan :P tak sobie myślę, że trawa łaskotała w kolana) po kilku dniach takich ćwiczeń, po domu zaczęła normalnie czworakować. Zaczyna też czasami stawać przy meblach. Więc nie wiem czy to magia ogrodu czy może po prostu nadszedł jej czas :)

Szaron lubi tę wiadomość

• delilah11 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2018, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka jeśli jeszcze nie kupiłaś pojazdu na jednak samolot fajniejszy ;-) wczoraj odpakowalismy autobus i mniej mi się podoba.

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2018, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupiłam, już od wczoraj w użytku ;) zainteresowanie jest ale myślę, że to zabawka tak na 1,5roku. Może na mikołajki dokupimy samolot

• zimowa stokrotka Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas roczek się udał. Też nie było alkoholu (ci co sobie chcieli to po imprezie poszli na piwo ;)). Jedzenia mi zostało od cholery, a największą radość mieli dorośli z teczowego tortu który upiekłam
    :)

.kropka., pingui, Szaron, Nika8686 lubią tę wiadomość

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • pingui Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Och, czyżby wakacje się zaczęły? Wszyscy zniknęli z forum? Mam do was pytanie odnośnie zabezpieczeń na szafki/ szuflady. Jakich używacie? Nasz Mały wszystkie, które do tej pory kupiliśmy albo po kilku próbach sam otwiera i zamyka, albo wyrywa. Może macie jakieś sprawdzone. Teraz wiek chyba najtrudniejszy :-/ Nasz ma fazę na wchodzenie na sofę i schodzenie z niej, czasem po drodze wchodzenie z sofy na stolik kawowy. Robi tak kilkadziesiąt razy dziennie i z oczu nie można go spuścić. Jak mąż pracuje popołudniu, to ja wieczorem padam na twarz :-/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2018, 17:20

Szaron lubi tę wiadomość

atdci09ktbgklgiz.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pingui wrote:
    Och, czyżby wakacje się zaczęły? Wszyscy zniknęli z forum? Mam do was pytanie odnośnie zabezpieczeń na szafki/ szuflady. Jakich używacie? Nasz Mały wszystkie, które do tej pory kupiliśmy albo po kilku próbach sam otwiera i zamyka, albo wyrywa. Może macie jakieś sprawdzone. Teraz wiek chyba najtrudniejszy :-/ Nasz ma fazę na wchodzenie na sofę i schodzenie z niej, czasem po drodze wchodzenie z sofy na stolik kawowy. Robi tak kilkadziesiąt razy dziennie i z oczu nie można go spuścić. Jak mąż pracuje popołudniu, to ja wieczorem padam na twarz :-/

O to u nas to samo. Wspina się na łóżko, kanapę, oparcie kanapy, itp. Pełen odlot.
    U nas na razie najlepsza blokada to ta z ikei: https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90278098/

tb7382c324e9cpbx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2018, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas taśma papierowa (taka od malowania) xD jeszcze jej nie rozgryzła i to mały niecierpliwus, więc 2 minuty siedzenia na tyłku żeby odkleić taśmę to dla niej za wiele ;) ale u nas tylko jedna szafka (pod tv) wymagała zabezpieczenia, reszta w innych pokojach jest niezabezpieczona, bo młoda sama tam nie siedzi

Szaron lubi tę wiadomość

• pingui Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taśmy i rzepy nie wchodzą niestety w grę, bo otwiera w kilka sekund. U nas głównie szafki i szuflady w kuchni musiałam zamknąć, bo nic bym przy Małym nie zrobiła. No i szuflada w łazience. Podskoczę do ikei bo ktoś mi już chyba wspominał że są najtrudniejsze do otwarcia.
    Jutro idziemy na warsztaty umuzykalniające dla niemowląt. Zobaczymy czy Małemu się spodoba. W przyszłym tygodniu zapisałam go na warsztaty ogólnorozwojowe. Damy znać czy było warto :-)

.kropka. lubi tę wiadomość

atdci09ktbgklgiz.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pingui ten zamek z ikei co wysłałam linka to mój mąż na początku nie mógł obczaić jak się otwiera... :D Więc wiesz. Nie jest manualnie specjalnie ogarnięty, więc jesli 35-latek miał problem to roczniak może też mieć :)

Nika8686 lubi tę wiadomość

tb7382c324e9cpbx.png
  • Nika8686 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem ale tez padam na pysk mały ucieka i wchodzi wszędzie. Fotelik w aucie go wkurza i już po 15 min jazdy jest lament. Ma tez problemy z zasypianiem wieczorami kiedyś spał już po 19 a teraz bywa ze jest 20:30 i nie śpi :( Ja póki co kupiłam bramkę na schody zatkałem kontakty i zabezpieczyłam narożniki.

Szaron lubi tę wiadomość

961lwn15y3w1u452.png
    21.09.16 Beta 87- 8dpt
    21.01.16 Aniołek 9 tc <3

• Szaron Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika też tak mam, godzina 22 a ja już ledwo na oczy widzę. Dziecko się porusza z prędkoscią światła (na szczęście nie mamy schodów), dziś na deptaku dobrał się do hulajnogi innego chłopca i zaczął na niej jeździć (bez kitu, nieporadnie ale od razu połapał o co w tym chodzi). Ja nie wiem KIEDY i JAK to się stało że on już taki rozbiegany i ultraszybki. A to ponoć dopiero początek... :D

tb7382c324e9cpbx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaron to już wiesz co młodemu kupić na najbliższą okazję ;)

U nas też spanie przesunęło się z 19 na 20:30 bo jest długo jasno i szkoda dnia :) od wczoraj jest odmowa jedzenia kaszki, więc marnie to wygląda z kolacją, samym mlekiem się nie naje, kanapek zjada tyle że po 1,5h jest głodna, z jajecznicą to samo... No mamy nie lada problem (bo wstaje sobie w nocy 3 razy i nadrabia mleko) :P cały czas podaję po trochu zwykłego mleka i czekam na reakcję, może za jakiś czas uda się wprowadzić twarożek (z chlebkiem na kolację chyba byłby ok)

Po jakim czasie wasze dzieci wysypuje po mleku? U nas były zawsze wymioty 2h po wypiciu. Wymiotów nie ma, ale nie wiem czy nie będzie innych reakcji alergicznych

• Szaron Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka u nas wysypka po mleku jest dopiero po 2-3 dniach. Wymiotów nie było nigdy, więc wnioskuję że ta nietolerancja nie jest aż tak agresywna.

.kropka. lubi tę wiadomość

tb7382c324e9cpbx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2018, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po roczku, jakoś przeżyliśmy :) wszystko się udało, humor solenizantce dopisał :) niby małe dziecko i niewiele kuma a jednak prezenty otwierała i z każdego miała radochę ;) świeczki nie zdmuchnęła, tort bardzo jej się podobał i trochę go oblizała.

• AgaSY Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Sorki, że się nie odzywałam, ale zaraz po wakacjach musiałam zająć się roczkiem. No i się udało! W czwartek w Kościele Leon był grzeczniutki cała msze :-). Wczoraj na imprezie był gwiazda hahaha :-D. Przeszczesliwy, prezenty mu się podobały, tort smakował. Było super!!

P. S. Kiedy to zleciało? Wszystkiego najlepszego dla naszych czerwcowych maluchów!!! <3

P. S. 2. Leon chodzi spać 21-22 :-D.

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
‹‹ 893 894 895 896 897 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ