X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2022
Odpowiedz

Czerwiec 2022

Oceń ten wątek:
  • Limosa Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2022, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belladonna, biedna, namęczysz się 😔 Chyba jakaś grypę żołądkową złapałaś... Mam nadzieję, że jutro już będzie lepiej, tym bardziej że trzeba dużo pić żeby się nie odwodnić, zwłaszcza teraz w ciąży.

Domi, tak jak pisze ewe90, normalnie znieczulają w ciąży. Rozmawiałam o tym z dentystką podczas starań, mówiła że nawet RTG robią, bo to mała dawka promieniowania (ale tego to bym się jednak bała). Współczuję wypadku z zębem 😬

legusta lubi tę wiadomość

3jgx90bvoj1fla1b.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za informację , całe szczęście,że znieczulenie normalnie jest bo inaczej to bym chyba nie poszła ...

A ja porównałam zdj USG i pierwszy synek był większy o ok 100g .
    Aż się zdziwiłam bo myślałam ,że będzie na odwrót ,że druga ciąża to dzidziuś większy .

Jak to u Was było z wagą drugiego dziecka czy było takie same wieksze ,mniejsze ?

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

Po burzy zawsze wychodzi 🌞 , czekamy okruszku ❤️🌈
    88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Limosa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam drugim dzieckiem i finalna waga chyba o ok. 300 g mniejsza od starszego brata 🙂

3jgx90bvoj1fla1b.png
  • Gdynianka41 Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2022, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    Ojej jaka różnica 😃
    A w którym tc miałaś połówkowe ?

19 i 3dni

• Ona_89' Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak tam u Was wygląda odżywianie? Jecie zdrowo, czy słodycze, fastfoody, chipsy znajdują się często w Waszej diecie?

kjmn3e5err34dy73.png
    d69c8u696axvumzk.png
    wwgzdqk3fqqv6f45.png
  • Gdynianka41 Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2022, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona_89' wrote:
    Dziewczyny, jak tam u Was wygląda odżywianie? Jecie zdrowo, czy słodycze, fastfoody, chipsy znajdują się często w Waszej diecie?

Jeden dzień zdrowo a na drugi kfc🤪

Moni**, Ona_89' lubią tę wiadomość

• Kasia86 Przyjaciółka

Wysłany: 26 stycznia 2022, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w jeden dzień zjem tyle o ile aby zjeść a są takie dni, że pochłonęłabym wszystko no prawie bo do mięsa i niektórych wędlin dalej mam wstręt

h44eugpjsrlghhn9.png
  • Limosa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie średnio. Wprawdzie obiady gotuję sama, ale zawsze miałam problem z dietą ubogą w warzywa i owoce, o ile te ostatnie jeszcze w miarę to warzyw prawie zero 🙄 Czasem wjedzie jakaś pizza czy lasagne ale tak to raczej domowo i niezbyt tłusto, większym problemem jest monotematyczność. Śniadania mam chyba dwa (śledź na przemian z serkiem typu Kiri/Almette), bo na mało co mam ochotę. Moim największym grzeszkiem jest cola/pepsi.

3jgx90bvoj1fla1b.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie muszą być kanapki 🙈
    Jak przed ciążą chleb jadłam sporadycznie tak teraz bardzo często. Ostatnio wjeżdża chleb z masłem i dżemem truskawkowym na przemian z szynką i ogórkiem 🤣🤣

Ogólnie staram się jeść domowo , mc i kFC jadłam dwa razy od początku ciąży.
    Choć zdarzyk się i kebab raz no i zapiekanki 🙈🙈

Ogólnie przed ciążą jadłam zdrowiej ... Ale teraz staram się jeść duzo owoców i warzyw i tym rekompensowac .
    No i wody nadal nie pijam ... Raz na jakiś czas złapie siła kilka łyków, a tak to soki bądź Sprite 🙈
    Ale staram się częściej herbatę robić i z cukrem piję tylko rano , później już bez 🙂

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdynianka41 wrote:
    19 i 3dni

Dziś patrzyłam właśnie na USG starszaka w 19t6d ważył 270g a w 23t ważył prawie 600g .
    Pokręcona ta waga 😃

Gdynianka41 lubi tę wiadomość

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Gdynianka41 Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2022, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    Dziś patrzyłam właśnie na USG starszaka w 19t6d ważył 270g a w 23t ważył prawie 600g .
    Pokręcona ta waga 😃
    Pocieszyłaś mnie😊 bo już się martwiłam.

• Gosianka Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2022, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limosa wrote:
    U mnie średnio. Wprawdzie obiady gotuję sama, ale zawsze miałam problem z dietą ubogą w warzywa i owoce, o ile te ostatnie jeszcze w miarę to warzyw prawie zero 🙄 Czasem wjedzie jakaś pizza czy lasagne ale tak to raczej domowo i niezbyt tłusto, większym problemem jest monotematyczność. Śniadania mam chyba dwa (śledź na przemian z serkiem typu Kiri/Almette), bo na mało co mam ochotę. Moim największym grzeszkiem jest cola/pepsi.
    Mam dokładnie to samo z warzywami. Mąż też nie jest nauczony zdrowo jeść i przed to żadne z nas nie mobilizuje do tego.
    Kiedyś jedliśmy więcej fastfoodów i niezdrowego jedzenia, ale teraz zrobiliśmy sobie ograniczenie. Mąż ma z pracy co miesiąc 150 zł na karcie Sodexo, które działa tylko na restauracje i kawiarnie, więc wystarcza na średnio 2-4 razy, zależy czy bierzemy jakiegoś taniego chińczyka czy coś lepszego. I poza tym już staramy się nie jeść na mieście. A no i mamy tradycję w drodze powrotnej z wizyty zawsze wizyta w McDonald's, ale to też raczej z tej karty, żeby ograniczyć niezdrowe jedzenie. 😅

thgfs65gnrco3vzr.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewe90 wrote:
    Nie bój się :) Ja tydzien temu byłam u dentysty i brałam znieczulenie - one są miejscowe i nie szkodzą dziecku. Najlepiej na początku powiedzieć, że jest się w ciąży na wypadek gdyby trzeba było jakiś antybiotyk dać.

Dentysta wie i czeka na tel ode mnie ale wiecie jak to z tym jest... Obawiam się że będę czekała aż zacznie boleć. Ale już zadzwoniłam dziś i nie odebrali - normalnie szczęśliwa z tego powodu byłam 🤣

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdynianka41 wrote:
    Pocieszyłaś mnie😊 bo już się martwiłam.

Teraz dopiero zaczną przybierać Nam te maluchy 🙂

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • legusta Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93, ja z końcem listopada byłam u dentysty, powiedziałam, że jestem w ciąży w tym i w tym tygodniu i moja dentystka mówiła, że ważne by nie leczyć przed 12 tyg i że teraz znieczulenia są dostosowane do ciąży :)

Co do jedzenia to ja nie mam większego problemu z fast foodami, w ciąży może raz/dwa jedliśmy kfc. Warzyw i owoców jem więcej niż przed ciążą, ale mam niesamowity problem ze słodyczami... Przed ciążą mało co jadłam, a teraz to masakra.. Wczoraj zrobiłam sobie koktajl malinowy, żeby zaspokoić ochotę na słodkie, ale i tak wleciało kinder bueno i 100g żelek..
    Macie jakieś złote rady jak zmniejszyć tą ochotę na słodkie?
    Wydaje mi się, że u mnie to też wynika z trybu życia.. Przed ciążą dużo aktywności, spacery, siłownia itp. a teraz zalecenie "leżenia", które mnie już niesamowicie męczy :(

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • ewe90 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 ja jestem drugim dzieckiem i byłam mniejsza niż starsza siostra :)

Ona_89 u mnie z odżywianiem było powiedzmy, że prawidłowo dopóki nie wjechała insulina - teraz sobie na więcej pozwalam 🤦‍♀️ Zdarzają się kebaby i ostatnio lody, które wcześniej mogły dla mnie nie istnieć 🤷‍♀️ Do tego często sięgam po owoce, zwykły makaron a wiadomo, że przy problemach z cukrem tego nie powinno być w diecie. No i widzę, że córa w ojca się wdała i strasznie mnie na słodycze namawia 😂

Ona_89' lubi tę wiadomość

I procedura
    4AA - 03.2021 - 05.2021 [*] 9 tc.
    3AB -10.2021 - 06.2022 Córeczka ❤
    3AB - 01.2024 beta HCG <0,2
    2BB - 02.2024 beta HCG <0,2
    II procedura
    3BB - 07.2024 cb
    4BC ?
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Domi93, ja z końcem listopada byłam u dentysty, powiedziałam, że jestem w ciąży w tym i w tym tygodniu i moja dentystka mówiła, że ważne by nie leczyć przed 12 tyg i że teraz znieczulenia są dostosowane do ciąży :)

Co do jedzenia to ja nie mam większego problemu z fast foodami, w ciąży może raz/dwa jedliśmy kfc. Warzyw i owoców jem więcej niż przed ciążą, ale mam niesamowity problem ze słodyczami... Przed ciążą mało co jadłam, a teraz to masakra.. Wczoraj zrobiłam sobie koktajl malinowy, żeby zaspokoić ochotę na słodkie, ale i tak wleciało kinder bueno i 100g żelek..
    Macie jakieś złote rady jak zmniejszyć tą ochotę na słodkie?
    Wydaje mi się, że u mnie to też wynika z trybu życia.. Przed ciążą dużo aktywności, spacery, siłownia itp. a teraz zalecenie "leżenia", które mnie już niesamowicie męczy :(

Właśnie ja odwołałam wizytę w 8tc i wtedy lekarz od razu powiedział ,że znieczulenia nie da i,że jak będzie bolało to będziemy ratować tak aby przetrzymać aż ciąża będzie starsza.
    Ale nie wiedziałam ile starsza 🙂
    Super że to już 🙂

Matko a u Nas remonty na całego ...nie mam.sil sprzątać już , bo i góra i dół ... Ciągle tona kurzu i pyłu , podłogi to wiadomo że syf na cały dom .

Jak ja już chce koniec , a tu końca nie widać 😭😭😭

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • agawka83 Koleżanka

Wysłany: 26 stycznia 2022, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja jeszcze niecały tydzien do polowkowych, teraz włąsnie minela mi 5 infekcja w tej ciazy, jak w pierwszej ciazy nic nie chorowalam, tak teraz co miesiac.... masakra, teraz boje się tego omikrona, boje sie teraz wychodzic do sklepu... pracuje, ma wlasną dzialaność, i tez mam kontakt z innymi... powinnam sie zaszczepic 3 dawka, ale musze odczekac kolejne 2 tygodnie "na zdrowo"

kopniaczki czuje ale głownie jak leżę na plasko lub z podkurczonym kolanami... i czuje je wlasciwie tylko w jednym miejscu ciągle....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2022, 11:10

klz9tv73dce1249d.png

thgf3e3k1jxg2opd.png
  • Bu Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem dużo zdrowiej, więcej i przede wszystkim regularnie. Wcześniej z mężem oboje byliśmy zapracowani, więcej jedliśmy poza domem albo coś na szybko. Teraz mam czas zająć się dietą, ale to też nie jest tak, że jem same super zdrowe rzeczy :) czasem wyskoczymy na pizzę lub Mc’a i to właśnie zazwyczaj po wizycie :) za słodyczami nie przepadam, gazowanych, słodzonych napoi też nie piję. Na pewno jem więcej nabiału i warzyw niż do tej pory i duuuże śniadania :D no a mimo to mam anemię :/

24.12.2023 II kreski pod choinkę
    21.06.2022 Alicja ❤️
    16.10.2021 niespodziewane II kreski
    3.03.2017 Amelia 10tc [*]
    09.2017 pusty pęcherzyk
    25.01.2018 START Provita Katowice dr Paliga
    22.05.2018 laparoskopia, endometrioza II stopnia
    4Q2018 doc Paśnik, nk 22%, KIR genotyp AA
    Zalecenia: Accofil, @13.05 - start IVF
    3.06.2019 transfer blastocysty 3AB 😞
    6.02.2020 scratching, biopsja - OK
    7.03.2020 KET blastocysty 2BB 😞
    Koniec leczenia…
    Mimo wszystko dziś jestem szczęśliwa 💪🏼
  • agawka83 Koleżanka

Wysłany: 26 stycznia 2022, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez mam anemię...

przyjmuje nawet specjalne zelazo, takie na receptę, które wchłania się z krwi czy jakos tak, ale parametry morfologii nie podnoszą się....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2022, 11:48

klz9tv73dce1249d.png

thgf3e3k1jxg2opd.png
‹‹ 98 99 100 101 102 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ