X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2022
Odpowiedz

Czerwiec 2022

Oceń ten wątek:
  • Limosa Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2022, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belladonna, biedna, namęczysz się 😔 Chyba jakaś grypę żołądkową złapałaś... Mam nadzieję, że jutro już będzie lepiej, tym bardziej że trzeba dużo pić żeby się nie odwodnić, zwłaszcza teraz w ciąży.

Domi, tak jak pisze ewe90, normalnie znieczulają w ciąży. Rozmawiałam o tym z dentystką podczas starań, mówiła że nawet RTG robią, bo to mała dawka promieniowania (ale tego to bym się jednak bała). Współczuję wypadku z zębem 😬

legusta lubi tę wiadomość

3jgx90bvoj1fla1b.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za informację , całe szczęście,że znieczulenie normalnie jest bo inaczej to bym chyba nie poszła ...

A ja porównałam zdj USG i pierwszy synek był większy o ok 100g .
    Aż się zdziwiłam bo myślałam ,że będzie na odwrót ,że druga ciąża to dzidziuś większy .

Jak to u Was było z wagą drugiego dziecka czy było takie same wieksze ,mniejsze ?

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

Po burzy zawsze wychodzi 🌞 , czekamy okruszku ❤️🌈
    88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Limosa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam drugim dzieckiem i finalna waga chyba o ok. 300 g mniejsza od starszego brata 🙂

3jgx90bvoj1fla1b.png
  • Gdynianka41 Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2022, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    Ojej jaka różnica 😃
    A w którym tc miałaś połówkowe ?

19 i 3dni

• Ona_89' Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak tam u Was wygląda odżywianie? Jecie zdrowo, czy słodycze, fastfoody, chipsy znajdują się często w Waszej diecie?

kjmn3e5err34dy73.png
    d69c8u696axvumzk.png
    wwgzdqk3fqqv6f45.png
  • Gdynianka41 Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2022, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona_89' wrote:
    Dziewczyny, jak tam u Was wygląda odżywianie? Jecie zdrowo, czy słodycze, fastfoody, chipsy znajdują się często w Waszej diecie?

Jeden dzień zdrowo a na drugi kfc🤪

Moni**, Ona_89' lubią tę wiadomość

• Kasia86 Przyjaciółka

Wysłany: 26 stycznia 2022, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w jeden dzień zjem tyle o ile aby zjeść a są takie dni, że pochłonęłabym wszystko no prawie bo do mięsa i niektórych wędlin dalej mam wstręt

h44eugpjsrlghhn9.png
  • Limosa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie średnio. Wprawdzie obiady gotuję sama, ale zawsze miałam problem z dietą ubogą w warzywa i owoce, o ile te ostatnie jeszcze w miarę to warzyw prawie zero 🙄 Czasem wjedzie jakaś pizza czy lasagne ale tak to raczej domowo i niezbyt tłusto, większym problemem jest monotematyczność. Śniadania mam chyba dwa (śledź na przemian z serkiem typu Kiri/Almette), bo na mało co mam ochotę. Moim największym grzeszkiem jest cola/pepsi.

3jgx90bvoj1fla1b.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie muszą być kanapki 🙈
    Jak przed ciążą chleb jadłam sporadycznie tak teraz bardzo często. Ostatnio wjeżdża chleb z masłem i dżemem truskawkowym na przemian z szynką i ogórkiem 🤣🤣

Ogólnie staram się jeść domowo , mc i kFC jadłam dwa razy od początku ciąży.
    Choć zdarzyk się i kebab raz no i zapiekanki 🙈🙈

Ogólnie przed ciążą jadłam zdrowiej ... Ale teraz staram się jeść duzo owoców i warzyw i tym rekompensowac .
    No i wody nadal nie pijam ... Raz na jakiś czas złapie siła kilka łyków, a tak to soki bądź Sprite 🙈
    Ale staram się częściej herbatę robić i z cukrem piję tylko rano , później już bez 🙂

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdynianka41 wrote:
    19 i 3dni

Dziś patrzyłam właśnie na USG starszaka w 19t6d ważył 270g a w 23t ważył prawie 600g .
    Pokręcona ta waga 😃

Gdynianka41 lubi tę wiadomość

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Gdynianka41 Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2022, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    Dziś patrzyłam właśnie na USG starszaka w 19t6d ważył 270g a w 23t ważył prawie 600g .
    Pokręcona ta waga 😃
    Pocieszyłaś mnie😊 bo już się martwiłam.

• Gosianka Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2022, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limosa wrote:
    U mnie średnio. Wprawdzie obiady gotuję sama, ale zawsze miałam problem z dietą ubogą w warzywa i owoce, o ile te ostatnie jeszcze w miarę to warzyw prawie zero 🙄 Czasem wjedzie jakaś pizza czy lasagne ale tak to raczej domowo i niezbyt tłusto, większym problemem jest monotematyczność. Śniadania mam chyba dwa (śledź na przemian z serkiem typu Kiri/Almette), bo na mało co mam ochotę. Moim największym grzeszkiem jest cola/pepsi.
    Mam dokładnie to samo z warzywami. Mąż też nie jest nauczony zdrowo jeść i przed to żadne z nas nie mobilizuje do tego.
    Kiedyś jedliśmy więcej fastfoodów i niezdrowego jedzenia, ale teraz zrobiliśmy sobie ograniczenie. Mąż ma z pracy co miesiąc 150 zł na karcie Sodexo, które działa tylko na restauracje i kawiarnie, więc wystarcza na średnio 2-4 razy, zależy czy bierzemy jakiegoś taniego chińczyka czy coś lepszego. I poza tym już staramy się nie jeść na mieście. A no i mamy tradycję w drodze powrotnej z wizyty zawsze wizyta w McDonald's, ale to też raczej z tej karty, żeby ograniczyć niezdrowe jedzenie. 😅

thgfs65gnrco3vzr.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewe90 wrote:
    Nie bój się :) Ja tydzien temu byłam u dentysty i brałam znieczulenie - one są miejscowe i nie szkodzą dziecku. Najlepiej na początku powiedzieć, że jest się w ciąży na wypadek gdyby trzeba było jakiś antybiotyk dać.

Dentysta wie i czeka na tel ode mnie ale wiecie jak to z tym jest... Obawiam się że będę czekała aż zacznie boleć. Ale już zadzwoniłam dziś i nie odebrali - normalnie szczęśliwa z tego powodu byłam 🤣

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdynianka41 wrote:
    Pocieszyłaś mnie😊 bo już się martwiłam.

Teraz dopiero zaczną przybierać Nam te maluchy 🙂

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • legusta Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93, ja z końcem listopada byłam u dentysty, powiedziałam, że jestem w ciąży w tym i w tym tygodniu i moja dentystka mówiła, że ważne by nie leczyć przed 12 tyg i że teraz znieczulenia są dostosowane do ciąży :)

Co do jedzenia to ja nie mam większego problemu z fast foodami, w ciąży może raz/dwa jedliśmy kfc. Warzyw i owoców jem więcej niż przed ciążą, ale mam niesamowity problem ze słodyczami... Przed ciążą mało co jadłam, a teraz to masakra.. Wczoraj zrobiłam sobie koktajl malinowy, żeby zaspokoić ochotę na słodkie, ale i tak wleciało kinder bueno i 100g żelek..
    Macie jakieś złote rady jak zmniejszyć tą ochotę na słodkie?
    Wydaje mi się, że u mnie to też wynika z trybu życia.. Przed ciążą dużo aktywności, spacery, siłownia itp. a teraz zalecenie "leżenia", które mnie już niesamowicie męczy :(

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • ewe90 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 ja jestem drugim dzieckiem i byłam mniejsza niż starsza siostra :)

Ona_89 u mnie z odżywianiem było powiedzmy, że prawidłowo dopóki nie wjechała insulina - teraz sobie na więcej pozwalam 🤦‍♀️ Zdarzają się kebaby i ostatnio lody, które wcześniej mogły dla mnie nie istnieć 🤷‍♀️ Do tego często sięgam po owoce, zwykły makaron a wiadomo, że przy problemach z cukrem tego nie powinno być w diecie. No i widzę, że córa w ojca się wdała i strasznie mnie na słodycze namawia 😂

Ona_89' lubi tę wiadomość

I procedura
    4AA - 03.2021 - 05.2021 [*] 9 tc.
    3AB -10.2021 - 06.2022 Córeczka ❤
    3AB - 01.2024 beta HCG <0,2
    2BB - 02.2024 beta HCG <0,2
    II procedura
    3BB - 07.2024 cb
    4BC ?
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Domi93, ja z końcem listopada byłam u dentysty, powiedziałam, że jestem w ciąży w tym i w tym tygodniu i moja dentystka mówiła, że ważne by nie leczyć przed 12 tyg i że teraz znieczulenia są dostosowane do ciąży :)

Co do jedzenia to ja nie mam większego problemu z fast foodami, w ciąży może raz/dwa jedliśmy kfc. Warzyw i owoców jem więcej niż przed ciążą, ale mam niesamowity problem ze słodyczami... Przed ciążą mało co jadłam, a teraz to masakra.. Wczoraj zrobiłam sobie koktajl malinowy, żeby zaspokoić ochotę na słodkie, ale i tak wleciało kinder bueno i 100g żelek..
    Macie jakieś złote rady jak zmniejszyć tą ochotę na słodkie?
    Wydaje mi się, że u mnie to też wynika z trybu życia.. Przed ciążą dużo aktywności, spacery, siłownia itp. a teraz zalecenie "leżenia", które mnie już niesamowicie męczy :(

Właśnie ja odwołałam wizytę w 8tc i wtedy lekarz od razu powiedział ,że znieczulenia nie da i,że jak będzie bolało to będziemy ratować tak aby przetrzymać aż ciąża będzie starsza.
    Ale nie wiedziałam ile starsza 🙂
    Super że to już 🙂

Matko a u Nas remonty na całego ...nie mam.sil sprzątać już , bo i góra i dół ... Ciągle tona kurzu i pyłu , podłogi to wiadomo że syf na cały dom .

Jak ja już chce koniec , a tu końca nie widać 😭😭😭

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • agawka83 Koleżanka

Wysłany: 26 stycznia 2022, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja jeszcze niecały tydzien do polowkowych, teraz włąsnie minela mi 5 infekcja w tej ciazy, jak w pierwszej ciazy nic nie chorowalam, tak teraz co miesiac.... masakra, teraz boje się tego omikrona, boje sie teraz wychodzic do sklepu... pracuje, ma wlasną dzialaność, i tez mam kontakt z innymi... powinnam sie zaszczepic 3 dawka, ale musze odczekac kolejne 2 tygodnie "na zdrowo"

kopniaczki czuje ale głownie jak leżę na plasko lub z podkurczonym kolanami... i czuje je wlasciwie tylko w jednym miejscu ciągle....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2022, 11:10

klz9tv73dce1249d.png

thgf3e3k1jxg2opd.png
  • Bu Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem dużo zdrowiej, więcej i przede wszystkim regularnie. Wcześniej z mężem oboje byliśmy zapracowani, więcej jedliśmy poza domem albo coś na szybko. Teraz mam czas zająć się dietą, ale to też nie jest tak, że jem same super zdrowe rzeczy :) czasem wyskoczymy na pizzę lub Mc’a i to właśnie zazwyczaj po wizycie :) za słodyczami nie przepadam, gazowanych, słodzonych napoi też nie piję. Na pewno jem więcej nabiału i warzyw niż do tej pory i duuuże śniadania :D no a mimo to mam anemię :/

24.12.2023 II kreski pod choinkę
    21.06.2022 Alicja ❤️
    16.10.2021 niespodziewane II kreski
    3.03.2017 Amelia 10tc [*]
    09.2017 pusty pęcherzyk
    25.01.2018 START Provita Katowice dr Paliga
    22.05.2018 laparoskopia, endometrioza II stopnia
    4Q2018 doc Paśnik, nk 22%, KIR genotyp AA
    Zalecenia: Accofil, @13.05 - start IVF
    3.06.2019 transfer blastocysty 3AB 😞
    6.02.2020 scratching, biopsja - OK
    7.03.2020 KET blastocysty 2BB 😞
    Koniec leczenia…
    Mimo wszystko dziś jestem szczęśliwa 💪🏼
  • agawka83 Koleżanka

Wysłany: 26 stycznia 2022, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez mam anemię...

przyjmuje nawet specjalne zelazo, takie na receptę, które wchłania się z krwi czy jakos tak, ale parametry morfologii nie podnoszą się....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2022, 11:48

klz9tv73dce1249d.png

thgf3e3k1jxg2opd.png
‹‹ 98 99 100 101 102 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ