Czerwiec 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Kurcze ja też szyjkę miałam mierzona tylko na połówkowych 🤔 bo to się tylko zrobi przez USG dopochwowo nie?
Badanie ginekologiczne mam co wizyta ale to chyba nie to samo?
Aż sama teraz sprawdziłam jaka długość była...Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2022, 18:45
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Po burzy zawsze wychodzi 🌞 , czekamy okruszku ❤️🌈
-
Domi93 wrote:Kurcze ja też szyjkę miałam mierzona tylko na połówkowych 🤔 bo to się tylko zrobi przez USG dopochwowo nie?
Aż sama teraz sprawdziłam jaka długość była...
Też na połówkowych miałam pierwszy raz sprawdzaną. -
nick nieaktualny
-
Domi93 wrote:Kurcze ja też szyjkę miałam mierzona tylko na połówkowych 🤔 bo to się tylko zrobi przez USG dopochwowo nie?
Aż sama teraz sprawdziłam jaka długość była... -
Gosianka wrote:Ręcznie też sprawdzi, czy szyjka jest twarda, czy coś się nie dzieje. Ja mam USG dopochwowe co wizytę, ale za to badanie na fotelu rzadko. Co ginekolog to inne badania. 🤷🏻♀️
Kurcze właśnie czytam i rzeczywiście każda ma inaczej 🙂
Jeśli na fotelu sprawdzi to mogę być spokojna, podejrzewam też że dopiero właśnie teraz po połówkowych lekarze będą bardziej zwracac na tą szyjkę uwagę bo chyba lubi się skracać dopiero od naszego etapu 🤔
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
-
Ja mam zawsze badanie ginekologiczne, lekarz ocenia szyjkę, dno macicy, a później usg przez brzuch. Czasem jeszcze dopochwowo sprawdza, np. łożysko. W sumie to faktycznie nigdy mi nie podawał ile mm ma szyjka - może dlatego, że nic się nie dzieje i do tej pory zawsze była długa, twarda i wysoko?I procedura
4AA - 03.2021 - 05.2021 [*] 9 tc.
3AB -10.2021 - 06.2022 Córeczka ❤
3AB - 01.2024 beta HCG <0,2
2BB - 02.2024 beta HCG <0,2
II procedura
3BB - 07.2024 cb
4BC ? -
A w Holandii w ogóle nie ma badania ginekologicznego! To był dla mnie szok. Ciąże prowadzą położne, brak wykonywania badań na fotelu z wizerunkiem, przez cały okres trwania ciąży tylko 2 usg, brak kontrolnych badań krwi i moczu co miesiąc, brak pobieranie kontrolnych posiewów, krzywa cukrowa tylko jeśli są wskazania. Pamietam na początku ciąży miałam infekcję. Tutaj trzeba się udać najpierw do rodzinnego lekarza, który przeprowadza badanie wizerunkiem etc i tylko jeżeli zaistnieje większa potrzeba to kieruje do ginekologa.. Lekarz
Rodzinny powiedział, abym kupiła sobie krem na infekcje intymna w drogerii 🤷♀️🤷♀️
Na wizycie położna sprawdza palpacyjnie brzuch, przykłada detektor słucha serca, zbiera wywiad i mierzy ciśnienie.
Jestem na maksa wkurzona, bo co jeśli się coś z szyjką dzieje? A co jeśli mam bezobjawowa infekcje??
W tym kraju prowadzenie ciąży jest szalone. -
Linadelpalina wrote:A w Holandii w ogóle nie ma badania ginekologicznego! To był dla mnie szok. Ciąże prowadzą położne, brak wykonywania badań na fotelu z wizerunkiem, przez cały okres trwania ciąży tylko 2 usg, brak kontrolnych badań krwi i moczu co miesiąc, brak pobieranie kontrolnych posiewów, krzywa cukrowa tylko jeśli są wskazania. Pamietam na początku ciąży miałam infekcję. Tutaj trzeba się udać najpierw do rodzinnego lekarza, który przeprowadza badanie wizerunkiem etc i tylko jeżeli zaistnieje większa potrzeba to kieruje do ginekologa.. Lekarz
Rodzinny powiedział, abym kupiła sobie krem na infekcje intymna w drogerii 🤷♀️🤷♀️
Na wizycie położna sprawdza palpacyjnie brzuch, przykłada detektor słucha serca, zbiera wywiad i mierzy ciśnienie.
Jestem na maksa wkurzona, bo co jeśli się coś z szyjką dzieje? A co jeśli mam bezobjawowa infekcje??
W tym kraju prowadzenie ciąży jest szalone.
A nie możesz chodzić do lekarza prywatnie?
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
-
W Polsce na NFZ też wcale nie jest tak fajnie. Jak się trafi na spoko lekarza, to robi usg co wizytę, a tak to przysługuje właśnie jakaś mała ilość na całą ciążę. Nie wiem jak jest z badaniem ginekologicznym, ale pewnie też nie badają co wizytę. Ja na NFZ byłam kilka razy w życiu i nigdy nie trafiłam na dobrego ginekologa, od wielu lat chodzę tylko prywatnie.
-
Domi93 wrote:A nie możesz chodzić do lekarza prywatnie?
Niee, tutaj cud jest dostać się do lekarza specjalisty. Nie ma tak powszechnie prywatnych gabinetów ginekologicznych. Gdzieś można próbować z prywatna wizyta ale bardzo długo się czeka i bardzo dużo to kosztuje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2022, 10:53
-
Muflonek wrote:A ja wczoraj miałam połówkowe, z Małym dobrze, ale problem z szyjką. Skróciła mi się do 14mm😭i od wczorajszego wieczoru jestem w szpitalu na patologii. Generalnie jeszcze nie wiadomo co będą mi robić, na razie luteina dwa razy dziennie i czekam do poniedziałku. Stresuje się ta sytuacja, boje się, żeby nie skróciła się bardziej...Masakra jakas.
A szyjkę mi lekarka sprawdziła na moją prośbę, bo chyba generalnie nie miała tego w planie...Także dobrze, że poprosiłam.
Trzymam kciuki za Ciebie. Jak się czujesz?💚Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2022, 11:17
-
Muflonek wrote:Czuje się w porządku, nie mam dolegliwości. Czekam do jutra aż coś powiedzą konkretnego bo w weekend za wiele się tu nie dzieje. Także jeszcze trochę muszę być cierpliwa i dostanę jakieś info😀
Linadelpalina, Muflonek lubią tę wiadomość
24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
9tc... VI.2021 😇💔
05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤
"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
- przypominam sobie kto mi się przygląda..." -
Ja mam od wczoraj bóle pachwin. Nie miałam jakiegoś wielkiego wysiłku, w teraz się ledwo ruszam. Ciężko mi po schodach chodzić, podniesienie nogi do góry sprawia mi ból. Ta ciąża mnie coraz bardziej dobija fizycznie, co chwilę nowe dolegliwości. Od dwóch tygodni też mnie boli odcinek piersiowy kręgosłupa. Coraz częściej ciężko się oddycha... Czuję się jak stara babcia. 😂
-
Ja też już walczę z bólem pachwin , przekręcenie się w łóżku to już nie lada wyczyn .... Zaczyna się już .
Za chwilkę jak pingwiny będziemy chodziły 🙈🤣
A plecy znowu bolą na doleWiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2022, 18:05
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
-
Ojjj jak ból w odcinku lędźwiowym jwst dla mnie masakryczny nawet na spacer dłużej niż 20 minut nie daję rady iść...24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
9tc... VI.2021 😇💔
05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤
"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
- przypominam sobie kto mi się przygląda..." -
Misiaa wrote:Ojjj jak ból w odcinku lędźwiowym jwst dla mnie masakryczny nawet na spacer dłużej niż 20 minut nie daję rady iść...
Ja znowu jak rozchodze to jest względnie, spacer też ok . Ale najgorzej rano i jak dłużej siedzę w jednej pozycji ...
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔