Czerwiec 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Misiaa wrote:Legusta kup choc 1 stanik do karmienia tak w 8 miesiacu ciazy aby miec do szpitala
Tak, tak. Planuje kupić 2pak takich bez fiszbin do szpitala
A taki z fiszbinami już po porodzie. Tak chyba będzie najlepiejOna_89' lubi tę wiadomość
Synek ❤️ 05.2024
Synek ❤️ 06.2022 -
Ja miałam przed ciążą 75B , od 3-4msc 80D i tak do teraz .
W pierwszej ciąży start też 75B i tak samo jakoś 3-4msc miałam 80D , do samego porodu jak i po rozmiar się nie zmienił - ale ja nie karmiłam piersią .
Ok 2-3 MSC po porodzie już nosiłam spowrotem 75B 🙂
Podjerzewam,że teraz będzie podobnie tym bardziej,że coraz bardziej nie chce karmić piersią i mam cichą nadzieję,że tego pokarmu nie będę miała . Nie wiem ,myślę że to po wydarzeniach po pierwszym porodzie ale nastawiam się na mm 🙂
Co do pokoiku i mebli , u nas w sypialni będzie tylko dostawką - nic więcej.
W pokoju u małego stanie łóżeczko i komoda z przewijakiem , to tam będę przewijała i tam będą wszystkie rzeczy małego od u ranek do kosmetyków ,tam też będzie ubieramy i pielęgnowanh po kąpieli ( oczywiście w nocy będę robiła to w sypialni na łóżku )
Pilnuje małego wygodnic do pokoju jak zacznie przesypiać noce ( starszak mial 2 MSC jak już spał sam w łóżeczku )
Mam elektroniczna nianie także będzie na oku 🙂
Później komodę sprzedamy a kupimy meble w zestawie .
Na dole w salonie będzie tylko bujak i kołyska .
A i jeśli chodzi o pokoik to robimy go typowo na niemowlęco tapeta itp . Oprócz komody będzie najpierw dywan a później mata ( choć myślę czy nie dać i tego i tego ) fotel odpuszczam - fajnie to wygląda ale napewno używany nie będzie 😆Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2022, 12:40
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Po burzy zawsze wychodzi 🌞 , czekamy okruszku ❤️🌈
-
Co do umeblowania, to ja robię tak, że kupuję takie meble jakie są mi potrzebne dla maluszka, a potem jak dziecko rośnie to pozbywam się wszystkiego i kupuję całkiem nowe meble.
Syn jak się urodził to dostał najtańsze meble z ikei i korzystał z nich do 5 r.ż. Potem jego meble poszły do pokoju młodszej córki, a on dostał nowe z biurkiem.
Wtedy masz problem rozwiązany, bo nie będziesz się kłócić z mężem o meble z innego kompletu, a postawisz na swoim
Ciężko urządzać pokój dla noworodka na kilkanaście lat, bo nie wiesz czy łóżeczko zamienicie na lozko 90x200 czy może 80x180. A nie wiedząc jak duże będzie łóżko nie wiesz ile masz miejsca na szafę.
Teraz spodziewam się drugiej córki, więc meble z ikei za dwa lata pójdą na sprzedaż (jeśli przetrwają), a ja dziewczynkom zrobię wielką szafę na wymiar i podwójne łóżko.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2022, 12:40
-
ewe90 wrote:Ja przed ciążą nosiłam zazwyczaj 75B bo taki najłatwiej można było znaleźć w sieciówkach - i był dobry mimo, że pod biustem miałam mniej. Mam też biustonosze 70C i też były dobre - teraz w ciąży tylko te noszę, a obwód wiadomo, że się powiększył, natomiast miseczki są za małe i biust się górą wylewa. Także ja to nie wiem jaki rozmiar mam kupić 🤷♀️ jedyna opcja to chyba przymierzać w sklepie
Polecam wybrać się do brafiterki. Takie osoby są często przeszkolone w tych lepszych sklepach z bielizną. Mnie raz Pani wymierzyła i teraz wiem jak bardzo źle dobrane staniki nosiłam...A to się później wiąże z bólem kręgosłupa.
-
Limosa wrote:Legusta, mi koleżanka powiedziała, że dopiero po porodzie piersi urosną, że teraz nie są docelowej wielkości. Nie wiem ile w tym prawdy, może dziewczyny, które mają już dziecko podpowiedzą kiedy najlepiej kupić i jak wybrać 🙂
Nie wiem jak u innych kobiet, ale ja jestem w trzeciej ciąży i piersi mi już nie urosly lub minimalnie urosły. Karmiłam swoim mlekiem jedno i drugie dziecko, a mleka miałam tyle, że wykarmiła bym bliźniaki
Misiaa nawał trwa dosłownie chwilę. Jak przystawisz dziecko lub odciągniesz to piersi wracają do swojego rozmiaru.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2022, 12:58
legusta lubi tę wiadomość
-
Ona_89' wrote:Nie wiem jak u innych kobiet, ale ja jestem w trzeciej ciąży i piersi mi już nie urosly lub minimalnie urosły. Karmiłam swoim mlekiem jedno i drugie dziecko, a mleka miałam tyle, że wykarmiła bym bliźniaki
Ona_89' lubi tę wiadomość
-
Co do pokoju to póki co mała będzie miała kącik u nas w sypialni później pozna matczyne i ojcowskie serce i oddamy jej sypialnie 😂 gdyby był chłopiec to by poszedł do pokoju Leona, ale no dziewuszka to niech ma
Póki co mamy komodę, będzie łóżeczko i tyle. Ściany pomalujemy już tak jak będzie miała kiedyś pokój żeby dwa razy nie malować myślę, że przez rok będziemy wspólnie, później pokocham salon 😂😂Kasia86 lubi tę wiadomość
-
Podziwiam ją chyba mam za wrażliwy kręgosłup żeby wylądować na kanapie, bo to co innego od święta a tak na codzien to masakra. Ale no wiadomo każdy podchodzi do sprawy inaczej u nas całe szczęście nie ma potrzeby oddawania pokoju dziecku
Belly lubi tę wiadomość
-
Powiem Wam, że dzięki temu forum odrywam się trochę od rzeczywistości.
Mieszkam 15km od granicy z Ukrainą i tutaj wszyscy panikują, zbierają te dary dla uchodźców, jeżdżą co chwilę na granicę i im to zawożą. Gdzie nie pójdziesz - wszędzie jeden temat - nawet u pediatry.
Byłam u teściów to tesciowa się pytała czy mam w jednym miejscu dokumenty i czy kupiliśmy butlę gazową w razie odcięcia gazu czy prądu, żeby było gdzie ugotować czy się ogrzać. Poszłam do babci to martwi się 'co to bedzie z tym Waszym dzieciątkiem' i od razu
pojawia się wizja rodzenia w piwnicy. Masakra 😔Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2022, 13:19
-
Ona_89' wrote:Powiem Wam, że dzięki temu forum odrywam się trochę od rzeczywistości.
Mieszkam 15km od granicy z Ukrainą i tutaj wszyscy panikują, zbierają te dary dla uchodźców, jeżdżą co chwilę na granicę i im to zawożą. Gdzie nie pójdziesz - wszędzie jeden temat - nawet u pediatry.
Byłam u teściów to tesciowa się pytała czy mam w jednym miejscu dokumenty i czy kupiliśmy butlę gazową w razie odcięcia gazu czy prądu, żeby było gdzoe ugotować czy się ogrzać. Poszłam do babci to martwi się 'co to bedzie z tym Waszym dzieciątkiem' inodnrazunpojawia się wizja rodzenia w piwnicy. Masakra 😔
U Ciebie to można jakoś wytłumaczyc no bo przy samej granicy...
Ja mieszkam w centrum i jest to samo co u Was, wszędzie zbiórki dla uchodźców.
Najlepsze jest to ,że już zaczyna się to czego się obawiałam .
Ja swojego czasu pracowałam z Ukrainą - mało tego moim szefem był Ukrainiec , Polakami pomiatał ... Nas traktował bardzo źle byłyśmy od wszystkiego ( byłam w kadrach i były nas dwie ) także stały kontakt ,hotele chcieli najlepiej 5 gwiazdek a później ja się tłumaczyłam czemu się upilo i zrobili demolkę...tak demolki jak robili to na nie takie że odda się np 100 zł bo coś się stłucze. Starty tysiącami a szef stał po ich stronie...a my źle bo jak to można jeszcze jemu takie rzeczy mówić , po 3 MSc pracy nie było wypłat , pracowałam dalej jeszcze miesiąc i zostałam bez wypłaty za 2 MSC zwolniona na zwolnieniu lekarskim ,po prostu mnie wyrejestrowali ,bez ekwiwalentu 🙂 oczywiście później radca prawny to i kolejne koszta . Pieniędzy nie mam do dziś , właśnie dziś kolejny raz zgłosiłam sprawę.do pip ponieważ nawet pitu nie wysłali ...nie poszedł On nawet do US a wiecie jak to może się skończyć...no i znowu kombinację bo jak się rozliczyć ... Powinnam mieć.zwrot za.dojazdy no o jak je odliczyć ?
A On wiecie co robi ,bawi się . Tak 🙂 nie pojechał bronić kraju siedzi i się śmieje ...Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2022, 13:26
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
-
Ale do czego zmierzam ... Teraz dzieje się podobnie...
Ostatnio ktoś szukał łóżeczka dla dziecka ,zgłosiła się jedna osoba i wiecie co ? Życzą sobie zdj bo łóżeczko ma być ładne .
Możecie mnie ocenic teraz ,ale mi po prostu byłoby wstyd i głupio tak stwierdzić.
Oni mają wszystko ... W tym momencie mają lepiej niż niektórzy polacy bo biegiem wszystko dostają .
Tak ,jest mi ich szkoda ,szkoda tych maluszków i nie chciałabym być na ich miejscu ale za.chwilke my też będziemy płakać i tego jest pewna.
To że poznałam dużo Ukrainy i po prostu wiem jacy są i jakie mają o nas zdanie to jedno ...bo mimo wszystko pomoc trzeba . Ale nie kosztem Polaków .
A znam jedną rodzinę której teraz zepsuła się pralka ,są biedni także na nową ich nie stać ,a używanej kupić nie mogą bo oddają Ukrainie - a oni chcieli odkupić bo mają dzieci ...
Ja jestem głupia , jestem zła tym co się dzieje teraz . Być może to hormony robią też swoje . Ale ja jest tym zmęczona ...
A wiecie czemu inne kraje się nie wychylają ?
Bo wiedzą jak to się skończy ,my za chwilę będziemy bez pracy bo oni będą pracować za.2 zł mniej . Mieszkanie komunalne czeka się bardzo długo a teraz ich nie będzie .
Wywalilam wszystko ... Co myślałam . No prawieWiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2022, 13:33
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
-
Majeczk@ wrote:Podziwiam ją chyba mam za wrażliwy kręgosłup żeby wylądować na kanapie, bo to co innego od święta a tak na codzien to masakra. Ale no wiadomo każdy podchodzi do sprawy inaczej u nas całe szczęście nie ma potrzeby oddawania pokoju dziecku
Po prostu musimy się jakoś wszyscy dostosować do zmian jakie będą jeszcze 9 lat kredytu może wtedy będzie dom 😂😂😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2022, 13:41
-
A i jeszcze taka myśl... Covida nie ma już ,tak nagle się zakończył .
No a przez tego covida zmarło bardzo dużo malutkich dzieci bo szpitale nie przyjmowały na zabiegi ,ciągle były przesuwane . A teraz ? Dlaczego przyjmują dzieci ale tylko z Ukrainy a nasze zostawione są na pastwe losu .
Oglądałam jak wypowiadal się dyrektor z jakiegoś szpitala w Łodzi bądź Warszawie ,że Niemcy stwierdziły,że jeśli w Polsce już miejsc nie będzie to oni przyjmą , a czemu nie przyjmują teraz ?? A w Polsce miejsce będzie ... Bo Przecież dzieciątek polskich nie przyjmują .
Ja się boje o los moich dzieci , bo mimo tego ,że sytuacje finansowa mamy stabilną to ja nie wiem co będzie za pół roku , jak odczują moje dzieci to co dzieje się teraz za 5 lat...
I ja nie wiem czemu nie myślę co w razie w jak wybuchnie wojna - jest to mało prawdopodobne. Ale znowu ja myślę co będzie za x lat ,jakie skutki .
Ja to powiedziałam , powinni znaleźć tego pajaca z Rosji i go zabić. Bo jeśli tego nie zrobią to jeden kretyn wykończy cały świat.
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
-
Nie chce za bardzo wchodzić w dyskusję o uchodźcach, ale ja jednak wolałbym być biedna w swoim kraju i nie mieć na nową pralkę, niż uciekać z dziećmi przed wojną do innego kraju... Nawet nie chcę wiedzieć, jaka to dla nich musi być trauma.
Ona_89' lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny ale zmieniając temat...rozgladam się za bujakami elektrycznymi ,dwa mam na oku ale może macie coś fajnego do polecenia?
Zamówimy dopiero go w maju ale chciałabym już sobie zapisać jaki aby już mieć wszystko gotowe .
No i jeszcze jedno te cholerne pieluchy tetrowe któraś z Was pisała ,że w Pepco są nie dobre . W smyku sporo wychodzi za szt ale znalazłam na allegro 20szt za 40pare zł i tak myślę czy któraś z Was zamawiała i czy są względne ?
Nie chcę kupować w smyku za 5 zł szt skoro one i tak będą zaraz brudne do kosza .
Jeśli nie to ewentualnie jeszcze zowie t gdzie kupiłam teraz 8szt wydają się fantastyczne ale też jeszcze ich nie prałam , nie chce żeby zrobiły się szmatki bo wtedy trzeba kupić od nowa .
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
-
Gosianka wrote:Nie chce za bardzo wchodzić w dyskusję o uchodźcach, ale ja jednak wolałbym być biedna w swoim kraju i nie mieć na nową pralkę, niż uciekać z dziećmi przed wojną do innego kraju... Nawet nie chcę wiedzieć, jaka to dla nich musi być trauma.
Tego to ja jestem pewna ... Bo mi sen łzy leciały nieraz jak posłuchałam czy obejrzałam bo to jest trauma na całe życie . Nie mówiąc już nic o tym że ich mężowie są tam i nie wiedzą czy się zobaczą . dlatego napisałam ,że nie chciałabym tego przechodzić .
Chcialam tylko dać porównanie , że rodak chce kupić pralkę obojętnie jaka żeby tylko prała ,a oni miko tego że mają za darmo to przebierają ... To też człowieka boli jeśli widzi . Mam nadzieję,że to jednorazowy przypadek ..ale mimo wszystko daje do myślenia . Bo ja b dziękowała za wszystko,za pomoc...a nie wybrzudzala ...
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
-
Ja właśnie nie wiem co z tym bujakiem. Z jednej strony nie planowałam go kupować, bo się naczytałam jakie to złe, a z drugiej no pewnie przydałaby się taka pomoc chociaż na chwilę. Powodzenie mają te babybjorn, ale one chyba się ruszają tylko jak dziecko się rusza.
A co do pieluch, to ja na razie mam ich dość mało. Kupiłam dwie jak robiłam zamówienie na wyprawkowo, po 5/6 zł były jakoś, ale też nie prałam ich jeszcze... No i z action mam kilka, ale też dopiero kupione. A co się może z nimi po praniu stać? Kulkują się czy bardziej coś w stylu sztywnej, szorstkiej szmatki się robi? -
Gosianka wrote:Ja właśnie nie wiem co z tym bujakiem. Z jednej strony nie planowałam go kupować, bo się naczytałam jakie to złe, a z drugiej no pewnie przydałaby się taka pomoc chociaż na chwilę. Powodzenie mają te babybjorn, ale one chyba się ruszają tylko jak dziecko się rusza.
A co do pieluch, to ja na razie mam ich dość mało. Kupiłam dwie jak robiłam zamówienie na wyprawkowo, po 5/6 zł były jakoś, ale też nie prałam ich jeszcze... No i z action mam kilka, ale też dopiero kupione. A co się może z nimi po praniu stać? Kulkują się czy bardziej coś w stylu sztywnej, szorstkiej szmatki się robi?
Tak te babybjorn są tylko jak dziecko się buja samo no i cena jest jak dla mnie z kosmosu co nie zmienia faktu że są piękne . Znalazłam coś w podobnie wyglądowo ale też elektryczne 🙂
No u nas było używane ,ale.synek chciał się bujac jak był starszy no i zarwał 🤣🤣 dlatego szukam .
Tak te pieluchy się rozciągają o robią jak szmatki ścierki , któraś z dziewczyn pisała o takim efekcie tych z Pepco .
Ja właśnie też mam nie prane jeszcze nic , zamówię te z allegro nie będzie szkoda jak coś się stanie . Najwyżej upiore w niższej temperaturze bo i tak będą prasowane .
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
-
Jeśli chodzi o pieluszki...
To te z pepco, które ja ostatnio kupiłam (załączę zdjęcie) wydają się ok. Były inne, które były bardzo szorstkie w dotyku, miały prześwity, więc już było widać po dotknięciu, że słaba jakość...
Dajcie znać czy te też robią się jak szmatki po praniu
Co do wojny to w Krakowie napływ jest bardzo duży, można się też spotkać z oszustwami na różnych grupach na fb, tzn. ktoś oddaje dla uchodźców a potem ta sama rzecz sprzadawana
Ja jedynie się martwię o poród, by było miejsce w wybranym przeze mnie szpitalu, bo wiadomo do czerwca różnie może być...
Wracając jeszcze do tematu pokoju to po Waszych wiad zastanawiam się czy jednak nie ogarnąć przewijaka i wszystkich ubranek w pokoju dziecięcym... Tylko i tak pewnie w sypialni musiałaby być komoda na jakieś ciuszki i przewijanie w nocy, więc chyba jednak dostawka + komoda w sypialni jest lepszym rozwiązaniem (przynajmniej przy kp)Synek ❤️ 05.2024
Synek ❤️ 06.2022