X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2022
Odpowiedz

Czerwiec 2022

Oceń ten wątek:
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2021, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się smialam ,że to pierwszy sylwester nasz wspólny z synkiem 🙈😄

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

Po burzy zawsze wychodzi 🌞 , czekamy okruszku ❤️🌈
    88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Ogusia Koleżanka

Wysłany: 31 grudnia 2021, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oriaana wrote:
    Hej dziewczyny !

Ja dzisiaj po wizycie - obecnie 17+ 5 dni na wadze + 2,5 kg ;)

Płeć górny bliźniak - chłopiec 99,99% ❤️🥰 USG wymiary na 17+5
    Płeć dolny bliźniak - dziewczynka 95% ❤️🥰 USG wymiary na 17+1

Dziewczynka do potwierdzenia ma kolejnej wizycie , bo zasłaniało się nóżką , ale górny bliźniak widziałam klejnoty , także będzie parka i niech tak zostanie - to moje marzenie 😍❤️

Wymiarami się powoli doganiają 🤩

Ja już zakupione mam 2 kołyski do pokoju dziennego , wanienkę ze stelażem/przewijakiem i zapas pampersów ;)
    W styczniu kupujemy łóżeczka i coś jeszcze ..
    muszę rozłożyć to na kilka miesięcy … i tak człowiek pójdzie z torbami , ale jak rozłożę sobie to w czasie to może tak nie odczuję 😂😂😂

Od 3 tygodni mam etap dobrego samopoczucia się 🥰🥰🥰🥰🥰

Jedna mamusia tu tez ma ciążę bliźniaczą … ale nie wiem kto 🙈
    Znasz już płeć ? Na kiedy termin ?

Pozdrawiam ! ❤️

dbbab9f31c5b4a71med.jpg

Cześć,
    dawno się nie udzielałam,ale staram się was czytać na bieżąco. To ja spodziewam się bliźniaków. U nas udało się przedwczoraj potwierdzić płeć tylko u jednego bliźniaka, będzie chłopiec na 80%, drugi niestety nie chciał się pokazać. Czekamy teraz na następną wizytę 19.01, a potem połówkowe 26.01. U mnie do tej pory 3,5kg na plusie, ale przez ostatni tydzień czuję, że brzuszek zaczyna rosnąć. Cały czas staram się trzymać dietę, ponieważ mam insulinooporość i tydzień temu odstawiłam leki. Zobaczymy co pokaże krzywa cukrowa w tym tygodniu.

w57v3e3k559n9u2c.png
  • Daisy_87 Ekspertka

Wysłany: 31 grudnia 2021, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, chciałam zanim wybije północ a ja pójdę w kimono😊 złożyć Wam wszystkim życzenia, wspaniałego 2022 roku! Oby każda z Nas tuliła w ramionach swoje, długo wyczekiwane szczęście. Zdrowych dzieciaczków! Oby kolejne miesiące ciąży były dla Nas łaskawe i nudne. Cieszmy się tym czasem, piękniejmy, młodniejmy! Dodatkowe kilogramy niech będą przyjemnym ciężarem do noszenia❤️😘 dużo wsparcia w bliskich, zdrowia i sil. Niech kolejne miesiące miło upłyną nam razem na czerwcowym wątku! 😁

Domi93, Gdynianka41, Gosianka, AgaJulia, Ogusia, aannkka, Ona_89' lubią tę wiadomość

w4sqrjjgdooeimz6.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2021, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również chciałam Wam złożyć życzenia .
    Oby rok 2022 był lepszym od poprzedniego, oby nam szybko zleciało do czerwca 🥰
    Szczęśliwego Nowego Roku kochane 🙂
    Mój łobuziak właśnie się rozchulał na całego ,oglądamy Zakopane i chyba tańcuje 😃
    Tak jak dziś to jeszcze go nie czułam 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2021, 21:25

Gdynianka41, Gosianka, aannkka lubią tę wiadomość

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Gdynianka41 Ekspertka

Wysłany: 1 stycznia 2022, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry w Nowym Roku🤩
    Wczoraj pierwszy raz, tak wyraźnie czułam ruchy naszej księżniczki 🥰🥰🥰

ewe90, Gosianka, Dzyzia, legusta, Did lubią tę wiadomość

• aannkka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2022, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, wszystkiego dobrego w nowym roku!🥳

Ja się obudziłam z opryszczką i teraz nawet nie potrafię sobie przypomnieć czy kiedyś miałam czy nie 😭

8599ikgnwfmhvhys.png

• beta 14.10.21 - 37mIU/ml prog 30.04
    • beta 16.10.21 - 100mIU/ml prog 26.25
    • beta 19.10.21 - 610 mlU/ml

👶👶
  • Did Ekspertka

Wysłany: 1 stycznia 2022, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Także życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Obyśmy były zdrowe, silne, pełne pozytywnego nastawienia po to, aby urodzić zdrowe, piękne dzieciaczki 🥰

Gdynianka41, Ona_89' lubią tę wiadomość

Did
  • Kasia86 Przyjaciółka

Wysłany: 1 stycznia 2022, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie mamusie.Jestem z woj. dolnośląskiego. Przeczytałam całe forum i przylepię się do was z terminem na 22 czerwca. Też nie należę do najmłodszych mam, w lutym skończę 36 lat. Mam już dwoje dzieci córka skończy 14 lat Aleksandra, syn Antoni 7 lat. Nie wiem jeszcze kto gości pod sercem bo lekarz chciał zobaczyć ale dziecię nie współpracowało na prenatalnych jeśli chodzi o płeć, reszta parametrów ok. Jest kość nosową, NT 1.4 z tym, że pappa wyszła na ZD 1:640 i mam 5.01 teleporadę z genetykiem. Co ciekawe
    między synkiem a maluszkiem w brzuchu też będzie 7 lat różnicy więc ja rodzę co 7 lat, a właściwie to robią mi cc. No i imię pewnie też będzie na A dla dziewczynki chyba Amelia a chłopiec jeszcze nie wiem.

aannkka lubi tę wiadomość

h44eugpjsrlghhn9.png
  • Kasia86 Przyjaciółka

Wysłany: 1 stycznia 2022, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam, że jak większość z was zdychałam przez jadłowstręt i mdłości przez 6 tygodni. Jest dużo lepiej ale nadal nie mogę znieść mięsa, wędlin, gotujących się, smażących mięs, odrzuciło mnie od słodyczy a najgorszy jest smród cebuli którą naprawdę lubiłam. Od 24 października czyli dnia w którym zrobiłam test jako, że zaczęłam ciążę z ogromną wagą mam na minusie 14 kg.

aannkka lubi tę wiadomość

h44eugpjsrlghhn9.png
  • Annie_ Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny w nowym roku ☺️
    Przychodzę z nietypowym pytaniem- czy wy tez macie tak ze jak leżycie to widać wam puls w macicy? Nie wiem jak to napisać. Tak jakby biła jak serce 😂 nie wiem czy to normalne czy się już zacząć martwić…

h84f20mmgjau13ca.png

0d1ygzu3m5qxv5s4.png
  • Dzyzia Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie_ wrote:
    Przychodzę z nietypowym pytaniem- czy wy tez macie tak ze jak leżycie to widać wam puls w macicy? Nie wiem jak to napisać. Tak jakby biła jak serce 😂 nie wiem czy to normalne czy się już zacząć martwić…
    Ja tak mam nawet bez ciąży czasami, tamtędy idzie ogromna żyła brzuszna i tętnica biodrowa, także może pulsować 😉

GD2qp1.png
    3dDYp1.png

AMH=0,83
    1 transfer IVF: 12/1/2019; 12 dpt beta 0,4;
    2 transfer crio: 18/2 - 2 blastki
    7 dpt - 16.8
    9 dpt - 23.4
    11 dpt - 27.1
    14 dpt - 123
    17 dpt - 511
    22 dpt - 2400

09/2021 naturals
  • Kasia86 Przyjaciółka

Wysłany: 2 stycznia 2022, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie ja też tak mam jak leżę i położę rękę na brzuchu. W poprzednich ciążach nie odczuwałam tak tego. Moje maleństwo zaczyna dawać o sobie znać od 4 dni. Trochę jestem zdziwiona bo łożysko mam na przedniej ścianie i myślałam, że będę później czuła ruchy no ale to już 3 ciążą. Pozdrawiam mamusie.

h44eugpjsrlghhn9.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie_ wrote:

Ja też tak mam ,przed ciążą też tak miałam 😃

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Gosianka Ekspertka

Wysłany: 2 stycznia 2022, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A macie czasem widoczną wypukłość w jednym miejscu? Ja ostatnio 2-3 razy miałam na wysokości pępka (co wydaje mi się dość wysoko jak na ten etap ciąży) wypukłość, która była widocznie z jednej strony. I ogólnie miałam wrażenie, jakby cała macica była wyżej. Na czucie ruchów jeszcze za wcześnie, to moja pierwsza ciąża, więc nawet ciężko mi stwierdzić, czy to dziecko tak wędruje w środku brzucha. Wydaje mi się to jakieś niemożliwe i zaczęłam się nakręcać, czy coś nie jest nie tak, naczytałam się o jakimś stawianiu się macicy i sama nie wiem co myśleć o tym. Za każdym razem miałam tak rano jak leżałam na plecach, jak wstawałam to za jakiś czas to znikało.

thgfs65gnrco3vzr.png
  • Kasia86 Przyjaciółka

Wysłany: 2 stycznia 2022, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosianka wrote:
    A macie czasem widoczną wypukłość w jednym miejscu? Ja ostatnio 2-3 razy miałam na wysokości pępka (co wydaje mi się dość wysoko jak na ten etap ciąży) wypukłość, która była widocznie z jednej strony. I ogólnie miałam wrażenie, jakby cała macica była wyżej. Na czucie ruchów jeszcze za wcześnie, to moja pierwsza ciąża, więc nawet ciężko mi stwierdzić, czy to dziecko tak wędruje w środku brzucha. Wydaje mi się to jakieś niemożliwe i zaczęłam się nakręcać, czy coś nie jest nie tak, naczytałam się o jakimś stawianiu się macicy i sama nie wiem co myśleć o tym. Za każdym razem miałam tak rano jak leżałam na plecach, jak wstawałam to za jakiś czas to znikało.
    Mnie się nie zdarzyło nic takiego no ale ja mam trochę sadełka choć zdarzyło mi się parę razy że miałam spięty brzuch ale to trwało chwilkę i puszczało.

h44eugpjsrlghhn9.png
  • MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy_87 wrote:
    Jeszcze takie pytanie od słodkich mam, ile jednostek insuliny podajecie sobie na noc? Pytam, bo po trzech dniach i zwiększanej ilości cukier na czczo ani nie drgnął... A może któraś się podzieli tym o której je i co je na tzw pozna kolacje? Moze ja jem za mało na noc? Nie jestem głodna, ale jak trzeba to się zmusze

Wpadłam z tematu Mamusie Luty 2022 - myślę, że tutaj najszybciej znajdę a i może komuś innemu się przyda. W przeważającej większości cukrzyce udaje nam się poskromić za pomocą diety (niektóre dziewczyny do tego biorą insulinę na noc, ale dietę też trzymają). To jest walka metodą prób i błędów: to, że coś Ci nie podnosi cukru teraz, nie znaczy, że pod koniec ciąży będzie służyć.
    Z polecanych stron i aplikacji: SłodkieMamy i Sweet Pregna. Ja korzystałam tylko z pierwszego. Lekarz prowadzący mi zalecił po 3 złych wynikach zwiększać poziom insuliny o 2j. Jeśli masz do swojego stały kontakt (np. SMS), to może spróbuj skonsultować.
    Najczęściej i najwięcej problemów stwarzają cukry poranne (na czczo). To naturalny stan rzeczy.
    W kwestii cukrów porannych: dziewczyny w moim temacie, które próbują walczyć dietą piszą, że najważniejsze jest 1. regularne posiłki (dużo posiłków a mało porcji), 2. jedzenie kolacji w tych ramach czasowych (czyli odstęp między kolacją a śniadaniem max 10h - jesz godzinę przed snem + 8h snu + śniadanie max 1h po wstaniu). Pierwsze śniadanie warto zjeść mniejsze, potem po 2h można już poszaleć troszkę. Plus rzeczy, które powodują zwiększenie glikemii: stres, szczepionki, choroba, brak snu. Jak się stresujesz badaniami - cukry w górę, po szczepionce na Covid trzymały się kilka dni, przy braku snu i przeziębieniu - to samo.
    No i regularny wysiłek fizyczny - może u Ciebie by się akurat to sprawdziło - na przykład półgodzinny spacer po obiedzie albo lekkie ćwiczenia przed snem? Jakaś joga, lekkie ćwiczenia rozciągające (byleby nie obciążające brzucha) - na kręgosłup, jakiś taniec, spacer itp. To wpływa i na cukry krótkofalowo (po konkretnym posiłku) i długofalowo (na czczo następnego dnia rano).
    A kolacje to jem zazwyczaj takie:
    - owsianka z dwóch łyżek płatków owsianych pełnoziarnistych z wiórkami kokosowymi i makiem - zalana wodą;
    - kanapka 1,5 kromki z proBody (z serem jeśli akurat nie szkodzi) wędliną i jakimś warzywkiem (sałata, ogórek, jakieś pikle)
    - pieczywo lekkie posmarowane pastą warzywną
    - czasem zdarza mi się kilka łyków maślanki / szklanka mleka + kromka chleba
    - bardzo mała porcja pozostałości z obiadu np. kasza z cebulą, kiełbasą, papryką i czosnkiem
    - ostatnio nawet mogę jeść pozostałości z obiadu tylko mniejszą porcję

Jeszcze taka porada od mojej prowadzącej - jeść całkiem sporo kiszonek. Bo kiszonki obniżają cukier i wpływają dobrze na jelita. Przerwy między posiłkami max 2h45 min.
    Moje sprawdzone śniadania:
    - Węglowodany: 2 kromki chleba IG albo do 3 proBody albo 1/5 torebki kaszy albo półtora łyżki makaronowej ugotowanego makaronu (czyli coś około garści)
    - Białkowo-Tłuszczowe: wędliny, 2 pałki kabanos Tarczyński na każdy kawałek chleba (to zwłaszcza, jak gdzieś jadę, bo można transportować poza lodówką), parówki, frankurterki, serdelki, mielonka - taka z puszki, kiełbasa do gotowania (1 kiełbasa na dwa kawałki chleba), jajka (najczęściej sadzone, ale na miękko i w koszulce też spoko, jajecznica rzadko)
    - Warzywa: rzadko coś dodaję, odbijam sobie przy innych posiłkach. Kiszonki (kapusta kiszona, ogórek kiszony, czasem inne warzywa kiszone), sałata, papryka (1/8 papryki zielonej), cebula i czosnek, szczypior, koperek, ogórek świeży, rzodkiewka.
    Wszystko mieszam w losowych kolejnościach (tak, żeby zawsze były produkty z pierwszych dwóch grup), ograniczając czasami warzywka (czyli np. makaron + jajko sadzone + ogórek kiszony albo chleb IG + jajko sadzone).
    Ostatnie dwa hity: 1. kapusta kiszona na ciepło z mięsem (coś jak wigilijna, ale z kawałkami mięsa) - do tego chleb , 2.kaszotto (smażone parówki z cebulą + dorzucona gotowana kasza). Z tym, że odkąd mam niższe cukry na czczo to ze śniadaniami mogę bardziej poszaleć - wychodzą mi cukry po w okolicach 110. Po prostu kasze i makarony daje w małych ilościach.
    Warzywa niekorzystne: często wspomina się o pomidorach, na mnie jeszcze źle działa cieciorka, ciecierzyca i jej przetwory.

P.S. Celowo nie podaję godzin śniadań i kolacji, bo wydaje mi się, że nie na każdego działa metoda sen 23-7, 8 śniadanie, 10 II śniadanie, 13 obiad itp. Sama chodzę spać przez większość ciąży między 2 a 4.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2022, 23:25

ewe90, Limosa lubią tę wiadomość

• Domi93 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie 🙂
    Jak Wasze samopoczucie?
    Ja dziś po baardzo długiej przerwie rano byłam na rozmowie z toaleta🤣 mam nadzieję,że to jednorazowa sytuacja wywołana batonem na śniadanie 🤭

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Provitamina Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosianka wrote:
    Ja też mam takie wypluklość. Pojawia się każdego dnia, jak dłużej leżę na wznak, szczególnie rano 🙂

Starania od kwietnia 2020 roku
    👫 OBOJE 35+

Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
    AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
    Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
    Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
    Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
    TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
    FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
    FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
    Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
    DHEA-SO4: 281,60 ✅
    FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
    LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
    Drożność jajowodów ✅
    Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK

3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży

Sierpień 2021r. IN VITRO
    06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
    09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
    11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
    Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
    7470ugpj1funw5wd.png
  • Provitamina Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ktoś tutaj jest ze Śląska? Gdzie planujecie rodzic? Ktoś zna godne polecenia porodówki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2022, 09:41

Starania od kwietnia 2020 roku
    👫 OBOJE 35+

Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
    AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
    Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
    Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
    Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
    TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
    FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
    FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
    Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
    DHEA-SO4: 281,60 ✅
    FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
    LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
    Drożność jajowodów ✅
    Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK

3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży

Sierpień 2021r. IN VITRO
    06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
    09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
    11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
    Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
    7470ugpj1funw5wd.png
  • Annie_ Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    Witajcie 🙂
    Jak Wasze samopoczucie?
    Ja dziś po baardzo długiej przerwie rano byłam na rozmowie z toaleta🤣 mam nadzieję,że to jednorazowa sytuacja wywołana batonem na śniadanie 🤭

Ja dzisiaj jadę na połówkowe. Pierwszy stres już jest 🤭
    Ale tez obudziłam się z takim bólem gardła ze mąż już leciał do apteki po coś łagodzącego 🙄 syn mi się rozłożył, wiec jako ze nie idzie do przedszkola to trzeba było na szybko kombinować opiekę dla niego bo dziadkowie nadal pracujący z obu stron 😕 a musimy o 15 już wyjeżdżać z domu dzisiaj… ta pogoda mnie dobije, wole mrozy. Przynajmniej wszyscy zdrowi byli 🙄

h84f20mmgjau13ca.png

0d1ygzu3m5qxv5s4.png
‹‹ 51 52 53 54 55 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ