X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Szarotka12 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, u mnie waliło w okna w nocy, ale nawet dobrze się przy tym spało, tylko jedna przerwa do toalety i zasnęłam znowu szybko.

Byłam wczoraj u fizjoterapeutki urogin, pokazała mi masaż krocza, także z nim startuję i rozluźnianie na piłce - tej mniejszej. Bałam się tego mojego pospinania w okolicy zmian endometriotycznych, dalej są spięcia, ale ponoć nie ma tragedii, więc się trochę uspokoiłam, że są szanse dać radę nie pęknąć jakoś strasznie przy SN:)
    Powiedziałam jej, że na szkole rodzenia mam od 30 tygodnia ćwiczenia, głównie "oddech przeponowy", czyli do brzucha. Ona na to, że tak jak mi pokazywała wcześniej oddech przeponowy jest do dolnych żeber rozszerzając je na boki i oddech do brzucha to stara szkoła, mniej wydajna na skurczach. Jak Wy byłyście uczone? Już rodzące - jak Wy oddychałyście na porodach?

🙍‍♀️ 32 --> endometrioza, celiakia, AMH 1,89
    🙍‍♂️ 32 --> obniżona ruchliwość plemników, suplementy wprowadzone od lipca 2024

04.2024 💔 ciąża pozamaciczna, wyleczona metotreksatem

06.10.2024 ⏸
    Beta hCG:
    07.10. - 16,8 🔸️09.10. - 68,5 (📈 312%)🔸️11.09. - 218 (📈206%)🔸️14.09. - 724 (📈125%)🔸️16.10. - 1420 (📈96%)
    16.10. pęcherzyk 5,6 mm 🥰
    25.10. CRL 0,44 cm, pęcherzyk 1,92 🥰
    15.11. CRL 2,41 cm
    20.12. CRL 8,07 cm
    15.01. 220g 💙
    06.02. 360g
    05.03. 737g
    16.03. 1060g
    07.04. 1503g
    12.04. 1667g

🩺 30.04.2025

preg.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam plan oddychać tak, żeby się nie udusić 🫢
    Jeśli będę miała tak zatkany nos jak przez ostatnie pół roku to sukcesem będzie jak właśnie się nie uduszę.

Elza1234, Nosa, Werzol, KarolaKinga lubią tę wiadomość

💔28/03/2024

⏸️30/09/2024 🥹🙏🌈

💙K.🥰

preg.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarotka12 wrote:
    Cześć, u mnie waliło w okna w nocy, ale nawet dobrze się przy tym spało, tylko jedna przerwa do toalety i zasnęłam znowu szybko.

Byłam wczoraj u fizjoterapeutki urogin, pokazała mi masaż krocza, także z nim startuję i rozluźnianie na piłce - tej mniejszej. Bałam się tego mojego pospinania w okolicy zmian endometriotycznych, dalej są spięcia, ale ponoć nie ma tragedii, więc się trochę uspokoiłam, że są szanse dać radę nie pęknąć jakoś strasznie przy SN:)
    Powiedziałam jej, że na szkole rodzenia mam od 30 tygodnia ćwiczenia, głównie "oddech przeponowy", czyli do brzucha. Ona na to, że tak jak mi pokazywała wcześniej oddech przeponowy jest do dolnych żeber rozszerzając je na boki i oddech do brzucha to stara szkoła, mniej wydajna na skurczach. Jak Wy byłyście uczone? Już rodzące - jak Wy oddychałyście na porodach?

Na pewno miałam ten przeponowy i na szkole rodzenia i u fizjo, ale myślę, że nie będę o tym pamiętać w trakcie porodu.

Kojarzę też, że na zajęciach z mięśni dna miednicy było kiedyś o tym, że oddech przeponowy pomaga w obniżeniu narządów po porodzie i można go też robić po cesarce, także po porodzie to może już będę pamiętać, żeby sobie tak pooddychać xD

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to planuje po prostu oddychać 😅 i mówię to poważnie, dla mnie będzie najważniejsze żeby na skurczu nie wstrzymywać oddechu, myślę że o całej reszcie zapomnę

Klaudek11 lubi tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • Nosa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:
    Ja mam plan oddychać tak, żeby się nie udusić 🫢
    Jeśli będę miała tak zatkany nos jak przez ostatnie pół roku to sukcesem będzie jak właśnie się nie uduszę.
    O to to! 🤣

38👩& 37🧔
    PCOS, IO, Stwardnienie Rozsiane, AMH: 8,68
    Kariotypy ✅️
    28.04.24 11dpo ⏸️, 24.06.24 💔 12+1 poronienie chybione

13.10.2024 10dpo ⏸️🌈 Czekamy na Witka! 💙
    Acard/Polocard 150, Euthyrox 75, Pueria Duo, wit.D., Magnez
    🍫 cukrzyca ciążowa na nocnej insulinie
    🩺 16.04. 1765g cudownego chłopczyka 💙 (30t6d)
    🩺 08.05. następna wizyta (34t)

preg.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do dziewczyn z cukrzycą.
    Macie tak, że cukier na czczo macie wyższy niż po śniadaniu ?xd
    Wstałam rano cukier 99, zjadłam śniadanie cukier 94 😅...

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:20

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • eeemakarena Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiun wrote:

Taaaak, zdarza się xD
    Chociaż ostatnio coraz rzadziej xD

💑

21.02.2024 ⏸

12.04.2024 💔

〰️

02.10.2024 ⏸

02.10 BHCG 41, PROG 26 🙏

04.10 BHCG 136, PROG 49

07.10 BHCG 488

03.04.2025 1500g <3
  • asiun Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eeemakarena wrote:
    Taaaak, zdarza się xD
    Chociaż ostatnio coraz rzadziej xD
    Ale to przecież jest chore 🙉🙉🙉.

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • Nosa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiun wrote:
    Raczej mi sie nie zdarzyło, trochę brzmi jak za małe śniadanie, za malo kaloryczne 🤔 mierzysz po godzinie? napisz może na wątku cukrzycowym, może któraś z dziewczyn będzie miała odniesienie.

38👩& 37🧔
    PCOS, IO, Stwardnienie Rozsiane, AMH: 8,68
    Kariotypy ✅️
    28.04.24 11dpo ⏸️, 24.06.24 💔 12+1 poronienie chybione

13.10.2024 10dpo ⏸️🌈 Czekamy na Witka! 💙
    Acard/Polocard 150, Euthyrox 75, Pueria Duo, wit.D., Magnez
    🍫 cukrzyca ciążowa na nocnej insulinie
    🩺 16.04. 1765g cudownego chłopczyka 💙 (30t6d)
    🩺 08.05. następna wizyta (34t)

preg.png
  • eeemakarena Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No 😂

Ja dzisiaj sukces, po 2 tygodniach złych cukrów - mam 87 na liczniku ❤️
    Jutro pewnie znowu przekroczy… ale jest światełko w tunelu xD

A no i nie zjadłam wczoraj drugiej kolacji xD

💑

21.02.2024 ⏸

12.04.2024 💔

〰️

02.10.2024 ⏸

02.10 BHCG 41, PROG 26 🙏

04.10 BHCG 136, PROG 49

07.10 BHCG 488

03.04.2025 1500g <3
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znam ten oddech zebrami, można go wyćwiczyć np z szalikiem lub z chustą i szybko wchodzi w nawyk. Polecam. Dla mnie koncentracja na oddechu bardzo się sprawdzała w pierwszej fazie porodu, jak trzeba było znosić kolejne skurcze i szyjka się rozwierała. Na parciu już natomiast z emocji zapominalam zawsze wszystkiego i starałam się oddychać jakkolwiek, żeby coś docierało do bobasa 🫣 Też mi się zdaje, że oddychanie brzuchem to stara szkoła ;)

Eeemakarena powodzenia na szczepieniu!

eeemakarena, Szarotka12 lubią tę wiadomość

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • asiun Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosa wrote:
    Raczej mi sie nie zdarzyło, trochę brzmi jak za małe śniadanie, za malo kaloryczne 🤔 mierzysz po godzinie? napisz może na wątku cukrzycowym, może któraś z dziewczyn będzie miała odniesienie.
    Hmmm zjadłam jajecznicę z trzech jajek, dwie kromki chleba wasa z masłem, pół ogórka, pół pomidora i spora garść roszponki 🤷🤷.
    Cukier mierzę równiutko godzinę od pierwszego kęsa.
    Dzisiaj zakładam sensor, może to da odpowiedź jak ten cukier wygląda przed upływem godziny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:39

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • awokado 🥑 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do oddechu przeponowego, to jest to ten który rozszerza nam dolne żebra. Chodziłam do szkoły muzycznej, grałam na instrumencie dętym i pierwsze kilka tygodni nauki to był tylko i wyłącznie ten oddech, bez brania instrumentu do ręki, więc nawet po wielu latach dalej to mój „główny” oddech 😅 Ogólnie to warto w trakcie porodu sobie go przypomnieć, bo gdy oddychamy przeponą, to ona się rozszerza i wspomaga macicę uciskając ją od góry. Nawet oglądaliśmy na szkole rodzenia taki film z balonem i piłeczką od pingponga, która przy normalnym ucisku nie wyjdzie przez szyjkę balona, a przy ucisku od góry (oddech przeponowy) sama wchodzi w szyjkę i z łatwością wychodzi z balona.

Jest jeszcze trochę czasu by poćwiczyć ten oddech, żeby w trakcie porodu był bardziej naturalny, a jeśli macie z tym duży problem, to może warto rozważyć gwizdek porodowy? On mega wspiera prawidłowy oddech i położna mówiła, że super chroni krocze, bo jest mniejszy nacisk na dno miednicy. Ogólnie polecam o tym poczytać, np tutaj: https://www.instagram.com/p/DGxup3js8e2/?igsh=MWtiYzhhMGNvY29saA==

Szarotka12 lubi tę wiadomość

Czekamy na córeczkę 🥹🩷

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie jedna rzecz tylko koleżanka powiedziała: jak będziesz parła, zamykaj oczy, mniej ci naczynią w gałkach ocznych popękają
    Jakoś to zapamiętałam 😅

Nineq lubi tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • eeemakarena Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Ja znam ten oddech zebrami, można go wyćwiczyć np z szalikiem lub z chustą i szybko wchodzi w nawyk. Polecam. Dla mnie koncentracja na oddechu bardzo się sprawdzała w pierwszej fazie porodu, jak trzeba było znosić kolejne skurcze i szyjka się rozwierała. Na parciu już natomiast z emocji zapominalam zawsze wszystkiego i starałam się oddychać jakkolwiek, żeby coś docierało do bobasa 🫣 Też mi się zdaje, że oddychanie brzuchem to stara szkoła ;)

Eeemakarena powodzenia na szczepieniu!

Dzięki, może nie uciekne xD

Asiun mi sensor bardzo dużo powiedział o posiłkach, nie raz było tak ze po godzinie miałam 130 pare, czyli w normie
    a z sensorem widzę, że przed upływem godziny cukier wybijał np do 180
    czyli nie tak coś z posiłkiem

widać po prostu kiedy coś nie służy

asiun lubi tę wiadomość

💑

21.02.2024 ⏸

12.04.2024 💔

〰️

02.10.2024 ⏸

02.10 BHCG 41, PROG 26 🙏

04.10 BHCG 136, PROG 49

07.10 BHCG 488

03.04.2025 1500g <3
  • asiun Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Mnie jedna rzecz tylko koleżanka powiedziała: jak będziesz parła, zamykaj oczy, mniej ci naczynią w gałkach ocznych popękają
    Jakoś to zapamiętałam 😅
    O tak koniecznie.
    Ja się przerazilam na drugi dzień po porodzie jak spojrzałam w lustro...oczy ok bo zamykałam, ale dosłownie całą twarz miałam w takich mikro brazowo-niebieskich plamkach, popękały naczynka wyglądałam dość dziwnie 😅.

Elza1234 lubi tę wiadomość

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po pierwszym porodzie też miałam naczynka popękane na całym ciele, wyglądałam jakbym miała jakąś poważną wysypkę, więc i tak może się zdarzyć, żebyście nie były przerażone, jak wam się przytrafi 🫣 patrzyłam na swoją twarz w lustrze i cieszyłam się, że nie ma odwiedzin i nikt tego nie widzi 🤣 po drugim natomiast nic takiego choć normalnie patrzyłam też jak rodzi się bobas

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:16

amoze lubi tę wiadomość

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • xSmerfetkax Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Co do staników miracle makers to piorę go normalnie w pralce i nic się z nim nie dzieje 😁

kasssia lubi tę wiadomość

preg.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się nauczylam oddychac nie ruszając klatka piersiową 😅 Za czasów kiedy chodziłam po jaskiniach ta umiejętność byla niezbędna zeby się przecinąć. Z tym ,ze to teraz by się przydało jakbym to ja przechodziła przez kanał rodny a się nie zapowiada 🤪

preg.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wg Izabeli Dębińskiej własnie oddech prawidłowy działa tak, że nie pękają naczynka 🤪🤪 możliwe, że to tylko wzniosła teoria.

ja naszczęście od jakiegoś czasu świadomie oddycham w ramach walki z zaparciami i stresem to łudzę się, że będę umiała oddychać jakby co.

Gusia, a ty jak udczuwałaś te skurcze w pierwszej fazie? Bo chyba pytałam Tanashi tylko. Były dla Ciebie bolesne?Kurcze nie też mnie to troche stresuje, bo poprzednio ja nie miałam żadnych skurczy a się zaczeło na całego :/ tzn może je miałam, ale nie zauważyłam ich :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:40

preg.png
‹‹ 1340 1341 1342 1343 1344 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ