SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    U nas nie ma opcji na karmienie, albo je sam, albo robi Rejtana 🥴 jadł zupę pięściami xD
    A u nas na odwrót. Wścieka się jak jej karmie, a sama nic do dzioba nie chce włożyć 🙈 nie umiem jej zmotywować za chiny ludowe

age.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondi29 wrote:
    BeSafe Beyond 360. Nie wiem czy one mają jeszcze jakieś podkategorie, ale nasz to ten do 125 cm

O, właśnie do tego się przymierzaliśmy też. Drugi to był Nuna, ale nie pamiętam dokładnej nazwy. Cieszę się, że nie wzięliśmy wcześniej tego następnego maxicosi, bo gdzieś tak sobie pomyślałam, że fajnie, bo będzie od razu pod bazę, która już mamy - a jak wsadziliśmy młodego w 8 gwiazdkach to sprzedawca od razu powiedział, że to absolutnie nie dla niego fotelik. Także dobrze, że się od razu nie rozpędziliśmy.

Mój też pluł szpinakiem dalej niż widział, żadne dodatki go nie przekonały 🫠 kupy się nam chyba uspokoiły, mam nadzieję, że uda nam się bez problemów wrócić do stałych posiłków, bo na mleku biedny jest po prostu głodny, dzisiaj nawet już nie pogardził kleikiem ryżowym solo bez dodatków 🙈 w sb albo nd podam mu marchewkę albo dynię i będę pomału wracać praktycznie od podstaw tak na wszelki wypadek, żeby brzuszek z powrotem się rozkręcił 😏

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondi29 wrote:
    To jeszcze tak podpytam co gotujecie swoim dzieciakom? Zupa szpinakowa mnie zainspirowała. U nas kawałki większe niż ryż w ogóle nie wchodzą w grę. Mała jeszcze nie ogarnia jedzenia inaczej niż z łyżeczki podawanej przez nas więc póki co gotuję jej same zupki z mięsem, ale mam wrażenie, że ciągle je to samo.
    Ja rano zawsze kaszka z jakimś owocem
    A potem to wrzucam na parę jakieś warzywa, kawałek mięsa i trochę blenduje ale już nie na papkę bo ładnie zaczyna sobie dziąsłami rozgniatać jedzenie
    Nie robię póki co żadnych takich klopsów, placków itd bo ona tego nie tknie dłońmi.
    Jedynie co to czasem łyżeczkę złapie i sobie wkłada do buzi, więc chociaż tyle

Blondi29 lubi tę wiadomość

age.png
  • Grzegrzula Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondi29 wrote:
    Nic ci nie polecę, bo mam podobnie, ale ja wychodzę z założenia, że warto sobie trochę zaufać i słuchać swojej intuicji. Wydaje mi się, że niezależnie od tego jaka literaturę wybierzemy to zawsze będzie tam narzucona jakaś konkretna narracja. Są różne szkoły wszystkiego. Ja na przykład staram się wychowywać córkę w takim bliskościowym duchu więc nie uznaję określenia „wymuszanie płaczem” w przypadku niemowlaka, gdy chce się przytulić, ale za to regularnie zostawiam córkę pod opieką kogoś innego na godzinę lub dwie. Usypiam ją na rękach, bo tego potrzebuje, ale konsekwentnie staram się przekładać ją do własnego łóżeczka. Absolutnie nie popieram ekranów w przypadku małych dzieci, ale jak córka miała katar po pas i wpadała w histerię po czyszczeniu nosa X razy dziennie to włączyłam jej tę bajkę na dwie minuty żeby się uspokoiła. Nie krzyczę na nią, ale logiczne, że też jestem człowiekiem i nie zawsze jestem w stanie powiedzieć: „Mama potrzebuje teraz chwili dla siebie, bo nie radzi sobie ze swoimi emocjami” tylko czasem powiem: „Mam już dość” albo „Przestań płakać”. Mamy swoją intuicję więc myślę, że musimy się kierować nią, a nie poradnikami, ale ja staram się być pragmatyczna. Mam świadomość tego, że niezależnie od tego ile podręczników przeczytam, rzeczywistość bardzo weryfikuje. Na karmieniu piersią zjadłam zęby w ciąży i na studiach, a końcowo mimo pomocy CDL musialam farmakologicznie wyciszać laktację. Znajoma rodziny przeczytała wszystkie poradniki dotyczące rozwoju dziecka oraz jego żywienia, a ich dziecko ma duże braki na poziomie edukacji wczesnoszkolnej (typowo z zaniedbania rodziców, nie z powodu dysfunkcji poznawczych) oraz otyłość. Widziałam za to mnóstwo świetnych mam i fajnych dzieciaków, których mamy nie przeczytały w życiu ani jednej książki. Poradniki swoje, a życie swoje. Jednak jeśli ktoś ma jakieś fajne propozycje to chętnie poczytam :)

Bardzo sie zgadzam z tym, że warto ufać swojej intuicji i że jednak mamy wbudowane przynajmniej jakies takie podstawowe oprogramowanie dbania o dziecko :).

Czasem jednak zastanawiaja mnie różne rzeczy w rozwoju szczegolnie mojej starszej córki. Na przykład teraz jesteśmy na etapie, że chowa swoje skarby, ma konkretne rzeczy które są JEJ i nie ma opcji, że sie podzieli no i właśnie gdzies mi mignela taka informacja, że dzieci lepiej łapią koncepcje dzielenia się dopiero koło 3 roku życia. I tak w sumie nie wiem czy juz teraz ja zachecac do dzielenia sie czy dac jej poczuc ze ma cos swoje a ta gotowosc przyjdzie pozniej.

Może za bardzo sie skanuje po prostu.

• Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie polece żadnej literatury. Z resztą,jak mogę coś polecać ,jak z dwójką latam po psychiatrach. Chyba jestem materiałem na przykład jak nie wychowywać dzieci.
    Czytałam "Dialog zamiast kar" i takie tam inne ale co z tego? Dzieci mają swój charakter. To nie słonie w Tajlandii,żeby im łamać psychę.

Widzę,że na forum robi się nieprzyjemnie. Niemniej jednak nie mam jakiejś potrzeby uciekania stąd.

Co do fotelików to mi sie małaiesci do łupiny jeszcze ale mam wrażenie,ze te foteliki coraz mniejsze robią. W tym stary pebble pro to ma o wiele więcej miejsca niż w tym. Kolejny chyba kupie ten pearl na tą bazę co mam. Ale on tez pewnie na dwa lata starczy. Dla syna po roku mieliśmy Graco Slimfit i jeździ w nim do tej pory,czyli 5 lat. A ma jeszcze zapas 10 kg (albo 6 lat)

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 21:09

Grzegrzula, Blondi29, Lauraa lubią tę wiadomość

event.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zgłosiłam tą dziewczynę do moderacji i zabezpieczyłam komentarze w formie screenów oraz adresów URL, bo nie lubię takich nieprzyjemnych na dłuższą metę ludzi. Niebawem i tak będziemy z mężem na policji w takiej głupiej sprawie. 😅 Jakiś czas temu zamówiliśmy na allegro pieluchy i babka nie wysłała i się okazało że ileś tam osób naciągnęła na kasę i kilka się skrzyknęło i wystosowało pozew zbiorowy i musimy iść zeznać chociaż nie byliśmy w tej grupie składającej pozew 🫣😂 oczywiście jesteśmy z tego powodu szczęśliwi, ale no ja nie mam problemu ze składaniem skarg. A w dzisiejszych czasach fora nie są anonimowe jak się wydaje.

Żeby było zabawniej policjant od sprawy z pieluchami to męża kolega ze szkoły jak się okazało zaprosił na herbatę jak mąż dogadywał kiedy możemy przyjść także wiecznie atrakcje

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 21:17

ConteBis, Blondi29, Truuskaawka, szona, Kkk77, kasssia, Lauraa lubią tę wiadomość

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto

Wysłany: Dzisiaj, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://8stars.com/pl/foteliki-niewymagajace-isofix/917-3866-graco-slimfit-r129.html#description

Zostawię linka do tego fotelika,jakby ktoś nie chciał co dwa lata kupować nowego

Milczotka lubi tę wiadomość

event.png
  • Blondi29 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Ja rano zawsze kaszka z jakimś owocem
    A potem to wrzucam na parę jakieś warzywa, kawałek mięsa i trochę blenduje ale już nie na papkę bo ładnie zaczyna sobie dziąsłami rozgniatać jedzenie
    Nie robię póki co żadnych takich klopsów, placków itd bo ona tego nie tknie dłońmi.
    Jedynie co to czasem łyżeczkę złapie i sobie wkłada do buzi, więc chociaż tyle
    Czyli jest u nas podobnie. Rano kaszka z owocami na mm żeby jej choć trochę przemycić tego mleka i potem dostaje właśnie warzywa plus mięso zmiksowane, bo ona nie ogarnia jedzenia inaczej niż papki. Dałam jej ostatnio trochę awokado rozpaćkanego widelcem i chciałam żeby sama zjadła ręką albo chociaż się pobrudziła, ale tylko wywaliła talerzyk i to by było na tyle

Wysłany: Dzisiaj, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Ja zgłosiłam tą dziewczynę do moderacji i zabezpieczyłam komentarze w formie screenów oraz adresów URL, bo nie lubię takich nieprzyjemnych na dłuższą metę ludzi. Niebawem i tak będziemy z mężem na policji w takiej głupiej sprawie. 😅 Jakiś czas temu zamówiliśmy na allegro pieluchy i babka nie wysłała i się okazało że ileś tam osób naciągnęła na kasę i kilka się skrzyknęło i wystosowało pozew zbiorowy i musimy iść zeznać chociaż nie byliśmy w tej grupie składającej pozew 🫣😂 oczywiście jesteśmy z tego powodu szczęśliwi, ale no ja nie mam problemu ze składaniem skarg. A w dzisiejszych czasach fora nie są anonimowe jak się wydaje.

Żeby było zabawniej policjant od sprawy z pieluchami to męża kolega ze szkoły jak się okazało zaprosił na herbatę jak mąż dogadywał kiedy możemy przyjść także wiecznie atrakcje
    No to pozniej zbierają wszystkich do kupy jako poszkodowanych. Teściową też tak wzywali,kupila jakiś odkurzacz a za dwa lata ja wezwali na komisariat bo to naciągacze byli.

event.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to podobna sprawa Karola. A człowiek chciał tylko kupić pieluszki 😱

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
  • Blondi29 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:

Gusia, właśnie o tym samym myślałam podczas czytania forum. Ludziom wydaje się, że w Internecie są anonimowi, a wystarczy jedna bardziej ogarnięta technologicznie osoba; trochę poświęconego czasu i okazuje się, że dane są jak na tacy, szczególnie jeśli ktoś ma publiczne konta w mediach społecznościowych. Ja oczywiście się w takie rzeczy nie bawię, bo ani nie mam czasu, ani mnie to nie kręci, ale może przy okazji warto kogoś nauczyć szacunku

• Blondi29 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grzegrzula wrote:
    Bardzo sie zgadzam z tym, że warto ufać swojej intuicji i że jednak mamy wbudowane przynajmniej jakies takie podstawowe oprogramowanie dbania o dziecko :).

Czasem jednak zastanawiaja mnie różne rzeczy w rozwoju szczegolnie mojej starszej córki. Na przykład teraz jesteśmy na etapie, że chowa swoje skarby, ma konkretne rzeczy które są JEJ i nie ma opcji, że sie podzieli no i właśnie gdzies mi mignela taka informacja, że dzieci lepiej łapią koncepcje dzielenia się dopiero koło 3 roku życia. I tak w sumie nie wiem czy juz teraz ja zachecac do dzielenia sie czy dac jej poczuc ze ma cos swoje a ta gotowosc przyjdzie pozniej.

Może za bardzo sie skanuje po prostu.
    Okej, ja w ogóle nie pomyślałam o starszym dziecku i o tym, że może macie na bieżąco teraz jakieś kwestie do ogarnięcia. Dalej podtrzymuję swój brak entuzjazmu do literatury, ale bardziej rozumiem twoje pytanie. Może jakaś lektura specjalistyczna? Chodzi mi o książki traktujące typowo o rozwoju mózgu i fizjologii dziecka. Autorstwa medyków, nie szarlatanów czy influ bez wykształcenia kierunkowego. Może poszukaj nawet w sylabusach różnych uczelni? Z reguły tego typu pozycje można znaleźć za darmo na docerze.

Grzegrzula lubi tę wiadomość

• Blondi29 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Ja nie polece żadnej literatury. Z resztą,jak mogę coś polecać ,jak z dwójką latam po psychiatrach. Chyba jestem materiałem na przykład jak nie wychowywać dzieci.
    Czytałam "Dialog zamiast kar" i takie tam inne ale co z tego? Dzieci mają swój charakter. To nie słonie w Tajlandii,żeby im łamać psychę.

Widzę,że na forum robi się nieprzyjemnie. Niemniej jednak nie mam jakiejś potrzeby uciekania stąd.

Co do fotelików to mi sie małaiesci do łupiny jeszcze ale mam wrażenie,ze te foteliki coraz mniejsze robią. W tym stary pebble pro to ma o wiele więcej miejsca niż w tym. Kolejny chyba kupie ten pearl na tą bazę co mam. Ale on tez pewnie na dwa lata starczy. Dla syna po roku mieliśmy Graco Slimfit i jeździ w nim do tej pory,czyli 5 lat. A ma jeszcze zapas 10 kg (albo 6 lat)
    Też mam wrażenie, że foteliki i wózki są coraz mniejsze albo dzieci zdecydowanie większe. Mam sporo młodszego brata, który nie należał do mikro dzieci, a w łupinie i gondoli jeździł do 9/10 miesiąca. Moja córka już od miesiąca jeździ w spacerówce, bo w gondoli zabrakło miejsca, a nie miałam mega małego wózka w porównaniu do fotelika gdzie nie dopatrzyłam wymiarów

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondi29 wrote:
    Czyli jest u nas podobnie. Rano kaszka z owocami na mm żeby jej choć trochę przemycić tego mleka i potem dostaje właśnie warzywa plus mięso zmiksowane, bo ona nie ogarnia jedzenia inaczej niż papki. Dałam jej ostatnio trochę awokado rozpaćkanego widelcem i chciałam żeby sama zjadła ręką albo chociaż się pobrudziła, ale tylko wywaliła talerzyk i to by było na tyle
    No u nas Awocado nie podeszło. Wczoraj dałam łososia i wymieszałam go z dynią, żeby nie był taki suchy
    A kaszki robię na wodzie ale mała pije mm chętnie nadal, więc nie muszę przemyca Bogu dzięki 😅

age.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grzegrzula ten etap „to moje” jest typowy dla wieku Twojej córki. Moje obie starsze córki go przechodziły i luzik, to mija i jest rozwojowe. Ale pamiętam też byłam zdziwiona jak moja dwulatka poszła ze mną do sąsiadki i zrobiła aferkę bo dziewczynka chciała jej podnieść kapelusz, który jej spadł, a ta moja urządziła aferę na sto fajerek że koleżanka chce jej ten kapelusz zabrać i że on jest jej i musiałam szybko wrócić do domu bo nie dało się pogadać 😅

Z takich książek popularnonaukowych to nie wiem w sumie co polecić bo ja to akademickie czytałam. W sumie zastanawiałam się czy napisać „czytam” ale chwilowo wolę dla relaksu poczytać coś o miłości jak już sięgam po książkę więc jednak „czytałam” 🫣

Grzegrzula lubi tę wiadomość

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Córka mojej siostry 9 lat temu w łupinie cybexa jeździła jeszcze jak miała ponad rok, ostatnio odkopałam fotkę i byłam w szoku, a to też nie było malutkie dziecko, więc może coś jest w tych rozmiarach. Mam nadzieję że do soboty śnieg u nas stopnieje już do reszty 🙈 i chciałabym w końcu pojechać na jakiś dłuższy spacer i nie zakopać się ani nie zakleić kółek 🤣

age.png
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katikat wrote:
    Truskawka testowałam piwo pszenne 0 i u mnie zero zmian. Dalej za mało mleka 😞

A próbowalas juz tak totalnie na maksa podkrecic?
    Przez kilka dni jednoczesnie pic femaltiker+piwo 0 do tego robić power pumping?
    Sprawdzalas czy lejki są teraz dobrze dobrane?
    U mnie okazało sie ze musialam wymienic na mniejsze. Do tego zrezygnowalam z nocnej sesji i robie w dzien 4 sesje mniej wiecej co 5 godzin. Odciagam dobowo tak +/- 800ml,czyli jest lepiej ale nie tak jak kiedyś. Ale nam to wystarcza bo Bubcia je tak 600/700ml

age.png
  • Grzegrzula Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Grzegrzula ten etap „to moje” jest typowy dla wieku Twojej córki. Moje obie starsze córki go przechodziły i luzik, to mija i jest rozwojowe. Ale pamiętam też byłam zdziwiona jak moja dwulatka poszła ze mną do sąsiadki i zrobiła aferkę bo dziewczynka chciała jej podnieść kapelusz, który jej spadł, a ta moja urządziła aferę na sto fajerek że koleżanka chce jej ten kapelusz zabrać i że on jest jej i musiałam szybko wrócić do domu bo nie dało się pogadać 😅

Z takich książek popularnonaukowych to nie wiem w sumie co polecić bo ja to akademickie czytałam. W sumie zastanawiałam się czy napisać „czytam” ale chwilowo wolę dla relaksu poczytać coś o miłości jak już sięgam po książkę więc jednak „czytałam” 🫣

No właśnie, na święta przeżyliśmy apogeum "to moje" jak odwiedziliśmy moich rodziców, i afery z kuzynostwem, jakbym wiedziała chyba zostałabym u siebie na święta żeby sobie tego oszczędzić. Zastanawiam się jaki nowy level odblokujemy po tym :D

• Truuskaawka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit wrote:
    Kurna a ja znów narzekam. Musze przestać, bo dostanę miano matki narzekaczki, a raczej do tej pory byłam podobnie jak Smerfetka i kkk nudna ja flaki z olejem 😑

W ogóle jutro mam wyjście na kolację noworoczną z pracy, a moj bobas absolutnie nie chce wziąć smoczka z butelki do ust żeby wypić mm (ja już się nie oszukuje, że dam radę cokolwiek odciągnąć). Jakieś rady jak przetrwania dla mojego męża? Chciałabym wyjść chociaż na te 4 godzinki 🙄

A może Medela Softcup?
    Stacjonarnie chyba cięzko dostepne,ale pokazuje mi ze moze byc u was w
    Apteka całodobowa przy Namysłowskiej

age.png
‹‹ 2534 2535 2536 2537 2538
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ