CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Margareetka wrote:Wyszła nam górna dwójka 😅
Moje sutki proszą o uczczenie tego minutą ciszy 🙈
To chyba jedyny plus kpi- brak gryzienia 😅
Wczoraj chcialam zobaczyc co zrobi Bubcia i podstawiłam jej cycka jak była głodna - polizała,skrzywiła sie i odsunela glowe. I tak trzy razy pod rząd 🤣
Ale spoko,nie spodziewałam sie cudów że złapie i zacznie ciumkać,tak z czystej ciekawości jak zareaguje po takim czasie.
Przez ten spadek mleka już chciałam całkowicie zrezygnować z kpi- więc zaczelam proby ponownego rozkrecania laktacji 🫣 No boli mnie myśl że mialabym przestać dawac jej te mleko- mimo ze wiem że mm jest spoko 🤷🏼♀️ Wiec 4 dni robilam power pumping a od wczoraj znowu w dzien robie sesje co 3h. Pewnie powinnam wrocic tez do nocnej sesji,ale tak fajnie już te nocki wygladaja że nie chce mi sie 🙈
Macie do polecenia jakis krem ktorym moge smarowac dlonie i nie bac się jak mała mi je polize albo ją bede dotykac? Od ciaglego mycia butelek i laktatorow moje dlonie to totalna porazka,tak suche jak tarka 🫣 Smaruje na noc mleczkiem Bubci z Musteli ale nie daje rady. A nie chce smarowac zwyklym kremem bo jednak spimy razem i się przytulamy,dotykam ją po buzi.
-
Ja to nie mam takich rozkmin z kremami 😅
Smaruje ręce Kamillem lub L'occitane (mam go z jakiegoś pakietu biegowego, ale jak patrzę ile kosztuje to nie warty swojej ceny, Kamill wypada lepiej a jest z 10x tańszy).
Ej serio wy tak na absolutnie wszystko uważacie? Bo teraz nie wiem czy jestem matką roku czy jednak nie trzeba aż tak tego rozkminiac 🙈 -
Margareetka wrote:Mój aż się trzęsie na te rolsy 🤣 ale właśnie też pakuje sobie do buzi po same migdałki 🤦
No właśnie oszalał na ich punkcie, dostanie raz na jakiś czas, ale będę nam nim stać za każdym razem i pilnować, żeby nie wylądowało w całości w gardle 🫠🫠🫠
Blackapple, nie xd ręce smaruje garnierem albo neutrogeną albo biodermą (taka biało niebieska z pompką i myślę, że ona akurat dla malucha najbezpieczniejsza 🙈). Ale też mój rzadko kiedy ma moje ręce w buzi, bo po pierwsze jakoś go do tego nie ciągnie, a poza tym nawet jak chciał to rzadko mu pozwalałam, bo zazwyczaj mam brudne od psa xd
Ale od kiedy zaczął lizać podłogę i wymieniać się z psem florą bakteryjną to też mam mniejszą obsesję na punkcie jego kontaktu z niezbyt czystymi rzeczami 🙈
W kosmetykach to bym uważała na kwasy i tego typu rzeczy, w kremach do rąk to raczej jest rzadko -
Chyba najbardziej wnikliwa i rzeczowa stronka o RD i za darmo adiel.pl zakładka niemowlę ( coś nie da się linku wkleić)
Oczywiście tam jest opisane wzorowo bez słoików itd. - ja nie daję rady tak robić z moim wymagającym bobasem ale treści są super. Jest napisane ile czego powinno dziecko jeść i też poradny jak to gotować.
Nam też słabo idzie RD, na początku było dużo lepiej, teraz tylko próbuje a potem kolejne łyżeczki odsuwa od buzi. Widać pierwsze zęby więc myślałam że to może przez to. Męczy też brzuszek. Proponuję i kaszki z owocami i warzywa i słoiki - wszystko przestało pasować.
Co do jajka -też się bałam, ale dałam po trochu żółtka mając telefon w razie wstrząsu pod ręką. Najpierw trochę potem trochę więcej itd. -
Ja nie uważam jakoś bardzo dlatego też się nie wypowiadam, żeby nie było że wyrodna jestemBlackapple wrote:Ja to nie mam takich rozkmin z kremami 😅
Smaruje ręce Kamillem lub L'occitane (mam go z jakiegoś pakietu biegowego, ale jak patrzę ile kosztuje to nie warty swojej ceny, Kamill wypada lepiej a jest z 10x tańszy).
Ej serio wy tak na absolutnie wszystko uważacie? Bo teraz nie wiem czy jestem matką roku czy jednak nie trzeba aż tak tego rozkminiac 🙈 -
Nienawidzę smarować rąk kremami 😆jedyne na co uważam to żeby młody nie dotknął mi twarzy jak się umaluje.
Liże ojca klapki. Ostatnio jego hulajnogę. Kółka nigdy tak czyste nie były. Smoczek lubi o podłogę wytarzać, a potem wsadzić do buzi. Albo nim rzucać.
Zeżarł cały duży słoik obiadu. Dawno tak nie zrobił 😯Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 15:41
-
Truuskaawka wrote:To chyba jedyny plus kpi- brak gryzienia 😅
Wczoraj chcialam zobaczyc co zrobi Bubcia i podstawiłam jej cycka jak była głodna - polizała,skrzywiła sie i odsunela glowe. I tak trzy razy pod rząd 🤣
Ale spoko,nie spodziewałam sie cudów że złapie i zacznie ciumkać,tak z czystej ciekawości jak zareaguje po takim czasie.
Przez ten spadek mleka już chciałam całkowicie zrezygnować z kpi- więc zaczelam proby ponownego rozkrecania laktacji 🫣 No boli mnie myśl że mialabym przestać dawac jej te mleko- mimo ze wiem że mm jest spoko 🤷🏼♀️ Wiec 4 dni robilam power pumping a od wczoraj znowu w dzien robie sesje co 3h. Pewnie powinnam wrocic tez do nocnej sesji,ale tak fajnie już te nocki wygladaja że nie chce mi sie 🙈
Macie do polecenia jakis krem ktorym moge smarowac dlonie i nie bac się jak mała mi je polize albo ją bede dotykac? Od ciaglego mycia butelek i laktatorow moje dlonie to totalna porazka,tak suche jak tarka 🫣 Smaruje na noc mleczkiem Bubci z Musteli ale nie daje rady. A nie chce smarowac zwyklym kremem bo jednak spimy razem i się przytulamy,dotykam ją po buzi.
Żeby się nie martwić możesz smarować czystą lanolina ale to się klei i ciężko rozsmarowuje. Ja smaruję linomagiem. Staram się uważać bo jednak zżera wszystko a w kosmetykach jest masakra składowa zwykle.
-
Surową, ciężej mu ją "ugryźć na kawałek. Gruby słupek.Blackapple wrote:Nineq a tak mi się przypomniało, bo ty chyba dawałaś już paprykę a akurat mam w domu, kroisz w słupki? Dajesz surową czy gotujesz?
Blackapple lubi tę wiadomość
-
Mlody dzis tez paprykę smakował pierwszy raz i trzesl się jaj po cytrynie 😆
Pytałam wczesniej czy tylko my nie mówimy a dzisiaj prawie jest "bleblebleble" to b jeszcze nijakie ale chyba idziemy do sylab.
-
Elza1234 wrote:Ja nie uważam jakoś bardzo dlatego też się nie wypowiadam, żeby nie było że wyrodna jestem
Ja też nie 🙈
A ręce smaruje czym popadnie, raz krem z isany, raz z ritualsa xd
Ej a jak dokarmacie dzieci mm to wyrzucacie puszkę jak stoi otwarta 4 tygodnie? Czy używacie dłużej? Bo ja zawsze wywalam 3/4 puszki i mimo że płacę za nią 3zl to mi szkoda 😅
Truskawka podziwiam to kpi za każdym razem jak o tym piszesz, ile to jest roboty.
-
Niektóre kaszki mozna robić na mm lub dodać trochę mm. Hipp 5 zboż tak czasem robię.Margareetka wrote:Ja też nie 🙈
A ręce smaruje czym popadnie, raz krem z isany, raz z ritualsa xd
Ej a jak dokarmacie dzieci mm to wyrzucacie puszkę jak stoi otwarta 4 tygodnie? Czy używacie dłużej? Bo ja zawsze wywalam 3/4 puszki i mimo że płacę za nią 3zl to mi szkoda 😅
Truskawka podziwiam to kpi za każdym razem jak o tym piszesz, ile to jest roboty. -
Kkk77 wrote:Właśnie ogarniam komodę młodego i wyciągam ubranka 86cm 🤡
Tak o przyłożyłam mu do plecków czy to już… no i już 😵💫
Duży człowiek! Ja właśnie ostatnio wyciagnelam 80 🥹
I jestem w szoku, starsza nosiła niektore te bodziaki na półtora roczku a ten jegomosc na pół -
Ja się właśnie dziś zastanawiałam kiedy będzie 86. Bo mam prawie nic. I mam zagwozdke czy kupować już krótkie rękawy, bo wytrzyma ma 80 tak długo czy jeszcze długie rękawy, bo będzie zimno jak zmieni rozmiar.
W 74 był przez 2.5 miesiąca.
-
Te dzieci rozumieją więcej niż myślimy
Gotowy posiłek czeka po ugotowaniu, podaję mężowi bo on miał nakarmic Maleństwo
Mówi haha zjem sobie i patrzy na Córkę. A ona jak w płacz od razu
A bawiła się na macie wesoło. Po chwili się uspokoiła ale jeść chciała ze mną, a na niego spoglądała podejrzliwie 🤣
W ogóle w temacie sloikow - ja nam nie gotuje zbyt często, ale sloikow na razie nie kupuje bo gotuje Małej codziennie więc liczę, że im więcej będzie jeść to będę robić przy okazji też nam
U nas jest tata, dady, dedy itp z mówienia i hej gej itp😅
A co do składów to ja się przykładam do tego od ciazy, mam nawet jakieś serum kolagenowe do skóry głowy z science od Mamy ale podczas kp kilka składników tam nie śmiga więc mam plan zastosować dopiero w przyszłym roku xDWiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 17:46
23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

-
Na mojego to jeszcze niektóre 74 są za duże a wy tu o 86 piszecie 🙈
Nam zwykle schodzi w miesiąc to mm, zawsze robię na wieczór 180 ml (z nadzieją, że zje więcej) a on tylko 60 ml wypija (także jak ktoś radził, żeby dać więcej na noc i dłużej pośpi to u mojego chyba nie zadziała, no chyba że swojego mleka bym mu odciągnęła więcej, ale nie chce mi się, zostawiam tylko to co do kolektora nałapię, bo mi cieknie często)
Wiem, że mam jakąś kaszkę na mm i dobije nam miesiąc od otwarcia 31 stycznia a pewnie z tydzień dłużej nam zejdzie zużycie jej, więc pewnie nie będę wyrzucać tylko zużyjemy do końca. -
O szokKkk77 wrote:Właśnie ogarniam komodę młodego i wyciągam ubranka 86cm 🤡
Tak o przyłożyłam mu do plecków czy to już… no i już 😵💫
U nas nadal większe 68 jest i 74 😅
Ale młoda mi stanęła z waga, 8 kg się ostatnio utrzymuje i się zastanawiam czy jej nie głodzę 🤡 -
Dzięki Cel, że pytasz - u nas ciulowo, ale stabilnie 😂 Nie wiem, zaczęłam mieć myśli, że może ten nasz kalafior zbiegł się w czasie z dużym skokiem rozwojowym (tego jestem pewna, bo w ciągu 2 dni zaczęła przyjmować pozycję czworaczą, rocking i siadanie na kolanach), ząbkowaniem i po prostu takim etapem RD, że przestała się interesować jedzeniem 🤷♀️ Tak czy siak mamy zaklepane wizyty u gastrologa i neurologopedy.
Pytałyście się o ząbki - u nas też póki co czyste dziąsła, ale no ostatnie kilka dni wyjątkowo mocno szoruje po nich paznokciami, więc może wreszcie coś się zacznie dziać.
Truskawka ja też jestem pełna podziwu dla Ciebie za to kpi. Przy okazji to współczuję tak zadufanych w sobie osób w bliskiej rodzinie 🙄