Fioletowa strona mocy
-
WIADOMOŚĆ
-
Szczęsciara super wieści z wizyty! 😍 najwazniejsze ze maluszek dobrze sie rozwija!
Co do kolacji to my byliśmy na urodzinach i zjadłam warzywa z hummusem, kilka chipsów tortilli z guacamole, kawałek tortu i popcorn 😊 a jak wróciłam to wjechały 2 kanapki z serem i tak myśle co jeszcze tu zjeść 😊 to ile to minusów? 😋Szczęściara, Beti82, Biegającą-mama, Pestkaa, tęczova, Nona lubią tę wiadomość
-
[QU,
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2019, 10:43
-
Teczova - ja juz jestem strasznie gruba🙈
Maz mogl odebrac wynik po 4 dniach roboczych i mozna tylko osobiscietęczova lubi tę wiadomość
-
Beti82 wrote:poziom glukozy na czczo – do 92 mg/dl (92 mg/dl jest już wartością nieprawidłową),
poziom glukozy po 1h od wypicia roztworu 75g glukozy – do 180 mg/dl,
poziom glukozy po 2h od wypicia roztworu 75g glukozy – do 153 mg/dl.
Jeżeli choć jedna z tych wartości jest powyżej normy rozpoznajemy cukrzyce ciążową.
Magda no to wedlug mamy ginekolog ANionka ma cukrzyce...Beti82, tęczova, Arashe, Magda - mbc lubią tę wiadomość
-
rzepakowepole wrote:Tak, dokładnie. I ja się nie zgadzam z tą interpretacją. Bo przyczyn tej podwyższonej glukozy na czczo może być wiele. Zdiagnozowanie na tej podstawie cukrzycy ciążowej to nieporozumienie, które niesie ze sobą wiele konsekwencji. Ja raz na samym początku ciąży miałam glukoze na czczo 92, krzywa zlecona potem była ok. Gdyby ten pomiar wystąpił przy okazji obciążenia glukoza, należałoby uznać że mam cukrzycę. A od tej pory wszystkie cukry na czczo mam w okolicy 80 a po jedzeniu najwięcej 100. Nie stosuje żadnej diety. Niestety rekomendacje postępowania z cukrzyca ciążowa są bardzo restrykcyjne (z indukcją włącznie), zbyt restrykcyjne, żeby zgadzać się na diagnozę cukrzycy ciążowej po jednym wyższym wyniku na czczo. Na szczęście lekarze są w tym temacie bardziej rozsądni niż mamaginekolog w swoim wpisie.
-
Acha, Anionka, gdyby lekarz chciał Ci powtarzać test to się na to nie zgadzaj. Zrób hemoglobinę glikowaną i powiedz, że będziesz mierzyć glukometrem po obfitych posiłkach i dopiero jak tam będzie coś nie tak, to włączysz dietę na wszelki wypadek i dopiero za jakiś czas powtórzysz.
Rzadko daje takie rady na pohybel ale powtarzanie obciążenia to jest dramatyczny szok dla trzustki.Beti82 lubi tę wiadomość
-
Oki dzięki Kochane dziewczyny, jutro o 18 mam wizytę u ginekologa. Zobaczymy co powie. A ja będę jeść regularniej, trochę zdrowiej i zacznę się więcej ruszać tak nawet sama dla siebie. I koniec z kfc
Beti82, Magda - mbc, Nona lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, czy Wy miałyście przewijaki na komodzie? Jesteście w stanie mi powiedzieć jakiej wysokości była komoda ile macie wzrostu i czy to było wygodne?
Magda, jaki jest Twój?
Patrzę na Malm i nakładkę, ale 3-szufladowa wydaje mi się za niska a 4-szufladowa ma 100 cm i z kolei wydaje się za wysoka. -
Nikodemka wrote:Teczova - ja juz jestem strasznie gruba🙈
Maz mogl odebrac wynik po 4 dniach roboczych i mozna tylko osobiscieNikodemka lubi tę wiadomość
“I believe in being strong when everything seems to be going wrong. I believe that happy girls are the prettiest girls. I believe that tomorrow is another day and I believe in miracles.” -
Rzepakowepole, dokładnie takie same mam spostrzeżenia odnośnie Malma. Najlepiej jakby blat skończył się w połowie czwartek komody. Zaraz ci zmierze ile by było cm.
Gdyby blat był 88/90 to byłoby super, bo plus przewijak usztywniony z 4 cm. Mam 170 wzrostu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 21:56
Szczęśliwa siódemka ❤️
V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
-
nick nieaktualnySłoneczko123 wrote:Zrobiłam test i oczywiście biel. Nie mam pojęcia co jest grane. Bóle okresowe minęły i czuje się super. Dziś już 36 dc..
Lami, ale masz fajnego sąsiada 😀 Dobrze, że utarł tym chłopkom nosek 😀
Nona, działajcie! 😀 -
nick nieaktualnyRzepakowe, ja chciałam robić hemo glikowana i dziewczyny na dziale cukrzycy ciążowe mi odradzily. Jak poszukasz w necie czy zapytasz diabo to wszyscy odradzaja - w ciąży wychodzi super, a cukrzyca jest.
Ja się nie zgodzę, ale o tym już wcześniej pisałam. Ja miałam z Basią na czczo 92, koło 130 1h i 120 2h. Dostalam glukometr, dietę i już w pierwszym tygodniu puki nie ogarnęłam co i jak miałam po posiłkach przekroczenia rzędu 200. A na krzywej zero wskazań, że mogę mieć problem po obciążeniu 😕
AniOnka idz po glukometr (ogólny albo gin na nfz niech Ci da skierowanie), posłuchaj pogadanki i sama dla siebie zobacz jakie masz cukry. Może być tak, że masz problemy na czczo lub to był jednorazowy wyskok i po dodaniu lekkiej kolacji albo wogólę bez żadnych zmian będzie ok i po 2 tygodniach wywalisz glukometr w kąt ☺ -
Wik89 wrote:MartekM jak tam u Ciebie, jak sie czujesz?
My za chwile bób z koperkiem na kolacje.
Mm Nona jajka sadzone uwielbiam
Sluchajcie, jedna z dziewczyn na lipcowym watku na ovu polecila aplikacje fatsecret, ściągnęlam i wyglada super! Ustawiasz wage poczatkowa, podajesz podstawowe informacje o sobie oraz jaki masz cel (utrzymanie wagi, wzrost czy spadek i w jakim czasie), apka proponuje ile dziennie kalorii powinnas spozywac, zapisujesz posilki i mniej wiecej wylicza ile to kalorii, zapisujesz aktywnosci fizyczne. Mega
U mnie wszystkie w najlepszym porządku. Czuje się naprawdę rewelacyjnie.
Spokojnie, a jak na mnie do dziwne, czekam na jutrzejsze prenatalne w przyszły wtorek planuje powiedzieć szefowi o ciazy a od czwartku w następnym tygodniu zaczynam urlopik
Dzisiaj już się nie mogłam powstrzymać i kupiłam pierwszy komplecik dla małego Mikołaja już nie umiałam sobienprzemowic zeby jeszcze go nie kupować
A mąż mi dzisiaj zrobił niespodziankę i gdzieś w internecie znalazł komplecik na noworodka z Harrego Pottera
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 22:09
Arashe lubi tę wiadomość
❤️Mikuś❤️ 17.01.2020
❤️Michaś❤️ 26.10.2021
❤️Nasz aniołek 🌈 [+] 8tc 02.01.2024❤️
❤️czekamy na nasz 4 cud❤️ -pęcherzyk 6,6mm (5w3d)
💉 Beta-hCG 18.06.2024 - 3157 mlU/ml
🔜 wizyta vol. 3 - 06.08.2024
🔜 badania prenatalne - 05.08.2024 -
rzepakowepole wrote:Dziewczyny, czy Wy miałyście przewijaki na komodzie? Jesteście w stanie mi powiedzieć jakiej wysokości była komoda ile macie wzrostu i czy to było wygodne?
Magda, jaki jest Twój?
Patrzę na Malm i nakładkę, ale 3-szufladowa wydaje mi się za niska a 4-szufladowa ma 100 cm i z kolei wydaje się za wysoka.
Ja mam komodę stokke z przewijakiem. Ja nie będę tu dobrym przykładem, bo ta komoda, to była zachcianka na którą mogłam sobie pozwolić, a dodatkowo komoda plus łóżeczko idealnie zmieściło się w przewidywanych cm na długość więc mąż nie protestowałNona lubi tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
kark zakamuflowany na maksa wrote:Rzepakowe, ja chciałam robić hemo glikowana i dziewczyny na dziale cukrzycy ciążowe mi odradzily. Jak poszukasz w necie czy zapytasz diabo to wszyscy odradzaja - w ciąży wychodzi super, a cukrzyca jest.
Ja się nie zgodzę, ale o tym już wcześniej pisałam. Ja miałam z Basią na czczo 92, koło 130 1h i 120 2h. Dostalam glukometr, dietę i już w pierwszym tygodniu puki nie ogarnęłam co i jak miałam po posiłkach przekroczenia rzędu 200. A na krzywej zero wskazań, że mogę mieć problem po obciążeniu 😕
AniOnka idz po glukometr (ogólny albo gin na nfz niech Ci da skierowanie), posłuchaj pogadanki i sama dla siebie zobacz jakie masz cukry. Może być tak, że masz problemy na czczo lub to był jednorazowy wyskok i po dodaniu lekkiej kolacji albo wogólę bez żadnych zmian będzie ok i po 2 tygodniach wywalisz glukometr w kąt ☺
Niestety jest tak, że glukometr też zawyża pomiary (zwłaszcza jak się wyciska krew z opuszka, to jest dowiedzione) i dlatego formalnie tego nie mogą wziąć pod uwagę jako diagnozy cukrzycy. Na pewno nie do 200, ale ciężko mi uwierzyć, że po obciążeniu były pomiary idealne a po zwykłych posiłkach 200. W sensie nie że Tobie nie wierzę, ale w takim przypadku szukałabym przyczyny.
I to nie jest tak że bagatelizuje problem cukrzycy, wręcz przeciwnie. Ale zdiagnozowanie jej na wyrost może mieć tragiczne skutki.