X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Fioletowa strona mocy
Odpowiedz

Fioletowa strona mocy

Oceń ten wątek:
  • Lami Autorytet

Wysłany: 1 października 2019, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona, a jak już ma rówieśnika nie takiego dobrze znanego, to ta wstydliwość hamuje też rozmowę?
    Jest taka metoda, która może zadziałać przy nieśmiałości, to tzw. sliding in. Ona co prawda stosowana jest przy dużych zaburzeniach, np przy mutyzmie wybiórczym, ale można elementy i główny zamysł wykorzystać. Wydaję się błahostką, bo np Ty bawisz się ze swoją pociechą i małymi krokami dopuszczacie do Was osobę. Na początku jest po prostu z wami w jednym pomieszczeniu, ale zajmuje się sobą (ta osoba trzecia), na następnym spotkaniu rozmawiacie i bawicie się razem, w kolejnym spotkaniu Ty nadal jesteś w pokoju, ale tym razem coraz bardziej wycofujesz się z ich towarzystwa, później już jesteś z boku, żeby ostatecznie zostawić dzieciaki same.
    Miałam w klasie dziewczynkę po traumatycznych przejściach w rodzinie, dziewczynka rozmawiała tylko z jedną dziewczynką z klasy, z nikim się nie bawiła, nie mówiła nawet "jestem" przy sprawdzaniu obecności, zero czytania na głos, zero podchodzenia do tablicy, recytowania wierszy, zabawy na przerwach, jak nie było w szkole koleżanki, to biedactwo bało się nawet wyjść z ławki. Ale to było duże zaburzenie, więc absolutnie nie porównuję, ale chcę powiedzieć, że właśnie tą metodą małych kroków w przeciągu roku dziecko zmieniło się o 180stopni, pozbyło stanów lękowych. W trzeciej klasie tak trajkotała na lekcji, że dostała uwagę hehe 😁 Więc jeśli takie cuda możliwe przy poważnych sprawach, tym bardziej zadziała na Twoją córę. Ale wymaga trochę zaaranżowania z Twojej strony.
    Druga sprawa - charakter i samo wychowanie. Jest jedynaczką, może nie macie zbyt dużo dzieci w rodzinie. Lubi być w towarzystwie dorosłych, bo to być może świat, który zna. Mój siostrzeniec, jedyne dziecko w rodzinie z obu stron rodziców, dopiero po 2 latach w przedszkolu w wieku 5 lat, kiedy sąsiedzi zaczęli wymieniać się dzieciakami, żeby jedni rodzice pojechali na zakupy, kiedy drudzy mają przedszkole w domu, ośmielił się do rówieśników.

Nona lubi tę wiadomość

Szczęśliwa siódemka ❤️
    V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 04:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka! Kto również nie śpi już od dłuższego czasu? Po 3 w nocy się obudziłam i się tak kręcę jak smród po gaciach 😩😩

Aleksander ur.17.10.2019 ❤️
    Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

Sierpień 22 Ciąża biochemiczna 💔
    25.01.22 Poronienie zatrzymane 6w6d💔Nikodem👼poronienie farmakologiczne
  • coma Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 04:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja :D Ona kopie jakkolwiek bym się nie ułożyła wiec uznałam, ze odespię w dzień :)

Ani0nka lubi tę wiadomość

uIHap1.png
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 04:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ja tez się nauczyłam odsypiac w ciągu dnia 🙈 idę zrobić sobie śniadanie 😁😁

Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2019, 05:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2019, 00:02

XxMoniaXx, Niezapominajka2, Magda - mbc, Lami, Malinowa91, Wik89, talku, Meggs, tęczova, Beti82, tere-fere, Szczęściara, Dośka, Kijanka, Słoneczko123, madziorek86, blair., przedszkolanka:), Pestkaa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2019, 05:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzepakowepole gratulacje ekspresowego porodu!!! :D

Pestko mam nadzieję, że już tulisz Jurka 😍

Zaraz będę Was nadrabiać :D

• XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 05:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine dzielna babka z ciebie 😘 gratuluje raz jeszcze 🎊🎉🎈🎈🎁🎁

sunshine03 lubi tę wiadomość

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Ig004 Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 05:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wik89 wrote:
    Ig04 pamietam Cie z wątków miesiecznych na rożu, a tymczasem już na koncowce jestes. Super! Spokojnego rozwiązania!
    Dajesz nadzieję z tą operacją żpn...moj maz jutro ma kwalifikacje do zabiegu.

Wik89, i za Ciebie trzymam kciuki 😊 jakbyście mieli jakiekolwiek pytania to piszcie. Będę wypatrywać kiedy pojawi się Twój suwaczek ;) powodzenia!

Wik89 lubi tę wiadomość

2a82ae0ca8.png
    Nieudane: 3 IUI, 4 transfery ICSI
    Ciąża po operacji żpn
    Mamy synka ❤️
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 06:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine ale najważniejsze ze już po, powoli na bank będziesz o tym zapominać 😘 trzymajcie się dzielnie ❤️

Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

• Niezapominajka2 Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 06:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2019, 17:29

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 06:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sun, jesteś mega dzielna i mega odważna, ja pewnie powiedziałabym cc 🙈
    I pamiętaj, jesteś najlepszą matką i nikt nie ma prawa Cię oceniać ani podważać Twoich decyzji głupimi tekstami. Zaręczam, że Jurek od mm nie świeci w ciemności.

Jeszcze raz brawo Sun. Przemysławie (lubię to imię w tej formie 😍) witamy Cie maluchu!!

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 06:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine jesteś mega dzielna, ja na partych chciałam cc chociaż nikt mi niczego nie proponował 😂ot, tak chciałam sprawdzić czy coś ugram😂 jesteś dzielna! Dużo zdrówka dla Was❤️

alex0806, Magda - mbc, sunshine03, Lami, talku, tere-fere, blair. lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 06:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Sunshine jesteś mega dzielna, ja na partych chciałam cc chociaż nikt mi niczego nie proponował 😂ot, tak chciałam sprawdzić czy coś ugram😂 jesteś dzielna! Dużo zdrówka dla Was❤️
    Domi, jesteś mistrzem 🙌🏻🔥🙌🏻

Domi_tur lubi tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sun jesteś mega silna i dzielna! Ból się zapomina ;) A przy karmieniu się pojawia z początku jak maluch źle łapie więc może niech ci to położną prawidłowo pokażę jaj przystawiać i będzie dobrze :) Witamy malucha na świecie;*

Laura w nocy jedna pobudka po 1 na jedzenie. W sumie by spała ale zaczęła coś stękać i ją dobudziłam. Zjadła chwilę i spała znowu. Teraz kolejna pobudka i tyle. Darowałam sobie dzisiaj częstsze budzenie jej bo dała czadu w dzień. A jak to ona się wyspała i ja ;) dzisiaj o 10 będzie położna z wagą. Oby Laura miała lepszy dzień:)

sunshine03, madziorek86 lubią tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jurek dziś o 3 o 4:30 na szybkie amciu i o 5:20 🤦🏻‍♀️ i teraz znowu zasypia 💁🏻‍♀️

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona wrote:
    Spoko Domi. Z pracy cos napisze, może akurat Ci spasuje.

Lami coś mogę kiedyś napisać, każdy jest inny, nie wszystkim to potrzebne. Jak coś działa i dzieci super śpią to lepiej nic nie zmieniać :)

Ja to wiecie też mam swoje problemy, nie wszystko jest tak zajebiscie, np to że córa lat 4,5 nie bawi się z dziećmi. I tu potrzebuje porady, może ktoś ogarnia. Ona nie potrzebuje, nie chce, najchętniej z mamą, tata, Panią, ciocia, babcia...że starszym Opiekunem Chodzi do przedszkola i nie bawi się z dziećmi tylko sama...na placu zabaw, u znajomych, z kuzynka, ona sama. Nie jest smutna z tego powodu. Lubi przedszkole. Twierdzi że sie wstydzi.

Nona, ja też chcę, ja też! Ja mam na razie to ułatwienie, że Jurek sam z siebie jest regularny i my teraz tego bardzo pilnujemy :)

Nona lubi tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Kasztanek Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sun, jesteś bardzo dzielna 🙂

Dziękuję Wam za to, że trochę mnie naprostowałyście kilka dni temu z tym progesteronem od 16 dc i żeby nic nie spisywać na straty. Od wczoraj pobolewa mnie jajnik, wieczorem zaskoczył mnie śluz płodny, dziś spadek temp. i postanowiłam kontrolne siknąć na owulak, a tam pozytyw 😲 Jestem w szoku, nigdy tak późno nie miałam owu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 06:56

Lami, Wik89, Biegającą-mama, Niezapominajka2, tere-fere, Słoneczko123, madziorek86, blair. lubią tę wiadomość

6.12.2022 💔 puste jajo
    28.06.2024 💔 Zuzia 16 tc
  • Lami Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sun, jesteś super dzielna babka! Kurcze, poród nie marzenie, ale Przemcio cud miód na pewno! Gratuluję 😘😘😘 (Czekamy na fotkę).

Karmieniem się nie przejmuj. Po pierwsze faktycznie pierwsze przystawienia bolały najbardziej, a po drugie pamiętaj INTUICJA MAMY wie co robić! Czasami ją zagłuszamy na rzecz wzniosłych ideałów albo ogólnie przyjętych zasad "to jest najlepsze", które z czasem okazują się nie dla nas i dziecka. I potwierdzam, żadne dziecko w szpitalu po butli nie świeciło, a jak było dane mamie karmić piersią, to i tak później karmiła.

Hahaha, Magda jakieś wirusy we Wrocku latają, bo Nina też 3, 4.30 i 6 🙈 A teraz durna wgapiam się w nią zamiast odłożyć do kołyski i iść spać 😁

Wik89, sunshine03 lubią tę wiadomość

Szczęśliwa siódemka ❤️
  • Lami Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pestko, kochana tulicoe się już? Czekamy z niecierpliwością na wieści 😘

Szczęśliwa siódemka ❤️
  • Lami Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasztanku, każdy cykl może być zupełnie inny. Nawet jak 10 identycznych jak w zegarku, to 11 może zaskoczyć. To bierz proga 3 dni po owulce.

Super, że są krechy na owulaku, do pracy! 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 07:00

Kasztanek lubi tę wiadomość

Szczęśliwa siódemka ❤️
‹‹ 1844 1845 1846 1847 1848 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ