X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Fioletowa strona mocy
Odpowiedz

Fioletowa strona mocy

Oceń ten wątek:
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczko, u mnie w szpitalu mówili, żeby zadzwonić do męża, żeby kupił magnez. Także tego... oczywiście przy tym nikt nie mówił, jaki magnez, w jakiej postaci i dawce.

Kozgo, Twój maluch jest naprawdę przeuroczy. Idealny wręcz <3

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 października 2019, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2019, 09:18

talku lubi tę wiadomość

• talku Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona wrote:
    Talku tam jest ich kilka tych położonych do wykupienia w strefie komercyjnej Rydygiera np Agnieszka Serafin. Nie mam numeru ale zapytaj Panią Anię, jest kilka fajnych.

Właśnie mi dała namiary na Magdalenę Kochanek. Będę dzwonić.
    Właśnie sporo osób zachwala położne i takie do porodu prywatnie i takie na które się trafia z marszu. Często pewnie to te same

Nona lubi tę wiadomość

relgi09kukfprg92.png
  • Pestkaa Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzepakowepole wrote:
    U nas początek przygód. ;)

Zacznijmy od tego, że Oka złapała katar (choć dwoje lekarzy mówi, że to nie katar, ale ja wiem swoje ;)). Także gdyby ktoś miał wątpliwości, czy kupować nebulizator w wyprawce to ja ponownie polecam. Podobnie jak sól fizjologiczna w ampułkach i Fridę.

Jesteśmy po wizycie u doradczyni laktacyjnej. Jakoś od razu mam więcej pokarmu. ;) Ola ma wędzidełko do podcięcia (idziemy w poniedziałek (cudem udało się złapać termin). Mam karmić w innej pozycji która na razie ciężko mi załapać. Dostałam też hitowy patent na aktywizację ssania, jakby któraś była zainteresowana tematem, to opowiem.

Właśnie mija nam 3 dzień bez kupy, czyli jednego ze wskazików skutecznego kp. Dobrze ze mam wagę w domu, to widzę że przybiera. No i siiiika na potęgę. Ale ten brak kupy mnie martwi bardzo :(

No i na USG bioderek udało mi się zarejestrować na połowę listopada na NFZ, też jestem w szoku, że tak szybko.

Anionka, gratuluję synka, bądźcie zdrowi i szczęśliwi.

Rzepakowe ja chce poznać ten patent! :)
    U nas mały dwa dni bez kupy, ale podobno z tym bez stresu, sika często. U nas nieco gorzej bo mały nie przybiera, kupiłam wagę bo coś tak czułam no i wyszło, poszłam na drugi dzień do przychodni żeby jeszcze tam zważyć i akurat był też nasza pediatra i załatwiliśmy normalną wizytę, uspokoiła mnie nawet, ale musiałam uruchomić mm.

Nikodemko my zdecydowaliśmy się na całkiem piankowy z lateksem Rucekn Stabil.

Lami tatuś to czarny jak kruk jest z wyraźnie przebijającą się siwizną 😅
    Trzymam kciuki za usg ;)

Kozgo śliczności, Mateuszek jest do schrupania 😍

Lami lubi tę wiadomość

• reset Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemko- kokos i gryka nie są polecane, bo lubią w nich zalęgać się różne syfy - od robaczków po pleśń.
    Lateks jest niezły, ale niestety dla nieco większych dzieci, nie stricte dla noworodka. No i najlepszy jest lateks naturalny, a niestety obecnie nie ma takich materacy na rynku. Są tylko z domieszką naturalnego i najwięcej go ma materac z Koła (ok. 20%), ale cenowo to kosmos, bo 1500 zł.
    Wedle mojego rozeznania najbardziej poleca się pianki (ale NIE termoelastyczne!). Sama wzięłam ostatecznie materac z firmy Hilding, model Dobranocka w lepszym pokrowcu (ma pozytywny atest IMiDZ w Warszawie).

Nikodemka lubi tę wiadomość

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • Pestkaa Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozgo wrote:
    Dziewczyny nie mogę poradzić sobie z bólem po nacięciu krocza, psikam tamtum rosa, susze suszarka zimna, wietrze, a boli coraz bardziej i szczypie i ciągnie no masakra już nie wiem co ze sobą zrobić jestem jak paralita ;(
    Mi tantum rosa najmniej podpasowało jak dla mnie średnie to, ale za to pianka Ginexid taka chłodząca, niepodrażniająca, bardzo fajna i polecony przez położną roztwór Rywanol - ocieplić roztwór w butelce w kąpieli wodnej, wziąć podpaskę, najlepiej tę grubą poporodową, wylać sporo na podpachę i tak sobie ją wsadzić na 30 min. W miarę szybko doszłam do siebie.

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozgo wrote:
    Dziewczyny nie mogę poradzić sobie z bólem po nacięciu krocza, psikam tamtum rosa, susze suszarka zimna, wietrze, a boli coraz bardziej i szczypie i ciągnie no masakra już nie wiem co ze sobą zrobić jestem jak paralita ;(
    Pianka ginexid, działa cuda. Teraz cały czas jej używam mimo że już po wszystkim ;)
    Lami ale super że na badaniu bioderek tak dokładnie ci ją sprawdzili. U nas USG trwało 3 sekundy i gdyby mąż nie dopytam czy wszystko ok to lekarz nawet by się nie odezwał! Dostalismy tylko kartkę z wynikiem i zaleceniem zeby klasc na brzuszku. Tyle. Teraz idę w inne miejsce.

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże dziękuje dziewczyny bo dosłownie chodzę po ścianach. Ta piankę się psika i potem zmywa czy zostaje do wyschnięcie ?

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju próbuje Was nadrobić.
    Ginexid bardzo polecam, używam do tej pory :) muszę ucalowac moją położną za polecenie tego preparatu :)

Niezapominajko, dokładnie tak jak mówisz o tym znieczuleniu. Mi anestezjolog kazał położyć się płasko i pilnować żeby ciężar ciała dawał równy ucisk na pośladki, inaczej może się nierówno znieczulic.

Mam takie przemyślenia w temacie kompletowania wyprawki : poza ważnymi sprawami typu materac, polecam nie szastaxć kasą i kupować wszystkich gadżetów "polecanych" bo życie potem pięknie weryfikuje. Połowa rzeczy zbedna a w drugiej połowie dziecko nie ma zamiaru funkcjonować /spać /spędzać czasu.

Ja mam tym sposobem nowego tulika, chciałam sprzedać ale chętnie oddam jeśli któreś dzieciątko lubi spać zawinięte jak burrito :) kupiłam za późno jak już Mały nie dał się w to włożyć bez płaczu :) więc jeśli któraś z Was myślała o takim zakupie to oddam :) przy wybudzającym że snu odruchu Moro sprawdzi się idealnie

Nona lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patent na ssanie.

Jak dziecko przysypia przy piersi albo zaczyna ciumkac, ssać nieefektywnie, bez połykania, trzeba ucisnąć dość zdecydowanie miejsce między brodka a gardłem (tam gdzie kończy się broda i jest taki miękki dołeczek). To powoduje, że unosi się język i dziecko lepiej zasysa.

Uciskamy chwilę póki dziecko na zassa.

U nas to pomaga bo mała ma skrócone wędzidełko co powoduje, że nie jest w stanie unieść języka do podniebienia i dobrze nim pracować. Różnica jest dla mnie szokująca.

Pestkaa, madziorek86 lubią tę wiadomość

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • Pestkaa Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozgo wrote:
    Boże dziękuje dziewczyny bo dosłownie chodzę po ścianach. Ta piankę się psika i potem zmywa czy zostaje do wyschnięcie ?
    Wypsikuje się taka solidna chmurka zbitej piany, ja sobie te chmurkę siup w krocze, zostawiałam, myłam się wszędzie indziej, spłukiwalam i jeszcze raz nakladalam już tak żeby się nią umyć ;) ja też używam do tej pory 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2019, 20:18

• rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pestka a nie dasz rady podstymulowac laktatorem i odciągnąć, żeby móc podać swoje zamiast mm?

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozgo a ja zdjęcia nie widzę..
    Co do szczypania to jesteś pewna,że to tam? Leżałam z dziewczyną co też miała identycznie i dali jej furagine(?)i jej przeszło ;o

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Talku - lateks i Kochanek... Uhuu! To znak :D
    Reset - dzieki za info co do materacyka, screen zrobiony :)
    Wik - korzystaj! Mi dr H mowil, ze w cyklu z histero moge nie miec plodnego sluzu i faktycznie tak bylo (choc ja zazwyczaj mialam tyle, co kot naplakal). Ja tam wierze w moc cudotworcy :d

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2019, 20:30

talku lubi tę wiadomość

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
  • Pestkaa Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzepakowepole wrote:
    Pestka a nie dasz rady podstymulowac laktatorem i odciągnąć, żeby móc podać swoje zamiast mm?
    W dzień idzie jako tako z tym karmieniem, wyciumciuje wszystko, miarowo ssie, jest naprawdę dobrze. Najgorzej noce, budzi się często, cycki na wyrabiają, flaki, on się denerwuje, odrywa, nie mogę go przystawić, a jak przystawie to i tak nie ssie jak powinien 🙍 aż pada że zmęczenia, a rozdrażnienie jest coraz większe aż do momentu jak mi coś napłynie...

No i właściwie nie odpowiedziałam na twoje pytanie 🤦🏻‍♀️ tak, próbuje jeszcze coś ściągnąć i dać, jeśli się uda to daje każda kropelkę ale to i tak mało.
    Masz jakiś pomysł?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2019, 20:43

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzepakowe a podcinanie prywatnie?

My w listopadzie idziemy do Babiaka bo chyba musimy podciąć drugi raz pomimo masowania po zabiegu.

Boziu oddałabym chętnie swoje mleczne cycki skoro Szymek nie może korzystać :( przykro mi Pestko, że się męczycie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2019, 20:40

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • talku Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemko, ciągle mi się śni mój fizjoterapeuta... Dzisiaj znowu u niego byłam. Ciekawe z kim spędzę noc 😂😂
    Stary już marudzi, że dostanę bana na wizyty i fizjo jak mu odpowiadam te sny, chyba przestanę mu mówić :D

Domi, ja chętnie odkupie. Choć bardzo bym chciała otulac, motać dziecko to wiem że nie każde lubi. Ale pewnie warto zacząć od pierwszych dni. A masz kolor uniwersalny?

Nikodemka lubi tę wiadomość

relgi09kukfprg92.png
  • talku Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczko, jak się czujesz? Jak ból?

relgi09kukfprg92.png
  • Biegającą-mama Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzepakowe z tym uciskiem pod broda to coś w tym jest bo na wczesniakach nawet jak się karmi butelka to się tam masuje by stymulować ssanie bo często dzieci przysypiają w trakcie.
    Ja od środy bez laktatora , tylko używam kapturków/ nakładek na brodawki i idzie ładnie , dziś nawet jadła bezpośrednio z cyca ale trochę podgryza wiec muszę popracować nad technika bo boli 😅

tere-fere, Lami, Pestkaa lubią tę wiadomość

• kozgo Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszko a jeszcze nie usowalam wiec nie wiem czemu nie widać. Co do bólu to boli mnie i szczypie jakby ciągnące szwy

Mąż kupił piankę idę się myć dzięki:)

My się nigdzie nie zgłosiliśmy do położnej wiec nie wiem czy przyjdzie ktoś do nas.

qb3cpiqv120x7xhb.png
‹‹ 1954 1955 1956 1957 1958 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ