Fioletowa strona mocy
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas też przerabiamy temat męczących bączków 😣 póki co położna poleciła Espumisan ale czytam że on od 1miesiaca dopiero... Powiedziała, żeby podać. Myślę o biogai. Dziś chyba zrobię zamówienie w aptece i kupię te polecane przez was. Ten mój Gnomek nie jest za maluchny na takie specyfiki?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2019, 10:28
-
Wracam do Was, dziś już lepiej. Zakupiłam wczoraj zioła (mięta + nasiona lnu) i jakoś zaczynam normalnie funkcjonować. Byłam we wtorek u lekarki na nfz, zaleciła mmi zmianę diety. Trudno mi tak nagle zrezygnować z wielu rzeczy, ale się staram, bo pomaga.
Nona - też brałam acard na własną rękę i biorę nadal, ale u mnie pomogła dopiero heparyna. Także bierz według planu Lami 😀
Tęczova - bardzo mi przykro z powodu tej diagnozy, ale wiem, że niedługo będziesz cieszyć sie z II kresek 😊 Udanego wypoczynku w Paryżu 😘
Blair - niech komórki się ładnie zapłodnią, a później ładnie podzielą i za niedługo będziesz sie cieszyć z pozytywnej bety 😊😊
Nikodemko - ja też jak tak czytam wypowiedzi naszych Mamusiek to mam takie myśli w głowie 'co my zrobiliśmy, jak my sobie z tym wszystkim poradzimy'. Nigdy nie miałam dłuższej styczności z malutkimi dziećmi i pewnie będę miała duży stres na początku.
Dośka - kciuki ✊✊Nona, blair., Dośka lubią tę wiadomość
-
A ja jestem po badaniach połowkowych.
Dziecko ma powiększone miedniczki nerkowe. Kontrola za dwa tygodnie. Jak się będą powiększać to cewnik będą zakładać laparoskopowo żeby nie doszło do zatrzymania nerki.
Oczywiście już mam biegunkę ze stresu. Martwie się i płaczę ☹️
Miała któraś taki problem z dzidziusiem? -
Talku - kompletnie sie na tym nie znam, ale bardzo mi przykro, ze cos wyszlo nie tak... Wierze i trzymam kciuki, zeby na kontroli jednak wszystko bylo dobrze. Przytulam :*
talku lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Talku Nona dobrze mowi ,idz jeszcze do innego lekarza
-
Nona wrote:Talku ale bylas u dobrego gina specjalisty od usg genetycznych?
Jakby co to w Krakowie jest dr Wiecheć. https://www.dobreusg.pl/- jedyny w Małopolsce prywatny ośrodek konsultacji i diagnostyki wad wrodzonych płodu i diagnostyki ultrasonograficznej w ginekologii i onkoginekologii.Nona lubi tę wiadomość
-
talku wrote:A ja jestem po badaniach połowkowych.
Dziecko ma powiększone miedniczki nerkowe. Kontrola za dwa tygodnie. Jak się będą powiększać to cewnik będą zakładać laparoskopowo żeby nie doszło do zatrzymania nerki.
Oczywiście już mam biegunkę ze stresu. Martwie się i płaczę ☹️
Miała któraś taki problem z dzidziusiem?
Tak. My mamy taki problem.
Przede wszystkim zależy jak bardzo powiększone są te miedniczki nerkowe.
Przeczytałam już pół Internetu na ten temat i przede wszystkim trzeba wiedzieć, że norm na wielkość miedniczek nerkowych jest kilka. Np. mój lekarz od USG przyjmuje jako normę 5 mm, lekarz, u którego byłam na kwalifikacji do porodu 10 mm. W artykułach sygnowanych przez Polskie Towarzystwo Nefrologiczne znalazłam natomiast różne normy dla II i III trymestru ciąży, co wydaje się najbardziej uzasadnione, bo przecież nerki rosną razem z dzieckiem.
U nas problem jest niewielki, bo w 36t4d jedna miedniczka miała 6,8 mm, a druga 5,5 mm. W ciągu miesiąca jedna powiększyła się nieznacznie (moim zdaniem na granicy błędu pomiaru), druga w ogóle. Natomiast od USG II trymestru powiększyły się chyba dwukrotnie. Nikt nie panikuje z tego powodu.
Dobra wiadomość jest taka, że powiększenie miedniczek nerkowych (jedno- lub obustronne) stwierdzone jako wada izolowana nie świadczy o poważnej wadzie układu moczowego, a raczej o jego niedojrzałości, bądź przeszkodzie w odpływie moczu.
U nas nie ma przeszkód do odbycia porodu w szpitalu o I stopniu referencyjności. Brak jest wskazań do CC. Jedyne zalecenie to wykonanie USG układu moczowego dziecka po porodzie.
Linki, które mogą Ci się przydać:
1) https://podyplomie.pl/publish/system/articles/pdfarticles/000/012/940/original/32-35.pdf?1472037528
2) http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?1588
3) http://ptnfd.org/wp-content/uploads/2012/09/zalecenia.pdfWiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2019, 11:20
Nona, tere-fere lubią tę wiadomość
-
Przepraszam, że wpadam w temat ale mam pytanie. Jesli mąż ma grupę "+" a ja "-" i Weronika miała "-" to powinni mi dać immuniglobuline?
👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
Diana: 23.02.2021
Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
Okolice Warszawy -
nick nieaktualny
-
Talku, tak jak piszą dziewczyny, zawsze jak są wątpliwości konsultujemy się u kogoś niezależnego. Mocno ściskam, wierzę, że wszytko będzie dovrze i to błąd pomiaru 🤗🤗🤗
Vian, o ile się nie mylę, to w 28tc się podaje.Szczęśliwa siódemka ❤️
V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
-
Talku trzymam kciuki żeby to był zwykły błąd pomiaru.
Dziewczyny mam pytanie bo w czwartek wyszłam ze szpitala minął tydzień ale żadna położna się nie odezwała, nikt nie przyjechał na wizytę patronażowa i nie wiem jak to w końcu jest niby czytałam ze powinna się pojawić 48h po powrocie ze szpitala. Jak u Was to było?