WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Fioletowa strona mocy
Odpowiedz

Fioletowa strona mocy

Oceń ten wątek:
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    talku wrote:
    Kijanko, to Wasze więcej powiększone niż ta nasza jedna. Tylko nasze mierzone dzisiaj 20+0 tc.
    A Wy gdzie się konsultowaliście? I kiedy została wykryta ta wada?

U nas na USG połówkowym miedniczki miały coś koło 3,5 mm. W 31 tc jedna 6,3 mm, druga natomiast 5,5 mm. W 36 tc jedna 6,8 mm, druga nadal 5,5 mm. Rozumiem, że się zmartwiłaś, bo sama byłam w identycznej sytuacji i też się martwiłam. Z tym, że mnie lekarz nie straszył zabiegiem wewnątrzmacicznym, tylko mówił o konieczności kontroli po porodzie. Naprawdę martwiące miedniczki nerkowe to takie powyżej 1 cm.
    Uważam, że Twoje przekroczenie normy jest bardzo niewielkie. Warto to dalej obserwować, ale naprawdę bez paniki. Wiele dziewczyn ma ten problem. U nas na wątku listopadowym powiększone miedniczki nerkowe płodu zdiagnozowano łącznie u trzech dziewczyn. Wszystkie kontrolowałyśmy to w kolejnych USG, ale żadna nie robiła specjalistycznych konsultacji.

Ja wszystkie USG robiłam w Łodzi w Diasonie u dr Kozarzewskiego, który uchodzi za dobrego specjalistę. On mówił, że często problem po porodzie samoistnie zanika. Zaufałam jego opinii i na etapie ciąży nie konsultowałam u nikogo więcej nereczek Skrzacika. Natomiast jeśli chodzi o poród, to ustalałam w szpitalach, czy jest możliwość wykonania USG układu moczowego noworodka. Okazuje się, że w szpitalu z I stopniem referencyjności oddziału neonatologicznego taka możliwość jest, ale tylko w każdą pierwszą i trzecią środę miesiąca. Znalazłam więc inny szpital.

Wczoraj rozmawiałam zresztą z neonatologiem w wybranym ostatecznie szpitalu. Postępowanie po porodzie jest takie, że najwcześniej w 3 dobie wykonuje się dziecku USG układu moczowego (wcześniej - o ile powiększenie miedniczek nie jest ekstremalne - nie robi się badania, bo dzieci po porodzie się odwadniają i wychodzą wyniki fałszywie ujemne). Jeżeli okaże się, że miedniczki nie są powiększone, nic z tym dalej się nie robi. Jeżeli nadal są powiększone, ale nie jakoś bardzo, zaleca się kontrolę z USG po 4-6 tygodniach. Jeżeli są bardzo powiększone, szpital załatwia konsultację nefrologiczną i podejmowane są dalsze decyzje.

A tak w ogóle, to jak miałam jedyne w życiu USG nerek w 18 tc z powodu kolki nerkowej, okazało się, że moje nerki są dziwne, mam powiększone miedniczki nerkowe. Zalecono mi konsultację nefrologiczną po ciąży. I tak sobie żyłam z tymi dziwnymi nerkami przez 32 lata, nawet nie wiedząc o problemie. Dodam, że infekcję ze strony dróg moczowych miałam chyba tylko raz.

EDIT: A tak w ogóle to Ty będziesz miała chłopca. U chłopców moczowody są dłuższe, więc zastoje w odpływie moczu i w konsekwencji powiększone miedniczki zdarzają się statystycznie dużo częściej.
    A teraz się już nie stresuj! Obetrzyj łzy z policzków, bo na razie poważnego problemu nie ma (najprawdopodobniej nie ma żadnego).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2019, 14:35

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2019, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2019, 14:53

Cytrynowy sok, Wik89, alex0806 lubią tę wiadomość

• Niezapominajka2 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2019, 17:22

• Beti82 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dośka wrote:
    Oj oby Dziewczyny 🙂 Im szybciej tym lepiej 🙂ale póki co mam luksusowo bo sama w pokoju 😉

Beti u mnie w szkole rodzenia przydzielają, po wyjściu ze szpitala z maluszkiem dzwonimy do nich zgłaszamy wypis i oni wtedy przysyłają położną.
    Chodzilo mi o taka oplaconą do porodu :)

w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • Szczęściara Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi podaj rysopis zaraz znajdę i nakopie do d..py😁😁
    A mówią że baby mają swoje humorki.. Czasmai brakuje im piątej klepki..
    Kochana nic tylko współczuć dwójki dzieci🤦‍♀️🤦‍♀️ oczywiście Szymonek jest malutki i nadrabia swoim urokiem ale mąż tragedia🙈🙈

h84fi09kghskel2o.png
    wniddf9h0baw4if8.png
    11.2015 pjp(*)
    Niedoczynność tarczycy (Euthyrox100 )
  • Dośka Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti82 wrote:
    Chodzilo mi o taka oplaconą do porodu :)

A nie nie, to takiej nie mam 🙂

bl9cmg7y7g2u5710.png
  • Słoneczko123 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dośka, kciuki żeby szybko poszło 😀😊

Jakie jest Wasze zdanie na temat szczepienia się przeciw grypie w ciąży? Rozważam i już sama nie wiem. Niby zbyt często nie choruję, ale wiadomo w ciąży może być różnie. I teraz nie wiem.

Dośka lubi tę wiadomość

8p3o9jcgjfad2w7g.png
    Mutacja czynnika V Leiden
    Acard + heparyna
    mhsvtgf6ubb0b0nm.png
  • Szczęściara Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dośka kochana mam pytanie odnośnie szpitala. Jesteś w takim gdzie rodzi się z cukrzycą ciążową czy tylko gdzie jest stopień referencyjności??
    Boję się że nie będę mogła rodzic tam gdzie chce😔😔
    14.11 mam jechać do Gdańska na jakąś kontrolę i już schiza że będę musiała znowu rodzic tak daleko od domu😪😪

h84fi09kghskel2o.png
    wniddf9h0baw4if8.png
    11.2015 pjp(*)
  • Lami Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dośka, kciuki!!!!!

A mówiłam w piątek browarek, dwie godziny by posiedział z Szymim, pokory by nabrał na miesiąc w przód. Załatw w tygodniu pomoc rodziców i lecimy 😉

Ja w drodze na basen. Wszystkie bąble w jacuzzi moje! Ale nie będę produkować, żeby nie było 😋

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2019, 15:33

Cytrynowy sok, Dośka, tere-fere, Nona, Pestkaa, madziorek86, Beti82, blair., Biegającą-mama lubią tę wiadomość

Szczęśliwa siódemka ❤️
    V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
  • Szczęściara Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczko nie wiem czy pomogę ale ja akurat nie szczepię się..jeśli będziesz czuć się bezpieczniej to zrób to.. Też bardzo rzadko choruje na grypę ale lepiej dmuchać na zimne..

h84fi09kghskel2o.png
    wniddf9h0baw4if8.png
    11.2015 pjp(*)
  • madziorek86 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2020, 23:22

Słoneczko123 lubi tę wiadomość

• Słoneczko123 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wczoraj czytałam artykuł jakie szczepionki są zalecane w ciąży u mamyginekolog i tak mnie naszło na przemyślenia. Na krztusiec zamierzam się zaszczepić i męża też chcę namówić. Gorzej u mnie z tą grypą. Jakoś jestem sceptycznie nastawiona. Porozmawiam o tym z moją gin za tydzień 😉 Może wtedy coś mi się rozjaśni

8p3o9jcgjfad2w7g.png
    Acard + heparyna
    mhsvtgf6ubb0b0nm.png
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się na grypę nigdy nie szczepiłam i jak narazie nie zamierzam. I nigdy nie chorowałam. Ten wirus tak szybko mutuje i ma tyle wariantów że jakoś mnie to szczepienie nie przekonuje. Moja babcia zaszeczpiła się w zeszłym roku. I jak nigdy na grypę nie chorowała tak w zeszłym roku 2 tyg wyjęte z życia taka grypa 🤦‍♀️

Nona lubi tę wiadomość

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • Dośka Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęściara wrote:
    Dośka kochana mam pytanie odnośnie szpitala. Jesteś w takim gdzie rodzi się z cukrzycą ciążową czy tylko gdzie jest stopień referencyjności??
    Boję się że nie będę mogła rodzic tam gdzie chce😔😔
    14.11 mam jechać do Gdańska na jakąś kontrolę i już schiza że będę musiała znowu rodzic tak daleko od domu😪😪

Szczęściaro z tego co ja się orientuję to oni chyba patrzą pod kątem tego, czy jest insulina czy nie. Ja akurat nie miałam i mogę rodzić tu gdzie jestem, ale jakbym już była na insulinie musiałabym tylko w szpitalu na Polnej u nas o 3 stopniu.

tere-fere lubi tę wiadomość

bl9cmg7y7g2u5710.png
  • Słoneczko123 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs, właśnie moja babcia też zaszczepiła się dwa lata temu i od tamtej pory bardzo często choruje. Dlatego też trochę sie wzbraniam..

8p3o9jcgjfad2w7g.png
    Acard + heparyna
    mhsvtgf6ubb0b0nm.png
  • tere-fere Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2019, 17:50

❤💙❤💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2019, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2019, 14:53

• Szczęściara Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dośka wrote:
    Szczęściaro z tego co ja się orientuję to oni chyba patrzą pod kątem tego, czy jest insulina czy nie. Ja akurat nie miałam i mogę rodzić tu gdzie jestem, ale jakbym już była na insulinie musiałabym tylko w szpitalu na Polnej u nas o 3 stopniu.
    Ja mam insuline na noc.. Czyli pozamiatane😭😭😭 jeszcze nie rozmawiam z moim lekarzem ale na bank mnie skieruje albo do Bydgoszczy albo Gdańska.. Jeszcze tyle czasu a mi się płakać chce.. Cały czas coś nie idzie tak jak chce😪😪

h84fi09kghskel2o.png
    wniddf9h0baw4if8.png
    11.2015 pjp(*)
  • Dośka Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęściaro też mnie denerwuje ta cukrzyca... gdyby nie ona mogłabym próbować sama naturalnie jakoś wywoływać poród, a nie krążyć teraz z tym czymś między nogami po korytarzu. Ale damy radę! 🙂 Dla naszych dzieciaczków wszystko 🙂

bl9cmg7y7g2u5710.png
  • Niezapominajka2 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2019, 17:22

Meggs, Lami, Arashe, Biegającą-mama lubią tę wiadomość

‹‹ 1982 1983 1984 1985 1986 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ